Folkehelse for barn og unge, mot ensomhet og ulikhet

Tidlig innsats for barn og unge, forebygging av ensomhet og mindre ulikhet i helse. Det er regjeringens utvalgte områder i folkehelsepolitikken. Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) presenterte fredag Folkehelsemeldingen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Tidlig innsats for barn og unge, forebygging av ensomhet og mindre ulikhet i helse. Det er regjeringens utvalgte områder i folkehelsepolitikken. Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) presenterte fredag Folkehelsemeldingen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidlig innsats for barn og unge, forebygging av ensomhet og mindre ulikhet i helse. Det er regjeringens utvalgte områder i folkehelsepolitikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vet at en god oppvekst varer livet ut, og for å gi barn og unge trygge rammer må vi starte tidlig. Vi har derfor som mål å forsterke den tidlige innsatsen knyttet til barn og unge, sa eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) da hun fredag la fram stortingsmelding om folkehelsepolitikken – «Gode liv i eit trygt samfunn».

Les også: Postbud på «sjekk og prat»-besøk

Ensomhet

Forskning viser at å være ensom gjør oss mer utsatt for fysiske og psykiske sykdommer og tidlig død. Derfor har arbeidet for å forebygge og bekjempe ensomhet blitt en stadig større og viktigere del av folkehelsearbeidet. Regjeringen har laget en egen ensomhetsstrategi for å sette fart på dette arbeidet.

– Vi lever i et samfunn der toleransen har blitt større på mange områder. Men vi skammer oss fortsatt over å være ensomme. Det må vi gjøre noe med. For å bekjempe ensomhet skal vi skape mer åpenhet og flere møteplasser. Vi vil samle mer kunnskap om ensomhet og hvilke konsekvenser det har for helsa, sier statsråden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange ringer: Over 23.000 samtaler med Kirkens SOS i sommer

Helseforskjeller

Arbeidet med å jevne ut helseforskjeller er en integrert del av folkehelsepolitikken, og meldingen beskriver en samlet innsats for å oppnå dette.

– Vi vil arbeide for å redusere lavinntekt blant barnefamilier og redusere frafall fra videregående skole. Vi vil ta initiativ til å utrede årsakene til sosial ulikhet i bruk av helsetjenester og i resultat av behandling, sa folkehelseministeren.

Studenter

I meldingen har regjeringen for første gang kommet med konkrete tiltak for å styrke studentenes psykiske helse. Norsk studentorganisasjon (NSO) er veldig fornøyd med at regjeringen framhever de konkrete utfordringene det er å være student.

Les også: Thea (2) reddet Hugo fra depresjon og ensomhet

– Vi er veldig glad for at regjeringen endelig har prioritert inn studentenes psykiske helse i Folkehelsemeldingen. Vi ser mange gode tiltak for å styrke forebyggingen og satsingen på studentenes psykiske helse, sier NSO-leder Håkon Randgaard Mikalsen.