Folkehelse for barn og unge, mot ensomhet og ulikhet

<p>Tidlig innsats for barn og unge, forebygging av ensomhet og mindre ulikhet i helse. Det er regjeringens utvalgte områder i folkehelsepolitikken. Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) presenterte fredag Folkehelsemeldingen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix</p><p></p><p></p>
Tidlig innsats for barn og unge, forebygging av ensomhet og mindre ulikhet i helse. Det er regjeringens utvalgte områder i folkehelsepolitikken. Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) presenterte fredag Folkehelsemeldingen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Tidlig innsats for barn og unge, forebygging av ensomhet og mindre ulikhet i helse. Det er regjeringens utvalgte områder i folkehelsepolitikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi vet at en god oppvekst varer livet ut, og for å gi barn og unge trygge rammer må vi starte tidlig. Vi har derfor som mål å forsterke den tidlige innsatsen knyttet til barn og unge, sa eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) da hun fredag la fram stortingsmelding om folkehelsepolitikken – «Gode liv i eit trygt samfunn».

Les også: Postbud på «sjekk og prat»-besøk

Ensomhet

Forskning viser at å være ensom gjør oss mer utsatt for fysiske og psykiske sykdommer og tidlig død. Derfor har arbeidet for å forebygge og bekjempe ensomhet blitt en stadig større og viktigere del av folkehelsearbeidet. Regjeringen har laget en egen ensomhetsstrategi for å sette fart på dette arbeidet.

– Vi lever i et samfunn der toleransen har blitt større på mange områder. Men vi skammer oss fortsatt over å være ensomme. Det må vi gjøre noe med. For å bekjempe ensomhet skal vi skape mer åpenhet og flere møteplasser. Vi vil samle mer kunnskap om ensomhet og hvilke konsekvenser det har for helsa, sier statsråden.

Mange ringer: Over 23.000 samtaler med Kirkens SOS i sommer

Helseforskjeller

Arbeidet med å jevne ut helseforskjeller er en integrert del av folkehelsepolitikken, og meldingen beskriver en samlet innsats for å oppnå dette.

– Vi vil arbeide for å redusere lavinntekt blant barnefamilier og redusere frafall fra videregående skole. Vi vil ta initiativ til å utrede årsakene til sosial ulikhet i bruk av helsetjenester og i resultat av behandling, sa folkehelseministeren.

Studenter

I meldingen har regjeringen for første gang kommet med konkrete tiltak for å styrke studentenes psykiske helse. Norsk studentorganisasjon (NSO) er veldig fornøyd med at regjeringen framhever de konkrete utfordringene det er å være student.

Les også: Thea (2) reddet Hugo fra depresjon og ensomhet

– Vi er veldig glad for at regjeringen endelig har prioritert inn studentenes psykiske helse i Folkehelsemeldingen. Vi ser mange gode tiltak for å styrke forebyggingen og satsingen på studentenes psykiske helse, sier NSO-leder Håkon Randgaard Mikalsen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden