– Norge henger åpenbart etter når det gjelder å innføre nye behandlinger

FAGMILJØET REAGERER: – Det er til sammen en stor gruppe pasienter som ikke får den behandlingen vi mener de burde ha. Det får vesentlige konsekvenser for behandlingstilbudet og dermed prognosen for disse pasientene, sier leder av Norsk Lungekreftgruppe, Odd Terje Brustugun. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
FAGMILJØET REAGERER: – Det er til sammen en stor gruppe pasienter som ikke får den behandlingen vi mener de burde ha. Det får vesentlige konsekvenser for behandlingstilbudet og dermed prognosen for disse pasientene, sier leder av Norsk Lungekreftgruppe, Odd Terje Brustugun. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Fire av fem alvorlig syke lungekreftpasienter får ikke den beste behandlingen, ifølge fagmiljøet i Norge. Pasientene fortviler, ifølge Lungekreftforeningen som skal demonstrere mot Beslutningsforum.

I slutten av februar sa Beslutningsforum for nye metoder nei til å tilby en ny kombinasjonsbehandling med immunterapi og cellegift for ikke-småcellet lungekreft i førstelinjebehandling, altså som den første behandlingen leger velger, i det offentlige helsevesenet.

Dette har fått et samlet fagmiljø til å reagere.

– Hovedårsaken til at vi reagerer er at det nå er så mange pasienter som dette gjelder. Dette siste avslaget fra Beslutningsforum kommer på toppen av en del andre, og ikke minst er det flere manglende vurderinger av aktuelle legemidler, sier Odd Terje Brustugun, onkolog og leder i Norsk lungekreftgruppe til ABC Nyheter.

– Til sammen er det en stor gruppe pasienter som ikke får den behandlingen vi mener de burde ha. Det får vesentlige konsekvenser for behandlingstilbudet og dermed prognosen for disse pasientene.

Brustugun uttalte nylig til Dagens Medisin at det nå er fire av fem alvorlig syke lungekreftpasienter, eller 1500 pasienter årlig, som ikke får den beste behandlingen.

– Det er nå tre nei-vedtak i Beslutningsforum for behandling som er aktuell for forskjellige lungekreft-pasientgrupper. I tillegg er det to medikamenter som er til vurdering, for to andre ganske store pasientgrupper, forklarer han til ABC Nyheter.

Les mer om de to siste avslagene:

Beslutningsforum sa nei til ny kreftbehandling: – Kostnaden er for stor

Lungekreftpasienter får ikke den livsforlengende medisinen Tagrisso

– Åpenbart at Norge henger etter

Anne Siri Gløersen som er seksjonsoverlege for Lungekreftutredningen ved Akershus universitetssykehus (Ahus), forteller til DagensMedisin at hun bare i løpet av de to siste ukene har hatt tre pasienter som hun er sikker på ville hatt nytte av behandling Beslutningsforum har sagt nei til.

– Alle tre endte opp med en behandling som gir flere bivirkninger og som er mindre effektiv enn den de egentlig burde ha fått, sier Gløersen til nettstedet.

Overlege Odd Terje Brustugun ved Drammen sykehus, som også leder den fagmedisinske interessegruppa Norsk lungekreftgruppe, mener det er åpenbart at Norge henger etter når det gjelder å innføre ny behandling på lungekreftfeltet. Foto: Inger Johanne Z. Eide
Overlege Odd Terje Brustugun ved Drammen sykehus, som også leder den fagmedisinske interessegruppa Norsk lungekreftgruppe, mener det er åpenbart at Norge henger etter når det gjelder å innføre ny behandling på lungekreftfeltet. Foto: Inger Johanne Z. Eide

Hun mener det er uforståelig at Norge tilbyr dårligere behandling enn naboland som det er naturlig å sammenligne seg med, og at dette er belastende for pasientene å vite.

Brustugun mener det er åpenbart at Norge henger etter når det gjelder å innføre ny behandling på lungekreftfeltet.

– I Sverige for eksempel, har de innført alle de tre behandlingene som vi har fått avslag på, pluss en av dem som er til vurdering i Norge. En siste medisin er såpass ny at den ikke har blitt endelig vurdert i Sverige, sier han til ABC Nyheter og fortsetter:

– Behandlingstilbudet er et helt annet rett over grensen. Behandlingen er også tilgjengelig hos private aktører i Norge, men ikke i det offentlige helsevesen.

Les også : Lungekreftmedisinene som er godkjent i Europa, men ikke kan brukes i Norge

– Det er utrolig mange fortvilte pasienter

Også Lungekreftforeningen er svært oppgitt over situasjonen.

– Det er utrolig mange fortvilte pasienter, så nå er vi nødt til å reagere, sier nestleder Cecilie Bråthen i Lungekreftforeningen. Foto: Lungekreftforeningen
– Det er utrolig mange fortvilte pasienter, så nå er vi nødt til å reagere, sier nestleder Cecilie Bråthen i Lungekreftforeningen. Foto: Lungekreftforeningen

– Nå har Beslutningsforum sagt nei til flere medisiner vi trenger. Det er flere medisiner som kan være aktuelle for lungekreftpasienter, som er godkjent og i bruk i andre land, men ikke i Norge, sier nestleder Cecilie Bråthen i foreningen til ABC Nyheter.

Hun viser også til Sverige der hun mener lungekreftpasienter får et bredere tilbud, med mer målrettet og persontilpasset behandling,

– Vi ser at fagmiljøet i Norge sliter fordi de ikke har tilgang til de beste medisinene til våre pasienter. Det er tøft å stå og se på det fra utsiden. Det er utrolig mange fortvilte pasienter, så nå er vi nødt til å reagere, fortsetter hun.

Lungekreft er den nest vanligste kreftformen hos både kvinner og menn i Norge. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Lungekreft er den nest vanligste kreftformen hos både kvinner og menn i Norge. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Pasientorganisasjonene har planlagt en demonstrasjon mot Beslutningsforum neste uke.

– 18. mars vil vi samle oss utenfor Beslutningsforums neste møte, og vi vil gjerne ha leder Stig Slørdahl i dialog. Vi vil gi ansikt til pasientgruppen som er i en fortvilet situasjon. Vi er en stor pasientgruppe som virkelig trenger å bli sett nå. Jeg håper så mange som mulig vil møte opp og støtte denne saken, sier Bråthen.

– Den største gruppen kreftpasienter som ikke får aktuell behandling

Brustugun har ikke noe problem med å forstå pasientorganisasjonens frustrasjon.

– Hvordan opplever du denne situasjonen i møte med pasientene?

– Det er ikke helt enkelt å forholde seg til det.

– Man må både formidle den nedslående beskjeden om at pasientene har langtkommen lungekreft som ikke lar seg helbrede, og at man heller ikke kan tilby den behandlingen pasientene burde hatt.

– Opplever dere at lungekreftpasienter kommer dårligere ut enn andre pasientgrupper?

– Det er vanskelig å si hva som ligger til grunn for vurderingene, fordi det er hemmelig pris. Men volummessig så kan man si at lungekreftpasienter er den største gruppen kreftpasienter som ikke får aktuell behandling.

Les også: Kreftforeningen: – Ingen skal føle skyld for sin kreftsykdom

– Feil at vi ikke skal få de beste medisinene fordi vi er en stor pasientgruppe

I det siste avslaget fra Beslutningsforum kunne behandlingen som ble avslått vært aktuell for en stor gruppe pasienter. Ved siden av at «dokumentasjonene for overlevelse er umoden» var en del av Beslutningsforums begrunnelse for avslaget at den «totale kostnaden for helsetjenesten er for stor».

Dette får både Brustugun og Lungekreftforeningen til å reagere.

– Det er et nytt og uheldig prinsipp at man ikke bare skal ta hensyn til kostnytte for den enkelte pasient, men også se på totalgruppa. Det gjør det ekstra utfordrende for de pasientene som er del av en stor pasientgruppe, der det er større vanskeligheter med å få innført ny behandling enn for en liten pasientgruppe, sier Brustugun.

– Det blir helt feil at vi skal lide fordi vi er så mange, at vi ikke skal få de beste medisinene fordi vi er en stor pasientgruppe, sier nestleder Bråthen i Lungekreftforeningen.

Leder for Beslutningsforum forsvarer nei til ny krefbehandling: – Vi forhandler med en industri som ønsker å maksimerer økonomisk gevinst

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Voldsom tornado traff Texas søndag05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:14 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Ny bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Fem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang
Siste nytt
06:24VerdenJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenVoldsom tornado traff Texas søndag05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43NorgeNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenKanonvalg for De grønne i Sveits05:05VerdenSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49VerdenMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:14NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45VerdenNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkNy bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeFem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang
Populært