Meny

– Norge henger åpenbart etter når det gjelder å innføre nye behandlinger

FAGMILJØET REAGERER: – Det er til sammen en stor gruppe pasienter som ikke får den behandlingen vi mener de burde ha. Det får vesentlige konsekvenser for behandlingstilbudet og dermed prognosen for disse pasientene, sier leder av Norsk Lungekreftgruppe, Odd Terje Brustugun. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Fire av fem alvorlig syke lungekreftpasienter får ikke den beste behandlingen, ifølge fagmiljøet i Norge. Pasientene fortviler, ifølge Lungekreftforeningen som skal demonstrere mot Beslutningsforum.

I slutten av februar sa Beslutningsforum for nye metoder nei til å tilby en ny kombinasjonsbehandling med immunterapi og cellegift for ikke-småcellet lungekreft i førstelinjebehandling, altså som den første behandlingen leger velger, i det offentlige helsevesenet.

Dette har fått et samlet fagmiljø til å reagere.

– Hovedårsaken til at vi reagerer er at det nå er så mange pasienter som dette gjelder. Dette siste avslaget fra Beslutningsforum kommer på toppen av en del andre, og ikke minst er det flere manglende vurderinger av aktuelle legemidler, sier Odd Terje Brustugun, onkolog og leder i Norsk lungekreftgruppe til ABC Nyheter.

– Til sammen er det en stor gruppe pasienter som ikke får den behandlingen vi mener de burde ha. Det får vesentlige konsekvenser for behandlingstilbudet og dermed prognosen for disse pasientene.

Brustugun uttalte nylig til Dagens Medisin at det nå er fire av fem alvorlig syke lungekreftpasienter, eller 1500 pasienter årlig, som ikke får den beste behandlingen.

– Det er nå tre nei-vedtak i Beslutningsforum for behandling som er aktuell for forskjellige lungekreft-pasientgrupper. I tillegg er det to medikamenter som er til vurdering, for to andre ganske store pasientgrupper, forklarer han til ABC Nyheter.

Les mer om de to siste avslagene:

Beslutningsforum sa nei til ny kreftbehandling: – Kostnaden er for stor

Lungekreftpasienter får ikke den livsforlengende medisinen Tagrisso

– Åpenbart at Norge henger etter

Anne Siri Gløersen som er seksjonsoverlege for Lungekreftutredningen ved Akershus universitetssykehus (Ahus), forteller til DagensMedisin at hun bare i løpet av de to siste ukene har hatt tre pasienter som hun er sikker på ville hatt nytte av behandling Beslutningsforum har sagt nei til.

– Alle tre endte opp med en behandling som gir flere bivirkninger og som er mindre effektiv enn den de egentlig burde ha fått, sier Gløersen til nettstedet.

Overlege Odd Terje Brustugun ved Drammen sykehus, som også leder den fagmedisinske interessegruppa Norsk lungekreftgruppe, mener det er åpenbart at Norge henger etter når det gjelder å innføre ny behandling på lungekreftfeltet. Foto: Inger Johanne Z. Eide

Hun mener det er uforståelig at Norge tilbyr dårligere behandling enn naboland som det er naturlig å sammenligne seg med, og at dette er belastende for pasientene å vite.

Brustugun mener det er åpenbart at Norge henger etter når det gjelder å innføre ny behandling på lungekreftfeltet.

– I Sverige for eksempel, har de innført alle de tre behandlingene som vi har fått avslag på, pluss en av dem som er til vurdering i Norge. En siste medisin er såpass ny at den ikke har blitt endelig vurdert i Sverige, sier han til ABC Nyheter og fortsetter:

– Behandlingstilbudet er et helt annet rett over grensen. Behandlingen er også tilgjengelig hos private aktører i Norge, men ikke i det offentlige helsevesen.

Les også : Lungekreftmedisinene som er godkjent i Europa, men ikke kan brukes i Norge

– Det er utrolig mange fortvilte pasienter

Også Lungekreftforeningen er svært oppgitt over situasjonen.

– Det er utrolig mange fortvilte pasienter, så nå er vi nødt til å reagere, sier nestleder Cecilie Bråthen i Lungekreftforeningen. Foto: Lungekreftforeningen

– Nå har Beslutningsforum sagt nei til flere medisiner vi trenger. Det er flere medisiner som kan være aktuelle for lungekreftpasienter, som er godkjent og i bruk i andre land, men ikke i Norge, sier nestleder Cecilie Bråthen i foreningen til ABC Nyheter.

Hun viser også til Sverige der hun mener lungekreftpasienter får et bredere tilbud, med mer målrettet og persontilpasset behandling,

– Vi ser at fagmiljøet i Norge sliter fordi de ikke har tilgang til de beste medisinene til våre pasienter. Det er tøft å stå og se på det fra utsiden. Det er utrolig mange fortvilte pasienter, så nå er vi nødt til å reagere, fortsetter hun.

Lungekreft er den nest vanligste kreftformen hos både kvinner og menn i Norge. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Pasientorganisasjonene har planlagt en demonstrasjon mot Beslutningsforum neste uke.

– 18. mars vil vi samle oss utenfor Beslutningsforums neste møte, og vi vil gjerne ha leder Stig Slørdahl i dialog. Vi vil gi ansikt til pasientgruppen som er i en fortvilet situasjon. Vi er en stor pasientgruppe som virkelig trenger å bli sett nå. Jeg håper så mange som mulig vil møte opp og støtte denne saken, sier Bråthen.

– Den største gruppen kreftpasienter som ikke får aktuell behandling

Brustugun har ikke noe problem med å forstå pasientorganisasjonens frustrasjon.

– Hvordan opplever du denne situasjonen i møte med pasientene?

– Det er ikke helt enkelt å forholde seg til det.

– Man må både formidle den nedslående beskjeden om at pasientene har langtkommen lungekreft som ikke lar seg helbrede, og at man heller ikke kan tilby den behandlingen pasientene burde hatt.

– Opplever dere at lungekreftpasienter kommer dårligere ut enn andre pasientgrupper?

– Det er vanskelig å si hva som ligger til grunn for vurderingene, fordi det er hemmelig pris. Men volummessig så kan man si at lungekreftpasienter er den største gruppen kreftpasienter som ikke får aktuell behandling.

Les også: Kreftforeningen: – Ingen skal føle skyld for sin kreftsykdom

– Feil at vi ikke skal få de beste medisinene fordi vi er en stor pasientgruppe

I det siste avslaget fra Beslutningsforum kunne behandlingen som ble avslått vært aktuell for en stor gruppe pasienter. Ved siden av at «dokumentasjonene for overlevelse er umoden» var en del av Beslutningsforums begrunnelse for avslaget at den «totale kostnaden for helsetjenesten er for stor».

Dette får både Brustugun og Lungekreftforeningen til å reagere.

– Det er et nytt og uheldig prinsipp at man ikke bare skal ta hensyn til kostnytte for den enkelte pasient, men også se på totalgruppa. Det gjør det ekstra utfordrende for de pasientene som er del av en stor pasientgruppe, der det er større vanskeligheter med å få innført ny behandling enn for en liten pasientgruppe, sier Brustugun.

– Det blir helt feil at vi skal lide fordi vi er så mange, at vi ikke skal få de beste medisinene fordi vi er en stor pasientgruppe, sier nestleder Bråthen i Lungekreftforeningen.

Leder for Beslutningsforum forsvarer nei til ny krefbehandling: – Vi forhandler med en industri som ønsker å maksimerer økonomisk gevinst

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:54 Norsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41 Norsk 14-åring rekruttert av IS11:27 Pappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25 Sander Sagosen fra PSG til Kiel10:59 Snøskred over fylkesvei i Troms10:50 Frykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35 Jegerne blir digitale10:34 Nord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34 13-åring varslet om busskapring i Italia10:29 – SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20 Russland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11 – Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47 Henriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43 Elvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30 Lover troskap til EØS i Brussel09:15 Generalforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14 Hongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14 Politiet etterforsker flere muligheter08:40 Kristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50 Harald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49 Dødstallet stiger etter syklonen Idai07:49 To amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42 Rekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37 Fortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31 Mener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17 Norske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16 Moxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05 Hele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50 Dette skjer i dag05:44 Folkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41 Fredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36 Måling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30 Dette skjedde i natt05:30 Mannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20 Frp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05 – Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta05:00 20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest04:56 Kinas president krever gransking: Setter nasjonal krisestab04:54 FpU inviterer lokal Frp-topp på kurs i sosiale medier04:28 Indonesisk flyselskap dropper 49 nye 737 MAX-fly04:07 CCTV: Minst seks døde da bil braste inn i menneskemengde i Kina04:05 Sp vil sende utenlandske vognførere på glattkjøringskurs03:17 Oljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10 Minst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49 Brexit er utsatt – britene får to valg02:28 Resett.no oppe igjen etter antatt dataangrep01:55 Økt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp01:51 To millioner i Storbritannia ber regjeringen avlyse brexit01:23 Luftforsvaret får kritikk mange år etter Kebnekaise-ulykken00:34 EU går med på å utsette brexit00:04 VG beklager overfor feilsitert kvinne, Trond Giske og leserne23:44 EU går med på å utsette brexit23:36 Sayoc medgir å ha sendt rørbomber til Trump-kritikere23:12 Juan Guaidós stabssjef anklages for terrorisme23:03 Hazard-dobbel sikret Belgia-seier tross kjempetabbe22:46 USA innfører sanksjoner mot kinesiske shippingselskaper22:30 Rekordgammelt instrument funnet i skipsvrak22:16 Svak måling for regjeringspartiene – framgang for Ap og Sp21:55 Statsministeren i SMS til PR-topp: «Går det bra? Erna»21:53 Facebook lagret millioner av ukrypterte brukerpassord21:03 Presseforbundet etterlyser historien til journalisten i VGs Giske-sak21:00 Betydelig snøskredfare over store deler av landet fredag20:32 Ap-topper i Trøndelag: – VG-artikkel påvirket Giske-vraking19:59 Brasils ekspresident Temer pågrepet19:28 Ajer gleder seg til Mestalla-gjensyn19:20 Politiet krasjet to ganger i trafikkaos på Askøy19:04 Eksperter ønsker retningslinjer for nedkjølte pasienter – Helsedirektoratet sier nei19:01 Slår tilbake mot nazihets: – Et nytt bunnivå fra Frp18:45 Brexit: Kaos på EU-toppmøtet18:15 DN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14 – Behov for nye inkassoregler18:10 Du har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04 Ny tung dag på børsen for Norwegian17:54 Mann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35 Mannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet17:13 Folkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy17:09 NFF reagerer etter Ødegaard-intervju16:39 Ronaldo bøtelagt for kontroversiell feiring16:28 Mann bekreftet død etter å ha blitt funnet i vannet på Karmøy16:21 Politiet endrer siktelse mot mann etter overfall mot tre kvinner16:15 Lokal Frp-topp sammenligner Lan Marie Berg med Gestapo-leder Heinrich Himmler16:10 Strømbrudd gir flytrøbbel på Arlanda16:08 Politiet skal gjøre flere søk etter forsvunne Trine Frantzen15:42 Dømt til åtte års fengsel for å ha ristet datteren til døde15:33 NVE: Her er det størst risiko for vårflom15:23 – Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00 Over 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00 Knut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52 – Debatten om Huawei er helt utrolig14:40 – På det siste stedet vi besøkte, var en hel landsby skylt bort14:32 Livløs person funnet i vannet på Karmøy14:20 Nortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04 Redaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33 – Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25 Tredje siktet i cyanid-saken fengslet i fire uker13:23 Guro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50 Boeing krevde ekstra betalt for utstyr som kunne hindret styrt12:49 Kina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35 – Det er ikke religion og våpen som fører til krig12:25 Mays brexit-tale vekker sinne i Underhuset
Siste nytt
11:54NorgeNorsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41NorgeNorsk 14-åring rekruttert av IS11:27SportPappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25SportSander Sagosen fra PSG til Kiel10:59NorgeSnøskred over fylkesvei i Troms10:50MotorFrykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35NorgeJegerne blir digitale10:34VerdenNord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34Verden13-åring varslet om busskapring i Italia10:29Politikk– SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20VerdenRussland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11Politikk– Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47SportHenriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43NorgeElvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30PolitikkLover troskap til EØS i Brussel09:15NorgeGeneralforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14VerdenHongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14NorgePolitiet etterforsker flere muligheter08:40SportKristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50PengerHarald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49VerdenDødstallet stiger etter syklonen Idai07:49VerdenTo amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42PolitikkRekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37VerdenFortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31PolitikkMener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17NorgeNorske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16PolitikkMoxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05VerdenHele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50NorgeDette skjer i dag05:44NorgeFolkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41VerdenFredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36NorgeMåling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeMannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20NorgeFrp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05Verden– Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta05:00Norge20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest04:56VerdenKinas president krever gransking: Setter nasjonal krisestab04:54NorgeFpU inviterer lokal Frp-topp på kurs i sosiale medier04:28VerdenIndonesisk flyselskap dropper 49 nye 737 MAX-fly04:07VerdenCCTV: Minst seks døde da bil braste inn i menneskemengde i Kina04:05NorgeSp vil sende utenlandske vognførere på glattkjøringskurs03:17NorgeOljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10VerdenMinst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49VerdenBrexit er utsatt – britene får to valg02:28NorgeResett.no oppe igjen etter antatt dataangrep01:55NorgeØkt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp01:51VerdenTo millioner i Storbritannia ber regjeringen avlyse brexit01:23NorgeLuftforsvaret får kritikk mange år etter Kebnekaise-ulykken00:34VerdenEU går med på å utsette brexit00:04NorgeVG beklager overfor feilsitert kvinne, Trond Giske og leserne23:44VerdenEU går med på å utsette brexit23:36VerdenSayoc medgir å ha sendt rørbomber til Trump-kritikere23:12PolitikkJuan Guaidós stabssjef anklages for terrorisme23:03SportHazard-dobbel sikret Belgia-seier tross kjempetabbe22:46PolitikkUSA innfører sanksjoner mot kinesiske shippingselskaper22:30VerdenRekordgammelt instrument funnet i skipsvrak22:16PolitikkSvak måling for regjeringspartiene – framgang for Ap og Sp21:55PolitikkStatsministeren i SMS til PR-topp: «Går det bra? Erna»21:53VerdenFacebook lagret millioner av ukrypterte brukerpassord21:03PolitikkPresseforbundet etterlyser historien til journalisten i VGs Giske-sak21:00NorgeBetydelig snøskredfare over store deler av landet fredag20:32PolitikkAp-topper i Trøndelag: – VG-artikkel påvirket Giske-vraking19:59VerdenBrasils ekspresident Temer pågrepet19:28SportAjer gleder seg til Mestalla-gjensyn19:20NorgePolitiet krasjet to ganger i trafikkaos på Askøy19:04NorgeEksperter ønsker retningslinjer for nedkjølte pasienter – Helsedirektoratet sier nei19:01PolitikkSlår tilbake mot nazihets: – Et nytt bunnivå fra Frp18:45PolitikkBrexit: Kaos på EU-toppmøtet18:15PolitikkDN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14Penger– Behov for nye inkassoregler18:10PengerDu har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04PengerNy tung dag på børsen for Norwegian17:54NorgeMann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35NorgeMannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet17:13NorgeFolkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy17:09SportNFF reagerer etter Ødegaard-intervju16:39SportRonaldo bøtelagt for kontroversiell feiring16:28NorgeMann bekreftet død etter å ha blitt funnet i vannet på Karmøy16:21NorgePolitiet endrer siktelse mot mann etter overfall mot tre kvinner16:15PolitikkLokal Frp-topp sammenligner Lan Marie Berg med Gestapo-leder Heinrich Himmler16:10VerdenStrømbrudd gir flytrøbbel på Arlanda16:08NorgePolitiet skal gjøre flere søk etter forsvunne Trine Frantzen15:42NorgeDømt til åtte års fengsel for å ha ristet datteren til døde15:33NorgeNVE: Her er det størst risiko for vårflom15:23Helse og livsstil– Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00VerdenOver 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00KulturKnut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52Politikk– Debatten om Huawei er helt utrolig14:40Verden– På det siste stedet vi besøkte, var en hel landsby skylt bort14:32NorgeLivløs person funnet i vannet på Karmøy14:20NorgeNortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04KulturRedaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33Politikk– Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25NorgeTredje siktet i cyanid-saken fengslet i fire uker13:23Helse og livsstilGuro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50VerdenBoeing krevde ekstra betalt for utstyr som kunne hindret styrt12:49VerdenKina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35Verden– Det er ikke religion og våpen som fører til krig12:25PolitikkMays brexit-tale vekker sinne i Underhuset
Populært