Lungekreft og stigma

Lungekreftlege: – Den viktigste årsaken til lungekreft er uflaks

<p>– Nå har vi hatt litt flaks. Endelig har man funnet behandling som virker for lungekreft. Det er et enormt stort antall pasienter som kan få behandling, så legemiddelfirmaene har kastet seg over sykdommen, sier overlege og forsker Håkon Olav Leira. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com</p>
– Nå har vi hatt litt flaks. Endelig har man funnet behandling som virker for lungekreft. Det er et enormt stort antall pasienter som kan få behandling, så legemiddelfirmaene har kastet seg over sykdommen, sier overlege og forsker Håkon Olav Leira. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Den sterke koblingen til røyking har bidratt til at lungekreft har blitt en stigmatisert sykdom med lav status. Det har betydd lite midler, lite forskning og et dårlig behandlingstilbud til pasientene. Nå ser det lysere ut.

– Lungekreft har vært en nærmest uhelbredelig sykdom med kort forventet levetid. Sykdommen har hatt lav status hos leger og veldig lav status i befolkningen, sier Håkon Olav Leira, som er overlege ved Lungeavdelingen, St. Olavs hospital, og postdoktor ved NTNU, til ABC Nyheter.

– Da jeg begynte i onkologi kunne man nesten ikke oppdage lungekreft «for sent», for man hadde uansett ikke noe å tilby pasienten. Om sykdommen ble oppdaget sent, slapp pasienten i hvert fall å bekymre seg så lenge, sier Åslaug Helland som er overlege på Lungeprogrammet ved Oslo universitetssykehus (OUS) og professor ved Universitetet i Oslo.

Mye har endret seg de senere årene, som har gjort at prognosene for lungekreftpasienter er mye bedre. Mer om det senere.

Aktuelt: – Lungekreft er en snikende sykdom

– Har tenkt at lungekreft er en selvforskyldt kreftform

Leira forklarer at sykdommen rammer flest i lavere sosioøkonomiske klasser, folk med lavere utdanning og dårligere økonomi. I motsetning til de fleste andre kreftformer blir lungekreft i høy grad ansett å være selvforskyldt.

– Man har tenkt at på grunn av røyking er lungekreft en selvforskyldt kreftform. Det er den til en viss grad også, men det er det også mange andre kreftformer og andre sykdommer som er. Det er flere som dør av hjerteinfarkt, men hjerteinfarkt har likevel mye høyere status enn lungekreft, sier han.

– Det er nok mange som får en slags dårlig samvittighet når de får diagnosen lungekreft, sier overlege og kreftforsker Åslaug Helland. Foto: Per Marius Didriksen / OUS
– Det er nok mange som får en slags dårlig samvittighet når de får diagnosen lungekreft, sier overlege og kreftforsker Åslaug Helland. Foto: Per Marius Didriksen / OUS

Overlege Helland mener det er interessant og urettferdig at de som får lungekreft kan oppleve et stigma, mens andre sykdommer som også er røykerelaterte, som KOLS og hjertesvikt, er uten det samme stigmaet.

– Man sier ikke til folk som har vært uheldige på motorsykkel, at de kan takke seg selv fordi de utsatte seg for risikoen ved å kjøre motorsykkel. Og det er heller ikke samme skyld deg selv-holdningen hvis noen har røyket hele livet og fått hjertesvikt, sier hun og fortsetter:

– Man vet at røyking ikke er bra for helsa, og at det øker sjansen for at man får lungekreft. Men det kan selvfølgelig hende at noen av dem som røyker og får lungekreft, ville fått sykdommen selv uten å røyke. Noen som aldri har røyket får jo lungekreft.

– Hovedårsaken til lungekreft er uflaks

Overlege Håkon Olav Leira mener den viktigste årsaken til lungekreft er uflaks.

I fjor var det 11 prosent dagligrøykere i Norge, noe som tilsvarer godt over en halv million mennesker. I tillegg er det åtte prosent som røyker av og til. På toppen av dette er det veldig mange flere som har røykt på et tidspunkt i livet.

– Likevel er det rundt 3000 som får lungekreft hvert år. Da sier det seg selv at det er uflaks. De som rammes har uflaks med genene sine og uflaks generelt. Det er hovedårsaken til lungekreft. Men det «hjelper» intenst å ha røykt.

Han legger til at hvis man ser på lungekreft hos folk som aldri har røykt, som utgjør cirka 15 prosent av pasientgruppa, altså rundt 450 personer årlig, så vil det også være en av de vanligste kreftformene i Norge.

– Lungekreft hos aldri-røykere er en ganske anselig kreftsykdom, og disse pasientene rammes også av stigmaet knyttet til sykdommen.

Dette stigmaet har fått konsekvenser både for den enkelte pasient og for pasientgruppa som helhet, forklarer de to lungekreftlegene.

– Det er nok mange som får en slags dårlig samvittighet når de får diagnosen lungekreft, sier Helland.

Hun får støtte fra Leira:

– Mange får veldig dårlig samvittighet for sin røyking og sin livsstil generelt. Og de oppfatter det som en selvpåført sykdom. I forhold til andre kreftformer opplever de mindre støtte fra samfunnet, myndigheter, Kreftforeningen, familie og venner og kanskje også legene, sier han og fortsetter:

– Det ene er pasientens selvfølelse når han eller hun får lungekreftdiagnosen. Det andre er at den lave statusen nok har medført at behandlingen har vært dårligere enn den hadde trengt å være, fordi det er forsket for lite på lungekreft.

– De sterke miljøene får mer og blir sterkere

For å kunne forske er man helt avhengig av forskningsmidler. Helland forklarer at fordeling av midlene er preget av at de sterke forskningsmiljøene får mer penger.

– Når det gjelder lungekreft har det tradisjonelt sett ikke vært så mye forskning, dermed har man ikke hatt sterke miljøer, sier Helland.

Det blir en slags selvforsterkende effekt, forklarer hun.

– De sterke miljøene får mer midler og blir enda sterkere, og det blir vanskeligere for de mindre sterke miljøene å komme inn på banen. Nå er det flere lungekreftmiljøer flere steder i Norge, som er med og får midler, men det er fremdeles slik at det er flere som får midler til for eksempel brystkreftforskning, sier overlegen.

– Når det gjelder brystkreft har de jo også sine Rosa sløyfe-markeringer som samler inn masse ekstra penger. Med diagnoser som har dårlig prognose, slik som lungekreft, er det ikke like lett å mobilisere til å samle inn penger på denne måten, legger hun til.

Leira deler denne oppfatningen og er kritisk til at det er de sterkeste miljøene som får tildelt mest penger.

– Kreftforeningen bør endre sin forskningsprofil slik at de bidrar til å løfte de svakere områdene. Det er klart det er «min egen syke mor» jeg ber for her, men også andre kreftformer har samme problem. For eksempel bukspyttkjertelkreft og til dels leverkreft har lav status, er stigmatisert og får lite finansiering, sier han.

Les også: Antallet tilfeller av lungekreft har aldri vært så høyt som i dag

Mer forsking, bedre behandling, flere overlever

De senere årene har det skjedd mye på lungekreftfronten. Fremskritt som skyldes nettopp forskning, har gjort at behandlingstilbudet er et helt annet enn tidligere.

– Nå har vi hatt litt flaks. Det er betalingsvillighet i den vestlige verden for kreftbehandling, og endelig har man funnet behandling som virker for lungekreft. Det er et enormt stort antall pasienter som kan få behandling, så legemiddelfirmaene har kastet seg over sykdommen, sier Leira og legger til:

– Det har blitt meg fortalt at lungekreft er en av de kreftformene som det nå er flest behandlinger under utvikling for.

Helland forteller at prognosene for lungekreftpasienter har blitt mye bedre.

– Det er blant annet på grunn av tilgangen til immunterapi. Det har vært mye diskutert fordi det er en kostbar behandling, men den har utgjort en kjempeforskjell for mange lungekreftpasienter. Mange av disse lever klart lenger nå enn tidligere, sier overlegen.

Hun forteller at de på OUS startet med immunterapi for lungekreftpasienter sommeren 2015.

– Da startet vi på pasienter som ikke hadde noen andre gode alternativer. Nesten 20 prosent av dem var i live etter to år. Det var helt unikt, for det fantes ingen andre gode behandlingsmuligheter for disse pasientene.

– Det har også blitt bedre strålebehandling, som er målrettet og skreddersydd til den enkelte pasient. Noen pasienter har såkalte drivermutasjoner i kreftcellene og i så fall er tablettbehandling tilgjengelig. Denne typen behandling kan også ha god effekt over lang tid. Man har også fått bedre utredning for pasienter som skal opereres, som gir bedre utfall ved operasjoner. Og de kirurgiske teknikkene har blitt bedre. Det er altså flere årsaker til at prognosen er bedre nå enn tidligere.

– Det var ikke så mye å behandle med før, nå har vi mye mer å tilby disse pasientene.

I tillegg er det i dag flere klinisk studier for lungekreftpasienter, forklarer Helland.

– Slik klinisk forskning gir pasienter tilgang til nye medikamenter og de norske sykehusmiljøene får erfaring med de nye medisinene. Dette er en type forskning som bør ha høy prioritet, da det kan gi gode responser hos enkeltpasienter, mener overlegen.

Les også: Overlege tror lungekreft kan bli en kronisk sykdom

– Det offentlige må bidra for å øke statusen til lungekreft

Selv om det har skjedd fremskritt de senere årene, er det fremdeles en vei å gå før lungekreft blir avstigmatisert.

– Lungekreft vil fortsette å være en lavstatussykdom, fordi den vil fortsette å være mest utbredt i lavere sosioøkonomiske klasser. Den vil nok i fremtiden i enda større grad knyttes til lav utdanning og dårlig økonomi, sier Leira og fortsetter:

– Det offentlige må i større grad bidra for å øke statusen til lungekreft. Jeg tror ikke det kommer av seg selv. Det må en holdningsendring til.

Helland mener mer åpenhet og mer informasjon om lungekreft er viktig.

– Her er det mange aktører som kan bidra, inkludert pasienter som står frem, pasientorganisasjoner som Kreftforeningen og sykehusmiljøene. Mer informasjon og åpenhet er en god ting, sier hun til ABC Nyheter.

Les også: – Jeg fikk vite at jeg hadde lungekreft med spredning

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:06 Mann påført stikkskader i Oslo21:37 20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25 Trump inviteres til Pyongyang20:55 Netanyahu lover å annektere bosetningene20:31 – Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20 Arbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14 Bier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09 Medier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45 Cathrine Winnes er første kvinne i graven19:42 Norge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14 Mann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04 Dansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57 Mann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04 De døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21 Johnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02 Venstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37 Saudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21 Ung motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16 De Gea forlenget med United16:04 Elgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50 15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37 Om fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34 Messi kan sesongåpne mot Dortmund15:14 Sterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45 – Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43 Politivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36 Rajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34 Signalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11 Iranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10 Långiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07 25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59 Odense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36 Ho Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32 Tre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05 Åtte nye meldinger om syke hunder12:58 Dale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54 Skyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53 FN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44 Russland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17 Tutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08 Åtte nye meldinger om syke hunder11:56 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29 100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13 EU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12 Berge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03 Stor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48 Netanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33 Toåring som falt i elva utenfor livsfare10:33 Ødegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23 Storstreik i amerikansk bilindustri10:17 Politiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03 Evakuerte i Olden får flytte tilbake10:02 Hovland nærmer seg golfens topp 10009:48 Erdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46 Zlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45 Johnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42 Oljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51 Uværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34 Mange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33 Signalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10 Vokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07 Flere fjelloverganger fremdeles stengt07:24 Zlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57 SOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51 Trump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41 Norsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40 Rosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38 Meningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36 Oljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01 Økt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00 Dette skjer i dag06:00 Sjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55 Legemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35 Dette skjedde i natt05:33 Demokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30 Mohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03 Uværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34 Opposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27 Historisk maktskifte i Modum etter valget03:27 Analyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37 Flere omkomne i flyulykke i Colombia02:29 Knallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16 Helikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42 Valdresflye stengt på grunn av uværet00:20 Trump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37 Latvier døde i båtulykke i Averøy23:35 Én død i skyting utenfor København22:33 Uværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04 Pellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45 USA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43 Israel godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51 Frp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23 Viking med sterk hjemmeseier over Odd20:22 Mjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22 Stabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20 Molde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19 Moses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48 Golfesset Suzann Pettersen legger opp19:34 Mann i 20-årene omkom etter trafikkulykke i Nannestad
Siste nytt
22:06NorgeMann påført stikkskader i Oslo21:37Norge20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25VerdenTrump inviteres til Pyongyang20:55VerdenNetanyahu lover å annektere bosetningene20:31Verden– Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20NorgeArbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14VerdenBier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09SportMedier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45Helse og livsstilCathrine Winnes er første kvinne i graven19:42PolitikkNorge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14VerdenMann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04PengerDansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57NorgeMann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04VerdenDe døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21VerdenJohnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02PolitikkVenstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37PengerSaudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21NorgeUng motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16SportDe Gea forlenget med United16:04NorgeElgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50Norge15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37PolitikkOm fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34SportMessi kan sesongåpne mot Dortmund15:14PolitikkSterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45Penger– Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43NorgePolitivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36PolitikkRajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34NorgeSignalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11VerdenIranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10NæringslivLångiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07Nyheter25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59VerdenOdense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36ReisenyheterHo Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32VerdenTre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder12:58PolitikkDale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54SportSkyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53VerdenFN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44PolitikkRussland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17SportTutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder11:56NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29Norge100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13PengerEU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12SportBerge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03NorgeStor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48PolitikkNetanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33NorgeToåring som falt i elva utenfor livsfare10:33SportØdegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23PengerStorstreik i amerikansk bilindustri10:17PolitikkPolitiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03NorgeEvakuerte i Olden får flytte tilbake10:02SportHovland nærmer seg golfens topp 10009:48PolitikkErdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46SportZlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45VerdenJohnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42MakroøkonomiOljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51NorgeUværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34ReisenyheterMange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33ReisenyheterSignalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10KulturVokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07NorgeFlere fjelloverganger fremdeles stengt07:24SportZlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57VerdenSOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51PolitikkTrump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41NorgeNorsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40SportRosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38NorgeMeningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36VerdenOljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01NorgeØkt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00NorgeDette skjer i dag06:00NorgeSjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55VerdenLegemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35NorgeDette skjedde i natt05:33VerdenDemokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30NorgeMohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03NorgeUværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34VerdenOpposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27NorgeHistorisk maktskifte i Modum etter valget03:27NorgeAnalyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37VerdenFlere omkomne i flyulykke i Colombia02:29SportKnallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16NorgeHelikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42NorgeValdresflye stengt på grunn av uværet00:20VerdenTrump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37NorgeLatvier døde i båtulykke i Averøy23:35VerdenÉn død i skyting utenfor København22:33NorgeUværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04SportPellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45VerdenUSA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43VerdenIsrael godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51PolitikkFrp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23SportViking med sterk hjemmeseier over Odd20:22SportMjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22SportStabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20SportMolde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19SportMoses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48SportGolfesset Suzann Pettersen legger opp19:34NorgeMann i 20-årene omkom etter trafikkulykke i Nannestad
Populært