Meny

Søvn: Hvor mye trenger vi egentlig?

Søvn er viktig for helsen vår. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Søvn er viktig for helsen vår. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

Den optimale mengden søvn hver natt sies å være åtte timer. Hvorfor er det så viktig med søvn – og hva skjer dersom vi ikke får nok?

Hvorfor sover vi? Søvnforskeren J. Allan Hobson spøkte en gang med at søvnens eneste funksjon var å kurere trøtthet. Det stemmer ikke helt, men spørsmålene knyttet til hvorfor vi tilbringer omtrent en tredjedel av livene våre sovende, og hva det er som foregår i hodet vårt i løpet av denne tiden, er langt ifra besvarte.

Et av de store mysteriene er hvorfor søvn vokste fram som en evolusjonær strategi. Den må innebære store fordeler for å kunne balansere ut de betydelige risikoene det innebærer, som å bli spist eller å gå glipp av mat mens man ligger og hviler. Forskning tyder på at søvn ikke er en luksusvare, men en helt essensiell del av både fysisk og mental helse. Men de komplekse og mangfoldige funksjonene søvn har, har kun nylig begynte å tre frem i lyset.

Les også: – Narkolepsi har forandret hele livet mitt

Hva skjer i hjernen vår når vi sover?

Hjernen skrur seg ikke bare av. Den skaper to hovedtyper søvn: Søvn med langsomme hjernebølger, såkalt slow-wave sleep eller SWS, og søvn med raske øyebevegelser (drømming), kalt REM.

Omtrent 80 prosent av søvnen vår er av typen SWS, som karakteriseres av langsomme hjernebølger avslappede muskler og sakte, dyp pusting. Det er mye som tyder på at dyp søvn er avgjørende for at minner skal «sette seg», og la ferske opplevelser overføres til langtidsminnet. Dette skjer imidlertid ikke ukritisk, det ser også ut til at mindre relevante erfaringer fra den foregående dagen renses ut mens man sover. En studie som ble publisert i fjor viste at forbindelsene mellom nerveceller, kalt synapser, krymper mens vi sover. Dermed blir de svakeste forbindelsene skrellet bort, og disse opplevelsene blir glemt.

Drømmer står for de andre 20 prosentene av tiden vi sover, og lengden av drømmene kan variere fra noen få sekunder til nærmere en time. Drømmene har en tendens til å vare lengre dess senere på natten det er, og de fleste glemmes raskt eller umiddelbart. I REM-søvn er hjernen svært aktiv, mens kroppens muskler er lammet, hjerterytmen øker, og pusten kan bli uregelmessig. Man tror også at drømmer spiller en rolle når det gjelder læring og hukommelsen vår – etter å ha opplevd noe nytt drømmer vi gjerne mer. Det ser imidlertid ikke ut til å ha avgjørende betydning: Legene oppdaget at en 33 år gammel mann som hadde lite eller ingen REM-søvn, grunnet skader fra granatsplinter i hjernestammen, ikke hadde vesentlige problemer med hukommelsen.

Spør psykologen: Jeg blir tappet for energi. Hva skal jeg gjøre?

Hvor mye søvn er nok?

Åtte timer blir ofte trukket fram som den nødvendige mengden søvn, men dette varierer fra person til person, og har å gjøre med hvor man er i livet. I en omfattende gjennomgang av 320 studier rundt temaet, konkluderte US National Sleep Foundation med at den ideelle mengden søvn er syv til ni timer for voksne, og åtte til ti timer for tenåringer. Yngre barn trenger atskillig mer, og nyfødte babyer trenger opptil 17 timer søvn hver dag (ikke alltid tilpasset foreldrenes søvnsyklus).

Spedbarn trenger opptil 17 timer søvn i døgnet. NTB Scanpix/AFP.
Spedbarn trenger opptil 17 timer søvn i døgnet. NTB Scanpix/AFP.

Ekspertene tok imidlertid ikke hensyn til kvaliteten på søvnen, eller hvor mye som var SWS kontra REM. Noen mennesker kan greie seg med mindre søvn fordi de sover godt, men alt under syv timer ser ut til å ha negativ effekt på helsen. I følge ekspertene er det heller ikke bra å sove for mye, men det ser ikke ut til at veldig mange er rammet av det problemet. I Storbritannia er gjennomsnittslengden søvn 6,8 timer.

Les også: For mye søvn kan øke risikoen for demens

Hva med skiftarbeid – har det noe å si når du sover?

På 1930-tallet tilbrakte den amerikanske forskeren Nathaniel Kleitman 32 dager i en grotte, 42 meter under bakken. Målet var å undersøke menneskets døgnrytme.

Etter mer enn en måned i total isolasjon, uten noe som fortalte ham om det var natt eller dag, la han seg til en 28-timers dag. Selv om han holdt seg til en streng plan med faste måltider (som ble firet ned gjennom en sjakt i en bøtte), og fast sengetid, greide han ikke å tilpasse seg. Han følte seg kun våken og opplagt når hans tildelte «dagtid» sammenfalt noenlunde med dagslyset på overflaten.

Besetningen i et amerikanske militærflyet på vei til Antarktis sover. Arkivfoto fra 2006. Deler av det amerikanske forsvaret har forandret sitt skiftsystem slik at det sammenfaller med 24 timers-klokken, heller enn 18 timers-dagene man brukte i det gamle britiske systemet. NTB Scanpix/AP.
Besetningen i et amerikanske militærflyet på vei til Antarktis sover. Arkivfoto fra 2006. Deler av det amerikanske forsvaret har forandret sitt skiftsystem slik at det sammenfaller med 24 timers-klokken, heller enn 18 timers-dagene man brukte i det gamle britiske systemet. NTB Scanpix/AP.

Kroppstemperaturen hans fortsatte også å følge en syklus på omtrent 24 timer. Mange skiftarbeidere, spesielt de som jobber uregelmessige skift, har lignende problemer, og de siste årene har dette problemet blitt tatt mer på alvor. Profesjonelle idrettslag rådfører seg med konsulenter for å finne program for trening og reising utenlands, og den amerikanske marinen har forandret sitt skiftsystem slik at det sammenfaller med 24 timers-klokken, heller enn 18 timers-dagene man brukte i det gamle britiske systemet.

Les også: Syv måter å forbedre hukommelsen

Hvorfor henger vi fast i 24-timers syklusen?

Gjennom millioner av år med evolusjon har livet blitt dypt synkronisert med dag-natt syklusen som følger planetens rotasjon. Døgnrytme er noe som finnes hos nesten alle livsformer, og er så dypt innprentet i det biologiske maskineriet vårt at den fortsetter selv uten eksterne inntrykk. Planter som oppbevares i mørke skap i stabil temperatur åpner og lukker bladene sine, som om de kan føle solen uten å se den.

På 1970-tallet oppdaget forskere en livsviktig bit av maskineriet som holder denne interne, molekylære klokken i gang. Via eksperimenter med bananfluer fant de et gen, som senere fikk navnet «periode». Genets aktivitet så ut til å stige og falle i samsvar med 24-timers syklusen. Senere fant forskere (to av dem fikk Nobelprisen i medisin i 2017) ut at periode-genet fungerte ved å frigjøre et protein som bygget seg opp i cellene over natten, og ble brutt ned på dagtid.

Man fant senere ut at mennesker har det samme genet, plassert i et ørlite område av hjernen kalt den suprachiasmatiske kjerne (eller suprachiasmatic nucleus på engelsk, heretter forkortet SCN). Denne fungerer som en kanal mellom øyets netthinne og epifysen, som pumper ut søvnhormonet melatonin. Dermed blir vi trøtte når det blir mørkt.

Les også: Hva skjer når hjernen blir overbelastet?

Er det bare hjernen som blir påvirket?

SCN-klokken er kroppens «hoved-ur», men det siste tiåret har forskere funnet ut at nesten enhver celletype i kroppen vår har aktive klokkegener. Aktiviteten til omtrent halvparten av genene våre ser ut til å kontrolleres av døgnrytmen.

Dersom man putter celler fra blod, lever, nyrer eller lunger i en petriskål, vil aktiviteten i disse cellene stige og falle på en omtrentlig 24-timers syklus. Så godt som alt i kroppen vår, fra utskillelse av hormoner til dannelse av enzymer i fordøyelsessystemet, til forandringer i blodtrykket og kroppstemperatur, påvirkes i veldig stor grad av hvilken tid på døgnet disse funksjonene normalt sett behøves.

Nøyaktig hvordan de indre mekanismene i hver nervecelle henger sammen med den mer komplekse rytmen til hjernebølgene, som oppstår i hjernen vår når vi sover, vet man foreløpig ikke. Dersom man gror frem hjerneceller i en petriskål i et laboratorium, begynner de å organisere seg selv. Og noe som kanskje kan virke urovekkende på noen, er at de begynner å vise aktivitetsmønstre som ligner på de man har observert under søvn.

Sov vi dypere før?

Dårlig søvn blir ofte sett på som et moderne problem, tvunget frem av en mer stillesittende livsstil og det at vi sitter limt til smarttelefonen til langt på natt. Forskning blant moderne jeger og samler-samfunn viser imidlertid at dette kan komme fra et overromantisk syn på gamle dager. I en studie blant Hadza-folket i Tanzania fant man store forskjeller i søvnmønsteret til de forskjellige medlemmene av stammen, og gjentatte tilfeller av nattlig vandring. I løpet av en tre uker lang periode var det kun 18 minutter hvor alle de 33 medlemmene av stammen sov på samme tid. Forskerne konkluderte med at søvnmønsteret kunne være en eldgammel overlevelsesmekanisme ment å beskytte mot nattlige trusler.

Den største forskjellen så ut til å være at medlemmene av stammen var fri for angst og paranoia på grunn av søvnproblemene. I vestlige land er søvnproblemer en kjent årsak til bekymring og nervøsitet.

Hva skjer om du ikke får nok søvn?

I ekstreme tilfeller kan søvnmangel bli dødelig. Rotter som nektes søvn dør i løpet av to til tre uker. Eksperimentet har naturlig nok ikke vært prøvd ut på mennesker, men selv bare en dag eller to uten søvn kan føre til at ellers friske mennesker opplever hallusinasjoner og fysiske symptomer.

En natts dårlig søvn har en umiddelbar effekt på de kognitive egenskapene. Konsentrasjon og hukommelse blir merkbart påvirket, og folk er mer troende til å være impulsive og velge øyeblikkelig tilfredsstillelse, heller enn å vente på et bedre resultat. Vi er også dårligere mennesker når vi er trøtte: En studie fant at mennesker med søvnmangel hadde større sjanse for å lyve og jukse.

Saken fortsetter under

Noen ganger kan det være vanskelig å få sove, spesielt om tankene tar overhånd. Foto: NTB scanpix
Noen ganger kan det være vanskelig å få sove, spesielt om tankene tar overhånd. Foto: NTB scanpix

Hva med fysisk helse?

Dårlig søvn over lengre tid har helsemessige konsekvenser. Man ser sammenheng mellom dårlig søvn og overvekt, diabetes, hjertelidelser og demens. I fjor viste en gjennomgang av 28 forskjellige studier at mennesker som jobber fast på nattskift har 29 prosent større sjanser for å bli overvektig, enn de som jobber på skift. Undersøkelsene, som var foretatt blant til sammen over to millioner mennesker, viste at det å jobbe nattskift økte sjansen for å få hjerteattakk eller hjerneslag med 41 prosent.

Årsakene bak disse sammenhengene er komplekse og vanskelig å skille fra andre livsstilsfaktorer. Studiene som er nevnt ovenfor forsøkte å filtrere bort ting som sosioøkonomiske faktorer, men faktorer som stress og sosial isolasjon kan være vanskelig å konkretisere og fange opp. Søvnmangel har vist seg å kunne forandre kroppens grunnleggende metabolisme og balansen mellom fett og muskelmasse.

Søvnløshet har lenge vært kjent som et vanlig symptom på demens, men enkelte forskere tror at søvnmangel også kan spille en rolle i utviklingen av Alzheimers. Forskning har vist at hjernen «renser» seg selv for proteinet beta-amyloid, som har en kjent sammenheng med Alzheimers, mens vi sover. Søvnmangel fører til at forekomsten av disse giftstoffene øker.

Sover alle dyr?

Svaret avhenger litt av hva man regner som søvn. De fleste vitenskapsmenn ser ut til å gå for definisjonen hvor man er urørlig og atskillig mindre responsiv enn man er når man er våken. Dømmer man etter disse kriteriene, har det vært kandidater til å være søvnløse arter, men ingen av disse har vist seg faktisk å være det. Den amerikanske oksefrosken var en tidlig kandidat til tittelen, etter at et eksperiment i 1967 viste at froskene reagerte likt på elektriske støt både om natten og dagen, men det har senere blitt sådd tvil rundt forsøket.

Det finnes dyr som trenger svært lite søvn. Voksne giraffer sover for eksempel sjeldent mer enn fem minutter av gangen, mens enkelte arter flaggermus sover hele 19 timer hver dag. Og søvn er ikke det samme for alle dyr. Delfiner har evnen til å sove med en halvdel av hjernen om gangen, noe som kalles unihemisfærisk søvn. Man tror også at trekkfugler sover mens de flyr, og at haier sover mens de svømmer.

Oversatt av Henning Scherer Skjørsæter /ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:10 Eiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:24 To personer funnet døde i Sverige06:20 NVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18 Minst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59 Dette skjer i dag05:38 Kvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30 Dette skjedde i natt05:25 Jensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52 NTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48 Musikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35 Arrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56 Bolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56 Jødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33 Michelle Obama: USA er for alle03:21 XXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21 Sánchez nærmere flertall for ny regjering02:37 Ekstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse01:40 Algerie vant Afrikamesterskapet for andre gang01:23 USA sender soldater til Saudi-Arabia01:10 El Chapo innsatt i høysikkerhetsfengsel00:46 Norsk kvinne vant 38 millioner kroner00:31 150.000 med i protestgrupper mot vindkraftverk00:07 Trump vil hjelpe A$AP Rocky ut av svensk fengsel22:54 Haaland scoret hattrick i cupen22:38 Nordmenn tiltalt etter russevold i Hellas i fjor22:21 Undersøkelse: Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane22:04 Norge slo tilbake med storseier i J19-EM22:02 Ventura fortsatte storspillet i USA21:44 NRK kritiseres for jødevits21:01 Ny seier for Solbakken og FCK20:44 Tunge nyheter for Fannemel: Har skadet både korsbånd og menisk20:16 Svenskeid tankskip beslaglagt av Iran19:59 Hadi Srour bokser mot russer i Hamburg19:44 Boeing-trøbbel fører til kutt i rutetilbud19:14 50 soldater syke i Madlaleiren18:57 Milliardbru i Nordland må bytte 344 bolter et halvt år etter åpning18:47 Woods tar pause etter skuffelsen i British Open18:19 Alaphilippe med maktdemonstrasjon i Tour de France18:12 Hongkong-aktivister kan få asyl i Taiwan18:08 Cubanske myndigheter slipper fri 2.604 fanger18:07 Forsker mener antall forvaringsdommer mot barn er bekymringsfullt17:45 Kosovos statsminister går av etter innkallelse til krigsforbryterdomstol17:31 Samtaler om maktfordelingsavtalen i Sudan utsettes17:22 50-åring tiltalt for samboerdrap i Haugesund16:39 Innsatsleder gjennom 29 år hudfletter lederne i politiet16:34 200 migranter prøvde å klatre over grensegjerde16:26 18-åring dømt til fengsel for å ha filmet og delt video av samleie16:17 Trønderenergi truer med millionkrav mot vindkraftmotstandere16:14 Tyskland ber det internasjonale samfunn bruke diplomatiske midler i Iran-konflikten15:30 Tidligere fotball-profil stoppet for fyllekjøring15:10 Nok en landslagsspiller blir fotballproff i England14:55 Minst to omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg14:18 Farenivået for Veslemannen oppjusteres til rødt14:17 Jordmødre ved OUS frykter for liv og helse – Fylkesmannen oppretter sak14:02 Merkel kritiserer Trump13:38 Nordmenn bitt av hund, rotte og ape på utenlandsferie i sommer13:30 Kraftig jordskjelv i Athen: Innbyggere løp ut i gatene i frykt13:28 Solskjær: – Det jobbes med én eller to nye signeringer13:27 Nederland delvis ansvarlig for Srebrenica-massakren13:05 Sanner ber om redegjørelse fra UDI om Krekars medtiltalte12:42 Andrine Hegerberg er klar for Roma12:39 En fuktig helg i vente i sør12:18 49-åring siktet for å ha forgiftet hjelpetrengende kvinne12:03 17-åring dømt til 13 års forvaring for drapet på Laura Iris Hagen11:55 Kvinnene kan også få sitt Tour de France11:42 Pence ber Saudi-Arabia løslate blogger11:41 Nordmann omkom i motorsykkelulykke i Frankrike10:59 Fransk domstol avviser erstatningskrav etter M/S Estonia-forliset10:43 Australsk mann dømt til livstid for å ha drept familien10:42 Tre omkom i småflyulykke i de østerrikske alper10:15 Norge sender ekspertteam og utstyr til ebolarammede Kongo10:07 Svensk politi vil innføre teknologi som muliggjør ansiktsgjenkjenning10:02 Leting etter antatt omkommet mann fortsetter i Dalsfjorden09:42 Verdensmester Holund legger opp etter Beijing-OL09:36 Forlenget varetekt for A$AP Rocky i Sverige09:28 Zlatan om MLS-nivået: – Jeg er en Ferrari blant Fiater09:00 Børsoppgang i Japan08:59 Mann med vingedrakt funnet død08:40 Pelsdyrbonde saksøker Mat- og landbruksdepartementet08:40 Korallrev-tilsynet i Australia krever strakstiltak08:15 Tollkrig førte til smell for Elkem08:08 Iran hevder USA kan ha skutt ned egen drone07:52 Alan Walker tjente 26 millioner i fjor07:45 Mange skadd da to biler kjørte inn i folkemengde i England07:37 Mann tente på seg selv utenfor ambassade i Seoul07:20 Seks drept av bombe ved Kabul-universitet07:02 Suzann Pettersen klarte ikke cuten06:40 Brannvesenet har kontroll på brann i Stjørdal06:34 Ny høydevri for norske landslagsløpere i langrenn06:00 Resultatene fra LOs sommerpatrulje er klare: Fire av ti bedrifter bryter loven06:00 Netanyahu blir Israels lengstsittende statsminister05:50 Dette skjer i dag05:33 Flere skadd i gasseksplosjon i Christchurch05:30 Dette skjedde i natt05:19 Japanske medier: Politiet mistenker at mordbrann var planlagt05:15 Kronprins Haakon fyller 46 år lørdag04:37 Hærverk ved 9.000 år gamle helleristninger i Tysfjord04:32 Trump nominerer sønn av tidligere høyesterettsdommer som arbeidsminister04:20 Dårlig oppførsel på byen blir dyrere03:43 Ap krever mer midler til helseteknologi
Siste nytt
07:10NorgeEiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:24VerdenTo personer funnet døde i Sverige06:20NorgeNVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18VerdenMinst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59NorgeDette skjer i dag05:38NorgeKvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeJensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52NorgeNTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48VerdenMusikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35VerdenArrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56VerdenBolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56NorgeJødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33VerdenMichelle Obama: USA er for alle03:21NorgeXXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21VerdenSánchez nærmere flertall for ny regjering02:37NorgeEkstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse01:40SportAlgerie vant Afrikamesterskapet for andre gang01:23VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia01:10VerdenEl Chapo innsatt i høysikkerhetsfengsel00:46NorgeNorsk kvinne vant 38 millioner kroner00:31Norge150.000 med i protestgrupper mot vindkraftverk00:07VerdenTrump vil hjelpe A$AP Rocky ut av svensk fengsel22:54SportHaaland scoret hattrick i cupen22:38VerdenNordmenn tiltalt etter russevold i Hellas i fjor22:21NorgeUndersøkelse: Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane22:04SportNorge slo tilbake med storseier i J19-EM22:02SportVentura fortsatte storspillet i USA21:44NorgeNRK kritiseres for jødevits21:01SportNy seier for Solbakken og FCK20:44SportTunge nyheter for Fannemel: Har skadet både korsbånd og menisk20:16VerdenSvenskeid tankskip beslaglagt av Iran19:59SportHadi Srour bokser mot russer i Hamburg19:44PengerBoeing-trøbbel fører til kutt i rutetilbud19:14Norge50 soldater syke i Madlaleiren18:57NorgeMilliardbru i Nordland må bytte 344 bolter et halvt år etter åpning18:47SportWoods tar pause etter skuffelsen i British Open18:19SportAlaphilippe med maktdemonstrasjon i Tour de France18:12VerdenHongkong-aktivister kan få asyl i Taiwan18:08VerdenCubanske myndigheter slipper fri 2.604 fanger18:07NorgeForsker mener antall forvaringsdommer mot barn er bekymringsfullt17:45VerdenKosovos statsminister går av etter innkallelse til krigsforbryterdomstol17:31VerdenSamtaler om maktfordelingsavtalen i Sudan utsettes17:22Norge50-åring tiltalt for samboerdrap i Haugesund16:39NorgeInnsatsleder gjennom 29 år hudfletter lederne i politiet16:34Verden200 migranter prøvde å klatre over grensegjerde16:26Norge18-åring dømt til fengsel for å ha filmet og delt video av samleie16:17NorgeTrønderenergi truer med millionkrav mot vindkraftmotstandere16:14VerdenTyskland ber det internasjonale samfunn bruke diplomatiske midler i Iran-konflikten15:30SportTidligere fotball-profil stoppet for fyllekjøring15:10SportNok en landslagsspiller blir fotballproff i England14:55VerdenMinst to omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg14:18NorgeFarenivået for Veslemannen oppjusteres til rødt14:17Helse og livsstilJordmødre ved OUS frykter for liv og helse – Fylkesmannen oppretter sak14:02PolitikkMerkel kritiserer Trump13:38ReiseNordmenn bitt av hund, rotte og ape på utenlandsferie i sommer13:30VerdenKraftig jordskjelv i Athen: Innbyggere løp ut i gatene i frykt13:28SportSolskjær: – Det jobbes med én eller to nye signeringer13:27VerdenNederland delvis ansvarlig for Srebrenica-massakren13:05NorgeSanner ber om redegjørelse fra UDI om Krekars medtiltalte12:42SportAndrine Hegerberg er klar for Roma12:39NorgeEn fuktig helg i vente i sør12:18Norge49-åring siktet for å ha forgiftet hjelpetrengende kvinne12:03Norge17-åring dømt til 13 års forvaring for drapet på Laura Iris Hagen11:55SportKvinnene kan også få sitt Tour de France11:42VerdenPence ber Saudi-Arabia løslate blogger11:41NorgeNordmann omkom i motorsykkelulykke i Frankrike10:59VerdenFransk domstol avviser erstatningskrav etter M/S Estonia-forliset10:43VerdenAustralsk mann dømt til livstid for å ha drept familien10:42VerdenTre omkom i småflyulykke i de østerrikske alper10:15NorgeNorge sender ekspertteam og utstyr til ebolarammede Kongo10:07VerdenSvensk politi vil innføre teknologi som muliggjør ansiktsgjenkjenning10:02NorgeLeting etter antatt omkommet mann fortsetter i Dalsfjorden09:42SportVerdensmester Holund legger opp etter Beijing-OL09:36NorgeForlenget varetekt for A$AP Rocky i Sverige09:28SportZlatan om MLS-nivået: – Jeg er en Ferrari blant Fiater09:00VerdenBørsoppgang i Japan08:59NorgeMann med vingedrakt funnet død08:40NorgePelsdyrbonde saksøker Mat- og landbruksdepartementet08:40VerdenKorallrev-tilsynet i Australia krever strakstiltak08:15NorgeTollkrig førte til smell for Elkem08:08VerdenIran hevder USA kan ha skutt ned egen drone07:52NorgeAlan Walker tjente 26 millioner i fjor07:45VerdenMange skadd da to biler kjørte inn i folkemengde i England07:37VerdenMann tente på seg selv utenfor ambassade i Seoul07:20VerdenSeks drept av bombe ved Kabul-universitet07:02SportSuzann Pettersen klarte ikke cuten06:40NorgeBrannvesenet har kontroll på brann i Stjørdal06:34SportNy høydevri for norske landslagsløpere i langrenn06:00NorgeResultatene fra LOs sommerpatrulje er klare: Fire av ti bedrifter bryter loven06:00VerdenNetanyahu blir Israels lengstsittende statsminister05:50NorgeDette skjer i dag05:33VerdenFlere skadd i gasseksplosjon i Christchurch05:30NorgeDette skjedde i natt05:19VerdenJapanske medier: Politiet mistenker at mordbrann var planlagt05:15NorgeKronprins Haakon fyller 46 år lørdag04:37NorgeHærverk ved 9.000 år gamle helleristninger i Tysfjord04:32VerdenTrump nominerer sønn av tidligere høyesterettsdommer som arbeidsminister04:20NorgeDårlig oppførsel på byen blir dyrere03:43NorgeAp krever mer midler til helseteknologi
Populært