Ghulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake

<p>UTE: Ghulam Abbas trakk seg ut av gjengmiljøet etter å ha sonet en dom i 2011. </p>
UTE: Ghulam Abbas trakk seg ut av gjengmiljøet etter å ha sonet en dom i 2011. Foto: Steffen Zachariassen / ABC Nyheter

I mange år var Ghulam Abbas (42) omtalt som «Gudfaren» i Oslos underverden. Nå håper han å bruke sin bakgrunn til å redde utsatte ungdommer.

– Jeg ønsker ikke at noen skal gå i mine fotspor.

Ordene tilhører Ghulam Abbas, mannen som i flere år var en ledende skikkelse i B-gjengen.

På midten av 2000-tallet ble gjengen sett på som Oslos største kriminelle nettverk. I sentrum av det hele sto Abbas.

Etter en skyteepisode på Aker Brygge i 2006 startet for alvor politiets offensiv mot gjengmiljøet. Deretter fikk ikke den beryktede gjengen fred. De ble nærmest fotfulgt at politiet - dag og natt.

– Det var slitsomt. Skytingen skulle aldri ha skjedd, i hvert fall ikke der det var uskyldige mennesker til stede. Jeg tror det forandret veldig mye, sier Abbas som selv ikke var til stede under skytingen, til ABC Nyheter.

Les også: Mikael (38) var voldsversting i Oslos underverden

Kallenavnet B-gjengen

Helt siden 90-tallet hadde en vennegjeng vokst seg stadig større og utviklet seg til å bli en kriminell gruppe i hovedstadens underverden. Mot slutten av 90-tallet fikk grupperingen navnet «B-gjengen» i pressen. I de kommende årene skulle gjengmedlemmene i tur og orden bli dømt for grov vold, narkotikakriminalitet, drap, utpressing og hvitvasking.

I 2007 startet Oslo-politiet derfor en storstilt aksjon mot Abbas og hans brødre, kalt «Operasjon Nemesis». Aksjonen hadde ett mål for øye: ta pengene.

To år senere ble Abbas og en rekke familiemedlemmer dømt til flere års fengsel for organisert kriminalitet etter eiendomsspekulasjoner i Natal i Brasil.

– Dommen ble vendepunktet for meg. Jeg så at det gikk ut over uskyldige. Da måtte jeg ta et valg. Det er ikke riktig at andre skal lide for mine handlinger, så jeg måtte ta ansvar, sier han.

Valget var å bryte med det gamle miljøet - legge kriminaliteten på hylla.

Veien tilbake

Etter å ha sonet ferdig dommen på fem og et halvt år var det ikke bare enkelt for 42-åringen. I flere år søkte han på flere forskjellige jobber.

Ofte hørte han aldri noe etter at søknaden var sendt. Andre var skeptiske til mannen som i mediene hadde fått kallenavnet «Gudfaren».

– Jeg tenker at det er helt forferdelig. Man har jo egentlig gjort opp for seg når man har sonet straffen, sier han.

Les også: Kriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge

Redningen

Redningen skulle imidlertid vise seg å ligge i lokalmiljøet. Hver gang Abbas møtte Rune Gjelberg (40), prosjektkoordinator i Furuset IF, spurte han om jobb.

– Vi møttes her og der. Abbas var frempå og spurte: «Gi meg en sjanse. Jeg ønsker å jobbe med barn og ungdom». Han viste interesse for å bidra, sier Gjelberg til ABC Nyheter.

Den tidligere gjenglederen ville jobbe med ungdommer.

(Saken fortsetter under bildet)

I desember 2017 ble en person knivstukket på Furuset i Oslo. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
I desember 2017 ble en person knivstukket på Furuset i Oslo. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

En dramatisk hendelse i ungdomsmiljøet på Furuset i desember 2017 skulle bli den utløsende faktoren. En ung mann ble knivstukket flere ganger utenfor Furuset bibliotek og aktivitetssenter.

– Det var uro i miljøet og vi trengte noen med kontakter som en vanlig ungdomsarbeider ikke har. Da fant vi ut av tiden var inne. Det var en vinn-vinn-situasjon for oss, sier Gjelberg.

Dagbladet har tidligere omtalt 42-åringens vei tilbake i samfunnet.

Les også: – Norske formuende er fristende for kriminelle

I jobb

Abbas fikk en 80 prosent stilling som ungdomsarbeider i idrettslaget. Deler av jobben går ut på å «felte», hvilket betyr å være ute og snakke med ungdommene for å få med seg hva som skjer i miljøet.

Parallelt utdanner han seg i dag til ungdomsarbeider gjennom Furuset IFs eget utdanningsopplegg. Om et år er han ferdig utdannet.

– Det har vært kjempeviktig for meg å få en meningsfylt jobb. Jeg har alltid ønsket å jobbe med barn og ungdom. Jeg føler jeg har den erfaringen som trengs ettersom jeg selv har vært på gata, gjort mye dumt og tatt lærdom av det, sier han.

Holdt fortiden skjult

Den første tiden holdt de 42-åringens kriminelle fortid skjult for ungdommene - helt bevisst.

– Nå tror jeg de fleste vet hvem jeg er. Men da jeg begynte å jobbe her ble vi enige om at vi ikke skulle si hvem jeg var, slik at jeg heller kunne få kontakt med ungdommene på en normal måte.

42-åringen tror fortiden hans kan ha vært en «snakkis» blant ungdommene, men at han selv aldri hørte det.

– Jeg tror det var riktig å gjøre det på den måten, sier han.

Vil gi tilbake

Abbas, som selv droppet ut fra videregående skole, forklarer at han selv gjorde mange feil i ungdommen.

Rune Gjelberg jobber som prosjektkoordinator i Furuset IF. Foto: Steffen Zachariassen / ABC Nyheter
Rune Gjelberg jobber som prosjektkoordinator i Furuset IF. Foto: Steffen Zachariassen / ABC Nyheter

– Det er vanlig at man gjør feil, men det er ikke alle som tar lærdom av det. Noen ganger trenger man litt hjelp og råd. Jeg føler faktisk at jeg kan gi noe tilbake til samfunnet – være med å bidra positivt, sier han.

Gjelberg mener Abbas er en stor ressurs å ha med på laget ettersom han kjenner til livet på gata.

– Han har en del verktøy i verktøykassa fra før av som vi ikke har. Han skal nå fylle opp resten av kassa med vanlige redskaper i forhold til ungdomsarbeid, sier han.

– Må ha noe å gjøre

Interessen for tradisjonelt frivillig arbeid er synkende i Bydel Alna, som i resten av Oslo. Furuset IF er imidlertid ikke bare en klubb for de som er med i den organiserte idretten.

De driver blant annet en ungdomsklubb. I tillegg driver de Alnaskolen som lærer ungdommer konflikthåndtering, kurs i førstehjelp, samt trenings- og aktivitetsledelse.

– Det er viktig med alle typer tilbud slik at ungdommene har steder å være. Et sted å gå til. Noe å gjøre. Holde dem opptatt. Det er når man vanker rundt og kjeder seg at det er lettere å finne på noe galt, sier Gjeldberg.

– Skremmende utvikling

Han har merket at det i ungdomsmiljøene i Oslo har hardnet seg til.

UNGDOMMER: Ghulam Abbas jobber i dag med barn og ungdommer i Oslo. Han håper å kunne hindre at andre gjør de samme feilene han gjorde i ungdommen. Foto: Steffen Zachariassen / ABC Nyheter
UNGDOMMER: Ghulam Abbas jobber i dag med barn og ungdommer i Oslo. Han håper å kunne hindre at andre gjør de samme feilene han gjorde i ungdommen. Foto: Steffen Zachariassen / ABC Nyheter

– Men heldigvis er det ganske rolig på Furuset, om man ser i forhold til andre steder i byen. Konflikter vil det alltid være, men vi merker at det virker å blusse opp i områder hvor ungdommene har færre tilbud.

Stadig yngre personer havner i belastede miljøer.

– Språkbruken er verre fra de er yngre. De har mindre respekt seg i mellom og i forhold til autoriteter. Man merker helt ned til barneskolen at det kan være konflikter og ulmende kriminalitet. Det er en skremmende utvikling, sier han.

Siste lovbrudd

Den tidligere gjenglederen har et klart budskap til ungdommer som flørter med de kriminelle miljøene i hovedstaden:

– Prøv å tenk, du blir voksen en gang. Du kan få ting på rullebladet og angre, sier han.

Abbas håper å kunne bruke sine egne erfaringer til å hindre at ungdommer lar seg rekruttere til kriminalitet.

– Jeg ønsker ikke at noen skal gå i mine fotspor. Det er derfor jeg gjør dette.

– Har du begått ditt siste lovbrudd?

– Det har jeg. Det siste lovbrudd er så lenge siden at jeg ikke husker det en gang, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:30 Dette skjedde i natt05:25 Mann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04 Stiftelse med milliardær på laget skal spre informasjon om intelligent design05:01 Skadefri Zuccarello med assist i Wild-seier04:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35 Regjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07 Medier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04 Chiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56 Ambassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55 Beboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41 Skrik og krangling i Oslo var frieri02:05 30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52 Nye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Putin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Isbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 De kjempet dyrenes kamp for 160 år siden
Siste nytt
05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeMann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04NorgeStiftelse med milliardær på laget skal spre informasjon om intelligent design05:01SportSkadefri Zuccarello med assist i Wild-seier04:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35NorgeRegjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07VerdenMedier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04VerdenChiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56VerdenAmbassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55NorgeBeboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41NorgeSkrik og krangling i Oslo var frieri02:05Norge30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52VerdenNye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24NorgeMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenPutin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeLover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeIsbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeDe kjempet dyrenes kamp for 160 år siden
Populært