Meny

Ghulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake

UTE: Ghulam Abbas trakk seg ut av gjengmiljøet etter å ha sonet en dom i 2011. Foto: Steffen Zachariassen / ABC Nyheter

I mange år var Ghulam Abbas (42) omtalt som «Gudfaren» i Oslos underverden. Nå håper han å bruke sin bakgrunn til å redde utsatte ungdommer.

– Jeg ønsker ikke at noen skal gå i mine fotspor.

Ordene tilhører Ghulam Abbas, mannen som i flere år var en ledende skikkelse i B-gjengen.

På midten av 2000-tallet ble gjengen sett på som Oslos største kriminelle nettverk. I sentrum av det hele sto Abbas.

Etter en skyteepisode på Aker Brygge i 2006 startet for alvor politiets offensiv mot gjengmiljøet. Deretter fikk ikke den beryktede gjengen fred. De ble nærmest fotfulgt at politiet - dag og natt.

– Det var slitsomt. Skytingen skulle aldri ha skjedd, i hvert fall ikke der det var uskyldige mennesker til stede. Jeg tror det forandret veldig mye, sier Abbas som selv ikke var til stede under skytingen, til ABC Nyheter.

Les også: Mikael (38) var voldsversting i Oslos underverden

Kallenavnet B-gjengen

Helt siden 90-tallet hadde en vennegjeng vokst seg stadig større og utviklet seg til å bli en kriminell gruppe i hovedstadens underverden. Mot slutten av 90-tallet fikk grupperingen navnet «B-gjengen» i pressen. I de kommende årene skulle gjengmedlemmene i tur og orden bli dømt for grov vold, narkotikakriminalitet, drap, utpressing og hvitvasking.

I 2007 startet Oslo-politiet derfor en storstilt aksjon mot Abbas og hans brødre, kalt «Operasjon Nemesis». Aksjonen hadde ett mål for øye: ta pengene.

To år senere ble Abbas og en rekke familiemedlemmer dømt til flere års fengsel for organisert kriminalitet etter eiendomsspekulasjoner i Natal i Brasil.

– Dommen ble vendepunktet for meg. Jeg så at det gikk ut over uskyldige. Da måtte jeg ta et valg. Det er ikke riktig at andre skal lide for mine handlinger, så jeg måtte ta ansvar, sier han.

Valget var å bryte med det gamle miljøet - legge kriminaliteten på hylla.

Veien tilbake

Etter å ha sonet ferdig dommen på fem og et halvt år var det ikke bare enkelt for 42-åringen. I flere år søkte han på flere forskjellige jobber.

Ofte hørte han aldri noe etter at søknaden var sendt. Andre var skeptiske til mannen som i mediene hadde fått kallenavnet «Gudfaren».

– Jeg tenker at det er helt forferdelig. Man har jo egentlig gjort opp for seg når man har sonet straffen, sier han.

Les også: Kriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge

Redningen

Redningen skulle imidlertid vise seg å ligge i lokalmiljøet. Hver gang Abbas møtte Rune Gjelberg (40), prosjektkoordinator i Furuset IF, spurte han om jobb.

– Vi møttes her og der. Abbas var frempå og spurte: «Gi meg en sjanse. Jeg ønsker å jobbe med barn og ungdom». Han viste interesse for å bidra, sier Gjelberg til ABC Nyheter.

Den tidligere gjenglederen ville jobbe med ungdommer.

(Saken fortsetter under bildet)

I desember 2017 ble en person knivstukket på Furuset i Oslo. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

En dramatisk hendelse i ungdomsmiljøet på Furuset i desember 2017 skulle bli den utløsende faktoren. En ung mann ble knivstukket flere ganger utenfor Furuset bibliotek og aktivitetssenter.

– Det var uro i miljøet og vi trengte noen med kontakter som en vanlig ungdomsarbeider ikke har. Da fant vi ut av tiden var inne. Det var en vinn-vinn-situasjon for oss, sier Gjelberg.

Dagbladet har tidligere omtalt 42-åringens vei tilbake i samfunnet.

Les også: – Norske formuende er fristende for kriminelle

I jobb

Abbas fikk en 80 prosent stilling som ungdomsarbeider i idrettslaget. Deler av jobben går ut på å «felte», hvilket betyr å være ute og snakke med ungdommene for å få med seg hva som skjer i miljøet.

Parallelt utdanner han seg i dag til ungdomsarbeider gjennom Furuset IFs eget utdanningsopplegg. Om et år er han ferdig utdannet.

– Det har vært kjempeviktig for meg å få en meningsfylt jobb. Jeg har alltid ønsket å jobbe med barn og ungdom. Jeg føler jeg har den erfaringen som trengs ettersom jeg selv har vært på gata, gjort mye dumt og tatt lærdom av det, sier han.

Holdt fortiden skjult

Den første tiden holdt de 42-åringens kriminelle fortid skjult for ungdommene - helt bevisst.

– Nå tror jeg de fleste vet hvem jeg er. Men da jeg begynte å jobbe her ble vi enige om at vi ikke skulle si hvem jeg var, slik at jeg heller kunne få kontakt med ungdommene på en normal måte.

42-åringen tror fortiden hans kan ha vært en «snakkis» blant ungdommene, men at han selv aldri hørte det.

– Jeg tror det var riktig å gjøre det på den måten, sier han.

Vil gi tilbake

Abbas, som selv droppet ut fra videregående skole, forklarer at han selv gjorde mange feil i ungdommen.

Rune Gjelberg jobber som prosjektkoordinator i Furuset IF. Foto: Steffen Zachariassen / ABC Nyheter

– Det er vanlig at man gjør feil, men det er ikke alle som tar lærdom av det. Noen ganger trenger man litt hjelp og råd. Jeg føler faktisk at jeg kan gi noe tilbake til samfunnet – være med å bidra positivt, sier han.

Gjelberg mener Abbas er en stor ressurs å ha med på laget ettersom han kjenner til livet på gata.

– Han har en del verktøy i verktøykassa fra før av som vi ikke har. Han skal nå fylle opp resten av kassa med vanlige redskaper i forhold til ungdomsarbeid, sier han.

– Må ha noe å gjøre

Interessen for tradisjonelt frivillig arbeid er synkende i Bydel Alna, som i resten av Oslo. Furuset IF er imidlertid ikke bare en klubb for de som er med i den organiserte idretten.

De driver blant annet en ungdomsklubb. I tillegg driver de Alnaskolen som lærer ungdommer konflikthåndtering, kurs i førstehjelp, samt trenings- og aktivitetsledelse.

– Det er viktig med alle typer tilbud slik at ungdommene har steder å være. Et sted å gå til. Noe å gjøre. Holde dem opptatt. Det er når man vanker rundt og kjeder seg at det er lettere å finne på noe galt, sier Gjeldberg.

– Skremmende utvikling

Han har merket at det i ungdomsmiljøene i Oslo har hardnet seg til.

UNGDOMMER: Ghulam Abbas jobber i dag med barn og ungdommer i Oslo. Han håper å kunne hindre at andre gjør de samme feilene han gjorde i ungdommen. Foto: Steffen Zachariassen / ABC Nyheter

– Men heldigvis er det ganske rolig på Furuset, om man ser i forhold til andre steder i byen. Konflikter vil det alltid være, men vi merker at det virker å blusse opp i områder hvor ungdommene har færre tilbud.

Stadig yngre personer havner i belastede miljøer.

– Språkbruken er verre fra de er yngre. De har mindre respekt seg i mellom og i forhold til autoriteter. Man merker helt ned til barneskolen at det kan være konflikter og ulmende kriminalitet. Det er en skremmende utvikling, sier han.

Siste lovbrudd

Den tidligere gjenglederen har et klart budskap til ungdommer som flørter med de kriminelle miljøene i hovedstaden:

– Prøv å tenk, du blir voksen en gang. Du kan få ting på rullebladet og angre, sier han.

Abbas håper å kunne bruke sine egne erfaringer til å hindre at ungdommer lar seg rekruttere til kriminalitet.

– Jeg ønsker ikke at noen skal gå i mine fotspor. Det er derfor jeg gjør dette.

– Har du begått ditt siste lovbrudd?

– Det har jeg. Det siste lovbrudd er så lenge siden at jeg ikke husker det en gang, sier han.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:00 WHO: Slangebitt er verdens største skjulte helsekrise05:53 Redusert fremkommelighet på E6 ut oktober05:51 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:33 Trump vil nekte Iran atomvåpen05:30 Grundig svensk etterforskning av tortur i Syria05:18 Psykologspesialist: – Gi pedofile sexdukker på resept04:57 Amerikansk ambassadør besøker Tibet04:39 Kun halvparten varsler om kritikkverdige forhold03:46 Vekst i Japansk økonomi i første kvartal03:16 Avis: En død og mange skadd etter at bar kollapset i Kina02:38 Sykehus granskes etter sju feiloperasjoner01:54 Danmark vurderer å utplassere jagerfly på Grønland01:48 Tidligere utenriksminister tilbyr hjelp til å hente hjem norske barn av IS-foreldre01:17 Elleve personer drept i barskyting i Brasil00:25 Steinkasting mot hus i Oslo00:01 Røe Isaksen vil ha ny gjennomgang av ytringsfriheten23:54 USA legger fram Midtøsten-plan neste måned23:34 Trump med kraftig trussel mot Iran22:46 Kvinnelig barnevernsansatt tiltalt for misbruk av stilling og seksuell omgang med tenåring22:30 Mattilsynets tilstandsrapport om minkfarm var full av feil21:58 Håndball: Elverum ble sluttspillmester21:53 Acosta-show i Bodø da Brann tok sin tredje strake seier21:09 Far og datter savnet etter eksplosjon i Tyskland20:53 Norske observatører deporteres fra Vest-Sahara20:46 Renset «det onde» ut av en tilfeldig valgt kvinne: – Jeg begynte å gråte veldig20:10 Kristiansund forlenget rekken uten tap20:09 Sarpsborg-nedturen fortsetter, tapte hjemme mot Ranheim20:03 Strømsgodset snudde mot Tromsø19:55 Odd herjet med LSK – troner alene på tabelltopp19:54 Etterlengtet opptur for Rosenborg, slo Mjøndalen i dramatisk kamp19:12 Mol og Sørum vant storturnering i Brasil18:51 To personer er funnet døde i skredområde på Svalbard18:01 Motorsykkel kolliderte med bil i Larvik18:00 Ny lakseavtale mellom Norge og Kina17:49 Komponist Alfred Janson er død17:33 Flere måtte evakueres fra berg-og-dal-bane i Sverige16:32 Trafikkulykke i Aust-Agder: Bil kjørte i fjellvegg – én person omkom16:09 Tidligere fylkesmann Signe Marie Stray Ryssdal er død15:55 Bombe mot turistbuss ved pyramidene i Egypt14:54 Norsk Madonna-danser sier hun ble avhørt etter Eurovision-opptreden14:41 Syklist kolliderte med bil på Voss14:31 Samferdselsministeren i bompengekrangel med byrådslederen i Bergen14:04 Dykkere fant død person i Stavanger13:28 Vil du ha en jobb med mye makt? Bli politiker13:24 Nyvalg i Østerrike i september13:23 Saudi-Arabia klar til å forsvare seg mot Iran12:56 Ni migranter stanset av fransk kystvakt på vei til Storbritannia12:55 Prinsessen og Verrett gjester i rojalt bryllup12:24 Tysk utsending i samtale med Taliban-leder12:21 Brasils miljøminister: – Norges milliardbidrag i Amazonas-fondet er bortkastet12:20 Syklist kolliderte med bil på Voss11:48 100 år etter: Bildene som endret vårt syn på universet11:23 Dekkene på tankbilen tok fyr – sjåføren hylles som helt10:47 Juncker freser mot dumme journalister10:22 Syklist kjørt til sykehus etter sykkelritt-ulykke ved Hønefoss09:31 War of Will vant Preakness Stakes09:22 Regjeringen vil styrke fagskolene09:17 Wondolowski satte MLS-rekord med stil09:02 Norge på plass i Polen før U20-VM: – Vi tar kamp for kamp08:50 Arnold Schwarzenegger ble sparket bakfra under hoppetau-arrangement08:46 Selvmord blant unge øker i USA – jenter tar igjen gutter08:29 – Å innføre røykeloven er noe av det tøffeste jeg har gjort07:56 Tidligere tingrettsdommer møter i retten tiltalt for overgrep mot barn06:47 Trump maner til republikansk samhold i abortsaken06:13 Dette skjer i dag05:57 Sveits stemmer over våpenlover på linje med EU05:35 Dette skjedde i natt05:04 Brann i rekkehus i Tromsø slukket04:42 Fem omkom i flyulykke i Honduras04:18 Saudi-Arabia avviser trussel mot aktivist i Norge04:18 Tyrkia samarbeider med Russland om nytt rakettforsvarsanlegg03:33 Femteplass i Eurovision: – Keiino er kommet for å bli03:26 Boeing erkjenner feil ved 737 MAX-simulator02:48 Mann omkom i trafikkulykke i Oppland01:34 Nye luftangrep fra Israel mot mål i Syria01:05 Dette sier Jean-Claude Juncker01:00 Juncker freser mot dumme journalister00:49 Reklametavle på Times Square i New York i full fyr00:37 Saudi-Arabia kaller inn til krisemøter00:37 Norge ga flest poeng til Tsjekkia00:31 Mol og Sørum til finale i Brasil00:16 Monaco nesten berget i Ligue 100:08 Madonna med munkekor i Eurovision-pausen00:03 Tre Kronor vant VM-finalereprisen23:39 Hegerberg: – Savner å spille for landet mitt22:28 Keiino møtt av massiv klapping – stiger på oddslistene22:06 Mann omkom i trafikkulykke i Oppland21:26 Denne papyrus-biten forteller en historie fra begynnelsen til den kristne kirken21:13 Kurz vil ha nyvalg i Østerrike etter korrupsjonsskandale20:21 Vanvittig drama og ekstraomganger da Vipers tok første stikk20:16 Den røde eller den blå fare?20:11 Manchester City lekte seg til nytt trofé med 6-0-seier i FA-cupfinalen20:06 Hegerberg med hattrick da Lyon vant mesterligaen med 4-1 over Barcelona19:32 Uvedkommende kom seg inn på lukket Eurovision-område – medier frykter for sikkerheten19:06 Mann i 20-årene dømt til fengsel for en rekke grove trusler19:06 Norske artister spiller på protestkonsert mot Eurovision i Betlehem18:35 Norge sikret plassen i elite-VM med festhockey mot Italia og 7-1-seier18:27 Kunstneren Peter Dahl er død17:41 USA utsteder advarsel til flyselskaper om Persiabukta
Siste nytt
06:00VerdenWHO: Slangebitt er verdens største skjulte helsekrise05:53NorgeRedusert fremkommelighet på E6 ut oktober05:51NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:33VerdenTrump vil nekte Iran atomvåpen05:30VerdenGrundig svensk etterforskning av tortur i Syria05:18NorgePsykologspesialist: – Gi pedofile sexdukker på resept04:57VerdenAmerikansk ambassadør besøker Tibet04:39NorgeKun halvparten varsler om kritikkverdige forhold03:46VerdenVekst i Japansk økonomi i første kvartal03:16VerdenAvis: En død og mange skadd etter at bar kollapset i Kina02:38NorgeSykehus granskes etter sju feiloperasjoner01:54VerdenDanmark vurderer å utplassere jagerfly på Grønland01:48NorgeTidligere utenriksminister tilbyr hjelp til å hente hjem norske barn av IS-foreldre01:17VerdenElleve personer drept i barskyting i Brasil00:25NorgeSteinkasting mot hus i Oslo00:01NorgeRøe Isaksen vil ha ny gjennomgang av ytringsfriheten23:54VerdenUSA legger fram Midtøsten-plan neste måned23:34PolitikkTrump med kraftig trussel mot Iran22:46NorgeKvinnelig barnevernsansatt tiltalt for misbruk av stilling og seksuell omgang med tenåring22:30NorgeMattilsynets tilstandsrapport om minkfarm var full av feil21:58SportHåndball: Elverum ble sluttspillmester21:53SportAcosta-show i Bodø da Brann tok sin tredje strake seier21:09VerdenFar og datter savnet etter eksplosjon i Tyskland20:53VerdenNorske observatører deporteres fra Vest-Sahara20:46NorgeRenset «det onde» ut av en tilfeldig valgt kvinne: – Jeg begynte å gråte veldig20:10SportKristiansund forlenget rekken uten tap20:09SportSarpsborg-nedturen fortsetter, tapte hjemme mot Ranheim20:03SportStrømsgodset snudde mot Tromsø19:55SportOdd herjet med LSK – troner alene på tabelltopp19:54SportEtterlengtet opptur for Rosenborg, slo Mjøndalen i dramatisk kamp19:12SportMol og Sørum vant storturnering i Brasil18:51NorgeTo personer er funnet døde i skredområde på Svalbard18:01NorgeMotorsykkel kolliderte med bil i Larvik18:00PengerNy lakseavtale mellom Norge og Kina17:49NorgeKomponist Alfred Janson er død17:33VerdenFlere måtte evakueres fra berg-og-dal-bane i Sverige16:32NorgeTrafikkulykke i Aust-Agder: Bil kjørte i fjellvegg – én person omkom16:09NorgeTidligere fylkesmann Signe Marie Stray Ryssdal er død15:55VerdenBombe mot turistbuss ved pyramidene i Egypt14:54VerdenNorsk Madonna-danser sier hun ble avhørt etter Eurovision-opptreden14:41NorgeSyklist kolliderte med bil på Voss14:31NorgeSamferdselsministeren i bompengekrangel med byrådslederen i Bergen14:04NorgeDykkere fant død person i Stavanger13:28PengerVil du ha en jobb med mye makt? Bli politiker13:24PolitikkNyvalg i Østerrike i september13:23VerdenSaudi-Arabia klar til å forsvare seg mot Iran12:56VerdenNi migranter stanset av fransk kystvakt på vei til Storbritannia12:55NorgePrinsessen og Verrett gjester i rojalt bryllup12:24VerdenTysk utsending i samtale med Taliban-leder12:21NorgeBrasils miljøminister: – Norges milliardbidrag i Amazonas-fondet er bortkastet12:20NorgeSyklist kolliderte med bil på Voss11:48Verden100 år etter: Bildene som endret vårt syn på universet11:23NorgeDekkene på tankbilen tok fyr – sjåføren hylles som helt10:47PolitikkJuncker freser mot dumme journalister10:22NorgeSyklist kjørt til sykehus etter sykkelritt-ulykke ved Hønefoss09:31SportWar of Will vant Preakness Stakes09:22NorgeRegjeringen vil styrke fagskolene09:17SportWondolowski satte MLS-rekord med stil09:02SportNorge på plass i Polen før U20-VM: – Vi tar kamp for kamp08:50VerdenArnold Schwarzenegger ble sparket bakfra under hoppetau-arrangement08:46VerdenSelvmord blant unge øker i USA – jenter tar igjen gutter08:29Helse og livsstil– Å innføre røykeloven er noe av det tøffeste jeg har gjort07:56NorgeTidligere tingrettsdommer møter i retten tiltalt for overgrep mot barn06:47VerdenTrump maner til republikansk samhold i abortsaken06:13NorgeDette skjer i dag05:57VerdenSveits stemmer over våpenlover på linje med EU05:35NorgeDette skjedde i natt05:04NorgeBrann i rekkehus i Tromsø slukket04:42VerdenFem omkom i flyulykke i Honduras04:18NorgeSaudi-Arabia avviser trussel mot aktivist i Norge04:18VerdenTyrkia samarbeider med Russland om nytt rakettforsvarsanlegg03:33VerdenFemteplass i Eurovision: – Keiino er kommet for å bli03:26VerdenBoeing erkjenner feil ved 737 MAX-simulator02:48NorgeMann omkom i trafikkulykke i Oppland01:34VerdenNye luftangrep fra Israel mot mål i Syria01:05VerdenDette sier Jean-Claude Juncker01:00VerdenJuncker freser mot dumme journalister00:49VerdenReklametavle på Times Square i New York i full fyr00:37VerdenSaudi-Arabia kaller inn til krisemøter00:37VerdenNorge ga flest poeng til Tsjekkia00:31SportMol og Sørum til finale i Brasil00:16SportMonaco nesten berget i Ligue 100:08VerdenMadonna med munkekor i Eurovision-pausen00:03SportTre Kronor vant VM-finalereprisen23:39SportHegerberg: – Savner å spille for landet mitt22:28KulturKeiino møtt av massiv klapping – stiger på oddslistene22:06NorgeMann omkom i trafikkulykke i Oppland21:26VerdenDenne papyrus-biten forteller en historie fra begynnelsen til den kristne kirken21:13PolitikkKurz vil ha nyvalg i Østerrike etter korrupsjonsskandale20:21SportVanvittig drama og ekstraomganger da Vipers tok første stikk20:16PolitikkDen røde eller den blå fare?20:11SportManchester City lekte seg til nytt trofé med 6-0-seier i FA-cupfinalen20:06SportHegerberg med hattrick da Lyon vant mesterligaen med 4-1 over Barcelona19:32KulturUvedkommende kom seg inn på lukket Eurovision-område – medier frykter for sikkerheten19:06NorgeMann i 20-årene dømt til fengsel for en rekke grove trusler19:06NorgeNorske artister spiller på protestkonsert mot Eurovision i Betlehem18:35SportNorge sikret plassen i elite-VM med festhockey mot Italia og 7-1-seier18:27NorgeKunstneren Peter Dahl er død17:41VerdenUSA utsteder advarsel til flyselskaper om Persiabukta
Populært