Ghulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake

<p>UTE: Ghulam Abbas trakk seg ut av gjengmiljøet etter å ha sonet en dom i 2011. </p>
UTE: Ghulam Abbas trakk seg ut av gjengmiljøet etter å ha sonet en dom i 2011. Foto: Steffen Zachariassen / ABC Nyheter

I mange år var Ghulam Abbas (42) omtalt som «Gudfaren» i Oslos underverden. Nå håper han å bruke sin bakgrunn til å redde utsatte ungdommer.

– Jeg ønsker ikke at noen skal gå i mine fotspor.

Ordene tilhører Ghulam Abbas, mannen som i flere år var en ledende skikkelse i B-gjengen.

På midten av 2000-tallet ble gjengen sett på som Oslos største kriminelle nettverk. I sentrum av det hele sto Abbas.

Etter en skyteepisode på Aker Brygge i 2006 startet for alvor politiets offensiv mot gjengmiljøet. Deretter fikk ikke den beryktede gjengen fred. De ble nærmest fotfulgt at politiet - dag og natt.

– Det var slitsomt. Skytingen skulle aldri ha skjedd, i hvert fall ikke der det var uskyldige mennesker til stede. Jeg tror det forandret veldig mye, sier Abbas som selv ikke var til stede under skytingen, til ABC Nyheter.

Les også: Mikael (38) var voldsversting i Oslos underverden

Kallenavnet B-gjengen

Helt siden 90-tallet hadde en vennegjeng vokst seg stadig større og utviklet seg til å bli en kriminell gruppe i hovedstadens underverden. Mot slutten av 90-tallet fikk grupperingen navnet «B-gjengen» i pressen. I de kommende årene skulle gjengmedlemmene i tur og orden bli dømt for grov vold, narkotikakriminalitet, drap, utpressing og hvitvasking.

I 2007 startet Oslo-politiet derfor en storstilt aksjon mot Abbas og hans brødre, kalt «Operasjon Nemesis». Aksjonen hadde ett mål for øye: ta pengene.

To år senere ble Abbas og en rekke familiemedlemmer dømt til flere års fengsel for organisert kriminalitet etter eiendomsspekulasjoner i Natal i Brasil.

– Dommen ble vendepunktet for meg. Jeg så at det gikk ut over uskyldige. Da måtte jeg ta et valg. Det er ikke riktig at andre skal lide for mine handlinger, så jeg måtte ta ansvar, sier han.

Valget var å bryte med det gamle miljøet - legge kriminaliteten på hylla.

Veien tilbake

Etter å ha sonet ferdig dommen på fem og et halvt år var det ikke bare enkelt for 42-åringen. I flere år søkte han på flere forskjellige jobber.

Ofte hørte han aldri noe etter at søknaden var sendt. Andre var skeptiske til mannen som i mediene hadde fått kallenavnet «Gudfaren».

– Jeg tenker at det er helt forferdelig. Man har jo egentlig gjort opp for seg når man har sonet straffen, sier han.

Les også: Kriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge

Redningen

Redningen skulle imidlertid vise seg å ligge i lokalmiljøet. Hver gang Abbas møtte Rune Gjelberg (40), prosjektkoordinator i Furuset IF, spurte han om jobb.

– Vi møttes her og der. Abbas var frempå og spurte: «Gi meg en sjanse. Jeg ønsker å jobbe med barn og ungdom». Han viste interesse for å bidra, sier Gjelberg til ABC Nyheter.

Den tidligere gjenglederen ville jobbe med ungdommer.

(Saken fortsetter under bildet)

I desember 2017 ble en person knivstukket på Furuset i Oslo. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
I desember 2017 ble en person knivstukket på Furuset i Oslo. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

En dramatisk hendelse i ungdomsmiljøet på Furuset i desember 2017 skulle bli den utløsende faktoren. En ung mann ble knivstukket flere ganger utenfor Furuset bibliotek og aktivitetssenter.

– Det var uro i miljøet og vi trengte noen med kontakter som en vanlig ungdomsarbeider ikke har. Da fant vi ut av tiden var inne. Det var en vinn-vinn-situasjon for oss, sier Gjelberg.

Dagbladet har tidligere omtalt 42-åringens vei tilbake i samfunnet.

Les også: – Norske formuende er fristende for kriminelle

I jobb

Abbas fikk en 80 prosent stilling som ungdomsarbeider i idrettslaget. Deler av jobben går ut på å «felte», hvilket betyr å være ute og snakke med ungdommene for å få med seg hva som skjer i miljøet.

Parallelt utdanner han seg i dag til ungdomsarbeider gjennom Furuset IFs eget utdanningsopplegg. Om et år er han ferdig utdannet.

– Det har vært kjempeviktig for meg å få en meningsfylt jobb. Jeg har alltid ønsket å jobbe med barn og ungdom. Jeg føler jeg har den erfaringen som trengs ettersom jeg selv har vært på gata, gjort mye dumt og tatt lærdom av det, sier han.

Holdt fortiden skjult

Den første tiden holdt de 42-åringens kriminelle fortid skjult for ungdommene - helt bevisst.

– Nå tror jeg de fleste vet hvem jeg er. Men da jeg begynte å jobbe her ble vi enige om at vi ikke skulle si hvem jeg var, slik at jeg heller kunne få kontakt med ungdommene på en normal måte.

42-åringen tror fortiden hans kan ha vært en «snakkis» blant ungdommene, men at han selv aldri hørte det.

– Jeg tror det var riktig å gjøre det på den måten, sier han.

Vil gi tilbake

Abbas, som selv droppet ut fra videregående skole, forklarer at han selv gjorde mange feil i ungdommen.

Rune Gjelberg jobber som prosjektkoordinator i Furuset IF. Foto: Steffen Zachariassen / ABC Nyheter
Rune Gjelberg jobber som prosjektkoordinator i Furuset IF. Foto: Steffen Zachariassen / ABC Nyheter

– Det er vanlig at man gjør feil, men det er ikke alle som tar lærdom av det. Noen ganger trenger man litt hjelp og råd. Jeg føler faktisk at jeg kan gi noe tilbake til samfunnet – være med å bidra positivt, sier han.

Gjelberg mener Abbas er en stor ressurs å ha med på laget ettersom han kjenner til livet på gata.

– Han har en del verktøy i verktøykassa fra før av som vi ikke har. Han skal nå fylle opp resten av kassa med vanlige redskaper i forhold til ungdomsarbeid, sier han.

– Må ha noe å gjøre

Interessen for tradisjonelt frivillig arbeid er synkende i Bydel Alna, som i resten av Oslo. Furuset IF er imidlertid ikke bare en klubb for de som er med i den organiserte idretten.

De driver blant annet en ungdomsklubb. I tillegg driver de Alnaskolen som lærer ungdommer konflikthåndtering, kurs i førstehjelp, samt trenings- og aktivitetsledelse.

– Det er viktig med alle typer tilbud slik at ungdommene har steder å være. Et sted å gå til. Noe å gjøre. Holde dem opptatt. Det er når man vanker rundt og kjeder seg at det er lettere å finne på noe galt, sier Gjeldberg.

– Skremmende utvikling

Han har merket at det i ungdomsmiljøene i Oslo har hardnet seg til.

UNGDOMMER: Ghulam Abbas jobber i dag med barn og ungdommer i Oslo. Han håper å kunne hindre at andre gjør de samme feilene han gjorde i ungdommen. Foto: Steffen Zachariassen / ABC Nyheter
UNGDOMMER: Ghulam Abbas jobber i dag med barn og ungdommer i Oslo. Han håper å kunne hindre at andre gjør de samme feilene han gjorde i ungdommen. Foto: Steffen Zachariassen / ABC Nyheter

– Men heldigvis er det ganske rolig på Furuset, om man ser i forhold til andre steder i byen. Konflikter vil det alltid være, men vi merker at det virker å blusse opp i områder hvor ungdommene har færre tilbud.

Stadig yngre personer havner i belastede miljøer.

– Språkbruken er verre fra de er yngre. De har mindre respekt seg i mellom og i forhold til autoriteter. Man merker helt ned til barneskolen at det kan være konflikter og ulmende kriminalitet. Det er en skremmende utvikling, sier han.

Siste lovbrudd

Den tidligere gjenglederen har et klart budskap til ungdommer som flørter med de kriminelle miljøene i hovedstaden:

– Prøv å tenk, du blir voksen en gang. Du kan få ting på rullebladet og angre, sier han.

Abbas håper å kunne bruke sine egne erfaringer til å hindre at ungdommer lar seg rekruttere til kriminalitet.

– Jeg ønsker ikke at noen skal gå i mine fotspor. Det er derfor jeg gjør dette.

– Har du begått ditt siste lovbrudd?

– Det har jeg. Det siste lovbrudd er så lenge siden at jeg ikke husker det en gang, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:56 Kinesiske turister nektes å reise – også til Norge21:50 Forskere: Slik hørtes en mann ut for 3000 år siden21:49 Trumps forsvarer: Vi lever i riksrettens tid21:17 Solberg: – Alltid like vondt å komme til Auschwitz20:47 Regjering med Ap og Sp er det rødgrønne alternativet flest ønsker seg20:42 Hva skjer om du blir smittet av coronavirus?20:42 Denne uka forlater britene EU – feirer med vennskapsmynt20:08 Pentagon bekrefter flystyrt i Afghanistan20:07 Listhaug blir Frps finanstopp på Stortinget20:05 Alle evakuert etter brann i sykehjem i Rørvik19:30 Pappa vil forsones med Meghan Markle19:23 Spisekonkurranse gikk galt – kvinne døde18:49 Trump vil legge fram Midtøsten-plan tirsdag18:38 Statsadvokat: Null samarbeid fra prins Andrew i Epstein-saken18:20 Svensk skiyndling: – Der og da føltes det som om verden raste18:15 Pollensesongen én måned foran skjema17:59 Riksadvokaten henlegger sak om IS-mann som tok med kone og fem barn til Syria17:49 Ung mann omkom i ulykke i Troms17:16 USA vil at EU skal åpne for import av klorvasket kylling17:14 Melding om eksplosjon viste seg å være fyrverkeri16:25 Norsk kvinne dømt for dødsvold i Danmark15:43 Person til sykehus etter fall om bord i skip ved Kristiansand15:23 Skolebyråden i Bergen går av14:49 Åpningen av Munchmuseet utsettes14:45 Forfatter Tor Obrestad er død14:39 Snømangel i Falun: Går mot forkortet tremil14:29 Intervju med Madsen sjokkerer: «Menneskelig rovdyr»14:17 IS truer med angrep i Israel14:01 – Jeg ville vært bekymret hvis jeg var Høyre-velger13:58 Sju savnet etter massebrann i husbåter i USA13:46 Politiet stenger trampolinepark etter ulykke13:46 Sauebønder fikk 44 millioner kroner i rovdyrerstatning13:14 Norges håndballherrer sørget for knallgode TV-tall13:13 To menn tiltalt etter skyteepisode i 201712:56 Cantona 25 år etter Kung-Fu-sparket: – Jeg skulle ha truffet ham hardere12:00 Rapport: Kina er verdens nest største våpenprodusent11:59 Både Høyre og Frp er positive til nytt inkassolovforslag11:58 Trump legger fram «århundrets avtale»11:40 Sykehusstriden på Helgeland – Høie har bestemt seg11:37 Mann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Trøndelag11:36 Tilliten til politiet styrkes11:07 USA undersøker meldinger om flyulykke i Afghanistan11:01 BankID-trøbbel for Telenor-kunder11:00 Mirakuløst flykrasj – alle overlevde10:45 Blodbank innfører ekstrakarantene for å hindre virusspredning10:15 Polen kjøper 32 kampfly fra USA10:08 Norwegian nekter å refundere gebyr tross vedtak10:08 Eirin Mikkelsen (43) funnet død i Sverige09:58 Klopp om returkamp mot Shrewsbury: – Vi kommer ikke til å være der09:48 Norsk sykkelproff må endre planer etter operasjon09:31 Oslo Børs kraftig ned grunnet virusfrykt09:05 Demokratene krever at Bolton får vitne etter lekket bokmanus09:03 Virusfrykt er dårlig nytt for den norske kronen08:41 Kina forlenger ferien som følge av lungevirus08:38 Kvinne tiltalt for grov mishandling av ektemann og barn over flere år08:27 Listhaug: – Ingen planer om å opptre som bølle i Stortinget08:26 Dagen-redaktør forsvarer omstridt kirkekåring08:15 Tjukk tåke i LA da Kobe Bryant omkom i helikopterkrasj08:04 Forsvarstopp: Russland varsler ikke øvelser07:32 Aylar Lie krever 100.000 kroner av Petter Northug – møtes i retten07:18 Svenske Leon overlevde Auschwitz – advarer mot nazismen i hjemlandet07:11 Frykter at berusede får kjøpt øl i selvbetjeningskasser07:09 Johaug med spenstige tanker om VM-sprint06:56 Billie Eilish med storeslem under Grammy-utdelingen06:50 Jordskjelv på Salomonøyene06:44 VM-skiskytterne deler seg – Thingnes Bø velger familietid06:33 Brasil venter Sagosen i jakten på OL-plass06:21 Dette skjer i dag06:00 Hareide: Det må lønne seg å reise miljøvennlig05:44 Dette skjedde i natt05:16 34 evakuert da søppelskur brant i Oslo05:01 Massivt valgnederlag for opposisjonen i Peru05:00 Statsledere og overlevende til Auschwitz for å minnes frigjøringen04:23 Kleveland fornøyd med andreplass i X Games-nyvinning04:04 Babcock-sjef sier han forstår kritikken03:57 Ocean Viking har plukket opp 407 migranter siden fredag03:31 Minst 44 døde etter uvær i Brasil03:20 Salvinis parti tapte nøkkelvalg i Italia03:17 Riksrevisjonen kommer med ny «Kielland»-rappor03:11 80 døde av coronavirus i Kina02:48 Færre fødsler i Stavanger etter Solbergs oppfordring02:41 NYT: Trump fortalte John Bolton om tilbakeholding av militærhjelp02:03 Verdensledere og idrettsstjerner minnes Kobe Bryant01:58 Skotske fiskere med vindkraftadvarsel til norske kollegaer01:19 Grammy-pris til norsk lydtekniker00:17 Ropstad åpner døra for Senterpartiet00:05 USAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter23:57 Basketball-legenden Kobe Bryant døde i helikopterstyrt23:02 Forsvarsprofil headet Real til topps på tabellen22:55 Neymar dediserte PSG-mål til avdøde Bryant21:58 Nytt lovforslag kan kutte gebyrer med to milliarder21:51 Salvini håper på gjennombrudd for høyresiden i nøkkelvalg i Italia21:48 Go-Ahead like punktlig som Vy21:16 – Jeg føler meg velsignet. Hver femte barnesoldat som har opplevd det jeg har, har ikke greid seg21:15 Fastkjørt godstog frigjort på Saltfjellet20:47 Basketlegende Kobe Bryant (41) døde i helikopterstyrt20:43 Rekordmange har kjøpt sin første bolig20:24 Etterlengtet seier for Ødegaard og Sociedad20:01 Shrewsbury sjokkerte Liverpool, sikret seg omkamp på Anfield19:56 USAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter
Siste nytt
21:56ReiseKinesiske turister nektes å reise – også til Norge21:50VerdenForskere: Slik hørtes en mann ut for 3000 år siden21:49VerdenTrumps forsvarer: Vi lever i riksrettens tid21:17NorgeSolberg: – Alltid like vondt å komme til Auschwitz20:47PolitikkRegjering med Ap og Sp er det rødgrønne alternativet flest ønsker seg20:42Helse og livsstilHva skjer om du blir smittet av coronavirus?20:42PolitikkDenne uka forlater britene EU – feirer med vennskapsmynt20:08VerdenPentagon bekrefter flystyrt i Afghanistan20:07PolitikkListhaug blir Frps finanstopp på Stortinget20:05NorgeAlle evakuert etter brann i sykehjem i Rørvik19:30VerdenPappa vil forsones med Meghan Markle19:23VerdenSpisekonkurranse gikk galt – kvinne døde18:49VerdenTrump vil legge fram Midtøsten-plan tirsdag18:38VerdenStatsadvokat: Null samarbeid fra prins Andrew i Epstein-saken18:20SportSvensk skiyndling: – Der og da føltes det som om verden raste18:15Helse og livsstilPollensesongen én måned foran skjema17:59NorgeRiksadvokaten henlegger sak om IS-mann som tok med kone og fem barn til Syria17:49NorgeUng mann omkom i ulykke i Troms17:16PengerUSA vil at EU skal åpne for import av klorvasket kylling17:14NorgeMelding om eksplosjon viste seg å være fyrverkeri16:25NorgeNorsk kvinne dømt for dødsvold i Danmark15:43NorgePerson til sykehus etter fall om bord i skip ved Kristiansand15:23NorgeSkolebyråden i Bergen går av14:49KulturÅpningen av Munchmuseet utsettes14:45KulturForfatter Tor Obrestad er død14:39SportSnømangel i Falun: Går mot forkortet tremil14:29VerdenIntervju med Madsen sjokkerer: «Menneskelig rovdyr»14:17VerdenIS truer med angrep i Israel14:01Politikk– Jeg ville vært bekymret hvis jeg var Høyre-velger13:58NorgeSju savnet etter massebrann i husbåter i USA13:46NorgePolitiet stenger trampolinepark etter ulykke13:46NorgeSauebønder fikk 44 millioner kroner i rovdyrerstatning13:14SportNorges håndballherrer sørget for knallgode TV-tall13:13NorgeTo menn tiltalt etter skyteepisode i 201712:56SportCantona 25 år etter Kung-Fu-sparket: – Jeg skulle ha truffet ham hardere12:00VerdenRapport: Kina er verdens nest største våpenprodusent11:59PengerBåde Høyre og Frp er positive til nytt inkassolovforslag11:58VerdenTrump legger fram «århundrets avtale»11:40NorgeSykehusstriden på Helgeland – Høie har bestemt seg11:37NorgeMann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Trøndelag11:36NorgeTilliten til politiet styrkes11:07VerdenUSA undersøker meldinger om flyulykke i Afghanistan11:01NorgeBankID-trøbbel for Telenor-kunder11:00VerdenMirakuløst flykrasj – alle overlevde10:45Helse og livsstilBlodbank innfører ekstrakarantene for å hindre virusspredning10:15VerdenPolen kjøper 32 kampfly fra USA10:08ReiseNorwegian nekter å refundere gebyr tross vedtak10:08NorgeEirin Mikkelsen (43) funnet død i Sverige09:58SportKlopp om returkamp mot Shrewsbury: – Vi kommer ikke til å være der09:48SportNorsk sykkelproff må endre planer etter operasjon09:31PengerOslo Børs kraftig ned grunnet virusfrykt09:05PolitikkDemokratene krever at Bolton får vitne etter lekket bokmanus09:03PengerVirusfrykt er dårlig nytt for den norske kronen08:41Helse og livsstilKina forlenger ferien som følge av lungevirus08:38NorgeKvinne tiltalt for grov mishandling av ektemann og barn over flere år08:27PolitikkListhaug: – Ingen planer om å opptre som bølle i Stortinget08:26NorgeDagen-redaktør forsvarer omstridt kirkekåring08:15SportTjukk tåke i LA da Kobe Bryant omkom i helikopterkrasj08:04NorgeForsvarstopp: Russland varsler ikke øvelser07:32PengerAylar Lie krever 100.000 kroner av Petter Northug – møtes i retten07:18Helse og livsstilSvenske Leon overlevde Auschwitz – advarer mot nazismen i hjemlandet07:11Helse og livsstilFrykter at berusede får kjøpt øl i selvbetjeningskasser07:09SportJohaug med spenstige tanker om VM-sprint06:56KulturBillie Eilish med storeslem under Grammy-utdelingen06:50VerdenJordskjelv på Salomonøyene06:44SportVM-skiskytterne deler seg – Thingnes Bø velger familietid06:33SportBrasil venter Sagosen i jakten på OL-plass06:21NorgeDette skjer i dag06:00PolitikkHareide: Det må lønne seg å reise miljøvennlig05:44NorgeDette skjedde i natt05:16Norge34 evakuert da søppelskur brant i Oslo05:01PolitikkMassivt valgnederlag for opposisjonen i Peru05:00VerdenStatsledere og overlevende til Auschwitz for å minnes frigjøringen04:23SportKleveland fornøyd med andreplass i X Games-nyvinning04:04NorgeBabcock-sjef sier han forstår kritikken03:57VerdenOcean Viking har plukket opp 407 migranter siden fredag03:31VerdenMinst 44 døde etter uvær i Brasil03:20PolitikkSalvinis parti tapte nøkkelvalg i Italia03:17NorgeRiksrevisjonen kommer med ny «Kielland»-rappor03:11Verden80 døde av coronavirus i Kina02:48NorgeFærre fødsler i Stavanger etter Solbergs oppfordring02:41VerdenNYT: Trump fortalte John Bolton om tilbakeholding av militærhjelp02:03SportVerdensledere og idrettsstjerner minnes Kobe Bryant01:58PengerSkotske fiskere med vindkraftadvarsel til norske kollegaer01:19VerdenGrammy-pris til norsk lydtekniker00:17PolitikkRopstad åpner døra for Senterpartiet00:05VerdenUSAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter23:57SportBasketball-legenden Kobe Bryant døde i helikopterstyrt23:02SportForsvarsprofil headet Real til topps på tabellen22:55SportNeymar dediserte PSG-mål til avdøde Bryant21:58PengerNytt lovforslag kan kutte gebyrer med to milliarder21:51VerdenSalvini håper på gjennombrudd for høyresiden i nøkkelvalg i Italia21:48NorgeGo-Ahead like punktlig som Vy21:16Helse og livsstil– Jeg føler meg velsignet. Hver femte barnesoldat som har opplevd det jeg har, har ikke greid seg21:15NorgeFastkjørt godstog frigjort på Saltfjellet20:47VerdenBasketlegende Kobe Bryant (41) døde i helikopterstyrt20:43PengerRekordmange har kjøpt sin første bolig20:24SportEtterlengtet seier for Ødegaard og Sociedad20:01SportShrewsbury sjokkerte Liverpool, sikret seg omkamp på Anfield19:56VerdenUSAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter
Populært