– De kriminelle nærmest motiveres til å fortsette som før

Ungdomskriminaliteten økte med over 20 prosent i 2016
Ungdomskriminaliteten økte med over 20 prosent i 2016 Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Ungdomsverstingene blir ikke fengslet, politiet har ikke tro på eget arbeid mot verstingene og klarer ikke fristoppnåelse i sakene. Utfordringene med ungdomskriminalitet i Oslo er mange, advares det om i ny tilsynsrapport.

«Avsnittet formidlet store utfordringer med å håndtere sitt ansvarsområde. Per i dag er saksinntaket større enn produksjonen, og situasjonen ble beskrevet som ikke-bærekraftig».

Slik lyder det i en tilsynsrapport fra Oslo Statsadvokatembeter etter en inspeksjon hos en spesialgruppe som jobber med ungdomskriminalitet hos Enhet Øst i Oslo politidistrikt.

Enheten jobber med saker som ofte gjelder grove ran og grov vold i ungdomsmiljøet i Oslo syd og øst.

«Under inspeksjonen fikk vi redegjørelser for omfattende kriminalitet og uorden på blant annet skole og i bomiljøene. Flere personer synes å ha en total mangel på respekt for lærere, politi og andre myndigheter. Det ble tegnet et alvorlig og utfordrende bilde av situasjonen».

Les også: Politiet slår alarm om voldelige ungdomsgjenger

Verstingene blir ikke varetektsfengslet

I rapporten kommer det frem at det er viktig å fjerne de mest kriminelle ungdommene fra nærmiljøet, men at det har vært vanskelig å få medhold i domstolene om varetektsfengsling og ubetinget fengsel.

Statsadvokat Olav Helge Thue var med på tilsynet i Oslo-politiet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Statsadvokat Olav Helge Thue var med på tilsynet i Oslo-politiet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

«Signaleffekten ved å fjerne de mest kriminelt belastede ungdommene fra nærmiljøet uteblir, samtidig som at de kriminelle og deres omgivelser nærmest motiveres til å fortsette som før fordi kriminaliteten begås uten reelle konsekvenser».

Det eksisterende reaksjonsspekteret synes ikke å ha effekt.

– Den direkte konsekvensen er at politiet føler de ikke har virkemidler som fungerer mot de aller verste ungdomskriminelle, sier statsadvokat Olav Helge Thue ved Oslo Statsadvokatembeter som ledet tilsynet 14. til 16. januar i år.

«Avsnittet uttrykte at de således ikke hadde tro på eget arbeid, for de kriminelle som i størst grad har behov for strafferettslig forfølgning», heter det i rapporten.

Når ungdomsstraff ikke fungerer

Det jobbes nå med flere mulige straffealternativer for å få bedre kontroll på «voldsverstingene» i miljøene.

– Noen av ungdommene har politiet et behov for å ha kontroll på. Dette gjelder særlig de med voldshistorikk. I utgangspunktet prøver man med barnevern eller ungdomstraff. Fungerer ikke det, er det lite politiet kan gjøre, sier han

Thue mener politiet opplever at de, overfor enkelte, ikke har tilstrekkelige virkemidler før den som begår kriminalitet fyller 18 år. Dette skyldes blant annet mangel på steder der de mest utagerende ungdommene kan plasseres med tvang og med trygge rammer.

– Politiet har bedt om opprettelse av flere plasser til ungdomsfengsler. Det er ett av flere alternativer det jobbes med, sier han.

Les også: Slår full alarm om gjeng-Oslo: – En ustabil situasjon

(Saken fortsetter under)

Flere av de verste ungdomskriminelle blir ikke varetektsfengslet eller får ubetinget fengsel.
Flere av de verste ungdomskriminelle blir ikke varetektsfengslet eller får ubetinget fengsel.

Når ikke fristen

Politi-enheten har også store utfordringer med fristoppnåelse i sakene. Ifølge loven skal spørsmålet om tiltale avgjøres innen seks uker etter at en ungdom under 18 år er å anse som mistenkt i en sak.

«Når det gjelder fristoppnåelsen var denne ikke overholdt i nær sagt alle de sakene vi gjennomgikk, og det er opplyst at avviket på fristoppnåelsen ved enheten er på 15 prosent. Årsaken til dette begrunnes med at sakene er alvorlige og tidkrevende å etterforske.», heter det i rapporten.

– Manglende fristoppnåelse er nok i første rekke et symptom på at etterforsknings- og påtalekapasiteten totalt sett ved enheten er vanskelig. Enheten kan naturligvis flytter enda mer av kapasiteten sin over fra andre etterforskningsavsnitt. Dette vil i så fall få konsekvenser for behandlingen av andre sakstyper enn ungdomssakene, sier han og fortsetter:

– Formålet med fristene er å sørge for at ungdomssakene blir behandlet raskt, slik at ungdom som mistenkes for straffbare forhold får en rask avgjørelse. Hvis dette ikke fungerer må man kunne karakterisere det som alvorlig.

Flere gjerningsmenn

I større grad enn tidligere begås de grove voldsepisodene i ungdomsmiljøene av flere personer. Sakene har ofte flere gjerningspersoner, samtidig som at hver enkelt gjerningsperson er anmeldt i andre sakskomplekser. Det byr på store problemer og kan forsinke etterforskningen.

I rapporten påpekes det at ungdomskriminalitet ikke er noe nytt.

«Vi har tidligere eksempler på det som startet som uroelementer i et nærmiljø ledet til kriminelle gjenger hvor medlemmene også begikk drap. Dagens problem synes større, mer uoversiktlig og mer alvorlig enn på lenge».

Kapasitetsproblemer

For første gang advares det fra Oslo statsadvokatembeter om kapasitetsproblemer i Oslo-politiet.

«Etter vår oppfatning er det særlig mangel på etterforskere og påtalejurister som er grunnen til at resultatoppnåelsen på disse områdene er for svake».

– Hvorfor stiller dere spørsmål rundt kapasitetsutfordringene akkurat nå?

– Det har vært en utvikling vi har sett over tid. Mange vil kanskje spørre seg hvordan dette kan ha seg når politiet får mer penger, samtidig som kriminaliteten går ned. Ser man på kriminalitetsutviklingen over tid er det en klar tendensen at de sakene som det blir mindre av er de sakene som krever minst arbeid fra politiets side, nemlig vinningskriminalitet og mindre narkotikasaker, mens det er en dramatisk økning i de sakene som krever mye mer arbeid fra politiets side.

Les også: Oslo-politiet oppsummerer 2018: Utfordringer med unge lovbrytere

(Saken fortsetter under)

I april i fjor rykket politiet ut til Vestli i Groruddalen skyting og bråk mellom ungdommer. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
I april i fjor rykket politiet ut til Vestli i Groruddalen skyting og bråk mellom ungdommer. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Familievold og tekniske bevis

Thue trekker frem fire grunner til kapasitetsutfordringene:

  • En betydelig økning av familievoldsaker, som er svært krevende å etterforske
  • Seksuelle overgrep har økt dramatisk. Dette innebærer blant annet at man at man må gjennomføre flere avhør av barn - som igjen er meget ressurskrevende
  • Voldssakene, særlig i Oslo, har endret seg. Nå begås volden i større grad av flere gjerningspersoner. Utviklingen gjør at politiet har en mye vanskeligere å jobbe med å avdekke hendelsesforløp
  • Antall databeslag har gått opp. Tekniske bevis fra mobiler og datamaskiner er gode bevis for politiet, men er ressurskrevende å finne, hente ut og ikke minst analysere.

– Disse fire tingene er viktige elementer som gjør at politiet ikke får mindre å gjøre selv om antallet saker går ned. Dette har for øvrig Politidirektoratet beregnet og belyst på en god måte i Kapasitetsundersøkelsen som ble publisert for en tid tilbake.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24 Frode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50 NHO møter kraftig klima-kritikk fra flere hold17:39 Netanyahu tiltales for korrupsjon17:24 Fotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06 To personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31 Palestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14 22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14 Mann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59 Karin (90) krever OL-gull sitt: – Jeg fikk et merkelig svar15:44 Kvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43 Mourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53 Haaland er ikke kvitt kneskaden14:36 Labour legger fram detaljert valgprogram14:35 Johaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33 16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10 Riksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53 Politiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31 UD fraråder reiser til Bolivia13:21 Medier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15 Fire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51 Helseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50 Kringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28 Nav venter fortsatt lav ledighet12:27 Ulsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01 Farlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42 Forskere har påvist hudkreftgener11:15 – Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53 – Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41 Ving overtar tolv hoteller i Spania10:00 Knivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45 Ber om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43 Sønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43 Kina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42 Eldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45 Dyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37 Hitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53 Widerøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42 Australias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33 Siv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05 Blytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39 Thingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36 Elverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03 Riksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00 Sveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50 Dette skjer i dag05:45 En av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30 Dette skjedde i natt05:30 – Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16 18 jihadister drept i Burkina Faso05:00 VG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45 Medisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53 Northugs manager slutter etter ni måneder03:38 Bellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02 Kongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00 Flere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59 Ap vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46 Studie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01 KS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45 Kraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01 Fylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58 Bolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44 Greta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40 Babcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30 Politidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25 Donald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11 Curling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59 Avsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23 Mann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16 Kvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38 Politiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19 Solberg ba kollegene skjerpe seg21:02 Person døde etter utforkjøring20:38 Dale demper troen på elfly i Norge20:37 UEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33 Utenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21 Tysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40 Krisemåling for KrF19:16 NAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08 Prins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31 Snop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29 Trump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04 100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50 – Det ser ut som Nato gir Tyrkia en slags ryggdekning til å fortsette krigen17:40 Strengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22 Reaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21 Ocean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50 Dømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34 Tore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26 Vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20 Fire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15 Person til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02 Boktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49 Person omkom i balkongbrann15:49 Sterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44 Dramatisk vitnemål mot Trump15:25 Banktrøbbel rammet 150.000 pensjonister15:22 Årelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16 E18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53 Industrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser
Siste nytt
18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24NorgeFrode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50ReiseNHO møter kraftig klima-kritikk fra flere hold17:39PolitikkNetanyahu tiltales for korrupsjon17:24NorgeFotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06VerdenTo personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31NorgePalestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14Norge22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59SportKarin (90) krever OL-gull sitt: – Jeg fikk et merkelig svar15:44NorgeKvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43SportMourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53SportHaaland er ikke kvitt kneskaden14:36PolitikkLabour legger fram detaljert valgprogram14:35SportJohaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33Verden16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10NorgeRiksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53NorgePolitiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31ReiseUD fraråder reiser til Bolivia13:21SportMedier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15NorgeFire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51SportHelseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50KulturKringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28NorgeNav venter fortsatt lav ledighet12:27SportUlsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01VerdenFarlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42Helse og livsstilForskere har påvist hudkreftgener11:15Penger– Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53Sport– Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41ReiseVing overtar tolv hoteller i Spania10:00NorgeKnivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45NorgeBer om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43VerdenSønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43VerdenKina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42NorgeEldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45VerdenDyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37VerdenHitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53NorgeWiderøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42VerdenAustralias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33PolitikkSiv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05Helse og livsstilBlytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39SportThingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36SportElverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03PolitikkRiksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00PengerSveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeEn av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Motor– Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16Verden18 jihadister drept i Burkina Faso05:00NorgeVG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45Helse og livsstilMedisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53SportNorthugs manager slutter etter ni måneder03:38NorgeBellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02VerdenKongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00VerdenFlere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59PolitikkAp vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46VerdenStudie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01NorgeKS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45VerdenKraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01NorgeFylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58PolitikkBolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44VerdenGreta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40SportBabcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30NorgePolitidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25VerdenDonald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11SportCurling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59SportAvsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23NorgeMann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16NorgeKvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38NorgePolitiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19PolitikkSolberg ba kollegene skjerpe seg21:02NorgePerson døde etter utforkjøring20:38NorgeDale demper troen på elfly i Norge20:37SportUEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33VerdenUtenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21VerdenTysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40NorgeKrisemåling for KrF19:16PengerNAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08VerdenPrins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31PengerSnop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29VerdenTrump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04Norge100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50Politikk– Det ser ut som Nato gir Tyrkia en slags ryggdekning til å fortsette krigen17:40NorgeStrengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22SportReaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21NorgeOcean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50PengerDømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34KulturTore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26Helse og livsstilVil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20SportFire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15NorgePerson til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02NorgeBoktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49NorgePerson omkom i balkongbrann15:49SportSterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44PolitikkDramatisk vitnemål mot Trump15:25PengerBanktrøbbel rammet 150.000 pensjonister15:22VerdenÅrelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16MotorE18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53PengerIndustrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser
Populært