Kripos-sjef slår alarm om mafialignende tilstander i Norge

<p>Kripos-topp Eivind Borge har tidligere advart mot kriminalitet det norske arbeidsmarkedet. Nå slår han alarm og mener det er verre enn noen gang.</p>
Kripos-topp Eivind Borge har tidligere advart mot kriminalitet det norske arbeidsmarkedet. Nå slår han alarm og mener det er verre enn noen gang. Foto: NTB scanpix

Kripos-topp Eivind Borge er bekymret for det han mener er en alvorlig kriminalitetsutvikling i Norge. – Kriminelle får hjelp til å skjule kriminalitet, advarer han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det som bekymrer mest, er de signalene og informasjonen vi har om omfanget. Det bygger jeg på informasjon fra mange etater, som sier det er et enormt omfang av kriminalitet i arbeidslivet, sier Eivind Borge, leder for taktisk etterforskningsavdeling i Kripos, til ABC Nyheter.

Borge er spesielt bekymret for at tunge kriminelle miljøer er å finne i arbeidslivet. Nettverk, kjent for blant annet omsetning av narkotika, er i dag tungt inne i flere bransjer.

Renhold, restaurant, bygg og anlegg og transport er særlig utsatt for de kriminelles inntog.

– Det som har kommet de senere årene er at flere og flere av de vi i gamle dager kalte rene kriminelle grupper, som typisk drev med omsetning av narkotika, i langt større grad bruker arbeidslivet og sin forretningsvirksomhet til å begå kriminalitet og skjule annen form for kriminalitet, typisk hvitvasking av penger fra omsetning av narkotika, sier Borge.

Les også: Enormt narkobeslag i Danmark knyttes til gjenger på Østlandet

Jakten på profitt

Eivind Borge leder taktisk etterforskningavdeling i Kripos er bekymret over utviklingen i Norge. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Eivind Borge leder taktisk etterforskningavdeling i Kripos er bekymret over utviklingen i Norge. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Kripos-toppen mener den norske velferdsmodellen blir grovt utnyttet av kyniske kriminelle på jakt etter profitt.

– Det vi ser er at de unytter hvert smutthull i lover og regelverk som det er mulig å utnytte. Det er det ingen som helst tvil om. Det tillitsbaserte velferdssamfunnet vårt blir satt under press av den utviklingen vi har sett, sier han.

Holdningsskapende arbeid og kontroller ikke er løsningen for å bekjempe de tyngste kriminelle miljøene.

– Det må gjennomføres konkrete etterforskninger. Det er det eneste som biter mot de mest hardbarkede. Dette er kyniske kriminelle bakmenn som må ut av virksomhet. Da kreves det andre virkemidler.

Les også: Kripos: – Betydelig innførselsåre for narkotika avdekket

Kripos: Får hjelp av profesjonelle aktører

I boka «Svartmaling: Kriminelle bygger Norge» kommer det frem at albanske kriminelle nettverk har tatt over store deler av malerbransjen i Oslo. De har blant annet utført jobber i regjeringskvartalet, skattedirektoratet, forsvarsdepartementet, og til og med i politiets egne lokaler.

Blant de kriminelle aktørene er det utbredt bruk av eksterne støttespillere som regnskapsførere og advokater som har kompetanse til å kamuflere kriminalitet i tilsynelatende legale virksomheter.

– Vi har sett eksempler på profesjonelle aktører som gjør at kriminaliteten skjules fra myndighetene på en bedre måte. De er med på å begå og ikke minst skjule den. Det er i det segmentet vi ser at de brukes.

– Signalene er entydige og har vært det over flere år. Kriminaliteten er blitt mer alvorlig, og for meg fremstår det som omfanget har økt.

Marked som nesten lever eget liv

Administrerende direktør i Byggenæringens landsforening (BNL), Jon Sandnes, er bekymret.

– Når Borge sier dette, som sitter på en informasjon som vi ikke gjør, må vi ta det på største alvor, sier han til ABC Nyheter.

Sandnes forteller at byggebransjen med sin markedskjennskap også i lang tid er kjent med at kriminelle er å finne i byggenæringen, i proffmarkedet hvor de store pengene er, men også blant annet i rehabiliteringsmarkedet.

Jon Sandnes, administrerende direktør i Byggenæringens landsforening (BNL), er bekymret over utviklingen. Foto: BNL
Jon Sandnes, administrerende direktør i Byggenæringens landsforening (BNL), er bekymret over utviklingen. Foto: BNL

– Det er et marked innenfor bygg- og anleggsektoren som er ekstremt stort. Rehabilitering innenfor bolig- og yrkesbygg er alene på over 155 milliarder kroner. Det er et marked som nesten ikke legger igjen digitale spor. Det er få byggesøknader, få papirer og arbeidet blir bare gjort. Det er et marked som nesten får leve sitt eget liv, sier han.

Les også: Ny regel for vaskehjelp skal hindre svart arbeid

Fiktiv fakturering, menneskehandel og hvitvasking

En rapport om arbeidslivkriminalitet fra Samfunnsøkonomisk analyse er dyster lesning. Rapporten viser at det offentlige taper 28 milliarder kroner årlig på den ulovlige virksomheten. Eksempler på kriminalitet i arbeidslivet er svart arbeid, sosial dumping og ulike former for useriøse aktører som ikke leverer etter avtale.

Det er spesielt nettverk fra Litauen, Polen og Albania som knyttes til den tunge organiserte kriminaliteten.

– Det er norske aktører her også, men vi har nok et bilde om at det er fremtredende, særlig knyttet opp mot litauere, polakker og albanere. Det er innenfor de nasjonalitetene vi har sett det tydeligst.

– De ser potensialet til inntjening gjennom fiktiv fakturering, bedragerier og lignende. I tillegg gir det dem en god anledning til å skjule annen kriminalitet. Vi ser mennesker bli grovt utnyttet, sosial dumping og menneskehandel.

Les også: Skattedirektøren frykter bransjer ødelegges av svart arbeid

– Umulig å utkonkurrere

Norske selskaper har de siste årene meldt om et stadig vanskeligere arbeidsmarked. Ofte ser de at selskaper drevet av utlendinger dumper anbudsprisene.

– Tilbakemeldingene fra bransjen selv tyder på det. Det er veldig mange som sier at det er umulig å konkurrere med den type anbud, naturlig nok, sier Borge.

Narkotika blir av politiet sett på som «limet» i de organiserte kriminelle miljøene. Etter å ha gjort fortjeneste av salg av narkotika må bakmennene gjøre av pengene de har tjent, gjerne i legale selskaper. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Narkotika blir av politiet sett på som «limet» i de organiserte kriminelle miljøene. Etter å ha gjort fortjeneste av salg av narkotika må bakmennene gjøre av pengene de har tjent, gjerne i legale selskaper. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

På den måten tar de livsgrunnlaget vekk fra ordinære bedrifter.

– Selv om vi har mafialignende tilstander i Norge, er det langt til russisk og italiensk mafia. Men vi kan ikke være så naive og tro at dette ikke kan utvikle seg videre hos oss. Faren for korrupsjon er overhengende med en sånn type utvikling, og at det kan spre seg til offentlige myndigheter. Det vil være naivt å tro at de kriminelle ikke kan utnytte en sånn type posisjon man får gjennom denne type kriminalitet.

Jon Sandnes i Byggenæringens landsforening mener for lite er blitt gjort for å stanse kriminelle i byggebransjen.

– Det har blitt sagt mye, men gjøres fremdeles for lite. Det er for lite trøkk, sier han.

– Næringens egne forslag gjennom rapporten «enkelt å være seriøs», presentert for regjeringen for fire år siden, ble i all hovedsak sikret stortingsvedtak for 3 år siden. Så lite har skjedd at de ordningene delvis blir satt på vent. Nå er et nytt ekspertutvalg satt ned av regjeringen som skal ha nye forsalg på bordet til juni 2020. Da har det gått 6 år siden næringens egne forslag som vi stod samlet om ble presentert. Det kaller jeg ikke å ta dette ordentlig på alvor, sier Sandnes.

Les også: Tre av ti synes svart arbeid er greit

– Reinspikkede kriminelle organisasjoner

Borge mener det er på tide av man i Norge snakker om hvordan samfunnet skal stå opp mot den organiserte og samfunnsskadelige kriminaliteten.

– Jeg savner en diskusjon enten det være seg innførsel av narkotika, gjengene eller kriminaliteten i arbeidslivet. Vi må diskutere hvilke virkemidler og tiltak vi skal sette inn for å demme opp for den mest alvorlige kriminaliteten. Jeg føler det har vært glemt litt for lenge.

– Det er bra med A-krimsenteret som jobber med de som befinner seg i gråsonen. Men vi må ikke glemme at noen av aktørene i det svarte markedet er reinspikkede kriminelle organisasjoner som ikke nøler et sekund med å ty til andre virkemidler i form av vold eller lignende.

Personvernpolicy