Skal vi straffe Per-Willy for whisky-vås på Facebook?

Per-Willy Amundsen (Frp) har hatt noen dårlige dager siden han våknet, muligens et stykke ut på formiddagen, 8. mars.
Per-Willy Amundsen (Frp) har hatt noen dårlige dager siden han våknet, muligens et stykke ut på formiddagen, 8. mars. Foto: Terje Pedersen / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet har valgt å igangsette etterforskning av den avgåtte lederen for Stortingets justiskomité. Er det rimelig? Og er det klokt?

Kommentar: David Stenerud
Redaktør, ABC Nyheter

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aller først: Det synes åpenbart at Per-Willy Amundsen angivelig whisky-drukne sinneutbrudd på Facebook 7. og 8. mars reflekterer hans egentlige holdning til både islam og kvinnekamp.

Tonen i Facebook-innleggene er harde inntil det vulgære. Her er det mange som skjæres over samme kam. Det er en oppførsel verken han eller Frp eller norsk politikk kan være bekjent av. Det var bra at han møtte umiddelbar motstand og at partileder Sylvi Listhaug var tydelig på at dette var langt utenfor hva hun og partiet kunne akseptere. Det var også bra at Amundsen valgte å trekke seg som leder av justiskomiteen på Stortinget.

oppretter politiet straffesak mot 53-åringen. De vil etterforske mulige brudd på straffelovens paragraf 185 om hatefulle ytringer.

Bakgrunnen er hans svar til en bruker som på Amundsens status-oppdatering – «Per-Willy Amundsen feirer Independence Day (Israel). All støtte til Israel. 🇳🇴🇮🇱» – skriver «Med Israel For Folkemord. Psykopater».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amundsen setter kanskje fra seg whiskyglasset, for dette provoserer ham, og banker fingrene i tastaturet:

«Med Norge og Israel mot arabere som dreper mennesker, slik dere har for vane å gjøre. Så dra et annet sted med din moral. Det er som regel dere som dreper oss. Og Islam har en hel gjeng med psykopater som dreper».

Det kommer mer:

«Islamister som ytrer seg her kan reise til helvete. Jeg vil gjøre alt jeg kan for å sende dere hjem til deres hjemland. Dersom du ytrer deg med antisemittiske holdninger her frem til 2025 kan vi rydde opp. La oss telle dere opp ... Og sende dere ut».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utfallene er i ettertid slettet.

Igjen, dette er jo ikke greit.

Paragraf 185. Hatefulle ytringer

I straffelovens paragraf 185 heter det at med «bot eller fengsel inntil 3 år straffes den som forsettlig eller grovt uaktsomt offentlig setter frem en diskriminerende eller hatefull ytring».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Videre heter det: «Med diskriminerende eller hatefull ytring menes det å true eller forhåne noen, eller fremme hat, forfølgelse eller ringeakt overfor noen på grunn av deres (...) hudfarge eller nasjonale eller etniske opprinnelse ...».

Om jeg skal prøve meg på jussen, uten å være jurist, synes Amundsen å være greit innenfor loven når han refererer til «islamister». En islamist er ikke det samme som en muslim. Også utsagnet «Islam har en hel gjeng med psykopater som dreper» burde være greit. Dét ville jo vært sant for enhver større religion. Mulig han sliter litt med konteksten, men det er også en begrepsbruk som er et direkte svar på tiltale, med referanse til den.

Når Amundsen refererer til «arabere» sliter han kanskje mer. Arabere refererer til etnisk opprinnelse, og Amundsen skriver at arabere «har for vane» å drepe mennesker. Han skriver også at «Det er som regel dere som dreper oss». Her er det «dere» arabere og «oss» hvite eller kristne han mener, formodentlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men er det dette loven om hatefulle ytringer skal ramme? Er det en alko-rant på Facebook i en opphetet diskusjon vi skal ofre ytringsfrihet for? Og, med fare for å bli banal: Er det dette politiet skal måtte bruke ressurser på?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ytringsrommet

«Jeg er dypt uenig i det du sier, men vil til min død forsvare din rett til å si det».

Setningen tillegges oftest den franske tenkeren Voltaire, selv om det i rettferdighetens navn var forfatteren Evelyn Beatrice Hall som først formulerte den.

Jeg er selvsagt ikke villig til å dø for at Per-Willy Amundsen skal få lov til å gå løs på arabere eller andre på Facebook. Jeg skulle ønske ingen holdt på på den måten.

Men ytringsfrihet er viktig. Det handler om at man fritt, uten frykt for sanksjoner, skal kunne ytre sin mening. Demokratiet vårt er helt avhengig av ytringsfrihet. Den er hardt tilkjempet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes begrensninger, som ærekrenkelser. Det var flere før, som blasfemiloven (paragraf 142) som ble opphevet i 2015. Paragraf 185 om hatefulle ytringer ble tilføyd i 2008. Mange mente og mener den er en unødvendig begrensing i den norske ytringsfriheten; at andre lover godt nok fanger opp ulovlig rasisme.

Jeg er ikke sikker på om jeg er enig, jeg synes det er et vanskelig spørsmål. Men jeg er sikker på at de som vil loven til livs får vann på mølla om tilfellet Amundsen er der vi setter grensen for hva som er en ulovlig ytring.

Å straffe Per-Willy Amundsen kan synes å være på sin plass. Han har ytret noe stygt og sårende. Men straffer samfunnet ham, straffer vi samtidig alle som bor her, ved å gjøre ytringsrommet trangere.

Dét er det ganske enkelt ikke verdt.

(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).