Støre eller Solberg – hvilken er tidenes skandaleregjering?

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og hans forgjenger Erna Solberg (H) fotografert i Arendal i sommer.
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og hans forgjenger Erna Solberg (H) fotografert i Arendal i sommer. Foto: Heiko Junge / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sylvi Listhaugs friske karakteristikk av regjeringen krever en oppsummerende gjennomgang.

Kommentar: David Stenerud
Redaktør, ABC Nyheter

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Støre-regjeringen fremstår nå som tidenes skandaleregjering».

Det sa Fremskrittspartiets leder Sylvi Listhaug i helgen, etter at Sandra Borch hadde trukket seg som statsråd for forsknings- og høyere utdanning.

Stemmer det? Eller har Støre fortsatt litt å hente inn på sin forgjenger?

Da regjeringen Solberg gikk av 12. oktober 2021, var det bare fem statsråder tilbake av de som var med fra starten i 2013.

Verst hadde det vært i justisministeriet, som hadde vært styrt av til sammen seks ulike Frp-politikere, om vi tar med Per Sandberg som ledet departementet midlertidig mellom Sylvi Listhaug og Tor Mikkel Wara.

Sylvi Listhaug måtte gå 20. mars 2018 etter at hun hadde anklaget Arbeiderpartiet for å mene at «terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet». Frp-lederen hadde på tidspunktet hun trakk seg et mistillitsforslag mot seg, reis av Rødt, med varslet støtte fra flere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

13. august 2018 går Per Sandberg av som fiskeriminister etter å ha dratt på kjærestetur til Iran uten å si fra til noen, og attpåtil hatt med seg tjenestetelefonen.

29. mars 2019 blir Tor Mikkel Wara den femte justisministeren til å forlate regjeringen Solberg. Det skjer etter at hans daværende kone Laila Berteussen blir siktet for å ha forfalsket bevis på at ekteparet har blitt utsatt for hatangrep i hjemmet sitt over lang tid. Berteussen blir senere dømt for angrep på demokratiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

18. september 2021 trekker Kjell Ingolf Ropstad (KrF) seg som barne- og familieminister etter å ha jukset seg til skattefritak for fordelen ved å ha gratis statsrådbolig.

Det er en bra liste. Solberg la den høyt for Støre.

Raskt i gang – så kom skandalesommeren

Men allerede etter litt over tre måneder starter statsrådkollapsen i regjeringen Støre.

2. mars 2022 ber arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) om å få fratre etter at det har blitt avslørt at hun i 2006 hadde brukt en leiekontrakt fra en leilighet hun aldri brukte, for å slippe å betale skatt for fordelen ved å bruke en pendlerbolig i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

9. april samme år meldte Odd Roger Enoksen (Sp) at han hadde bedt om å få fratre som forsvarsminister, etter at det ble kjent at han hadde innledet et forhold til en ung kvinne i 2005, da Enoksen var 50 år gammel stortingsrepresentant og hun 18 år gammel skoleelev.

Deretter er det rolig en stund, før det smeller sommeren 2023. Skandalesommeren.

Det begynner midt i juni når kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) selvkritikk for å ha utnevnt en nær venn til et styreverv. Hun slapp imidlertid med skrekken og fikk bli i regjering.

Sylvi Listhaug kunne likevel godt ha holdt kjeft.

Noen dager senere, på sankthansaften, går det verre med kollega Anette Trettebergstuen (Ap). Hun trekker seg som kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) etter flere ganger å ha brutt habilitetsreglene ved utnevnelser til styrer og verv med gunstige honorarordninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

21. juli 2023 fratrer Ola Borten Moe (Sp) posten som forsknings- og høyere utdanningsminister etter avsløringer om brudd på habilitetsreglene. Moe har kjøpt aksjer og hatt eierandeler i våpenselskapet Kongsberg Gruppen.

I slutten av august blir det avslørt at utenriksminister Anniken Huitfeldts (Ap) ektemann Ola Flem har handlet aksjer på Oslo Børs mens hun har vært utenriksminister. Han har blant annet kjøpt aksjer i Kongsberg Gruppen og i børsnoterte lakseselskaper. Hun får bli. En stund. Men 16. oktober forlater hun regjeringen Støre etter at statsministeren har snudd og funnet ut at han likevel ikke vil ha henne med lenger.

Fredag 18. januar går Sandra Borch (Sp) av som forsknings- og høyereutdanningsminister etter avsløringer om omfattende plagiat i masteroppgaven hennes.

I det dette skrives er helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol under lupen for det samme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stein i glasshus

Så, når det skal konkluderes, hvem er tidenes skandaleregjering? Er det den nåværende, slik Sylvi Listhaug mener?

Ja, det er vel med respekt å melde det. Selv om vi skulle puttet Erna Solberg brudd på coronareglene inn i potten, så er det nivåforskjell her. Sylvi Listhaug har sine ord i behold; Støres regjering er den største skandaleregjeringen.

Men Listhaug kunne likevel godt ha holdt kjeft. Hennes parti hadde tross alt ansvaret for det mest skandaløse departementet i hele perioden. Hun var dessuten selv en skandale.

(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).