– Nei, Trump. USA er ikke fullt!

<p>Helt siden han overtok som amerikansk president i januar 2017, har Trump hatt som mål å få bygget en mur for å stanse strømmen av flyktninger over grensen fra Mexico. Foto: AFP / NTB scanpix.</p>
Helt siden han overtok som amerikansk president i januar 2017, har Trump hatt som mål å få bygget en mur for å stanse strømmen av flyktninger over grensen fra Mexico. Foto: AFP / NTB scanpix.

I USA er forberedelsene til valgkampen i 2020 så vidt begynt. President Donald Trump ønsker gjenvalg og har satset på et kjent vinnerkort i sin konservative velgerbase: Motstand mot innvandring, forteller vår kommentator Audun Tjomsland.

Stemmer: Audun Tjomsland
Utenrikskommentator ABC Nyheter. Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

USA – det forjettede landet for immigranter fra hele verden, og landet som kanskje i større grad enn noe annet land er blitt bygget opp av arbeidskraft fra andre land, er ifølge president Donald Trump nå helt fullt. Det ser ut til at han helst vil stenge grensene.

Helt siden han overtok som amerikansk president i januar 2017, har Trump hatt som mål å få bygget en mur for å stanse strømmen av flyktninger over grensen fra Mexico. Og han startet denne prosessen ved å påstå at han ville få Mexico til å betale for muren. Men det har Mexico ennå ikke gjort, selv om Trump har forsøkt aldri så mye.

Nå som Trump mener seg frifunnet av Mueller-rapporten om samarbeid med russerne under valget han vant i 2016, fokuserer han i stedet på å bli gjenvalgt neste år.

Han har startet med å fokusere på det han mener er en vinnende politisk sak for ham, å «stenge» grensen for flyktninger og andre innvandrere ved å hevde at USA ikke kan ta imot flere av dem – fordi USA ikke har plass. Han vet naturligvis at det er en påstand som klinger godt blant hans konservative kjernevelgere.

Ifølge analysebyrået Brookings Institution er det motsatte tilfellet. USA har masse plass og trenger flere arbeidstakere. Landet kan nå registrere sin svakeste demografiske utvikling på 80 år, med en stigende dødsrate og en synkende fødselsrate. Det vil forårsake færre arbeidstakere på lengere sikt.

President Trump mener at han ville trenge 5,7 milliarder dollar for å bygge muren mot Mexico, men Kongressen med leder Nancy Pelosi i spissen, har nektet å bevilge pengene. Hun mener tvert imot det statistikken viser, at landet er inne i en historisk nedgang i sin befolkningsutvikling, og at «Amerikas framtid er avhengig av tilførsel av ny arbeidskraft». Så presidenten fikk ikke tilgang til de pengene han ba om. I stedet stengte presidenten av store deler av statsadministrasjonen, slik at mange av de statlig ansatte ikke fikk utbetalt sine lønnskroner i begynnelsen av dette året, fordi pengene skulle brukes til å finansiere Trumps mur mot Mexico.

I det som utviklet seg til å bli en klassisk strid mellom den utøvende makten (presidenten) og den lovgivende makten (Kongressen) vant Kongressen i første runde.

Med Nancy Pelosi i spissen mente det demokratiske flertallet i Kongressen at det var sterkt tvilsomt om situasjonen ved grensen kunne kalles en nasjonal krisesituasjon. Men Trump sto på sitt, og hvis presidenten mener at landet står overfor en nasjonal krisesituasjon, for eksempel ved en trussel om krig mot landet, kan presidenten overføre penger fra andre forsvarsformål for å styrke beredskapen mot den truende krigsfaren.

Samtidig har det anerkjente amerikanske analysebyrået Brookings Institution konstatert at USA har behov for en viss innvandring sørfra for å redusere faren for at USA skal bli svekket på grunn av mangel på arbeidskraft.

Spesielt er det behov for unge generasjoner av hispaniske og asiatiske amerikanere for å føre ny vekst og vitalitet inn i den amerikanske økonomien.

Arbeidsledigheten i USA er i dag bemerkelsesverdig lav til USA å være, nemlig 3,8 prosent. Samtidig er landet inne i en periode med kraftig økonomisk vekst, og ifølge New York Times ble det opprettet 196.000 nye jobber i mars 2019. Med så lav registrert arbeidsledighet samtidig som det skapes stadig flere jobber, kan det lett bli mangel på folk som kan fylle de arbeidsplassene som skapes.

Et annet analysebyrå, Pew Research Center, sier at et flertall av innbyggerne i 18 av verdens land med stor innvandrerbefolkning mener at immigrantene er en styrke for landet, ikke en belastning. Landene som er spurt, er Canada, Australia, Storbritannia, Sverige, Japan, USA, Tyskland, Mexico, Spania, Frankrike, Nederland, Sør-Afrika, Israel, Polen, Russland, Italia, Hellas og Ungarn.

Ifølge Pew Research Center tok disse landene i fjor imot til sammen mer enn 50 prosent av verdens flyktninger. I 10 av disse landene så mer enn 50 prosent av befolkningen flyktningene som en styrke. Disse landene er USA, Tyskland, Storbritannia, Frankrike, Canada og Australia. Antall flyktninger i disse landene utgjorde i fjor til sammen mer enn 50 prosent av verdens flyktningebefolkning.

Antallet beboere som mente at flyktningene gjorde deres land sterkere, falt imidlertid betydelig i 2015 da et stort antall flyktninger tok seg over Middelhavet for å forsøke å bosette seg i europeiske land som Italia, Hellas og Tyskland.

Blant de land hvor undersøkelsen ble gjennomført etter 2015, var innbyggerne i Italia, Ungarn Russland og Hellas de mest negative til at flyktningene slo seg ned i landet deres. De landene med flest positive svar, var Canada, USA, Frankrike og Storbritannia.

Donald Trump er meget opptatt av både den lovlige og ulovlige immigrasjonen til USA. Sannsynligvis er også andre amerikanere det, og Trump legger veldig vekt på å framstå som en president som vil redusere immigrasjonen mest mulig.

Presidenten har foreløpig fått det siste ordet i kampen om pengene til en mur mot grensen, men ifølge New York Times er det foreløpig ikke gjort annet enn nødvendige reparasjoner på de grensesperrene som står der i dag. Han er ikke ute etter å vinne en budsjettkamp, han er ute etter en politisk seier hos sine kjernevelgere som ser immigrasjon som en trussel mot seg selv og sine arbeidsplasser – uansett om denne trusselen er reell eller ikke. Og forsøker seg
som den eneste politikeren som er villig til å gjøre noe med dette.

Hittil har det virket. I fjor viste en Harvard-Harris meningsmåling at et flertall amerikanere – langt flere enn bare Trumps velgerbase – ønsker at landets lover skal følges til siste bokstav for å forhindre ulovlige grensepasseringer.

Meningsmålingen viste at 70 prosent av de spurte ønsket mer restriktive immigrasjonslover, mens 53 prosent av velgerne ønsker at alle uten gyldige immigrasjonspapirer skal sendes tilbake over grensen.

Også etter historiens lengste stengning av deler av statsadministrasjonen (35 dager) og 380,000 statsansatte måtte bli hjemme fordi jobben deres var midlertidig nedlagt, og at 420.000 arbeidere måtte jobbe uten å få lønn, syntes de å tilgi Trump.

De fleste synes å mene at det var Trump som hadde forårsaket dette, men da det hele var over gikk president Trump opp på meningsmålingene i USA med tre prosentpoeng.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:12 Mann påført alvorlige brannskader i Skien00:55 To menn skutt i Uppsala i Sverige00:31 Boeing vurderer kutt eller stopp i produksjonen av 737 MAX23:59 Mann knivstukket i Oslo sentrum23:46 Burrow vant Heisman-trofeet med rekordmargin23:30 Benzema-mål etter Courtois-nikk berget tabelltoppen for Real Madrid23:19 Ett av tre Babcock-fly med værrestriksjoner settes inn i tjeneste mandag23:18 Stefan Strandberg klar for italiensk Serie B23:12 Martin Ødegaard slår tilbake mot kritikk og avviser boikott23:05 Ronaldo-dobbel sendte Juventus i rygg på Inter22:45 Drammen: Etterlyser «Postmann Pat-bil» etter påkjørsel22:16 15-åring dømt for å ha filmet og delt sexvideo21:38 USA har utvist kinesiske diplomater21:33 Dette hendte i verden i 201921:20 Martin Ødegaard slår tilbake mot VG: – Dere publiserer stjålne, private dokumenter20:56 Erdogan truer med å stenge sentral flybase20:13 TV 2-måling: Nesten to av tre nordmenn vil hindre trygdeeksport20:06 De Bruyne storspilte da Manchester City utklasset Arsenal20:02 Ny smell for «slagsekken» Gladbach, serieledelsen glapp19:51 Lindvik på pallen da Markeng ble skadd19:25 Johnson til angrep på BBC – truer med å avkriminalisere lisenssnylting19:07 Midtsjø-assist da AZ Alkmaar slo Ajax i toppkampen18:49 Vlhová vant da Shiffrin tok seg fri18:15 18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:48 Oppryddingsarbeidet på E18 i rute – Vegvesenet avviser at sikkerhet ble nedprioritert17:40 Vertonghen løftet Tottenham forbi Manchester United17:34 Amalie Eikeland scoret sitt første superligamål for Reading16:44 Simen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32 Premieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08 Vy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07 Simen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03 Thingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32 Solberg skuffet etter klimamøtet15:18 Søskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13 Dansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05 Kinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54 Birkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38 Bryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33 Norske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22 Nederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22 Tiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22 Guterres: Jeg er skuffet14:12 Elvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10 Ingen jubel etter FNs klimakonferanse13:34 Russisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32 Kristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:00 Tiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30 Hotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29 Tiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16 Gjetere drept i Nigeria12:14 Johaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09 Total norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57 Barn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57 Kvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36 Therese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30 – Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53 Corbyn beklager valgnederlaget10:37 Ingen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36 Opptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30 Hit reiser nordmenn i jula10:12 Minst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23 Avis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21 Solid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16 Jul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14 Mor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00 Bygger Nordens største solpark ved Legoland08:47 Nesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36 Politiet: Vær snille med hverandre08:28 Fem drept i indisk uro08:13 Danmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33 Medier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05 Go-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45 Dødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26 Ny australsk by rammes av skogbranner06:03 Kina dropper toll på amerikanske varer05:50 Dette skjedde i natt05:30 Dette skjedde i natt05:04 – Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46 50 døde funnet i hus i Mexico04:42 Bolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08 Voldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58 Karneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44 Fortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11 Ulykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09 Politiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26 Hovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07 Thorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00 Greta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11 To døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35 Tankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05 2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53 Hevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28 Mann drept under ran på restaurant i Sverige19:37 Mann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41 Har kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22 Ødegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16 Liverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford
Siste nytt
01:12NorgeMann påført alvorlige brannskader i Skien00:55VerdenTo menn skutt i Uppsala i Sverige00:31VerdenBoeing vurderer kutt eller stopp i produksjonen av 737 MAX23:59NorgeMann knivstukket i Oslo sentrum23:46SportBurrow vant Heisman-trofeet med rekordmargin23:30SportBenzema-mål etter Courtois-nikk berget tabelltoppen for Real Madrid23:19NorgeEtt av tre Babcock-fly med værrestriksjoner settes inn i tjeneste mandag23:18SportStefan Strandberg klar for italiensk Serie B23:12SportMartin Ødegaard slår tilbake mot kritikk og avviser boikott23:05SportRonaldo-dobbel sendte Juventus i rygg på Inter22:45NorgeDrammen: Etterlyser «Postmann Pat-bil» etter påkjørsel22:16Norge15-åring dømt for å ha filmet og delt sexvideo21:38VerdenUSA har utvist kinesiske diplomater21:33VerdenDette hendte i verden i 201921:20SportMartin Ødegaard slår tilbake mot VG: – Dere publiserer stjålne, private dokumenter20:56VerdenErdogan truer med å stenge sentral flybase20:13NorgeTV 2-måling: Nesten to av tre nordmenn vil hindre trygdeeksport20:06SportDe Bruyne storspilte da Manchester City utklasset Arsenal20:02SportNy smell for «slagsekken» Gladbach, serieledelsen glapp19:51SportLindvik på pallen da Markeng ble skadd19:25VerdenJohnson til angrep på BBC – truer med å avkriminalisere lisenssnylting19:07SportMidtsjø-assist da AZ Alkmaar slo Ajax i toppkampen18:49SportVlhová vant da Shiffrin tok seg fri18:15Sport18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:48NorgeOppryddingsarbeidet på E18 i rute – Vegvesenet avviser at sikkerhet ble nedprioritert17:40SportVertonghen løftet Tottenham forbi Manchester United17:34SportAmalie Eikeland scoret sitt første superligamål for Reading16:44SportSimen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32ReisePremieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08ReiseVy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07SportSimen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03SportThingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32VerdenSolberg skuffet etter klimamøtet15:18VerdenSøskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13VerdenDansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05SportKinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54SportBirkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38NorgeBryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33VerdenNorske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22SportNederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22SportTiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22VerdenGuterres: Jeg er skuffet14:12VerdenElvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10VerdenIngen jubel etter FNs klimakonferanse13:34SportRussisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32SportKristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:00SportTiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30PengerHotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29SportTiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16VerdenGjetere drept i Nigeria12:14SportJohaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09SportTotal norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57VerdenBarn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57NorgeKvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36SportTherese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30Penger– Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53VerdenCorbyn beklager valgnederlaget10:37NorgeIngen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36SportOpptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30NorgeHit reiser nordmenn i jula10:12VerdenMinst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23SportAvis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21SportSolid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16Helse og livsstilJul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14NorgeMor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00VerdenBygger Nordens største solpark ved Legoland08:47Helse og livsstilNesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36NorgePolitiet: Vær snille med hverandre08:28VerdenFem drept i indisk uro08:13VerdenDanmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33VerdenMedier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05NorgeGo-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45VerdenDødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26VerdenNy australsk by rammes av skogbranner06:03VerdenKina dropper toll på amerikanske varer05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeDette skjedde i natt05:04Verden– Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46Verden50 døde funnet i hus i Mexico04:42VerdenBolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58VerdenKarneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44VerdenFortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11VerdenUlykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09NorgePolitiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26SportHovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07SportThorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00VerdenGreta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11VerdenTo døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35NorgeTankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05Norge2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53VerdenHevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28VerdenMann drept under ran på restaurant i Sverige19:37NorgeMann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41VerdenHar kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22SportØdegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16SportLiverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford
Populært