Russergate 45 år etter Watergate ?

Donald Trump sammen med sin kone Melania Trump.
Donald Trump sammen med sin kone Melania Trump. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP

Det kan ikke utelukkes at Donald Trump skal få sin Russergate, tilsvarende Watergate., skriver ABC Nyheters USA-kommentator Audun Tjomsland.

Stemmer: Audun Tjomsland
Utenrikskommentator ABC Nyheter. Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Dagens president i USA Donald Trump, har svekket troverdighet. Det hadde også presidenten Richard Nixon, som ble presset til å trekke seg i 1974. Prosessen som kan føre til riksrett og eventuelt presidentens fall, ser ut til å være en forberedelse til en riksrettssak mot president Trump. Lederen for justiskomiteen i Representantenes hus, Jerry Nadler sendte nylig 81 brev til personer og instanser som sitter inne med informasjon som kan gi justiskomiteen grunnlag for å vurdere om presidenten bør stilles for riksrett. Nadler ønsker så mye informasjon som mulig om alle sider av Trumps liv og virksomhet.

Riksrett er en lang og omstendelig prosess som ingen kan vite hvordan ender. Det er ingen domstol, det er en politisk prosess som lett kan komme til å følge partipolitiske linjer. Det er derfor viktig hvem som har flertallet i Kongressens to kamre, Representantenes hus og Senatet. Ved mellomvalget i november i 2018 overtok opposisjonspartiet Demokratene flertallet i Representantenes hus, mens republikanerne, beholdt flertallet i Senatet. Det er Representantenes Hus som skal bestemme om det skal innledes riksrettssak eller ikke, mens det er Senatet som skal avgjøre om presidenten skal bli dømt eller ikke. Og i Senatet er det republikansk flertall.

Justiskomiteen vil starte sin egen etterforskning, samtidig som justisdepartementets etterforskning pågår med full styrke i regi av den tidligere FBI-sjefen Robert Mueller. Den ventes å bli trappet ned om kort tid.

Mangler bevis

Muellers oppgave er å finne ut om president Trump og hans medarbeidere i eller utenfor Det hvite hus i valgkampen i 2016 deltok i et samarbeid med representanter for russiske myndigheter for å påvirke resultatet slik at Trump skulle vinne valget over motkandidaten Hillary Clinton, mens Nadlers justiskomites etterforskning vil bli bredere.

Nå vil Representantenes Hus vite om der også er andre forhold i Trumps politiske og forretningsliv som kan ligge til grunn for en riksrettstiltale mot presidenten.

I et intervju med den amerikanske TV-stasjonen ABC’s «This Week» i forrige uke sa Jerry Nadler at hvis det skal ha noen hensikt å opprette en riksrettssak mot presidenten, må det amerikanske folk først bli overbevist om at det vil være riktig og nødvendig å opprette en riksrettssak mot president.

Og foreløpig har ikke demokratene nok bevis på det.

Prosessen med å overbevise startet mandag i forrige uke. Representantene skal blant annet reise spørsmål om det har vært gjort forsøk på å forstyrre en fri og rettferdig rettsprosess, og om en påstått betaling av hysj-penger til to kvinner som skal ha hatt utenomekteskapelige forhold til Trump. De skal også se etter mulige ekstrainntekter som Trumps kan ha hatt i tillegg til hans lønn som president. Og de skal se etter mulig innblanding i saker som kan ha gått ut over presidentens fullmakter når det gjelder blant annet sikkerhetsklareringer og mulige spørsmål om samarbeid med russiske agenter under valgkampen.

Det ser nå ut til demokratene i Representantenes hus særlig vil undersøke nærmere påstandene fra Trumps tidligere personlige sakfører, av de forklaringene som Trumps såkalte «fikser» Michael Cohen har gitt til funn som politiet har gjort i razziaer i Cohens hjem, i hans kontor og et hotellrom han disponerte. Presidenten rykket ut med en rekke benektelser, og hevdet at Cohen er en notorisk løgner. Han snakket åpent ut om sin virksomhet for Trump, som han mener har kommet med en rekke løgner. Cohen beskylder Trump for en rekke løgner under sine forklaringer for Kongressen.

Trump hevder Cohen hevnet seg

Cohen er nylig dømt for betydelige brudd på straffeloven, og ifølge Trump kunne det være grunn til å tro at Cohen ga sine svært negative karakteristikker av Trump som en hevn fordi Cohen hadde sagt under avhørene at det ulovlige han hadde gjort var etter oppdrag fra presidenten.

Dersom denne saken nå skulle bli ført videre og nærme seg en riksrettssak, vil saken bli administrert av justiskomiteen under Jerry Nadlers ledelse, og hans oppgave ville fra starten være å finne bevis for Cohens påstander og karakteristikker av Trump var sanne, slik at det ville være grunnlag for riksrettssak mot presidenten.

I denne fasen synes forberedelsene til en riksrettssak å være en kamp for å overbevise folk flest om at Cohen fortalte sannheten om Trump og hans virksomhet, selv om Trump igjen og igjen sa og tvitret at «Cohen er en dømt løgner» og er derfor ikke troverdig.
I november 2018 tilsto Cohen at han hadde løyet overfor en senatskomité om arbeidet med å bygge et «Trump Tower» i Moskva. I desember 2018 ble Cohen dømt til tre års fengsel og betale en bot på 50.000 dollar.

Hvis det nå nærmer seg riksrettssak i Washington, er det ikke unaturlig å se tilbake til Washington i 1972, da noen gjore innbrudd i det demokratiske hovedkontor i Watergate-bygningen i Washington, og Nixon bidro til å forsøke å dekke over at innbryterne tilhørte det republikanske partiet. Kongressen valgte å innlede riksrettssak mot Nixon.

Han valgte å trekke seg, fordi han trodde han ville bli dømt når riksrettssaken ble flyttet over til Senatet for avgjørelse.

Veteranjournalist Tom Brokow som da var i NBC News i 1970-årene, hadde den 7. mars i år i NBC News et tilbakeblikk i New York Times om forholdene da og nå Tom Brokaw: What Trump and Nixon Share

Likheter og forskjeller

Brokaw viser til situasjonen i dag og minner om sannheten i et gammelt, fransk ordtak om at «jo mer som forandres, jo mer forblir likevel uendret». Både president Nixon og Trump hadde medarbeidere som var innblandet i skandaler, og begge presidentene hatet pressen, som Trump har kalt «Folkets fiende». Og begge presidentene hadde problemer med myndighetene om sin private økonomi, og Trump har aldri gitt offentligheten tilgang til sin selvangivelse.

Men de to har også ulikt syn på enkelte forhold. President Nixon var i motsetning til Trump en globalist som så positive muligheter internasjonalt. Gjennom Kissinger som sikkerhetspolitisk rådgiver og deretter som utenriksminister, åpnet Nixon for dialog med Kina og innledet nedrusting med Sovjetunionen, og han trappen ned krigen i Vietnam. Samtidig fikk Nixon Kongressen til å bevilge 100 millioner dollar til en «Krig mot kreft», og han etablerte en etat for miljøvern, hvilket hadde vært svært unaturlig for Trump å gjøre. Både Nixon og Trump er blitt utsatt for den nådeløse etterforskningen fra justisdepartementet.

Navnet Watergate er blitt hengende ved Richard Nixons skandale og fornedrende avgang i 1974.

Det kan ikke utelukkes at Donald Trump skal få sin Russergate, tilsvarende Watergate.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35 Italiensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 NASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24 Mann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23 Alle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06 Mennene feiret voldtekt med «high five» og klem16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy går til søksmål mot Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Over 500 gårder kan ryke: – Dette kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale
Siste nytt
14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58PengerØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35ReiseItaliensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02VerdenNASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24NorgeMann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23NorgeAlle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06VerdenMennene feiret voldtekt med «high five» og klem16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy går til søksmål mot Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerOver 500 gårder kan ryke: – Dette kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale
Populært