Meny

Russergate 45 år etter Watergate ?

Donald Trump sammen med sin kone Melania Trump. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP
Stemmer: Audun Tjomsland
Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Det kan ikke utelukkes at Donald Trump skal få sin Russergate, tilsvarende Watergate., skriver ABC Nyheters USA-kommentator Audun Tjomsland.

Dagens president i USA Donald Trump, har svekket troverdighet. Det hadde også presidenten Richard Nixon, som ble presset til å trekke seg i 1974. Prosessen som kan føre til riksrett og eventuelt presidentens fall, ser ut til å være en forberedelse til en riksrettssak mot president Trump. Lederen for justiskomiteen i Representantenes hus, Jerry Nadler sendte nylig 81 brev til personer og instanser som sitter inne med informasjon som kan gi justiskomiteen grunnlag for å vurdere om presidenten bør stilles for riksrett. Nadler ønsker så mye informasjon som mulig om alle sider av Trumps liv og virksomhet.

Riksrett er en lang og omstendelig prosess som ingen kan vite hvordan ender. Det er ingen domstol, det er en politisk prosess som lett kan komme til å følge partipolitiske linjer. Det er derfor viktig hvem som har flertallet i Kongressens to kamre, Representantenes hus og Senatet. Ved mellomvalget i november i 2018 overtok opposisjonspartiet Demokratene flertallet i Representantenes hus, mens republikanerne, beholdt flertallet i Senatet. Det er Representantenes Hus som skal bestemme om det skal innledes riksrettssak eller ikke, mens det er Senatet som skal avgjøre om presidenten skal bli dømt eller ikke. Og i Senatet er det republikansk flertall.

Justiskomiteen vil starte sin egen etterforskning, samtidig som justisdepartementets etterforskning pågår med full styrke i regi av den tidligere FBI-sjefen Robert Mueller. Den ventes å bli trappet ned om kort tid.

Mangler bevis

Muellers oppgave er å finne ut om president Trump og hans medarbeidere i eller utenfor Det hvite hus i valgkampen i 2016 deltok i et samarbeid med representanter for russiske myndigheter for å påvirke resultatet slik at Trump skulle vinne valget over motkandidaten Hillary Clinton, mens Nadlers justiskomites etterforskning vil bli bredere.

Nå vil Representantenes Hus vite om der også er andre forhold i Trumps politiske og forretningsliv som kan ligge til grunn for en riksrettstiltale mot presidenten.

I et intervju med den amerikanske TV-stasjonen ABC’s «This Week» i forrige uke sa Jerry Nadler at hvis det skal ha noen hensikt å opprette en riksrettssak mot presidenten, må det amerikanske folk først bli overbevist om at det vil være riktig og nødvendig å opprette en riksrettssak mot president.

Og foreløpig har ikke demokratene nok bevis på det.

Prosessen med å overbevise startet mandag i forrige uke. Representantene skal blant annet reise spørsmål om det har vært gjort forsøk på å forstyrre en fri og rettferdig rettsprosess, og om en påstått betaling av hysj-penger til to kvinner som skal ha hatt utenomekteskapelige forhold til Trump. De skal også se etter mulige ekstrainntekter som Trumps kan ha hatt i tillegg til hans lønn som president. Og de skal se etter mulig innblanding i saker som kan ha gått ut over presidentens fullmakter når det gjelder blant annet sikkerhetsklareringer og mulige spørsmål om samarbeid med russiske agenter under valgkampen.

Det ser nå ut til demokratene i Representantenes hus særlig vil undersøke nærmere påstandene fra Trumps tidligere personlige sakfører, av de forklaringene som Trumps såkalte «fikser» Michael Cohen har gitt til funn som politiet har gjort i razziaer i Cohens hjem, i hans kontor og et hotellrom han disponerte. Presidenten rykket ut med en rekke benektelser, og hevdet at Cohen er en notorisk løgner. Han snakket åpent ut om sin virksomhet for Trump, som han mener har kommet med en rekke løgner. Cohen beskylder Trump for en rekke løgner under sine forklaringer for Kongressen.

Trump hevder Cohen hevnet seg

Cohen er nylig dømt for betydelige brudd på straffeloven, og ifølge Trump kunne det være grunn til å tro at Cohen ga sine svært negative karakteristikker av Trump som en hevn fordi Cohen hadde sagt under avhørene at det ulovlige han hadde gjort var etter oppdrag fra presidenten.

Dersom denne saken nå skulle bli ført videre og nærme seg en riksrettssak, vil saken bli administrert av justiskomiteen under Jerry Nadlers ledelse, og hans oppgave ville fra starten være å finne bevis for Cohens påstander og karakteristikker av Trump var sanne, slik at det ville være grunnlag for riksrettssak mot presidenten.

I denne fasen synes forberedelsene til en riksrettssak å være en kamp for å overbevise folk flest om at Cohen fortalte sannheten om Trump og hans virksomhet, selv om Trump igjen og igjen sa og tvitret at «Cohen er en dømt løgner» og er derfor ikke troverdig.
I november 2018 tilsto Cohen at han hadde løyet overfor en senatskomité om arbeidet med å bygge et «Trump Tower» i Moskva. I desember 2018 ble Cohen dømt til tre års fengsel og betale en bot på 50.000 dollar.

Hvis det nå nærmer seg riksrettssak i Washington, er det ikke unaturlig å se tilbake til Washington i 1972, da noen gjore innbrudd i det demokratiske hovedkontor i Watergate-bygningen i Washington, og Nixon bidro til å forsøke å dekke over at innbryterne tilhørte det republikanske partiet. Kongressen valgte å innlede riksrettssak mot Nixon.

Han valgte å trekke seg, fordi han trodde han ville bli dømt når riksrettssaken ble flyttet over til Senatet for avgjørelse.

Veteranjournalist Tom Brokow som da var i NBC News i 1970-årene, hadde den 7. mars i år i NBC News et tilbakeblikk i New York Times om forholdene da og nå Tom Brokaw: What Trump and Nixon Share

Likheter og forskjeller

Brokaw viser til situasjonen i dag og minner om sannheten i et gammelt, fransk ordtak om at «jo mer som forandres, jo mer forblir likevel uendret». Både president Nixon og Trump hadde medarbeidere som var innblandet i skandaler, og begge presidentene hatet pressen, som Trump har kalt «Folkets fiende». Og begge presidentene hadde problemer med myndighetene om sin private økonomi, og Trump har aldri gitt offentligheten tilgang til sin selvangivelse.

Men de to har også ulikt syn på enkelte forhold. President Nixon var i motsetning til Trump en globalist som så positive muligheter internasjonalt. Gjennom Kissinger som sikkerhetspolitisk rådgiver og deretter som utenriksminister, åpnet Nixon for dialog med Kina og innledet nedrusting med Sovjetunionen, og han trappen ned krigen i Vietnam. Samtidig fikk Nixon Kongressen til å bevilge 100 millioner dollar til en «Krig mot kreft», og han etablerte en etat for miljøvern, hvilket hadde vært svært unaturlig for Trump å gjøre. Både Nixon og Trump er blitt utsatt for den nådeløse etterforskningen fra justisdepartementet.

Navnet Watergate er blitt hengende ved Richard Nixons skandale og fornedrende avgang i 1974.

Det kan ikke utelukkes at Donald Trump skal få sin Russergate, tilsvarende Watergate.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:17 Oljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10 Minst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49 Brexit er utsatt – britene får to valg02:33 CGTN: 44 døde og 90 kritisk skadd etter eksplosjon i Kina02:28 Resett.no oppe igjen etter antatt dataangrep02:14 Hele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch01:55 Økt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp01:51 To millioner i Storbritannia ber regjeringen avlyse brexit01:23 Luftforsvaret får kritikk mange år etter Kebnekaise-ulykken00:34 EU går med på å utsette brexit00:04 VG beklager overfor feilsitert kvinne, Trond Giske og leserne23:44 EU går med på å utsette brexit23:36 Sayoc medgir å ha sendt rørbomber til Trump-kritikere23:12 Juan Guaidós stabssjef anklages for terrorisme23:03 Hazard-dobbel sikret Belgia-seier tross kjempetabbe22:46 USA innfører sanksjoner mot kinesiske shippingselskaper22:16 Svak måling for regjeringspartiene – framgang for Ap og Sp21:55 Statsministeren i SMS til PR-topp: «Går det bra? Erna»21:53 Facebook lagret millioner av ukrypterte brukerpassord21:03 Presseforbundet etterlyser historien til journalisten i VGs Giske-sak21:00 Betydelig snøskredfare over store deler av landet fredag20:32 Ap-topper i Trøndelag: – VG-artikkel påvirket Giske-vraking19:59 Brasils ekspresident Temer pågrepet19:28 Ajer gleder seg til Mestalla-gjensyn19:20 Politiet krasjet to ganger i trafikkaos på Askøy19:04 Eksperter ønsker retningslinjer for nedkjølte pasienter – Helsedirektoratet sier nei19:01 Lan Marie Berg slår tilbake mot nazihets: – Dette er et nytt bunnivå fra Frp18:45 Brexit: Kaos på EU-toppmøtet18:15 DN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14 – Behov for nye inkassoregler18:10 Du har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04 Ny tung dag på børsen for Norwegian17:54 Mann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35 Mannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet17:13 Folkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy17:09 NFF reagerer etter Ødegaard-intervju16:39 Ronaldo bøtelagt for kontroversiell feiring16:28 Mann bekreftet død etter å ha blitt funnet i vannet på Karmøy16:21 Politiet endrer siktelse mot mann etter overfall mot tre kvinner16:15 Lokal Frp-topp sammenligner Lan Marie Berg med Gestapo-leder Heinrich Himmler16:10 Strømbrudd gir flytrøbbel på Arlanda16:08 Politiet skal gjøre flere søk etter forsvunne Trine Frantzen15:42 Dømt til åtte års fengsel for å ha ristet datteren til døde15:33 NVE: Her er det størst risiko for vårflom15:23 – Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00 Over 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00 Knut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52 Vil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40 Mosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32 Livløs person funnet i vannet på Karmøy14:20 Nortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04 Redaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33 – Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25 Tredje siktet i cyanid-saken fengslet i fire uker13:23 Guro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50 Boeing krevde ekstra betalt for utstyr som kunne hindret styrt12:49 Kina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35 Det er ikke religion og våpen som fører til krig12:25 Mays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24 Pogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18 Utrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06 Frp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50 Kvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07 18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57 Skrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56 Levi Strauss børsnoteres for andre gang10:50 USA utplasserer B-52-fly i Europa10:43 Ny studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39 McCain er død, men Trump hogger videre10:33 NSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05 Norges Bank setter opp styringsrenten10:04 – Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03 Elbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02 Landets kraftkunder skal være sjeleglade09:29 Pizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25 Pågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24 Manchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09 Charlie (22) døde etter krasj med vogntog08:55 Jubeltall for Høyre og Rødt på ny måling08:54 Johaug: – Denne helgen passer meg minst07:36 Flere biler brant i garasje på Holmlia i Oslo07:36 Sjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil07:33 IS tar på seg ansvaret for Kabul-angrep07:31 Bitre trusler mot brexitmotstander07:10 Mann siktet for to voldtektsforsøk etter tre overfall på kvinner i Oslo06:00 Syklon på vei – evakuering i Nord-Australia05:59 To skadd etter knivstikking i Horten05:56 Oxfam: Fare for sykdommer etter syklonen i Afrika05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Flere amerikanere vil ha økt innvandring05:30 NHO etterlyser nye kutt i formuesskatten05:13 Rødt flytter ikke landsmøtet tross hotelltabbe05:00 Sjokkrapport: Blir innelåst og voldtatt for å bli gravide04:49 Opptil 4.000 ventet til fredagsbønn ved beskutt moské04:48 Fagforbundet vil ha slutt på blått Sp-samarbeid04:39 New Zealand forbyr alle våpen brukt under massedrapene04:25 Politiet: Alle de 50 ofrene i Christchurch er identifisert03:52 Mann dømt for overgrep mot tre jenter02:31 Mann lettere skadd etter knivstikking i Oslo – mann pågrepet
Siste nytt
03:17NorgeOljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10VerdenMinst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49VerdenBrexit er utsatt – britene får to valg02:33VerdenCGTN: 44 døde og 90 kritisk skadd etter eksplosjon i Kina02:28NorgeResett.no oppe igjen etter antatt dataangrep02:14VerdenHele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch01:55NorgeØkt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp01:51VerdenTo millioner i Storbritannia ber regjeringen avlyse brexit01:23NorgeLuftforsvaret får kritikk mange år etter Kebnekaise-ulykken00:34VerdenEU går med på å utsette brexit00:04NorgeVG beklager overfor feilsitert kvinne, Trond Giske og leserne23:44VerdenEU går med på å utsette brexit23:36VerdenSayoc medgir å ha sendt rørbomber til Trump-kritikere23:12PolitikkJuan Guaidós stabssjef anklages for terrorisme23:03SportHazard-dobbel sikret Belgia-seier tross kjempetabbe22:46PolitikkUSA innfører sanksjoner mot kinesiske shippingselskaper22:16PolitikkSvak måling for regjeringspartiene – framgang for Ap og Sp21:55PolitikkStatsministeren i SMS til PR-topp: «Går det bra? Erna»21:53VerdenFacebook lagret millioner av ukrypterte brukerpassord21:03PolitikkPresseforbundet etterlyser historien til journalisten i VGs Giske-sak21:00NorgeBetydelig snøskredfare over store deler av landet fredag20:32PolitikkAp-topper i Trøndelag: – VG-artikkel påvirket Giske-vraking19:59VerdenBrasils ekspresident Temer pågrepet19:28SportAjer gleder seg til Mestalla-gjensyn19:20NorgePolitiet krasjet to ganger i trafikkaos på Askøy19:04NorgeEksperter ønsker retningslinjer for nedkjølte pasienter – Helsedirektoratet sier nei19:01PolitikkLan Marie Berg slår tilbake mot nazihets: – Dette er et nytt bunnivå fra Frp18:45PolitikkBrexit: Kaos på EU-toppmøtet18:15PolitikkDN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14Penger– Behov for nye inkassoregler18:10PengerDu har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04PengerNy tung dag på børsen for Norwegian17:54NorgeMann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35NorgeMannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet17:13NorgeFolkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy17:09SportNFF reagerer etter Ødegaard-intervju16:39SportRonaldo bøtelagt for kontroversiell feiring16:28NorgeMann bekreftet død etter å ha blitt funnet i vannet på Karmøy16:21NorgePolitiet endrer siktelse mot mann etter overfall mot tre kvinner16:15PolitikkLokal Frp-topp sammenligner Lan Marie Berg med Gestapo-leder Heinrich Himmler16:10ReiseStrømbrudd gir flytrøbbel på Arlanda16:08NorgePolitiet skal gjøre flere søk etter forsvunne Trine Frantzen15:42NorgeDømt til åtte års fengsel for å ha ristet datteren til døde15:33NorgeNVE: Her er det størst risiko for vårflom15:23Helse og livsstil– Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00VerdenOver 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00KulturKnut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52PolitikkVil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40VerdenMosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32NorgeLivløs person funnet i vannet på Karmøy14:20NorgeNortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04KulturRedaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33Politikk– Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25NorgeTredje siktet i cyanid-saken fengslet i fire uker13:23Helse og livsstilGuro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50VerdenBoeing krevde ekstra betalt for utstyr som kunne hindret styrt12:49VerdenKina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35VerdenDet er ikke religion og våpen som fører til krig12:25PolitikkMays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24SportPogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18VerdenUtrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06PolitikkFrp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50NorgeKvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07Norge18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57SportSkrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56PengerLevi Strauss børsnoteres for andre gang10:50VerdenUSA utplasserer B-52-fly i Europa10:43Helse og livsstilNy studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39PolitikkMcCain er død, men Trump hogger videre10:33SportNSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05PengerNorges Bank setter opp styringsrenten10:04Politikk– Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03MotorElbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02PengerLandets kraftkunder skal være sjeleglade09:29PengerPizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25VerdenPågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24SportManchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09NorgeCharlie (22) døde etter krasj med vogntog08:55PolitikkJubeltall for Høyre og Rødt på ny måling08:54SportJohaug: – Denne helgen passer meg minst07:36NorgeFlere biler brant i garasje på Holmlia i Oslo07:36PolitikkSjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil07:33VerdenIS tar på seg ansvaret for Kabul-angrep07:31PolitikkBitre trusler mot brexitmotstander07:10NorgeMann siktet for to voldtektsforsøk etter tre overfall på kvinner i Oslo06:00VerdenSyklon på vei – evakuering i Nord-Australia05:59NorgeTo skadd etter knivstikking i Horten05:56VerdenOxfam: Fare for sykdommer etter syklonen i Afrika05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenFlere amerikanere vil ha økt innvandring05:30PengerNHO etterlyser nye kutt i formuesskatten05:13PolitikkRødt flytter ikke landsmøtet tross hotelltabbe05:00VerdenSjokkrapport: Blir innelåst og voldtatt for å bli gravide04:49VerdenOpptil 4.000 ventet til fredagsbønn ved beskutt moské04:48PolitikkFagforbundet vil ha slutt på blått Sp-samarbeid04:39VerdenNew Zealand forbyr alle våpen brukt under massedrapene04:25VerdenPolitiet: Alle de 50 ofrene i Christchurch er identifisert03:52NorgeMann dømt for overgrep mot tre jenter02:31NorgeMann lettere skadd etter knivstikking i Oslo – mann pågrepet
Populært