Firenze vil bygge flyplass med egen vingård på taket

Skissen viser det foreslåtte designet for den nye flyplassen i Firenze - komplett med vingård på taket.
Skissen viser det foreslåtte designet for den nye flyplassen i Firenze - komplett med vingård på taket. Foto: Rafael Viñoly Architects
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du har hørt om takbar – rooftop bar? Den nye flyplassen i Firenze gir nytt innhold til begrepet: De skal produsere sin egen vin – ved hjelp av vinranker over hele terminaltaket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Firenzes flyplass kan snart være hjemsted for en uvanlig funksjon på taket - en 7,7 hektar stor vingård.

Det amerikanske designstudioet Rafael Viñoly Architects har offentliggjort planene for en ombygd internasjonal terminal på den italienske flyplassen.

Taket er dekket av vinstokker for produksjon av druer – som et «nikk» til Firenzes image som «hjertet av Italias berømte vinland» – Toscana, skriver Euronews Travel.

Detaljene om de nøyaktige planene er fortsatt sparsomme, men arkitektene opplyser at den fremtidige terminalen vil være 50.000 kvadratmeter stor. Den vil bli toppet med et enormt skråtak som vil bli foret med takvinduer og rundt 38 rader med vinstokker.

Det blir trolig den første flyplassvingården i Europa.

Mye av vinproduksjonen vil sannsynligvis bli utført internt.

Slik vil arkitektene at det skal se ut under vingården på taket av Firenzes renoverte flyplass. Foto: Rafael Viñoly Architects
Slik vil arkitektene at det skal se ut under vingården på taket av Firenzes renoverte flyplass. Foto: Rafael Viñoly Architects

– En ledende vinprodusent fra regionen vil dyrke vingården og vinen vil bli laget og lagret i spesialiserte kjellere under terminal-taket, forklarer en talsperson for Rafael Viñoly Architects.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Under vingården er det designet en stor piazza, som arkitektene sier vil bidra til å effektivisere sirkulasjonen av passasjerer.

Planene viser også at den eksisterende rullebanen snur 90 grader, noe som gjør den bedre egnet for moderne fly, samt forbedre transportforbindelsene videre via et nytt lettbanesystem.

Rafael Viñoly Architects har kunngjort at de vil jobbe sammen med flyplassplanleggere for å bygge strukturen i to faser.

Den første er planlagt ferdigstilt i 2026. Del to kommer først i 2035.

På Halter Ranch vingård i California finnes det en privat flyplass for lisensierte piloter og deres vinelskende venner - men det er en sjelden kombinasjon.