Nå er Karlatornet i Göteborg Nordens høyeste bygning

Byggearbeidene har nådd høydemaks på karlatornet i Göteborg. Dermed har byen fått sin første skyskraper som med sine 245 meter også er Nordens høyeste bygning.
Byggearbeidene har nådd høydemaks på karlatornet i Göteborg. Dermed har byen fått sin første skyskraper som med sine 245 meter også er Nordens høyeste bygning. Foto: Serneke
Artikkelen fortsetter under annonsen

Turning Torso i Malmø er slått. Nå er Karlatornet i Göteborg den høyeste bygningen i Norden. Men Petter Stordalen, Nordea og de andre utbyggerne har ikke klart det uten strid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Karlatornet i Göteborg er nå ferdigbygget i høyden. Med sine 246,455 meter vil det bare bli noen få desimetre høyere etterhvert som taket ferdigstilles.

Etter sommeren skal dette og utvendig fasadearbeide være helt klart. Hele bygget skal stå klart til bruk høsten 2024, skriver Göteborgs-Posten.

Goteborgs mastodont skal romme Petter Stordalens Clarion Hotel Karlatornet (eller Strawberry) med rundt 300 rom, i tillegg til konferansefasiliteter, restauranter og barer, spa og et treningsrom.

I 69. etasje blir det utsiktsplattform, skybar og lounge. Den skal være åpen for alle som har lyst å nyte den formidable utsikten over hele Göteborg.

I tillegg ble det lagt ut 590 leiligheter fra mellom 1,6 til 15,9 millioner svenske kroner - alt ble solgt nesten umiddelbart, skrev E24 i 2018.

I Göteborg har det hele tiden rast en debatt for og imot høyhus av denne typen, akkurat som i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Turning Torso i Malmø har inntil nå vært den høyeste skyskraperen i Norden. Foto: Tor Strand / ABC Nyheter
Turning Torso i Malmø har inntil nå vært den høyeste skyskraperen i Norden. Foto: Tor Strand / ABC Nyheter

Største byggelån i Nordeas historie

Det er Nordea som står for byggelånet til skyskraperen. På sin hjemmeside karakteriserer banken prosjektet slik:

En visjonær med en omdiskutert idé, Serneke som utvikler og byggmester, Balder som partner og Nordea som finansieringspartner. Legg til arkitektene bak verdens høyest tårn, Burj Khalifa i Dubai, og du har drømmeteamet som gjør Nordens høyeste bygning til virkelighet. Med sine 245 meter over bakken er Karlatornet Gøteborgs første skyskraper. Byggelånet er det største i Nordeas historie.

Til nå er det skyskraperen Turning Torso i Malmø som har hatt posisjon som Nordens høyeste hus med 190 meter. Det er det nest høyeste bolighuset i Europa etter Triumfpalasset i Moskva som er 264 meter høyt. Turning Torso er tegnet av arkitekten Santiago Calatrava. Byggestart var sommeren 2001, og den ble innviet 27. august 2005.

Til sammenligning er Nexanstårnet i Halden med sine 120 meter det høyeste bygget i Norge, med Oslo Plaza på 2.plass med 117 meter (37 etasjer), ifølge Teknisk Ukeblad.