Folkefest når Klosterenga park åpner i Oslo

Trappefossen er en del av Klosterenga park i Oslo som åpner i juni. Fra øvre plass ledes bekken nedover trappefossen som i seg selv er en skulptur, utformet i Iddefjordgranitt hos Johansen Monument i Skjeberg.
Trappefossen er en del av Klosterenga park i Oslo som åpner i juni. Fra øvre plass ledes bekken nedover trappefossen som i seg selv er en skulptur, utformet i Iddefjordgranitt hos Johansen Monument i Skjeberg. Foto: ndreas Vedum, Landskap+
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo kommunes største kunstinvestering siden Vigelandsparken står snart ferdig. Klosterenga park i bydel Gamle Oslo åpnes med folkefest 10. juni.

Artikkelen fortsetter under annonsen

OSLO: 10. juni åpner Oslo kommune Klosterenga park som blant annet består av en 450 meter lang kunstbekk.

Parken skal bli en opplevelsespark med kunst, vann og grønne områder for store og små. Skulpturparken er skapt av den anerkjente kunstneren Bård Breivik som tidligere er kjent for sine skulpturer og utsmykninger i stein og metall.

– Oslo får nå en unik park på østkanten hvor vann og kunst møter hverandre. En skulpturpark for alle som bor og besøker byen vår, men først og fremst for nærmiljøet og bydelen, som har måttet tåle flere år med bygging, sier Byrådsleder Raymond Johansen i en pressemelding.

Grotten blir et av hovedverkene i parken, en 11,5 meter lang og 1,5 meter høy vannskulptur som hovedsakelig består av tak i diabasstein og søyler i granitt. Foto: Andreas Vedum, Landskap+

Åpnet Hovinbekken

Vannet spiller en viktig rolle i parken, siden Hovinbekken blir åpnet og kommer fram i dagslys igjen.

- Å få bekken opp til overflaten er positivt for å skape et godt bymiljø, men det er også et viktig flomforebyggende miljøtiltak som gir rikere dyre- og planteliv. Parken har derfor mange funksjoner, og jeg gleder meg til å se den bli tatt i bruk av store og små, sier byrådslederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kristian Blystad ble kunstnerisk leder etter at Bård Breivik gikk bort, og har ferdigstilt prosjektet i tett samarbeid med arkitekt Jørn Skaare, Johansen Monumenthuggeri og Oslo kommune.

Klosterenga park

  • Klosterenga park: Klosterenga park er en bydelspark i Bydel Gamle Oslo. Klosterenga park er Oslos nye skulpturpark hvor vann og kunst møter hverandre. Kunstprosjektet begynte allerede på 1990-tallet og er fullført etter kunstner Bård Breiviks visjon. Parken er den største kommunale enkeltsatsningen på et kunstprosjekt siden Vigelandsparken, og er en av de mest omfattende offentlige kunstsatsingene i nyere norsk historie.
  • Bård Breivik og Kristian Blystad: Bård Breivik (1948-2016) var en av Norges mest profilerte billedhuggere. Breivik har et rikt og variert kunstnerskap som inkluderer flere offentlige skulpturer og utsmykninger i stein og metall, blant annet prosjektet Citadel på Skøyen i Oslo og Torgalmenningen i Bergen. Kristian Blystad ble kunstnerisk leder etter at Bård Breivik gikk bort, og fortsatte prosjektet i samarbeid med arkitekt Jørn Skaare. Blystad har utformet de resterende steinelementene etter skisser fra Breivik, i tillegg til å lage egne verk.
  • Hovinbekken: Hovinbekken rant tidligere under parken i en kulvert. Hovinbekken renner gjennom Klosterenga i et system av renner, kar, vanntrapper og basseng. Bekken er i samspill med de ulike skulpturene, hovedmotivet i Klosterenga skulpturpark.
  • Møte klimaendringer: For å møte klimaendringene med kraftig regn og mye tørke, er det viktig å la bekker og vassdrag være åpne og synlige. Mange av Oslos bekker ligger i rør under bakken, når de kommer opp i dagslys igjen hjelper de til med å ta unna store vannmengder, og bidrar til at dyrelivet og planteliv blomstrer.
    Klosterengas venner: Frivillig nabolags- og interesserorganisasjon, med mål om å jobbe for ferdigstillelse av parken. Høy interesse for å bevare den grønne lungen i nabolaget, samt gi kunsten mer oppmerksomhet.
  • Finansiering: Klosterenga park er finansiert av Oslo kommune, og kunsten inngår i Oslo kommunes kunstsamling. I tillegg har Sparebankstiftelsen gitt 2,75 millioner kroner til delfinansiering av tre nye skulpturer til parken: Grotten, Sluttsluket og Vannkongle.
Detalj fra Muren på Den flerkulturelle plass på Klosterenga. Foto: Lily Vikki / Oslo kommune

En av de største kunstsatsingene

Klosterenga park er en av de mest omfattende offentlige kunstsatsingene i nyere norsk historie.

Skulpturparken ligger på Grønland. Arbeidene har pågått siden 90-tallet med ulike opphold, og ferdigstilles i stor grad denne våren. En mindre del av prosjektet med åpning av bekken ned mot Grønlandsleiret gjenstår.

Etter den formelle åpningen kl. 13:00 blir det folkefest i parken, arrangert i tett samarbeid med Klosterengas venner.