Fru Haugans: Selger Nord-Norges eldste hotell

Fru Haugans Hotel i Mosjøen skal selges.
Fru Haugans Hotel i Mosjøen skal selges. Foto: Fru Haugans Hotel
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikoniske Fru Haugans Hotel på Helgeland skal selges. Etter fem generasjoners drift ønsker eierne nå å selge Nord-Norges eldste hotell. – Ingen i neste generasjon ser ut til å ville gå reiselivsveien, er begrunnelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

HOTELL: – Vi mener nye eiere vil stå enda bedre rustet til å utvikle dette fantastiske hotellet videre og sikre lokale arbeidsplasser i Mosjøen for fremtiden, sier administrerende direktør Ellen Løvold Strand i en pressemelding.

Hun er femte generasjon i en rekke av kvinnelige hotellsjefer siden Ellen Haugan kom fra Ålesund for å overta driften av hotellet i 1885. Da hadde andre eiere allerede drevet hotellvirksomheten i mer enn 90 år.

Løvold Strand har ledet det landskjente hotellet sammen med ektemannen Sverre Haakon siden 2014. I det planlagte salget inngår også de øvrige virksomhetene i Fru Haugansgruppen: Frøken Skjolds Hotel og Blomsterbua Mat og Vin.

Zipline fra Øyfjellet, over Vefsna til Fru Haugans Hotel er en av de nyere attraksjonene for Fru Haugans Hotel. Foto: Hans Petter Sørensen
Zipline fra Øyfjellet, over Vefsna til Fru Haugans Hotel er en av de nyere attraksjonene for Fru Haugans Hotel. Foto: Hans Petter Sørensen

Nordnorsk Landemerke

– Fru Haugans Hotel har vært et landemerke i Mosjøen i mer enn 200 år. I 140 av disse har fem generasjoner i vår familie bygget opp et helt spesielt hotell og solide, lokale arbeidsplasser. Vi har vurdert eierformen grundig, og er kommet til at det finnes bedre måter enn familieeierskap for å utvikle hotellet og sikre arbeidsplassene, sier Løvold Strand i meldingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun eier morselskapet Fru Haugansgruppen AS sammen med sin bror Alf Nyfløt Gilroy (45 prosent) og sin far Alf Gilroy Johannessen (10 prosent).

1885 – første generasjon: Ellen Haugan leide hotellet i 1885. I 1898 kjøpte hun det for 15.000 kroner. Da hun overtok var hotellet i dårlig forfatning, med jordgulv og åpen grue på kjøkkenet. Foto: Fru Haugans Hotel

Neste generasjon vil ikke

Ifølge Løvold Strand har det vært en faktor i vurderingene at ingen av de seks medlemmene av neste generasjon ser ut til å velge reiselivsbransjen som yrkesvei.

For henne og ektemannen er beslutningen om å se etter nye eiere av hotellet også et livsvalg. Parets barn flytter i sommer fra Mosjøen for studier. Etter en årrekke med jobben som altoppslukende aktivitet, har ekteparet funnet at dette er et naturlig tidspunkt for å benytte sin kompetanse og erfaring på andre måter.

– Å drive hotell er mer enn en jobb. Det er en livsstil. Derfor er denne beslutningen også et veivalg for oss selv og våre etterkommere, sier Løvold Strand.