Professorens spådom om «røde» Spania

<p>Smittetallene i Spania er nå på nivå med det norske myndigheter regner som «røde land». Her fra Mallorca.</p>
Smittetallene i Spania er nå på nivå med det norske myndigheter regner som «røde land». Her fra Mallorca. Foto: Enrique Calvo / Reuters

Smitteekspert Ørjan Olsvik tror ikke nordmenn kan reise til et «grønt» Spania før tidligst i midten av september.

Smittesituasjonen i Spania gjør at nordmenn nå må i karantene når de kommer hjem derfra.

Antallet nye smittetilfeller i Spania har steget jevnt siden den tre måneder lange nedstengningen av landet ble opphevet.

Over 360.000 mennesker har til nå testet positivt for coronaviruset i Spania, og blant dem er det registrert 28.500 dødsfall. Det gjør Spania til Europas hardest rammede land.

– Tidligst september

Spania er nordmenns kanskje aller fremste reisemål om sommeren. Nå heller Ørjan Olsvik, professor i medisinsk biologi ved Universitet i Tromsø, kaldt vann i årene på reiselystne nordmenn som ønsker å reise karantenefritt til og fra Spania.

Han tror de høye smittetallene gjør at landet ikke blir «grønt» med det aller første.

– Jeg ser nok at utviklingen ikke begynner å gå ned umiddelbart. Derfor ligger nok en åpning enda lenger frem i tid – til tidligst midten av september, kanskje senere, sier Olsvik til Flysmart24.

Hardt rammet

Det er særlig Nord-Spania som er hardt rammet av pandemien. Regionene Catalonia og Aragón er rammet spesielt hardt.

Turistsektoren i landet kan blir hardt rammet av de nye reiserådene flere land har innført, blant annet Norge, Frankrike, Storbritannia Belgia. Turisme står for rundt 12 prosent av all økonomisk aktivitet i Spania.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden