Trodde regjeringen skulle gi svar torsdag – nå fortviler reiselivsbransjenDagmar ligger søvnløs og venter på svar om utenlandske turister får komme

Dagmar Gylseth driver overnatting, museum og spisested på Sakrisøy, et populært sted blant turister på besøk i Lofoten. Hun er frustrert over manglende avklaring om utenlandske turister i sommer.
Dagmar Gylseth driver overnatting, museum og spisested på Sakrisøy, et populært sted blant turister på besøk i Lofoten. Hun er frustrert over manglende avklaring om utenlandske turister i sommer.  Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bestillinger fra utenlandske turister blokkerer for nye bestillinger fra nordmenn. Dagmar Gylseth frykter resultatet blir at få eller ingen overnatter i rorbuene hennes i sommer, og er frustrert over regjeringens manglende svar. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I dag er den store utfordringen at vi er fullbooket store deler av sommeren med utlendinger som sannsynligvis ikke får komme, sier Dagmar Gylseth til ABC Nyheter.

Hun driver utleie av 24 rorbuer på Sakrisøy i Lofoten. 18 av dem eier hun selv, seks leier hun ut på vegne av andre. I tillegg driver hun restauranten Underhuset, en bruktbutikk og et dukkemuseum.

– Jeg startet i 1992, har bygget meg opp og jobbet med dette i alle år. Det har blitt søvnløse netter for både meg og sønnen min den siste tiden, som skal drive dette videre etter meg.

Bedriften har seks heltidsansatte. Alle bortsett fra én er permittert som følge av coronakrisen.

Beliggenheten til rorbuene er idyllisk, med utsikt mot mektige Reinebringen. Bedriften har gått godt de siste årene, og Gylseth har utvidet med flere nye rorbuer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det lå an til en rekordvinteren før coronakrisen kom. Sommeren 2020 så også ut til å bli god. Bestillinger fra utenlandske turister kom tidlig – før coronapandemien slo ut i full blomst. Det har blitt hennes aller største problem.

– Nå foregår alt av bestillinger digitalt på nettsider som Hotels.com og Booking.com. Det betyr at de som har bestilt, selv må avbestille gjennom de nettsidene. Når nordmenn som vil til Lofoten prøver å bestille hos oss via de samme sidene, får de beskjed om at vi er fullbooket, selv om de utenlandske turistene kanskje ikke får lov til å komme i sommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Artikkelen fortsetter under.

ABC Nyheter møtte Gylseth på Sakrisøy i fjor. Da var hun i ferd å etablere flere, nye rorbuer. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
ABC Nyheter møtte Gylseth på Sakrisøy i fjor. Da var hun i ferd å etablere flere, nye rorbuer. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Frustrert: – Det bør ikke være vanskelig

Overnattingssteder over hele landet har den samme utfordringen som Gylseth. NRK skrev om problemstillingen med rorbuer på Hitra som er fullbooket med turister som kanskje ikke kommer tidligere denne uken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Enn så lenge må alle som kommer til Norge fra andre land sitte i karantene i 10 dager. Det er ikke aktuelt for de aller fleste ferieturister.

Reiselivsbransjen har bedt norske myndigheter komme med en avklaring så snart som mulig om Norge kommer til å åpne for utenlandske turister i sommer uten at de må i karantene.

– Hele reiselivsbransjen vil at myndighetene skal si tydelig fra om hvorvidt utlendinger kan komme eller ikke, og sette en dato. Det bør ikke være vanskelig å si at utlendinger ikke kan komme til Norge i sommer med mindre de har anledning til å sitte i karantene, sier Gylseth.

Skuffet over manglende avklaring

Elisabeth Dreyer er daglig leder i Destinasjon Lofoten. Foto: Destinasjon Lofoten
Elisabeth Dreyer er daglig leder i Destinasjon Lofoten. Foto: Destinasjon Lofoten

Elisabeth Dreyer er daglig leder for Lofotens offisielle reiseportal, Destinasjon Lofoten. Hun hadde forventet en avklaring fra myndighetene torsdag klokken 18, da regjeringen la fram sin langsiktige plan for å åpne Norge innen 15. juni.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skjedde ikke.

– Det var rett og slett en nedtur. Alle satt og ventet på det i går. Bedriftene blir satt i sjakk matt, sier Dreyer til ABC Nyheter.

Regjeringen varslet torsdag at de vil komme med en endelig avklaring 15. mai – neste fredag. Det betyr at aktører som Dagmar Gylseth må leve i usikkerhet i minst én uke til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis myndighetene kommer med en tydelig beskjed om at grensene åpner, da kan aktørene motta de gjestene som har booket. Det er et stort ønske om å komme hit. Norge er et land med lavt smittetall og det virker trygt. Jeg tror Norge er et ganske aktuelt ferieland for mange, mener Dreyer.

– Hva er best for reiselivsbransjen? At grensene åpner og alle kan komme, eller at grensene forblir stengt og bransjen satser alt på norske turister?

– Det aller viktigste er å få en beskjed. Det er det å ikke vite som er den store usikkerhetsfaktoren. Det skaper uforutsigbarhet også i forhold til inntak av sommerhjelp. Du trenger ikke ta inn hjelp hvis du skal gå for halv maskin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Være eller ikke-være

Norske myndigheter fraråder fremdeles alle reiser til utlandet som ikke er strengt nødvendig. Regjeringen oppfordrer alle nordmenn til å legge sommerferien til Norge.

For mange står Lofoten høyt på ønskelisten.

Dagmar Gylseth vil mer enn gjerne at de skal kunne overnatte på Sakrisøy rorbuer.

– Vi jobber med å ta kontakt med alle utenlandske turister som har booket hos oss, og ber dem vurdere å avbestille. Vi får ikke svar fra alle. Noen vil vente med å avbestille til senere, og et par stykker har avbestilt. Men det har ikke monnet så mye. Jeg vil gi et råd til norske gjester: Ta kontakt med oss på e-post. Da får vi tid til å se på bookingen, sier hun.

– Hvor viktig er det for dere at dere får gjester i sommer?

– Det er et være eller ikke-være. Vi overlever ikke uten. Kommer det ingen eller kommer det for få som vil bo os oss, så overlever vi ikke.