Monkey Island: – Apene har lært å frykte hva som skjer hvis de ikke adlyder

Se video fra dyresirkuset på Monkey Island.

Dyrevernsaktivister ønsker å sette stopper for dyreturismen på Apeøya i Vietnam. Samtidig kommer turister i store strømmer til den lille øya.

Sentralt plassert i Vietnam ligger badebyen Nha Trang, gjerne beskrevet som Vietnams svar på Miami Beach. Fra å være en liten fiskerlandsby på slutten av 1800-tallet, har byen med årene vokst til å bli et svært populært reisemål for både turister og backpackere med sine vakre strender, pulserende uteliv og utmerkede dykkermuligheter.

En ferjetur ut i bukta utenfor Nha Trang ligger øya som med rette har fått navnet Monkey Island, eller Apeøya på norsk. Her sykler makaker på motorsykler, løfter vekter og skyter basketball i et eget sirkusaktig show som avsluttes med at en ape ikledd skjørt går mellom tilskuerne for å samle inn penger.

– Aper velger ikke å gå på bakbeina, sykle eller utføre andre meningsløse og ydmykende triks - de har rett og slett lært å frykte hva som vil skje hvis de ikke gjør det, sier Jason Baker, visepresident for dyrevernsgruppen PETAs internasjonale kampanjer til nyhetsbyrået AFP Relaxnews.

(Saken fortsetter under)

Turister flokker til Monkey Island for muligheten til å få nærkontakt med øyas firbente innbyggere. Foto: Nhac Nguyen / AFP
Turister flokker til Monkey Island for muligheten til å få nærkontakt med øyas firbente innbyggere. Foto: Nhac Nguyen / AFP

Dyreturisme er millionbutikk

På den lille øya lever det i dag omkring 1200 aper av typen makak. Før stedet ble omgjort til en turistattraksjon, holdt sovjetiske forskere til her mens de utførte vaksineeksperimenter på apene som var blitt innført.

Monkey Island er ett av flere eksempler på dyreturisme som de siste årene er blitt møtt med stadig sterkere kritikk. Blant annet delfinshow, elefantridning, selfie med neddopede tigre, slangetemming og krokodillefarmer.

I 2016 publiserte Verdens dyrevernorganisasjon en global studie som rettet søkelyset på dyremishandling tilknyttet turistattraksjoner. Rapporten ble utarbeidet av Wildlife Conservation Research Unit ved Universitetet i Oxford.

Den anslo at 110 millioner mennesker årlig besøker attraksjoner som mishandler dyr.

Ifølge gruppen innebar tre av fire dyrebaserte attraksjoner en form for dyreplageri uten bevaringshensyn, og opptil 550.000 ville dyr lever i lidelse på de aktuelle stedene.

(Saken fortsetter under)

Elefantridning kommer øverst på Verdens dyrevernorganisasjons liste over de verste dyreturistattraksjonene. Foto: Colourbox
Elefantridning kommer øverst på Verdens dyrevernorganisasjons liste over de verste dyreturistattraksjonene. Foto: Colourbox

I en uttalelse uttalte kampanjeleder i dyrevernsgruppen Elizabeth Hogan at ved å avsløre lidelsene som skjuler seg bak attraksjonene, kan det settes en stopper for slikt som elefantridning og selfies med neddopede tigre.

– Hvis du kan ri, klemme eller ta en selfie med et vilt dyr, så kan du samtidig være sikker på at attraksjonen er grusom, sa Hogan.

Apekappløp til vanns

I Vietnam er det steder der du kan ri på elefanter og strutser eller betale noen få kroner for å se bjørner og tigre «opptre» på sirkus. På Monkey Island kan du i tillegg til før nevnte oppvisninger legge penger i potten og vedde på hvilken ape som vil går seirende ut et kappløp til vanns.

For noen er dette en morsom måte å starte dagen på, for andre er det et eksempel på dyreplageri.

– Reiseselskaper og turister må slutte å kjøpe billetter til grusomme destinasjoner som Monkey Island, sier Jason Baker i PETA.

(Saken fortsetter under)

Ikledd skjørt og utstyrt med en liten blomsterkurv, går denne apen rundt og henter inn penger fra turistene som ser på de daglige forestillingene. Foto: Nhac Nguyen / AFP
Ikledd skjørt og utstyrt med en liten blomsterkurv, går denne apen rundt og henter inn penger fra turistene som ser på de daglige forestillingene. Foto: Nhac Nguyen / AFP

Truong Nguyen Phuoc An er daglig leder på Monkey Island. Han motsetter seg kritikken og sier i stedet at dyrene aldri er blitt mishandlet og at de blir godt ivaretatt takket være pengene som turistene legger igjen.

– Takket være turisme har vi penger til å vedlikeholde øya og kjøpe mer mat til apene, sier han til AFP.

Dyreparker mindre populært

Ving er et av de norske reiselskapene som har Nha Trang på sin destinasjonsmeny for Vietnam. Informasjonssjef Siri Røhr-Staff forteller til ABC Nyheter at selskapet lenge har tatt avstand fra både elefant- og delfinparker - og de har ikke tenkt å ta dem tilbake.

– Når det gjelder Monkey Island vurderte vi allerede i 2010 at vi ikke kunne stå inne for dette, så her var vi tidlig ute. I våre destinasjonsbeskrivelser prøver vi å gi et bilde av destinasjonen i seg selv, og siden vi ikke selger billetter til Monkey Island, nevner vi det ikke i tekstene våre.

Tidene forandrer seg og Røhr-Staff ser nå at stadig flere av kundene deres er mer interessert i andre typer utflukter enn dyreparker og liknende, for eksempel å besøke det lokale markedet eller ta et matlagingskurs.

– Vårt fokus er å tilby mer av denne typen opplevelser framover. I vår siste ferierapport fra juni i år uttalte 7 av 10 (69 prosent) av de spurte i Norden at det er mindre sannsynlig at de besøker en dyrehage i dag sammenlignet med for fem år siden, forteller hun.

Etisk elefantturisme

Et annet selskap som arrangerer turer for reiselystne nordmenn til Nha Trang, er OrkideEkspressen. Arbeidende styreleder Ole Andreas Skjønhals sier til ABC Nyheter at reisene de har til den vietnamesiske badebyen hovedsaklig dreier seg rundt soling og bading.

– I det hele tatt er ikke Vietnam en destinasjon vi promoterer for «dyreturisme». Til Vietnam sender vi reisende som er ute etter å oppleve spennende kultur og historie, varierte naturopplevelser, samt strender og storbyliv. I det hele tatt genuine opplevelser. Etter å ha lest om Monkey Island kan jeg vel si at det ikke passer inn i den profilen.

Skjønhals, som understreker at dyrevelferd er et selvsagt kriterium, forteller at elefantturisme er stort når det kommer til Thailand, men at selskapet er svært selektive med hva de promoterer.

– Pakkene våre til Elephant Hills i regnskogen sør i Thailand er blitt ganske populære. Mye av årsaken til det er at Elephant Hills tilbyr natur- og dyreopplevelser med et veldig høyt fokus på nettopp dyrevelferd kombinert med komfortable fasiliteter midt i jungelen. Elephant Hills har etter hvert blitt en foregangsfigur for etisk elefantturisme i Thailand og Sørøst-Asia for øvrig. Her tilbys ikke elefantridning, men i stedet kan du delta i stell og mating samtidig som man lærer en del om disse dyrene.

(Saken fortsetter under)

Elephant Hills har etter hvert blitt en foregangsfigur for etisk elefantturisme i Thailand og Sørøst-Asia for øvrig. Her tilbys det nærkontakt med elefantene, men ingen elefantridning. Foto: Elephant Hills
Elephant Hills har etter hvert blitt en foregangsfigur for etisk elefantturisme i Thailand og Sørøst-Asia for øvrig. Her tilbys det nærkontakt med elefantene, men ingen elefantridning. Foto: Elephant Hills

Som et folkeslag som liker seg godt utendørs mener Skjønhals at nordmenns generelle interesse for naturopplevelser på reise er stor. Samtidig opplever han at kundene er bevisste på hvilke opplevelser som oppsøkes.

– I tillegg skal de i dag være av det autentiske slaget. Aller helst skal dyr oppleves i sitt rette og naturlige element. Det beste stedet i Sørøst-Asia sådan er malaysisk Borneo hvor du kan se unike dyrearter i det fri, som apekatter, fugler, krokodiller, bjørn, kattedyr og elefanter, forteller han.

– Ser velfødde ut

Daglig kommer det likevel en jevn strøm av turister - for det meste vietnamesere, kinesere og russere - med ferjen fra Nha Trang som går over bukta og ut til Apeøya. Apene har opparbeidet seg et fortjent rykte som pelskledde tyver som aggressivt rapper det de kan finne av mat og drikke. Hvis du tar opp mobilen for å sikre deg et bilde av dem, kan du fort risikere å måtte kjøpe deg ny telefon.

– De stjal kjeksene mine og klatret på kroppen min, forteller Dinh Thi Hoa smilende til AFP.

– Jeg hadde ikke engang tid til å åpne vesken min før apen tok den fra meg og åpnet den , fortsetter hun mens et par aper går metodisk gjennom ryggsekken hennes like bortenfor.

De fleste av turistene som AFP snakket med denne dagen, avfeier hele kritikken om dyreplageri. I stedet gleder de seg til å både se og komme ekstra tett på makakene.

– Jeg synes de ser velfødde og fornøyde ut, det er perfekt, mener 19 år gamle Kirill fra Russland.

Her gjelder det å holde godt på verdisakene, ellers kommer apene og stjeler det de kan få tak i. Foto: Nhac Nguyen / AFP
Her gjelder det å holde godt på verdisakene, ellers kommer apene og stjeler det de kan få tak i. Foto: Nhac Nguyen / AFP

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:01 Farlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42 Forskere har påvist hudkreftgener11:15 – Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53 – Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41 Ving overtar tolv hoteller i Spania10:00 Knivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45 Ber om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43 Sønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43 Kina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42 Eldre kvinne kritisk skadd i busskjørsel08:45 Dyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37 Hitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53 Widerøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42 Australias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33 Siv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05 Blytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39 Thingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36 Elverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03 Riksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00 Sveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50 Dette skjer i dag05:45 En av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30 Dette skjedde i natt05:30 MDG vil stoppe alle nye «monsterveier»05:16 18 jihadister drept i Burkina Faso05:00 VG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45 Medisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53 Northugs manager slutter etter ni måneder03:38 Bellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02 Kongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00 Flere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59 Ap vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46 Studie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01 KS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45 Kraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01 Fylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58 Bolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44 Greta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40 Babcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30 Politidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25 Donald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11 Curling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59 Avsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23 Mann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16 Kvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38 Politiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19 Solberg til EPP: Bare kristendemokratiske partier kan takle klimakrisen21:02 Person døde etter utforkjøring20:38 Dale demper troen på elfly i Norge20:37 UEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33 Utenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21 Tysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40 Krisemåling for KrF19:16 NAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08 Prins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31 Snop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29 Trump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04 100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50 Hvitt fosfor-anklagene: – Søreide må ta et kraftfullt oppgjør17:40 Strengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22 Reaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21 Ocean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50 Dømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34 Tore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26 Vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20 Fire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15 Person til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02 Boktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49 Person omkom i balkongbrann15:49 Sterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44 Dramatisk vitnemål mot Trump15:25 Banktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22 Årelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16 E18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53 Industrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28 Kowalczyk gjør comeback14:26 Flere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58 Politisk hengemyr i Israel13:57 Solskjær får trio tilbake fra skade13:56 Ødegaard tilbake i full trening13:37 Ap etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13 To ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57 Hellas har fått nok: Sender asyl-advarsel til resten av Europa12:27 Eieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26 Tottenham-stjernene takker Pochettino12:15 Mer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11 På vei mot et todelt helsesystem12:06 Stjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05 Tvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41 Ny Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24 Nøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22 Mourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58 – Grunnen til at jeg ikke ønsker forbud mot homoterapi10:50 – Viser hvor totalt uansvarlig det er at Norge fortsetter med olje og gass10:12 LeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57 Politiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48 Havørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47 Direkte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27 Swedbank etterforskes i USA09:26 Forskere bekymret for hytter i områder med villrein
Siste nytt
12:01VerdenFarlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42Helse og livsstilForskere har påvist hudkreftgener11:15Penger– Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53Sport– Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41ReiseVing overtar tolv hoteller i Spania10:00NorgeKnivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45NorgeBer om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43VerdenSønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43VerdenKina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42NorgeEldre kvinne kritisk skadd i busskjørsel08:45VerdenDyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37VerdenHitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53NorgeWiderøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42VerdenAustralias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33PolitikkSiv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05Helse og livsstilBlytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39SportThingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36SportElverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03PolitikkRiksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00PengerSveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeEn av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30NorgeDette skjedde i natt05:30MotorMDG vil stoppe alle nye «monsterveier»05:16Verden18 jihadister drept i Burkina Faso05:00NorgeVG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45Helse og livsstilMedisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53SportNorthugs manager slutter etter ni måneder03:38NorgeBellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02VerdenKongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00VerdenFlere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59PolitikkAp vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46VerdenStudie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01NorgeKS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45VerdenKraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01NorgeFylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58PolitikkBolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44VerdenGreta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40SportBabcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30NorgePolitidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25VerdenDonald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11SportCurling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59SportAvsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23NorgeMann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16NorgeKvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38NorgePolitiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19PolitikkSolberg til EPP: Bare kristendemokratiske partier kan takle klimakrisen21:02NorgePerson døde etter utforkjøring20:38NorgeDale demper troen på elfly i Norge20:37SportUEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33VerdenUtenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21VerdenTysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40NorgeKrisemåling for KrF19:16PengerNAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08VerdenPrins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31PengerSnop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29VerdenTrump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04Norge100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50PolitikkHvitt fosfor-anklagene: – Søreide må ta et kraftfullt oppgjør17:40NorgeStrengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22SportReaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21NorgeOcean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50PengerDømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34KulturTore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26Helse og livsstilVil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20SportFire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15NorgePerson til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02NorgeBoktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49NorgePerson omkom i balkongbrann15:49SportSterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44PolitikkDramatisk vitnemål mot Trump15:25PengerBanktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22VerdenÅrelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16MotorE18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53PengerIndustrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28SportKowalczyk gjør comeback14:26Helse og livsstilFlere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58PolitikkPolitisk hengemyr i Israel13:57SportSolskjær får trio tilbake fra skade13:56SportØdegaard tilbake i full trening13:37PolitikkAp etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13NorgeTo ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57VerdenHellas har fått nok: Sender asyl-advarsel til resten av Europa12:27PengerEieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26SportTottenham-stjernene takker Pochettino12:15NorgeMer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11StemmerPå vei mot et todelt helsesystem12:06SportStjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05NorgeTvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41PengerNy Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24PolitikkNøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22SportMourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58Politikk– Grunnen til at jeg ikke ønsker forbud mot homoterapi10:50Verden– Viser hvor totalt uansvarlig det er at Norge fortsetter med olje og gass10:12SportLeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57NorgePolitiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48VerdenHavørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47PolitikkDirekte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27PengerSwedbank etterforskes i USA09:26NorgeForskere bekymret for hytter i områder med villrein
Populært