Monkey Island: – Apene har lært å frykte hva som skjer hvis de ikke adlyder

Se video fra dyresirkuset på Monkey Island.

Dyrevernsaktivister ønsker å sette stopper for dyreturismen på Apeøya i Vietnam. Samtidig kommer turister i store strømmer til den lille øya.

Sentralt plassert i Vietnam ligger badebyen Nha Trang, gjerne beskrevet som Vietnams svar på Miami Beach. Fra å være en liten fiskerlandsby på slutten av 1800-tallet, har byen med årene vokst til å bli et svært populært reisemål for både turister og backpackere med sine vakre strender, pulserende uteliv og utmerkede dykkermuligheter.

En ferjetur ut i bukta utenfor Nha Trang ligger øya som med rette har fått navnet Monkey Island, eller Apeøya på norsk. Her sykler makaker på motorsykler, løfter vekter og skyter basketball i et eget sirkusaktig show som avsluttes med at en ape ikledd skjørt går mellom tilskuerne for å samle inn penger.

– Aper velger ikke å gå på bakbeina, sykle eller utføre andre meningsløse og ydmykende triks - de har rett og slett lært å frykte hva som vil skje hvis de ikke gjør det, sier Jason Baker, visepresident for dyrevernsgruppen PETAs internasjonale kampanjer til nyhetsbyrået AFP Relaxnews.

(Saken fortsetter under)

Turister flokker til Monkey Island for muligheten til å få nærkontakt med øyas firbente innbyggere. Foto: Nhac Nguyen / AFP
Turister flokker til Monkey Island for muligheten til å få nærkontakt med øyas firbente innbyggere. Foto: Nhac Nguyen / AFP

Dyreturisme er millionbutikk

På den lille øya lever det i dag omkring 1200 aper av typen makak. Før stedet ble omgjort til en turistattraksjon, holdt sovjetiske forskere til her mens de utførte vaksineeksperimenter på apene som var blitt innført.

Monkey Island er ett av flere eksempler på dyreturisme som de siste årene er blitt møtt med stadig sterkere kritikk. Blant annet delfinshow, elefantridning, selfie med neddopede tigre, slangetemming og krokodillefarmer.

I 2016 publiserte Verdens dyrevernorganisasjon en global studie som rettet søkelyset på dyremishandling tilknyttet turistattraksjoner. Rapporten ble utarbeidet av Wildlife Conservation Research Unit ved Universitetet i Oxford.

Den anslo at 110 millioner mennesker årlig besøker attraksjoner som mishandler dyr.

Ifølge gruppen innebar tre av fire dyrebaserte attraksjoner en form for dyreplageri uten bevaringshensyn, og opptil 550.000 ville dyr lever i lidelse på de aktuelle stedene.

(Saken fortsetter under)

Elefantridning kommer øverst på Verdens dyrevernorganisasjons liste over de verste dyreturistattraksjonene. Foto: Colourbox
Elefantridning kommer øverst på Verdens dyrevernorganisasjons liste over de verste dyreturistattraksjonene. Foto: Colourbox

I en uttalelse uttalte kampanjeleder i dyrevernsgruppen Elizabeth Hogan at ved å avsløre lidelsene som skjuler seg bak attraksjonene, kan det settes en stopper for slikt som elefantridning og selfies med neddopede tigre.

– Hvis du kan ri, klemme eller ta en selfie med et vilt dyr, så kan du samtidig være sikker på at attraksjonen er grusom, sa Hogan.

Apekappløp til vanns

I Vietnam er det steder der du kan ri på elefanter og strutser eller betale noen få kroner for å se bjørner og tigre «opptre» på sirkus. På Monkey Island kan du i tillegg til før nevnte oppvisninger legge penger i potten og vedde på hvilken ape som vil går seirende ut et kappløp til vanns.

For noen er dette en morsom måte å starte dagen på, for andre er det et eksempel på dyreplageri.

– Reiseselskaper og turister må slutte å kjøpe billetter til grusomme destinasjoner som Monkey Island, sier Jason Baker i PETA.

(Saken fortsetter under)

Ikledd skjørt og utstyrt med en liten blomsterkurv, går denne apen rundt og henter inn penger fra turistene som ser på de daglige forestillingene. Foto: Nhac Nguyen / AFP
Ikledd skjørt og utstyrt med en liten blomsterkurv, går denne apen rundt og henter inn penger fra turistene som ser på de daglige forestillingene. Foto: Nhac Nguyen / AFP

Truong Nguyen Phuoc An er daglig leder på Monkey Island. Han motsetter seg kritikken og sier i stedet at dyrene aldri er blitt mishandlet og at de blir godt ivaretatt takket være pengene som turistene legger igjen.

– Takket være turisme har vi penger til å vedlikeholde øya og kjøpe mer mat til apene, sier han til AFP.

Dyreparker mindre populært

Ving er et av de norske reiselskapene som har Nha Trang på sin destinasjonsmeny for Vietnam. Informasjonssjef Siri Røhr-Staff forteller til ABC Nyheter at selskapet lenge har tatt avstand fra både elefant- og delfinparker - og de har ikke tenkt å ta dem tilbake.

– Når det gjelder Monkey Island vurderte vi allerede i 2010 at vi ikke kunne stå inne for dette, så her var vi tidlig ute. I våre destinasjonsbeskrivelser prøver vi å gi et bilde av destinasjonen i seg selv, og siden vi ikke selger billetter til Monkey Island, nevner vi det ikke i tekstene våre.

Tidene forandrer seg og Røhr-Staff ser nå at stadig flere av kundene deres er mer interessert i andre typer utflukter enn dyreparker og liknende, for eksempel å besøke det lokale markedet eller ta et matlagingskurs.

– Vårt fokus er å tilby mer av denne typen opplevelser framover. I vår siste ferierapport fra juni i år uttalte 7 av 10 (69 prosent) av de spurte i Norden at det er mindre sannsynlig at de besøker en dyrehage i dag sammenlignet med for fem år siden, forteller hun.

Etisk elefantturisme

Et annet selskap som arrangerer turer for reiselystne nordmenn til Nha Trang, er OrkideEkspressen. Arbeidende styreleder Ole Andreas Skjønhals sier til ABC Nyheter at reisene de har til den vietnamesiske badebyen hovedsaklig dreier seg rundt soling og bading.

– I det hele tatt er ikke Vietnam en destinasjon vi promoterer for «dyreturisme». Til Vietnam sender vi reisende som er ute etter å oppleve spennende kultur og historie, varierte naturopplevelser, samt strender og storbyliv. I det hele tatt genuine opplevelser. Etter å ha lest om Monkey Island kan jeg vel si at det ikke passer inn i den profilen.

Skjønhals, som understreker at dyrevelferd er et selvsagt kriterium, forteller at elefantturisme er stort når det kommer til Thailand, men at selskapet er svært selektive med hva de promoterer.

– Pakkene våre til Elephant Hills i regnskogen sør i Thailand er blitt ganske populære. Mye av årsaken til det er at Elephant Hills tilbyr natur- og dyreopplevelser med et veldig høyt fokus på nettopp dyrevelferd kombinert med komfortable fasiliteter midt i jungelen. Elephant Hills har etter hvert blitt en foregangsfigur for etisk elefantturisme i Thailand og Sørøst-Asia for øvrig. Her tilbys ikke elefantridning, men i stedet kan du delta i stell og mating samtidig som man lærer en del om disse dyrene.

(Saken fortsetter under)

Elephant Hills har etter hvert blitt en foregangsfigur for etisk elefantturisme i Thailand og Sørøst-Asia for øvrig. Her tilbys det nærkontakt med elefantene, men ingen elefantridning. Foto: Elephant Hills
Elephant Hills har etter hvert blitt en foregangsfigur for etisk elefantturisme i Thailand og Sørøst-Asia for øvrig. Her tilbys det nærkontakt med elefantene, men ingen elefantridning. Foto: Elephant Hills

Som et folkeslag som liker seg godt utendørs mener Skjønhals at nordmenns generelle interesse for naturopplevelser på reise er stor. Samtidig opplever han at kundene er bevisste på hvilke opplevelser som oppsøkes.

– I tillegg skal de i dag være av det autentiske slaget. Aller helst skal dyr oppleves i sitt rette og naturlige element. Det beste stedet i Sørøst-Asia sådan er malaysisk Borneo hvor du kan se unike dyrearter i det fri, som apekatter, fugler, krokodiller, bjørn, kattedyr og elefanter, forteller han.

– Ser velfødde ut

Daglig kommer det likevel en jevn strøm av turister - for det meste vietnamesere, kinesere og russere - med ferjen fra Nha Trang som går over bukta og ut til Apeøya. Apene har opparbeidet seg et fortjent rykte som pelskledde tyver som aggressivt rapper det de kan finne av mat og drikke. Hvis du tar opp mobilen for å sikre deg et bilde av dem, kan du fort risikere å måtte kjøpe deg ny telefon.

– De stjal kjeksene mine og klatret på kroppen min, forteller Dinh Thi Hoa smilende til AFP.

– Jeg hadde ikke engang tid til å åpne vesken min før apen tok den fra meg og åpnet den , fortsetter hun mens et par aper går metodisk gjennom ryggsekken hennes like bortenfor.

De fleste av turistene som AFP snakket med denne dagen, avfeier hele kritikken om dyreplageri. I stedet gleder de seg til å både se og komme ekstra tett på makakene.

– Jeg synes de ser velfødde og fornøyde ut, det er perfekt, mener 19 år gamle Kirill fra Russland.

Her gjelder det å holde godt på verdisakene, ellers kommer apene og stjeler det de kan få tak i. Foto: Nhac Nguyen / AFP
Her gjelder det å holde godt på verdisakene, ellers kommer apene og stjeler det de kan få tak i. Foto: Nhac Nguyen / AFP

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Frykter for Østfoldbanen: – Statsråden kunne svart «Ja, vi står ved konseptet»08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Mange såret i opptøyer i Libanon07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Sønnen til «El Chapo» løslatt05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan18:00 26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring i Syria: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 – Viser at Røe Isaksen ikke aner hva som skjer i transportsektoren08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning
Siste nytt
09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkFrykter for Østfoldbanen: – Statsråden kunne svart «Ja, vi står ved konseptet»08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04VerdenMange såret i opptøyer i Libanon07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenSønnen til «El Chapo» løslatt05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55PengerNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56PolitikkGiske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29PolitikkUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52KulturMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30KulturKongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17KulturDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan18:00Kultur26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42KulturDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31NorgeTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring i Syria: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14Penger– Viser at Røe Isaksen ikke aner hva som skjer i transportsektoren08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning
Populært