Ville elefanter skal ikke ende i dyrehagen

Afrikanske elefanter kan ikke tas til fange og selges til dyrehager, ifølge vedtaket på møtet mellom landene som har sluttet seg til CITES-konvensjonen. Denne elefanten ble bedøvet for å bli utstyrt med en GPS-sender, før den ble sluppet fri igjen i Mikumi nasjonalpark i Tanzania. Bildet er tatt i mars i fjor.
Afrikanske elefanter kan ikke tas til fange og selges til dyrehager, ifølge vedtaket på møtet mellom landene som har sluttet seg til CITES-konvensjonen. Denne elefanten ble bedøvet for å bli utstyrt med en GPS-sender, før den ble sluppet fri igjen i Mikumi nasjonalpark i Tanzania. Bildet er tatt i mars i fjor. Foto: Ben Curtis / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Å fange elefanter i Afrika for å sende dem til dyrehager blir forbudt etter den internasjonale avtalen om handel med truede dyr. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble bestemt på et møte mellom de 180 landene som er tilsluttet CITES-konvensjonen, deriblant Norge. Konvensjonen ble vedtatt i 1975 og blir stadig oppdatert for å beskytte arter mot utryddelse.

Det var heftig diskusjon rundt forslaget om et forbud mot kjøp og salg av afrikanske elefanter, og det endelige vedtaket er ikke like strengt som det som først ble foreslått. I spesielle tilfeller skal elefanter kunne flyttes dersom det må til for å bevare arten, en oppmyking EU gikk i spissen for.

EU ville egentlig stemme mot hele forbudet, men ble møtt av et vell av protester fra kjendiser som Brigitte Bardot og Judi Dench og den respekterte forskeren Jane Goodall. Dermed gikk unionen inn for et kompromiss.

Elefantunger til Kina

Zimbabwe var blant dem som ville unngå et forbud. Landet har fanget over hundre elefantunger og solgt dem til kinesiske dyreparker de siste sju årene, ifølge organisasjonen Humane Society International. Myndighetene mener de bør få lov til å tjene penger på dyrene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Myndighetene har pumpet masse penger inn i bevaring, men har fått lite igjen. Myndighetene må håndtere konkurrerende sosiale behov, sier Tinashe Farawo, talsmann for Zimbabwes naturverndirektorat.

Sjiraffen får status som beskyttet dyreart. Det vil heretter stilles spesielle krav til internasjonal handel med levende og døde dyr eller produkter fra sjiraffer. Foto: Jerome Delay / AP
Sjiraffen får status som beskyttet dyreart. Det vil heretter stilles spesielle krav til internasjonal handel med levende og døde dyr eller produkter fra sjiraffer. Foto: Jerome Delay / AP

Vedtaket gjelder kun afrikanske elefanter. Asiatiske elefanter nyter allerede godt av et sterkere internasjonalt vern, ifølge det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Et forslag fra flere afrikanske land om å myke opp forbudet mot handel med elfenben ble avvist av flertallet av CITES-landene.

Sjiraffer beskyttes bedre

På møtet i Genève ble det også vedtatt strengere regler for kjøp og salg av sjiraffer, ettersom populasjonen har krympet med anslagsvis 40 prosent de siste 30 år. Det er nå under 100.000 dyr igjen, ifølge Verdens naturvernunion (IUCN).

Et flertall av CITES-landen stemte også for å forby kommersiell fiske etter makrellhai, som er populær i haifinnesuppe. Norge stemte imot dette, opplyser WWF Verdens Naturfond i Norge.

Organisasjonen peker også på at det nå blir forbudt med kommersiell eksport av saigaantilopen, den eneste antilopearten som finnes naturlig i Europa.