Indonesia vil ikke stenge «drage-øya» for turister likevel

VIDEO: Komodovaran blir vanligvis 2–3 meter lange, så det er ikke rart filmcrewet kjenner hjertet dunke litt ekstra.

Myndighetene i Indonesia dropper planene om å stenge Komodo-øya for turister etter at nye studier viser at de berømte komodoøglene ikke er truet av overturisme.

I vår skrev ABC Nyheter om planene om å stenge den indonesiske «drage-øya» i hele 2020 for å beskytte populasjonen av verdens største øgle, komodovaranen, allment kjent som «komododragen».

Nå har myndighetene i Indonesia ombestemt seg og vil ikke stenge øya Komodo likevel, skriver The Guardian.

Helomvendingen kommer etter at tall fra observasjonene på øya fra 2002 til 2019 viser at populasjonen av kjempeøgla har holdt seg mer eller mindre stabil.

– Det er ingen trussel om tilbakegang, opplyste Indonesias miljøvern- og skogminister Siti Nurbaya Bakar til nyhetsbyrået Reuters mandag.

Ifølge offisielle tall lever det i dag 1727 komodovaraner på øya, som er registrert som verdensarv hos Unesco.

Les også: Indonesia stenger Komodo for turister

(Saken fortsetter under)

En komodovaran på stranden på øya Komodo i Indonesia. Øglearten regnes som verdens største og dreper med sitt giftige bitt. Foto: AFP / NTB scanpix.
En komodovaran på stranden på øya Komodo i Indonesia. Øglearten regnes som verdens største og dreper med sitt giftige bitt. Foto: AFP / NTB scanpix.

Selv om turistforbudet nå er skrotet, og turister fortsatt vil få tilgang til øya, vil det likevel bli innført endringer på Komodo, ifølge indonesiske myndigheter. Blant annet skal det åpnes et nytt forskningssenter viet den unike øglen.

Det opprinnelige forbudet mot turistbesøk skjedde angivelig etter at flere komodovaraner hadde blitt smuglet vekk fra øya og solgt til utlandet.

Komodvaraner er verdens største øgleart og kan bli mer enn tre meter lang og veie mer enn en voksen mann. De blir vanligvis 2-3 meter lange og rundt 70 kilo tunge i sitt naturlige habitat. I fangenskap kan de ofte veie mer. Krokodiller kan riktignok bli større enn komodovaraner, men de er reptiler og ikke øgler.

De store komodovaranene finnes naturlig kun på to små asiatiske øyer hvor den har levd uten kontakt med andre vesener. Det har gjort at øglen ikke er redd for mennesker. Komodovaraner er kjøttetende og dreper byttet med sitt giftige bitt.

Personvernpolicy