Her kan du oppleve stjernene i «Planet Earth II»

Se video.

BBCs naturdokumentarserie tar oss med til 40 land rundt om på kloden. Mange av dyrene kan du oppleve med dine egne øyne i deres naturlige omgivelser.

Denne saken ble skrevet før premieren av BBC sin naturserie «Planet Earth II».

Naturdokumentarserien er en oppfølger til «Planet Earth». Ved hjelp av det siste innenfor kamerateknologi, har filmteamet reist til 40 land over hele verden for å fange inn dyrene med linsa og samtidig gi oss seere følelsen av å være med på reisen.

Skulle du derimot ønske å oppleve stjernene i naturserien med dine egne øyne, kan vi her gi deg en guide til hvor du kan reise for å se noen av de. Hvis du har hellet med deg, vel og merke.

(Saken fortsetter under)

Komodovaranen er det nærmeste vi kommer en ekte drage. Foto: BBC Earth
Komodovaranen er det nærmeste vi kommer en ekte drage. Foto: BBC Earth

Hvor: Komodo- og Rincaøyene, Indonesia

Hva: Komodovaran

Et møte med komodovaranen kan gi deg en følelse av hvordan det må ha sett ut på kloden under dinosaurenes tid. Komodovaran er verdens største øgle med lengde på opp til tre meter og 70 kilo på baderomsvekten.

Til tross for størrelsen er de både raske og smidige, og kjempene jakter på såpass store dyr som hjort og vannbøfler. Det er meldt om flere tilfeller der mennesker er blitt drept.

Både Komodo- og Rincaøyene hører inn under Komodo nasjonalpark og er tilgjengelig for turister. Men du får ikke gå i land her uten å være i følge med guider. Komodovaranen kan lukte et bytte som er hele ni km unna, og dersom man er kvinne og har fått mensen, får man visstnok ikke lov til å forlate båten.

Les også: «Planet Earth II»-produsent: – Dette ville vært umulig for ti år siden

(Saken fortsetter under)

Hvor: Deceptionøya

Hva: Ringpingvin

BBC’s kamerateam brukte et år på planleggingen før de dro på en seks ukers ekspedisjon til Zavodovski-øya, 350 km sørøst for Sør-Georgia. I skyggen av en aktiv vulkan hekker det 1,5 millioner ringpingviner, og fuglenes møte med havets voldsomme krefter er blitt et av seriens mektige høydepunkt.

Zavodovski er utilgjengelig for turister. Så for å oppleve ringpingviner i naturlige omgivelser, kan du heller ta turen til Deceptionøya, en aktiv vulkanøy i øygruppen Sør-Shetlandsøyene.

Deceptionøya har en av de sikreste havnene i Antarktis og den vulkanske aktiviteten har gitt øya en flora som er unik i Antarktis-sammenheng. Januar skal være den beste tiden for å se hekkende pingviner.

Les også: Her finner du noen av de største elefantflokkene i Afrika

(Saken fortsetter under)

Indrien, kalt Babakoto på madagassisk, er den største nålevende lemuren. Den kan bli opp til en meter høy. Foto: BBC Earth
Indrien, kalt Babakoto på madagassisk, er den største nålevende lemuren. Den kan bli opp til en meter høy. Foto: BBC Earth

Hvor: Andasibe, Madagaskar

Hva: Indri

Dyrelivet og naturen er for mange hovedgrunnen til å besøke Madagaskar. Andasibe nasjonalpark er mest kjent for å huse den store og fluffy indrien, den største av øyas 50 lemurarter. Indri er berømt for sitt høye skrik som er et av dyreverdens høyeste.

Indri er i dag en av flere utrydningstruede arter på Madagaskar, øya er blitt stadig mer ødelagt av skogshogst og i dag er det bare syv prosent av den opprinnelige skogen tilbake.

Flere safarioperatører tilbyr reise med utflukt til Andasibe nasjonalpark, der du blant annet kan oppleve andre lemur-arter. Foruten indri kan du her se over 900 arter orkidé, 14 lemurarter, 108 fuglearter og 51 reptiler, deriblant fargerike kameleoner og treboaslange.

Les også: Sør-Afrika erklærer tørke «nasjonal katastrofe»

(Saken fortsetter under)

Hvor: Himalaya, Ladakh, India

Hva: Snøleopard

I dag finnes det kun 3.500 gjenlevende snøleoparder og BBC-opptakene av fire katter som opptrer sammen, er det første i sitt slag.

– Vi brukte en mengde kameraer som sto der i flere måneder av gangen, utplassert på ulike steder i fjellet. Dette gav oss muligheten til å flette sammen opptakene til en intim historie sentrert rundt steinene der kattene går for å legge igjen duftbeskjeder. Dette ville vi aldri kunnet oppnå ved å ha en enkelt kameramann i skjul, fortalte produsent Elisabeth White da ABC Nyheter møtte henne nylig.

Om du ikke lider av høydeskrekk og liker tanken på camping 3.400 meter oppe i fjellet, mens gradestokken sniker seg ned mot minus 28, kan du også lete etter snøleoparden i Ladaks Hemis nasjonalpark. Blant annet tilbyr Exodus Travels en femten dagers pakke i februar og mars 2017.

Les også: Verdens 20 beste land å besøke

Hvor: Okavangodeltaet, Botswana

Hva: Løver og bøfler

«Planet Earth II»-teamet overnattet under åpen himmel i Okavangodeltaets villmark, omringet av hyener, krokodiller og flodhester. Deres eneste trygghet og tilflukt var en liten båt der kamerautstyret ble oppbevart.

En hannløve i Okavangodeltaet i Botswana. Ansiktet har arr fra nærkamper med kafferbøffel. Foto: BBC Earth
En hannløve i Okavangodeltaet i Botswana. Ansiktet har arr fra nærkamper med kafferbøffel. Foto: BBC Earth

Botswana er alle safarireisendes drøm og det grønne og frodige Okavangodeltaet er hjem for et rikt dyre- og fugleliv. Her utkjemper det seg episke kamper på liv og død mellom sumpløver og bøfler. Kun noen få løveflokker i verden har lært seg å jakte i sumpene, men bøflene er en dødelig motstander. En voksen okse veier nesten et tonn, mer enn den samlede vekten til seks løvinner.

Okavangodeltaet fikk en velfortjent plass på UNESCOs naturarvliste i 2015, og Afrikaglade turoperatørene står nærmest i kø for å ta deg med til landet som i år feirer 50 års jubileum.

Les også: Reisemålene der du garantert får se dyr

Her er en oversikt over noen av de andre dyreartene som dukker opp i «Planet Earth 2» og hvor de er filmet:

 • Grizzlybjørner – Alberta, Canada
 • Karibu – Barrenlands, Canada
 • Flamingoer – San Pedro de Atacama, Chile
 • Steinbukk – Arabian Peninsula, Israel
 • Edderkoppaper – Flores, Guatemala
 • Elvedelfiner – Cantão Park, Brasil
 • Selvlysende sopp – Coconut Forest, Brasil
 • Jaguarer – Brasil
 • Maurslukere – Cerrado, Brasil
 • Regnbueparadisfugl – West Papua, Indonesia
 • Kolibrier – Tandayapa-dalen, Ecuador
 • Gresshoppesverm – Sør-vest i Madagaskar

(Saken fortsetter under)

Tanken på å være i midten av en gresshoppesverm bestående av én milliard insekter vil nok få mange av oss til å svette, men ikke kameramann Rob Drewett. Foto: BBC Earth
Tanken på å være i midten av en gresshoppesverm bestående av én milliard insekter vil nok få mange av oss til å svette, men ikke kameramann Rob Drewett. Foto: BBC Earth
 • Kaktusvåker – Sonoran-ørkenen, USA
 • Mustang – Nevada, USA
 • Bison, rødgaupe og rev – Yellowstone nasjonalpark, USA
 • Sandhøne og oryx – NamibRand nasjonalpark, Namibia
 • Sebra – Makgadikgadi Salt Pans, Botswana
 • Bietere – Savute, Botswana
 • Elefanter – Kaziranga, India
 • Saigaantiloper – Den eurasiske steppe, Kazakhstan
 • Servaler – Karoo, Sør-Afrika

Les også:

Årets heteste nye luksushoteller

Da det snødde i Sahara

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:51 Nesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10 Medier: Spania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08 – Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler passord07:00 Frode Berg skal snakke med pressen06:48 Millionoverskudd for orienterings-VM06:46 Digitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31 Spillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30 Nordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25 Nav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00 Gjenopptakelseskommisjonen oppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50 Dette skjer i dag05:49 Israel hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44 Ny studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42 Dette skjedde i natt05:38 Burger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30 Ekspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18 Trumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09 Ugland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30 Hongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59 Flere døde i gruveulykke i Kina03:43 Forskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22 To av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46 Kina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28 Politiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05 Røyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47 Mellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04 Dæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59 Nynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:49 King frykter strekk00:31 Tyrkia truer med nye angrep i Syria00:20 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:32 USA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21 Muslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29 Innbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24 Julio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02 Ekspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50 USA endrer syn på Israels bosetninger20:28 Danmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03 28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01 Et flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23 Tre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04 Frode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55 Uføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47 – Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46 Over 100.000 barn internert i USA18:39 Ropstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31 Forslag om forbud mot machete sendes på høring17:58 Avduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57 Tre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51 Frode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42 Kraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38 WADA varsler Russland-dom i desember17:16 Mann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02 Staten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01 NHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57 Coop sponser ski-VM fram til 202516:49 Schumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33 Odd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26 Trump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25 Spansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16 PST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46 Airbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44 Død kvinne i Oslo var siktedes mor15:37 Jehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34 Flere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08 Heggem gir seg i Rosenborgs styre15:00 Kvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00 Tre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48 Politiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30 Tolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16 Trio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38 Tyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36 Vestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35 Bolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14 Platini dømmer VAR nord og ned13:13 Drapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45 Emirates med milliardbestilling fra Airbus12:44 Norske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44 Ungdomsskoleelever rammet av tåregass12:43 Tre smittet av svartedauden i Kina12:07 Åpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57 Catalonias regionale president forklarte seg i retten11:47 Været skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58 Tyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57 Norsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52 En person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30 Norske elever får en mer praktisk skole10:24 Betydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17 Curling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53 Småbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39 Lagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38 Språkprisen til Kristin Fridtun09:22 Ronaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20 Johannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08 Togreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11 Selvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09 Demonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10 Fossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40 UEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon
Siste nytt
07:51NorgeNesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10SportMedier: Spania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08Penger– Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler passord07:00NorgeFrode Berg skal snakke med pressen06:48SportMillionoverskudd for orienterings-VM06:46NorgeDigitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31SportSpillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30NorgeNordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25NorgeNav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00NorgeGjenopptakelseskommisjonen oppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50NorgeDette skjer i dag05:49VerdenIsrael hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44Helse og livsstilNy studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenBurger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30NorgeEkspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18VerdenTrumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09NorgeUgland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30VerdenHongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59VerdenFlere døde i gruveulykke i Kina03:43VerdenForskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22NorgeTo av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46VerdenKina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28NorgePolitiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05VerdenRøyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47NorgeMellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04SportDæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59VerdenNynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:49SportKing frykter strekk00:31VerdenTyrkia truer med nye angrep i Syria00:20SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:32VerdenUSA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21NorgeMuslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29NorgeInnbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24NorgeJulio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02ReiseEkspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50PolitikkUSA endrer syn på Israels bosetninger20:28VerdenDanmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03Norge28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01PolitikkEt flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23NorgeTre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04NorgeFrode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55NorgeUføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47Verden– Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46VerdenOver 100.000 barn internert i USA18:39Helse og livsstilRopstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31NorgeForslag om forbud mot machete sendes på høring17:58MotorAvduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57VerdenTre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51NorgeFrode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42VerdenKraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38SportWADA varsler Russland-dom i desember17:16NorgeMann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02NorgeStaten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01PengerNHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57SportCoop sponser ski-VM fram til 202516:49SportSchumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33PengerOdd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26VerdenTrump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25PengerSpansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16NorgePST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46SportAirbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44NorgeDød kvinne i Oslo var siktedes mor15:37NorgeJehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34VerdenFlere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08SportHeggem gir seg i Rosenborgs styre15:00NorgeKvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00NorgeTre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48NorgePolitiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30SportTolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16SportTrio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38PengerTyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36VerdenVestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35VerdenBolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14SportPlatini dømmer VAR nord og ned13:13NorgeDrapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45PengerEmirates med milliardbestilling fra Airbus12:44SportNorske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44NorgeUngdomsskoleelever rammet av tåregass12:43VerdenTre smittet av svartedauden i Kina12:07KulturÅpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57PolitikkCatalonias regionale president forklarte seg i retten11:47NorgeVæret skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58VerdenTyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57PengerNorsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52VerdenEn person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30NorgeNorske elever får en mer praktisk skole10:24PengerBetydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17SportCurling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53PolitikkSmåbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39SportLagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38KulturSpråkprisen til Kristin Fridtun09:22SportRonaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20SportJohannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08ReiseTogreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11PengerSelvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09VerdenDemonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10VerdenFossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40SportUEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon
Populært