Her kan du oppleve stjernene i «Planet Earth II»

Se video.

BBCs naturdokumentarserie tar oss med til 40 land rundt om på kloden. Mange av dyrene kan du oppleve med dine egne øyne i deres naturlige omgivelser.

Denne saken ble skrevet før premieren av BBC sin naturserie «Planet Earth II».

Naturdokumentarserien er en oppfølger til «Planet Earth». Ved hjelp av det siste innenfor kamerateknologi, har filmteamet reist til 40 land over hele verden for å fange inn dyrene med linsa og samtidig gi oss seere følelsen av å være med på reisen.

Skulle du derimot ønske å oppleve stjernene i naturserien med dine egne øyne, kan vi her gi deg en guide til hvor du kan reise for å se noen av de. Hvis du har hellet med deg, vel og merke.

(Saken fortsetter under)

Komodovaranen er det nærmeste vi kommer en ekte drage. Foto: BBC Earth
Komodovaranen er det nærmeste vi kommer en ekte drage. Foto: BBC Earth

Hvor: Komodo- og Rincaøyene, Indonesia

Hva: Komodovaran

Et møte med komodovaranen kan gi deg en følelse av hvordan det må ha sett ut på kloden under dinosaurenes tid. Komodovaran er verdens største øgle med lengde på opp til tre meter og 70 kilo på baderomsvekten.

Til tross for størrelsen er de både raske og smidige, og kjempene jakter på såpass store dyr som hjort og vannbøfler. Det er meldt om flere tilfeller der mennesker er blitt drept.

Både Komodo- og Rincaøyene hører inn under Komodo nasjonalpark og er tilgjengelig for turister. Men du får ikke gå i land her uten å være i følge med guider. Komodovaranen kan lukte et bytte som er hele ni km unna, og dersom man er kvinne og har fått mensen, får man visstnok ikke lov til å forlate båten.

Les også: «Planet Earth II»-produsent: – Dette ville vært umulig for ti år siden

(Saken fortsetter under)

Hvor: Deceptionøya

Hva: Ringpingvin

BBC’s kamerateam brukte et år på planleggingen før de dro på en seks ukers ekspedisjon til Zavodovski-øya, 350 km sørøst for Sør-Georgia. I skyggen av en aktiv vulkan hekker det 1,5 millioner ringpingviner, og fuglenes møte med havets voldsomme krefter er blitt et av seriens mektige høydepunkt.

Zavodovski er utilgjengelig for turister. Så for å oppleve ringpingviner i naturlige omgivelser, kan du heller ta turen til Deceptionøya, en aktiv vulkanøy i øygruppen Sør-Shetlandsøyene.

Deceptionøya har en av de sikreste havnene i Antarktis og den vulkanske aktiviteten har gitt øya en flora som er unik i Antarktis-sammenheng. Januar skal være den beste tiden for å se hekkende pingviner.

Les også: Her finner du noen av de største elefantflokkene i Afrika

(Saken fortsetter under)

Indrien, kalt Babakoto på madagassisk, er den største nålevende lemuren. Den kan bli opp til en meter høy. Foto: BBC Earth
Indrien, kalt Babakoto på madagassisk, er den største nålevende lemuren. Den kan bli opp til en meter høy. Foto: BBC Earth

Hvor: Andasibe, Madagaskar

Hva: Indri

Dyrelivet og naturen er for mange hovedgrunnen til å besøke Madagaskar. Andasibe nasjonalpark er mest kjent for å huse den store og fluffy indrien, den største av øyas 50 lemurarter. Indri er berømt for sitt høye skrik som er et av dyreverdens høyeste.

Indri er i dag en av flere utrydningstruede arter på Madagaskar, øya er blitt stadig mer ødelagt av skogshogst og i dag er det bare syv prosent av den opprinnelige skogen tilbake.

Flere safarioperatører tilbyr reise med utflukt til Andasibe nasjonalpark, der du blant annet kan oppleve andre lemur-arter. Foruten indri kan du her se over 900 arter orkidé, 14 lemurarter, 108 fuglearter og 51 reptiler, deriblant fargerike kameleoner og treboaslange.

Les også: Sør-Afrika erklærer tørke «nasjonal katastrofe»

(Saken fortsetter under)

Hvor: Himalaya, Ladakh, India

Hva: Snøleopard

I dag finnes det kun 3.500 gjenlevende snøleoparder og BBC-opptakene av fire katter som opptrer sammen, er det første i sitt slag.

– Vi brukte en mengde kameraer som sto der i flere måneder av gangen, utplassert på ulike steder i fjellet. Dette gav oss muligheten til å flette sammen opptakene til en intim historie sentrert rundt steinene der kattene går for å legge igjen duftbeskjeder. Dette ville vi aldri kunnet oppnå ved å ha en enkelt kameramann i skjul, fortalte produsent Elisabeth White da ABC Nyheter møtte henne nylig.

Om du ikke lider av høydeskrekk og liker tanken på camping 3.400 meter oppe i fjellet, mens gradestokken sniker seg ned mot minus 28, kan du også lete etter snøleoparden i Ladaks Hemis nasjonalpark. Blant annet tilbyr Exodus Travels en femten dagers pakke i februar og mars 2017.

Les også: Verdens 20 beste land å besøke

Hvor: Okavangodeltaet, Botswana

Hva: Løver og bøfler

«Planet Earth II»-teamet overnattet under åpen himmel i Okavangodeltaets villmark, omringet av hyener, krokodiller og flodhester. Deres eneste trygghet og tilflukt var en liten båt der kamerautstyret ble oppbevart.

En hannløve i Okavangodeltaet i Botswana. Ansiktet har arr fra nærkamper med kafferbøffel. Foto: BBC Earth
En hannløve i Okavangodeltaet i Botswana. Ansiktet har arr fra nærkamper med kafferbøffel. Foto: BBC Earth

Botswana er alle safarireisendes drøm og det grønne og frodige Okavangodeltaet er hjem for et rikt dyre- og fugleliv. Her utkjemper det seg episke kamper på liv og død mellom sumpløver og bøfler. Kun noen få løveflokker i verden har lært seg å jakte i sumpene, men bøflene er en dødelig motstander. En voksen okse veier nesten et tonn, mer enn den samlede vekten til seks løvinner.

Okavangodeltaet fikk en velfortjent plass på UNESCOs naturarvliste i 2015, og Afrikaglade turoperatørene står nærmest i kø for å ta deg med til landet som i år feirer 50 års jubileum.

Les også: Reisemålene der du garantert får se dyr

Her er en oversikt over noen av de andre dyreartene som dukker opp i «Planet Earth 2» og hvor de er filmet:

 • Grizzlybjørner – Alberta, Canada
 • Karibu – Barrenlands, Canada
 • Flamingoer – San Pedro de Atacama, Chile
 • Steinbukk – Arabian Peninsula, Israel
 • Edderkoppaper – Flores, Guatemala
 • Elvedelfiner – Cantão Park, Brasil
 • Selvlysende sopp – Coconut Forest, Brasil
 • Jaguarer – Brasil
 • Maurslukere – Cerrado, Brasil
 • Regnbueparadisfugl – West Papua, Indonesia
 • Kolibrier – Tandayapa-dalen, Ecuador
 • Gresshoppesverm – Sør-vest i Madagaskar

(Saken fortsetter under)

Tanken på å være i midten av en gresshoppesverm bestående av én milliard insekter vil nok få mange av oss til å svette, men ikke kameramann Rob Drewett. Foto: BBC Earth
Tanken på å være i midten av en gresshoppesverm bestående av én milliard insekter vil nok få mange av oss til å svette, men ikke kameramann Rob Drewett. Foto: BBC Earth
 • Kaktusvåker – Sonoran-ørkenen, USA
 • Mustang – Nevada, USA
 • Bison, rødgaupe og rev – Yellowstone nasjonalpark, USA
 • Sandhøne og oryx – NamibRand nasjonalpark, Namibia
 • Sebra – Makgadikgadi Salt Pans, Botswana
 • Bietere – Savute, Botswana
 • Elefanter – Kaziranga, India
 • Saigaantiloper – Den eurasiske steppe, Kazakhstan
 • Servaler – Karoo, Sør-Afrika

Les også:

Årets heteste nye luksushoteller

Da det snødde i Sahara

Personvernpolicy