Fant livsfarlig komodovaran på badet

Se video.

Naturfotografer måtte bruke rått kjøtt for å lokke øglemonsteret ut. Men først la den igjen et «øgly» visittkort.

Fra tid til annen meldes det om folk som har fått uventet dyrebesøk på badet, som for eksempel slanger eller firfisler. Men det spørs om ikke denne naturfotografen vinner konkurransen om mest spektakulære dyreopplevelser på baderom etter det som skjedde mens han filmet for BBC på den indonesiske øya Komodo.

(Taperen er nok mannen som ble bitt i penis av en pytonslange da han satt på do.)

Har drept flere mennesker

Med en lengde på opptil tre meter og vekt på respektable 70 kilo, er komodovaran den ukronende øglekongen og er i skrivende stund verdens største nålevende øgle. De lever kun på de to små indonesiske øyene Komodo og Rinca, og det var ikke før i 1910 at arten ble oppdaget av vestlige forskere.

Komodovaranen er det nærmeste vi kommer moderne drager, på engelsk heter de faktisk komododragon, og til tross for størrelsen er de både raske og smidige. Kjempene jakter på såpass store dyr som hjort og vannbøfler, og det er meldt om flere tilfeller der mennesker er blitt drept.

Kameramann Mark MacEwen var med god grunn utslitt da han kom tilbake til bungalowen, etter en intens dag ute i felten der han hadde filmet nærbilder av komodovaraner for naturserien «Planet Earth II». Men på badet ventet det altså en skremmende overraskelse på ham i form, nettopp i form en slik diger rovøgle.

Les også: Ny BBC-serie byr på storslåtte scener fra norsk natur

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Her ser vi kameramann Mark MacEwan i aksjon tidligere på dagen.

La igjen «øgly» visittkort

– Dette er ikke hva du forventer å finne når du skal en tur på toalettet, forteller han til sine kolleger i videoen du kan se øverst i saken.

Lyden av dyp rumling kommer fra baderommet. Når døra åpnes på gløtt, fanger kameralinsa inn det store dyret der det ligger rolig og avslappet med de skarpe klørne mot baderomflisene.

– Det neste problemet vi har er hvordan vi skal få ham ut. Han ser ut til å føle seg veldig komfortabel, sier en forståelig nok oppgitt MacEwan.

Til slutt måtte det et kjøttstykke til for å lure dragen ut av bungalowen til Mark MacEwan. Men før den forlot åstedet, la den igjen en stinkende takk for gjestfriheten.

Les også: Her kan du oppleve stjernene i «Planet Earth II»

Dette må du passe på når du besøker Komodo

Både Komodo- og Rincaøyene hører inn under Komodo nasjonalpark og er tilgjengelig for turister. Dermed kan du selv oppleve de enorme øglene med egne øyne på nært hold. På reisebloggen TravelYourself.ca kan du lese om tips du bør kjenne til før du går i land på Komodo:

  • Aldri reise alene
  • Hold deg rolig slik at du ikke tiltrekker dyrenes oppmerksomhet unødvendig
  • Sjekk alltid ut omgivelsene dine
  • Skulle du bli forfulgt av en komodovaran, løp for livet i sikk-sakk. Kjempeøglene er sprintere og kan enkelt komme opp i en fart på 18 kilometer i timen. Men de er betydelig tregere dersom de må løpe i krokete linje.

Samtidig er det viktig å passe at du ikke pådrar deg papirkutt mens du blar gjennom reisehåndboka. Komodovaranen kan nemlig lukte blod på hele 18 kilometers avstand, og dersom du er kvinne og har fått mensen, er du nødt til å gi beskjed i forkant til guid/parkvakt.

Les også: Reisemålene der du garantert får se dyr

Personvernpolicy