Hellas er årets mest populære reisemål - foran Spania

Hellas er det landet flest nordmenn vil besøke i sommer, ifølge salgstall fra Ticket.
Hellas er det landet flest nordmenn vil besøke i sommer, ifølge salgstall fra Ticket. Foto: Maridav / Shutterstock / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske turister favoriserer Hellas fremfor Spania denne sommeren, viser nye salgstall. Det er første gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne sommeren reiser nordmenn heller til Hellas enn til Spania, viser salgstall fra Ticket Feriereiser som ble publisert i en pressemelding mandag. Det er første gang Hellas er nordmenns sommerfavoritt, i følge reisenettavisen flysmart24.

Den tidligere storfavoritten, Spania, ligger på en andreplass på topp ti-listen av nordmenns favorittreisemål. Økte priser på bakgrunn av masseturisme kan være skyld i nedgangen.

Toppliste på land vi reiser til i sommer

  1. Hellas
  2. Spania
  3. Thailand
  4. USA
  5. Tyrkia
  6. Frankrike
  7. Italia
  8. Storbritannia
  9. Kroatia
  10. Nederland

Kilde: Ticket.no

Dessuten er det nok slik at mange har feriert på Mallorca i svært mange år, og har lyst til å prøve noe nytt i år. Kanskje en gresk øy. Jeg tror nok ikke turistene vil svikte Mallorca i årene fremover. Det er nok mer snakk om en pause , sier markeds- og administrasjonssjef i Ticket, Ellen Wolff Andresen, til flysmart24.

Salget av billettene til landene på første- og andreplass har gått ned fra fjoråret, men Hellas i lavere grad enn Spania - som også er en medvirkende årsak til topplasseringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkia blant topp fem - til tross for terrorrisiko

Blant nordmenns favoritter finner vi også Tyrkia - etter noen år med nedgang i popularitet på grunn av urolighetene i landet.

I år økte bestillingene til Antalya-kysten med 14 prosent fra fjoråret, og på topplisten for reisemål havner kystbyen på en tredjeplass.

Toppliste for reisemål i sommer

  1. Bangkok (1)
  2. Kreta (2)
  3. Antalya (8)
  4. Mallorca (3)
  5. Amsterdam (4)
  6. Rhodos (7)
  7. Split (5)
  8. Paris (9)
  9. Alicante (6)
  10. Barcelona (11)

Antalyas opphenting var allerede et faktum forrige sommer, og bestillingene fortsetter å øke også i år. Foran sommeren i fjor klatret Antalya fra å ligge langt utenfor topplisten til 7. plass over de mest populære reisemålene med en økning på 188 prosent. I år fortsetter klatringen. I en tid da de fleste reisemålene har en nedgang i bestillingene så øker Antalya med 10 prosent, sier Wolff Andresen til flysmart24.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til eller opphold i grenseområdene nærmere enn ti km fra grensen til Syria. Antalya ligger ikke i grenseområdet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

UD skriver videre på sin reiseinformasjon om Tyrkia at «risikoen for terrorangrep fortsatt er til stede og disse kan være rettet mot vestlige turister. Det vil kunne forekomme protester og uro fram mot nyvalget i Istanbul 23. juni. Det sørøstlige Tyrkia preges fortsatt av uforutsigbarhet og spenninger.»

Langreiser i vinden

Salgstallene viser en kraftig økning i andelen billetter solgt til asiatiske land. Det mest bestilte reisemålet er Bangkok i Thailand.

Ifølge pressemeldingen fra Ticket Feriereiser blir de færreste værende i Bangkok, og reiser heller videre til østkysten, som huser populære øyer uten noen særlig regnperiode om sommeren.

(Saken fortsetter under bildet.)

Bangkok, Thailand er på topp på reisemål - men blir ofte brukt som stopp på veien videre. Foto: anek.soowannaphoom / Shutterstock / NTB scanpix
Bangkok, Thailand er på topp på reisemål - men blir ofte brukt som stopp på veien videre. Foto: anek.soowannaphoom / Shutterstock / NTB scanpix

I tillegg øker billettsalget til flere asiatiske land: Japan øker med 181 prosent, Kina øker med 77 prosent og Singapore øker med 79 prosent - det er altså en økende tendens til å søke opplevelser fremfor avslapning når man drar på sommerferie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor høst møtte ABC Nyheter flyselskapet Finnairs ekspert på det kinesiske marked, Linda Li. Hun var full av lovord om det asiatiske landet, og kalte Kina for en kombinasjon av kultur, mat, historie, sightseeing og shopping.

Det kinesiske og norske folket er ganske annerledes, men jeg tror ikke nordmenn får kultursjokk i Kina. Man kan oppleve en språkbarriere, men kinesere kommer til å gjøre en ordentlig innsats for å forstå deg og gjøre seg forstått, sa Li.