Nordisk snarvei tar deg til Kina på rekordtid

<p>Turister som skal besøke Kina bør utruste mobilen med apper, mener Linda Li.</p>
Turister som skal besøke Kina bør utruste mobilen med apper, mener Linda Li. Foto: Shutterstock

Backpackere har lenge flokket seg til Kina. Nå gjør nye flyruter med nordisk mellomlanding det enklere å ta en snarvisitt til et av Asias største land.

– Kina er en kombinasjon av kultur, mat, historie, sightseeing og shopping, forteller Linda Li, det finske flyselskapet Finnairs ekspert på det kinesiske markedet, til ABC Nyheter.

Hun deler begeistret sitt beste tips til alle som ønsker å besøke Kina:

– Last ned apper! Kina er så digitalisert - alle har apper som hjelper med oversetting, og da forstår turister og kinesere hverandre bedre. I tillegg har Kina sin egen versjon av TripAdvisor, DianPing, som er full av tips til turister. Du kan alltid finne den beste attraksjonen i ditt nærområde.

Les også : 15 år siden Concorde fløy inn i historien

Nordisk mellomlanding

Finnairs ekspert på det kinesiske marked, Linda Li, tror Kina er det perfekte reisemål for norske turister. Foto: Tone Knipperud
Finnairs ekspert på det kinesiske marked, Linda Li, tror Kina er det perfekte reisemål for norske turister. Foto: Tone Knipperud

Finnair har gjort en storsatsing på asiatiske destinasjoner, og flyr til syv byer i Kina fra Helsinki. Helsinki er et naturlig stopp for mellomlanding fra Norge, og ruta til Asia fra den finske hovedstaden er den geografisk korteste. Flyturene til Kina havner på rundt ti til tolv timer.

Norge får direkterute til Kina fra våren 2019, men foreløpig kun til Beijing.

Li mener at man ikke kan reise til bare én kinesisk by og forvente å få et ordentlig inntrykk av Kina som land. Hun oppfordrer turister til å besøke flere byer, men dersom man kun vil besøke en by, må man vite hva slags opplevelser man prioriterer høyest.

Chongqing

Li kommer fra og bor i byen Chongqing, og er bare i Oslo for å promotere Finnairs asiatiske satsing. Hun mener hjembyen er en flott by for turisme.

– Spesielt hvis du er glad i mat. Folk fra Chongqing er nok landets største matelskere. Vi elsker spesielt sterk mat.

Chongqing er på størrelse med Østerrike, og er en enorm by med mye å utforske. Byen er hjemmet til nasjonalparken Wulong Karst som har et helt særegent landskap med bratte fjell, naturskapte broer og tett, irrgrønn skog.

Wulong Karst byr på et spennende naturlandskap. Foto: Shutterstock
Wulong Karst byr på et spennende naturlandskap. Foto: Shutterstock

Chongqing har også en oppføring på UNESCOs verdensarvliste, nemlig skulpturparken i Dazu. Skulpturparken består av religiøse statuer og helleristninger som ble påbegynt helt tilbake på 600-tallet.

Les også : Sør-Afrika: 10 ting å få med seg i Durban

Beijing

Beijing er Kinas hovedstad, og rommer noen av landets største turistattraksjoner. Flere av kulturminner som er anerkjent av UNESCO ligger i Beijing, det mest kjente av dem er deler av Den kinesiske mur - kanskje den mest opplagte turistattraksjonen.

Beijing har flere historiske attraksjoner å by på, som Kinas største samling av palasser og parker, Sommerpalasset. Det pittoreske stedet er blant turistattraksjonene som får flest besøk i hele landet.

Man finner flere anerkjente kulturminner i Beijing, som en enorm samling av utsmykkede keisergraver fra Mingdynastiet som kalles Minggravene, palasset Den forbudte by og Den himmelske freds plass - som er et av verdens største torg med hele 400.000 m².

Den himmelske freds plass, som leder til palasset Den forbudte by. Foto: Shutterstock
Den himmelske freds plass, som leder til palasset Den forbudte by. Foto: Shutterstock

– Kina er en kombinasjon av det nye og det gamle, forteller Li, og mener Beijing er et godt eksempel på nettopp dette.

Byen har en omfattende og rik historie, men har samtidig et moderne storbyliv og gode shoppingmuligheter.

Les også : Lokker med visum-fri reise til «Kinas Hawaii»

Nanjing

Det buddhistiske tempelet Línggǔ i Nanjing. Foto: Shutterstock
Det buddhistiske tempelet Línggǔ i Nanjing. Foto: Shutterstock

Ifølge Finnairs ekspert er byen Nanjing er en av byene i Kina som stadig øker i popularitet som turistmål. Hun mener innbyggerne i Nanjing setter stor pris på turismen, og er «ekstremt vennlige mot turister» og at noen kan nesten bli for høflige.

Lonely Planet skriver at Nanjing er en av Kinas reneste og peneste byer. Den kombinerer gamle monumenter og severdigheter med nydelige parker, fjell og naturliv. Byen huser det som kalles «verdens beste buddhistiske tempel», Línggǔ. Det skiller seg ut med sin vertikale arkitektur.

Nanjing er kjent for sine anderetter, og ryktes om å være fødestedet til retten pekingand - en hel and tilberedes så den får et sprøtt skinn og serveres med kinesiske pannekaker, hoisinsaus og syltede grønnsaker.

Xi'an

– Hvis man er interessert i å lære mer om Kinas historie og oppleve den, er det Xi'an du bør besøke, tipser Li.

Det er ikke så mange turister som besøker Vest-Kina, som Xi'an ligger i.

Kinaeksperten forsikrer at man ikke behøver å bekymre seg av den grunn. Befolkningen er imøtekommende og hjelpsomme, også her.

Xi'an er mest kjent for å være hjembyen til Terrakottahæren - en stor samling statuer av krigere som skulle beskytte Kinas første keiser etter døden. Hæren består av minst 8000 soldater, og er på UNESCOs verdensarvliste.

Terrakottahæren ble nærmest snublet over av bønder som skulle grave en brønn på 1970-tallet. Foto: Shutterstock
Terrakottahæren ble nærmest snublet over av bønder som skulle grave en brønn på 1970-tallet. Foto: Shutterstock

Les også : Disse 10 byene tjener mest på turisme

– Språkbarrierer kan forekomme

– Det kinesiske og norske folket er ganske annerledes, men jeg tror ikke nordmenn får kultursjokk i Kina. Man kan oppleve en språkbarriere, men kinesere kommer til å gjøre en ordentlig innsats for å forstå deg og gjøre seg forstått, sier Li.

Hun gjentar sitt tidligere tips:

– Last ned apper, de hjelper. Den yngre generasjonen blir stadig bedre i engelsk, men den eldre generasjonen har fortsatt en vei å gå, forteller hun ivrig mens hun viser meg appene hun har.

DianPing, kinesiske TripAdvisor, råder henne til å besøke Vigelandsparken mens hun er på visitt i Oslo.

— Ni av ti stjerner! Dumt jeg ikke har tid, sier Li lattermildt.

Personvernpolicy