Meny

«Harrymyten» om nordmenn i Spania er overdrevet

17. mai-feiring i den norske kolonien i Costa Blanca. (Privat)

Norske pensjonister skapte et stort marked for tjenesteytere som eiendomsmeglere, leger, sykepleiere og lærere som flytter dit fra gamlelandet, påpeker forsker. Hun mener historiene om fyll og isolasjon er overdrevne.

Det er mye mer mangfold blant nordmenn som bor i Spania enn inntrykket som har festet seg, mener forsker Ann Elisabeth Laksfoss Cardozo ved Universitetet i Stavanger.

Historikeren ville nyansere inntrykket vi har fått av at nordmenn i Spania domineres av pensjonister som bare omgås hverandre og ikke vil lære seg spansk, eller uføretrygdede som flytter dit på grunn av billig alkohol.

Cardozo har tatt den første doktorgraden på nordmenn i Spania, og bevisst oppsøkt nordmenn som skiller seg ut fra stereotypen.

Media har skylden

Hun mener medier må ta en stor del av skylden for at vi har et unyansert bilde av dem som velger å flytte til Spania.

– Visse aviser har med jevne mellomrom laget medieoppslag som bekrefter stereotypien, om fulle uføretrygdede med sosiale problemer og eldre som isolerer seg i hvite ghettoer, sier hun.

Disse er ikke vanskelig å finne, hvis målet er å bekrefte stereotypien.

Ble behov for norske meglere

Nordmenn utvandret til Spania særlig i to store puljer. På slutten av sekstitallet kom den første boomen, på slutten av åttitallet kom en ny bølge, og fra 1996 kom en tredje.

De fleste bosatte seg sør eller nordøst for Alicante.

– Det er underkommunisert at disse store flyttestrømmene av pensjonister skapte et stort arbeidsmarked for nordmenn, særlig for eiendomsmeglere, selgere og etter hvert også helsearbeidere, påpeker Cardozo.

Les også: Filmet fulle svenske turister i Spania: – Sånt som skjer når man leier ut til turister

Norske helsearbeidere

Norsktalende leger, sykepleiere, hjelpepleiere og farmasøyter ble etterspurt ved sykehjem og rehabiliteringssenteret i Alicante, som drives av norske kommuner.

– For unge nyutdannede med helsefaglig bakgrunn åpnet det seg plutselig et marked for å bo der en periode fordi de fikk jobb. Det gjaldt også unge med bakgrunn fra salg av forsikringer eller boliger, sier hun.

Dette kan vi kalle en nettverksmigrasjon, sier forskeren.

Hvor stor andel disse utgjør i forhold til de som lever på trygd, er uvisst.

– Men pensjonister og uføretrygdede er nok fortsatt i flertall, mener Cardozo.

Bildet er fra 17. mai feiring i den norske kolonien i Costa Blanca. (Privat)

Bildet er fra 17. mai feiring i den norske kolonien i Costa Blanca. (Privat)

Fem norske skoler

Andre drar ned for å oppleve noe nytt for en periode, og mange av dem kan ikke spansk på forhånd.

Dette er gjerne etterkommere av de første utvandrerne, som har arvet bolig eller får låne den av foreldre eller besteforeldre.

Nordmenn med barn i skolealder velger ofte å melde barna inn på en av de fem norske skolene i Spania. Mange barnefamilier med fleksible jobber har dermed en fin mulighet til å ta et sabbatsår i varmen.

– Tre av de norske skolene er i Alicante, en i Malaga og den siste på Gran Canaria.

Det gir også en mulighet for norske lærere til å ta et års avbrekk i sør, sier forskeren.

Mange nybakte foreldre velger å tilbringe hele eller deler av foreldrepermisjonen der, mens de låner leiligheten til sine foreldre eller besteforeldre.

Noen middelaldrende bor der midlertidig fordi de er utbrent og må ha en pause fra norsk arbeidsliv.

Les også: Spanske strender er verdens beste - igjen

Unge og eldre nordmenn jobber

Mange unge nordmenn drar til Spania for å jobbe der for en periode. På barer, restauranter eller for andre nordmenn som har etablert call-sentere med telefonselgere som selger mot det norske markedet.

– Mange spansktalende nordmenn som har sin opprinnelse fra land som Chile og Cuba har oppdaget at de har mulighet for å jobbe og bo i Spania en periode, sier Cardozo, som selv er gift med en fra Colombia.

Unge nordmenn jobber typisk i Spania midlertidig, gjerne i ett-tre år, forteller hun.

– De flytter som regel etter hvert tilbake til Norge fordi det er dyrt å bo der, selv om matvarer er billig, sier hun.

Få unge nordmenn flytter til Spania og blir der resten av livet.

Mange over 70 år fortsetter dessuten å jobbe selv om de har nådd pensjonsalder, enten fordi de er selvstendig næringsdrivende eller vil spe på pensjonen.

– Særlig er det mange som jobber i eiendomsbransjen, sier Cardozo.

Mange har nær familie der

Forskeren har bodd to år i Madrid før hun startet studien, men hadde aldri vært i Alicante før hun gikk i gang. Hun bodde der i fem måneder, og intervjuet 80 nordmenn.

Hun oppsøkte særlig områdene nordøst for Alicante, som Villa Joyosa, Altea og Alfas del Pi. Hun valgte bort Torrevieja hvor det også bor mange nordmenn.

– Jeg har ikke vært opptatt av å finne et representativt utvalg, men var på jakt etter de som hadde bodd der lengst, for å finne ut om det ensidige mediebildet virkelig stemte, sier hun.

Det fant hun ut at det ikke gjorde. Ensomme personer som ikke har kontakt med familie, var det lite av.

– Mange har foreldre, søsken, barn eller svigerfamilie som de har nær kontakt med, sier Cardozo.

Andre har giftet seg med en spanjol eller noen fra andre nasjonaliteter.

Mange eldre nordmenn sliter riktignok med å lære spansk, noe som hindrer integrering. Men Cardozo spør om dette egentlig spiller så stor rolle.

50 000 nordmenn bor i Spania

Det finnes ingen pålitelig statistikk over hvor mange nordmenn som bor i Spania.

Den norske ambassaden i Alicante oppgir at det er om lag 50.000 nordmenn som bor der hele eller deler av året.

Men ingen vet sikkert hvor mange nordmenn som befinner seg der midlertidig eller varig, blant annet fordi EU-regelverket gjør det enkelt å bo der midlertidig, enten for å jobbe eller som pensjonist.

Noen av de som flyttet tidlig, meldte utflytting fra Norge for å slippe høyt skattenivå i gamlelandet, men ikke innflytting til Spania. Det har endret seg etter finanskrisen og spanske skattereformer.

Det er derfor sprik mellom tallene på utflyttede fra Norge og innflyttede til Spania.

De aller fleste hun har intervjuet, bor i Spania om vinteren, og i Norge om sommeren.

Les også denne fra Universitet i Stavanger: Er det greit å bo i Spania uten å kunne spansk?

EU har gjort det enklere

Forskeren mener mastergradene som hittil er skrevet om temaet, har manglet fokus på koblingen nordmennene har til det spanske samfunnet, og den transnasjonale utviklingen.

– Særlig da Norge undertegnet EØS-avtalen og ble en del av EUs fire friheter, løsnet det og ble veldig mye enklere for nordmenn å jobbe der, sier Cardozo.

Hun mener transnasjonale avtaler som EØS-avtalen har ført til at den norske befolkningen i Spania er blitt langt mer nyansert.

Billigere flyreiser og lavere telefontakster har også vært avgjørende for nordmenns reising til Spania. Som dereguleringen av lufttransporten som gjorde at Norwegian etablerte billigere flyvninger til Alicante.

– EUs reguleringer av mobiltelefonselskapenes takster har også vært gunstig, sier forskeren.

Mange kjenner noen som har drukket seg ihjel

Myten om at det er deilig å bli gammel i Spania på grunn av billig alkohol, er også en sannhet med modifikasjoner.

– Et par av dem jeg snakket med hadde riktignok vært på avrusning. Men de som flytter dit med et alkoholproblem, flytter enten hjem etter en tid eller dør, sier hun.

Hun understreker at hun ikke har unngått problematikken rundt fyll, men snakket med AA (Anonyme Alkoholikere) og Sjømannskirken om det.

– Mange kjente til noen som hadde drukket seg i hjel, og det er tidvis problemer med omsorgssvikt i noen barnefamilier, sier hun.

Spanske sykehjem serverer vanligvis heller ikke alkohol, fordi mange av dem som bor der har helseproblemer og tar medikamenter som ikke er forenlige med å drikke alkohol, avslutter forskeren.


Referanse:

A. E. L. Cardozo: Mer enn sol og varme: Transnasjonale norske migranter i Alicante 1965-2014. 2018

Saken er først publisert på Forskning.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:52 Fortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30 Tidenes laveste seertall for Skavlan01:58 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55 Mexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44 Brann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27 Franske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11 Underhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01 Borgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15 Rekordmange medlemmer i SV23:49 Erdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16 Valutakurser 25.03 (22.03)22:47 Brasils ekspresident Temer blir løslatt22:43 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38 Barkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23 Røymark avgjorde for VIF21:48 Vegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45 Xi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37 Nytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30 Måren gikk i fella i Østfold – kort tid etter kom ulven21:06 Norsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00 Hammer gir seg som landslagstrener20:59 Forventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42 Apple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07 Torkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05 Utskjelte Lindelöf ble pappa19:37 Tidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31 NRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22 Fylkesnes: – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten!19:20 Trump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48 Ankerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44 Neymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57 Regjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47 Brudd i forhandlingene om CO2-fond17:21 Tre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15 Avviser Ernas plan for barna i fangeleire16:52 Hamas: – Enige med Israel om våpenhvile16:50 Theresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28 Fikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26 Trump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15 Viking Sky-rederiet beklager15:35 Advokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09 Nike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08 Beklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07 Ber Viking-rederen bli med og betale skatt14:59 Telenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55 Nordmenn dropper hytta i påsken14:34 Flykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22 Sovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16 Ny bunnotering for «Skavlan»14:13 Vil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12 Kurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05 Trump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52 Nordea hever rentene13:38 Hjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16 Bjørgen ble mamma igjen12:55 Kripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55 Lagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47 Torskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23 Rogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12 Russland fryder seg over rapport11:48 Proffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44 Sumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42 Ødegaard sto over landslagets trening11:42 Passasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27 Russisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15 Første viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13 – Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06 Hvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51 Cruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22 Fullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57 To unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35 Øyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24 Fembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14 Ny forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12 Nasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50 Kristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45 Klæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52 Kvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44 Turistbusser bes om å ikke kjøre i Oslo sentrum07:22 Løfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05 Netanyahu lover svar på rakettangrep06:37 Nordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31 Flere juridiske floker venter for Trump06:15 Undersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02 20 år siden NATO bombet Serbia06:00 Thingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50 Dette skjer i dag05:35 Norge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30 Dette skjedde i natt05:00 – Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56 Ardern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38 Orbán ut mot EU etter utestengelse04:30 Fire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25 Flere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11 Boeing inviterer til møte om 737 MAX03:28 Medlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20 Kuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45 Baby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41 Sjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21 Lapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské
Siste nytt
02:52VerdenFortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30NorgeTidenes laveste seertall for Skavlan01:58NorgeFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55VerdenMexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44NorgeBrann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27VerdenFranske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11VerdenUnderhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01NorgeBorgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15NorgeRekordmange medlemmer i SV23:49VerdenErdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16NorgeValutakurser 25.03 (22.03)22:47PolitikkBrasils ekspresident Temer blir løslatt22:43PolitikkFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38SportBarkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23SportRøymark avgjorde for VIF21:48NorgeVegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45PolitikkXi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37VerdenNytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30NorgeMåren gikk i fella i Østfold – kort tid etter kom ulven21:06NorgeNorsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00SportHammer gir seg som landslagstrener20:59NorgeForventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42VerdenApple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07PolitikkTorkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05SportUtskjelte Lindelöf ble pappa19:37VerdenTidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31SportNRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22PolitikkFylkesnes: – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten!19:20PolitikkTrump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48NorgeAnkerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44SportNeymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57NorgeRegjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47PolitikkBrudd i forhandlingene om CO2-fond17:21NorgeTre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15NorgeAvviser Ernas plan for barna i fangeleire16:52VerdenHamas: – Enige med Israel om våpenhvile16:50NorgeTheresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28MotorFikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26VerdenTrump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15NorgeViking Sky-rederiet beklager15:35VerdenAdvokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09PengerNike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08Helse og livsstilBeklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07PengerBer Viking-rederen bli med og betale skatt14:59PengerTelenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55ReiseNordmenn dropper hytta i påsken14:34NorgeFlykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22VerdenSovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16KulturNy bunnotering for «Skavlan»14:13SportVil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12VerdenKurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05PolitikkTrump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52PengerNordea hever rentene13:38VerdenHjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16SportBjørgen ble mamma igjen12:55VerdenKripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55SportLagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47NorgeTorskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23MotorRogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12VerdenRussland fryder seg over rapport11:48NorgeProffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44KulturSumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42SportØdegaard sto over landslagets trening11:42NorgePassasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27VerdenRussisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15SportFørste viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13Sport– Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06StemmerHvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51NorgeCruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22SportFullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57NorgeTo unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35PengerØyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24NorgeFembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14Helse og livsstilNy forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12PengerNasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50SportKristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45SportKlæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52NorgeKvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44ReiseTuristbusser bes om å ikke kjøre i Oslo sentrum07:22SportLøfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05VerdenNetanyahu lover svar på rakettangrep06:37SportNordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31VerdenFlere juridiske floker venter for Trump06:15NorgeUndersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02Verden20 år siden NATO bombet Serbia06:00SportThingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeNorge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30NorgeDette skjedde i natt05:00Penger– Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56VerdenArdern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38PolitikkOrbán ut mot EU etter utestengelse04:30VerdenFire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25NorgeFlere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11VerdenBoeing inviterer til møte om 737 MAX03:28PolitikkMedlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20PolitikkKuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45VerdenBaby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41PengerSjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21VerdenLapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské
Populært