Meny

«Harrymyten» om nordmenn i Spania er overdrevet

17. mai-feiring i den norske kolonien i Costa Blanca. (Privat)
17. mai-feiring i den norske kolonien i Costa Blanca. (Privat)

Norske pensjonister skapte et stort marked for tjenesteytere som eiendomsmeglere, leger, sykepleiere og lærere som flytter dit fra gamlelandet, påpeker forsker. Hun mener historiene om fyll og isolasjon er overdrevne.

Det er mye mer mangfold blant nordmenn som bor i Spania enn inntrykket som har festet seg, mener forsker Ann Elisabeth Laksfoss Cardozo ved Universitetet i Stavanger.

Historikeren ville nyansere inntrykket vi har fått av at nordmenn i Spania domineres av pensjonister som bare omgås hverandre og ikke vil lære seg spansk, eller uføretrygdede som flytter dit på grunn av billig alkohol.

Cardozo har tatt den første doktorgraden på nordmenn i Spania, og bevisst oppsøkt nordmenn som skiller seg ut fra stereotypen.

Media har skylden

Hun mener medier må ta en stor del av skylden for at vi har et unyansert bilde av dem som velger å flytte til Spania.

– Visse aviser har med jevne mellomrom laget medieoppslag som bekrefter stereotypien, om fulle uføretrygdede med sosiale problemer og eldre som isolerer seg i hvite ghettoer, sier hun.

Disse er ikke vanskelig å finne, hvis målet er å bekrefte stereotypien.

Ble behov for norske meglere

Nordmenn utvandret til Spania særlig i to store puljer. På slutten av sekstitallet kom den første boomen, på slutten av åttitallet kom en ny bølge, og fra 1996 kom en tredje.

De fleste bosatte seg sør eller nordøst for Alicante.

– Det er underkommunisert at disse store flyttestrømmene av pensjonister skapte et stort arbeidsmarked for nordmenn, særlig for eiendomsmeglere, selgere og etter hvert også helsearbeidere, påpeker Cardozo.

Les også: Filmet fulle svenske turister i Spania: – Sånt som skjer når man leier ut til turister

Norske helsearbeidere

Norsktalende leger, sykepleiere, hjelpepleiere og farmasøyter ble etterspurt ved sykehjem og rehabiliteringssenteret i Alicante, som drives av norske kommuner.

– For unge nyutdannede med helsefaglig bakgrunn åpnet det seg plutselig et marked for å bo der en periode fordi de fikk jobb. Det gjaldt også unge med bakgrunn fra salg av forsikringer eller boliger, sier hun.

Dette kan vi kalle en nettverksmigrasjon, sier forskeren.

Hvor stor andel disse utgjør i forhold til de som lever på trygd, er uvisst.

– Men pensjonister og uføretrygdede er nok fortsatt i flertall, mener Cardozo.

Bildet er fra 17. mai feiring i den norske kolonien i Costa Blanca. (Privat)

Bildet er fra 17. mai feiring i den norske kolonien i Costa Blanca. (Privat)
Bildet er fra 17. mai feiring i den norske kolonien i Costa Blanca. (Privat)

Fem norske skoler

Andre drar ned for å oppleve noe nytt for en periode, og mange av dem kan ikke spansk på forhånd.

Dette er gjerne etterkommere av de første utvandrerne, som har arvet bolig eller får låne den av foreldre eller besteforeldre.

Nordmenn med barn i skolealder velger ofte å melde barna inn på en av de fem norske skolene i Spania. Mange barnefamilier med fleksible jobber har dermed en fin mulighet til å ta et sabbatsår i varmen.

– Tre av de norske skolene er i Alicante, en i Malaga og den siste på Gran Canaria.

Det gir også en mulighet for norske lærere til å ta et års avbrekk i sør, sier forskeren.

Mange nybakte foreldre velger å tilbringe hele eller deler av foreldrepermisjonen der, mens de låner leiligheten til sine foreldre eller besteforeldre.

Noen middelaldrende bor der midlertidig fordi de er utbrent og må ha en pause fra norsk arbeidsliv.

Les også: Spanske strender er verdens beste - igjen

Unge og eldre nordmenn jobber

Mange unge nordmenn drar til Spania for å jobbe der for en periode. På barer, restauranter eller for andre nordmenn som har etablert call-sentere med telefonselgere som selger mot det norske markedet.

– Mange spansktalende nordmenn som har sin opprinnelse fra land som Chile og Cuba har oppdaget at de har mulighet for å jobbe og bo i Spania en periode, sier Cardozo, som selv er gift med en fra Colombia.

Unge nordmenn jobber typisk i Spania midlertidig, gjerne i ett-tre år, forteller hun.

– De flytter som regel etter hvert tilbake til Norge fordi det er dyrt å bo der, selv om matvarer er billig, sier hun.

Få unge nordmenn flytter til Spania og blir der resten av livet.

Mange over 70 år fortsetter dessuten å jobbe selv om de har nådd pensjonsalder, enten fordi de er selvstendig næringsdrivende eller vil spe på pensjonen.

– Særlig er det mange som jobber i eiendomsbransjen, sier Cardozo.

Mange har nær familie der

Forskeren har bodd to år i Madrid før hun startet studien, men hadde aldri vært i Alicante før hun gikk i gang. Hun bodde der i fem måneder, og intervjuet 80 nordmenn.

Hun oppsøkte særlig områdene nordøst for Alicante, som Villa Joyosa, Altea og Alfas del Pi. Hun valgte bort Torrevieja hvor det også bor mange nordmenn.

– Jeg har ikke vært opptatt av å finne et representativt utvalg, men var på jakt etter de som hadde bodd der lengst, for å finne ut om det ensidige mediebildet virkelig stemte, sier hun.

Det fant hun ut at det ikke gjorde. Ensomme personer som ikke har kontakt med familie, var det lite av.

– Mange har foreldre, søsken, barn eller svigerfamilie som de har nær kontakt med, sier Cardozo.

Andre har giftet seg med en spanjol eller noen fra andre nasjonaliteter.

Mange eldre nordmenn sliter riktignok med å lære spansk, noe som hindrer integrering. Men Cardozo spør om dette egentlig spiller så stor rolle.

50 000 nordmenn bor i Spania

Det finnes ingen pålitelig statistikk over hvor mange nordmenn som bor i Spania.

Den norske ambassaden i Alicante oppgir at det er om lag 50.000 nordmenn som bor der hele eller deler av året.

Men ingen vet sikkert hvor mange nordmenn som befinner seg der midlertidig eller varig, blant annet fordi EU-regelverket gjør det enkelt å bo der midlertidig, enten for å jobbe eller som pensjonist.

Noen av de som flyttet tidlig, meldte utflytting fra Norge for å slippe høyt skattenivå i gamlelandet, men ikke innflytting til Spania. Det har endret seg etter finanskrisen og spanske skattereformer.

Det er derfor sprik mellom tallene på utflyttede fra Norge og innflyttede til Spania.

De aller fleste hun har intervjuet, bor i Spania om vinteren, og i Norge om sommeren.

Les også denne fra Universitet i Stavanger: Er det greit å bo i Spania uten å kunne spansk?

EU har gjort det enklere

Forskeren mener mastergradene som hittil er skrevet om temaet, har manglet fokus på koblingen nordmennene har til det spanske samfunnet, og den transnasjonale utviklingen.

– Særlig da Norge undertegnet EØS-avtalen og ble en del av EUs fire friheter, løsnet det og ble veldig mye enklere for nordmenn å jobbe der, sier Cardozo.

Hun mener transnasjonale avtaler som EØS-avtalen har ført til at den norske befolkningen i Spania er blitt langt mer nyansert.

Billigere flyreiser og lavere telefontakster har også vært avgjørende for nordmenns reising til Spania. Som dereguleringen av lufttransporten som gjorde at Norwegian etablerte billigere flyvninger til Alicante.

– EUs reguleringer av mobiltelefonselskapenes takster har også vært gunstig, sier forskeren.

Mange kjenner noen som har drukket seg ihjel

Myten om at det er deilig å bli gammel i Spania på grunn av billig alkohol, er også en sannhet med modifikasjoner.

– Et par av dem jeg snakket med hadde riktignok vært på avrusning. Men de som flytter dit med et alkoholproblem, flytter enten hjem etter en tid eller dør, sier hun.

Hun understreker at hun ikke har unngått problematikken rundt fyll, men snakket med AA (Anonyme Alkoholikere) og Sjømannskirken om det.

– Mange kjente til noen som hadde drukket seg i hjel, og det er tidvis problemer med omsorgssvikt i noen barnefamilier, sier hun.

Spanske sykehjem serverer vanligvis heller ikke alkohol, fordi mange av dem som bor der har helseproblemer og tar medikamenter som ikke er forenlige med å drikke alkohol, avslutter forskeren.


Referanse:

A. E. L. Cardozo: Mer enn sol og varme: Transnasjonale norske migranter i Alicante 1965-2014. 2018

Saken er først publisert på Forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:52 Balotelli vender hjem20:51 Start klatret til opprykksplass i 1. divisjon20:40 KrFs landsstyre innkalt til telefonmøte20:35 Denne kjempepingvinen var like høy som et menneske20:31 Effektive Molde tilbake på tabelltopp20:29 Ndidi rettet opp kjempebrøler og ga Leicester poeng mot Chelsea20:23 Norske kommuner ikke så verst stilt, viser kommunebarometer20:19 Branns Mjøndalen-mareritt fortsetter20:13 Nysigneringen scoret i Stabæks første hjemmeseier siden april20:10 Wangberg lagde straffe og scoret da Tromsø fortsatte den gode hjemmerekken20:00 Friskt Haugesund vendte til borteseier mot VIF19:59 Nilsen ble helten for Fredrikstad19:58 Håbestad ble Jerv-helt på overtid19:57 Adra ble matchvinner for Oppsal19:54 Kvik Halden og Moss delte poengene19:53 Dragsnes senket Brann19:53 Vålerenga senket av Velde19:53 Tredje strake seier for Molde19:52 Raufoss seiret i målfest19:51 Start seiret hjemme mot Tromsdalen19:51 Wangberg berget poeng for Tromsø19:51 Poengdeling mellom Strømmen og Notodden19:49 Nest-Sotra seiret hjemme mot Kongsvinger19:47 Erna Solberg: – Skissen er god19:38 Maanum matchvinner med drømmemål19:34 Shell-ansatte ble trukket i lønn om de ikke stilte på valgmøte med Trump19:31 AIK buet av banen etter hjemmetap19:20 IS påtar seg ansvar for blodbad i Kabul19:09 – Frp kan ikke inngå en avtale med seg selv19:06 VG: Bompengeskissen har en ramme på over 20 milliarder18:44 De Plus hedret Lambrecht med seier i verdenstourritt18:17 Barn skadd i båtulykke i Nordland18:09 Kollaps mot slutten sendte Reitan nedover på lista18:04 Fløya vant i målfest18:01 Walnum Vinje avgjorde for Stjørdals-Blink17:58 Hoelgaard briljerte på sisteetappen i Arctic Race, Lutsenko ble sammenlagtvinner17:56 Kjelsås fortsatte seiersrekken17:51 Hjemmeseier for Stabæk over Kristiansund17:47 Politiets håndtering av moskéangrepet i Bærum skal evalueres17:46 Fikseth Fossem ble helten for Medkila17:34 Folk tror jorda er flat og Elvis lever: – Ødelegger demokratiet17:24 Lundstram ble helten da Sheffield United senket Palace17:18 Trump vurderer fortsatt å kjøpe Grønland17:08 Folkehav i Hongkongs gater – vil vise at de er fredelige17:03 Sørås Sebulonsen-dobbel for Sola17:01 Redningsbåten Open Arms sier nei til trygg havn i Spania16:57 Johnsen sikret poeng for Mjølner16:57 Nytt tap for Arendal16:51 Vatshelle Raa ble helten for Sandviken16:48 Uavgjort mellom HamKam og KFUM i målfest16:36 Nazistene hadde sin egen forklaring på hvem dette var16:36 Full bompengesplid mellom Venstre og Frp truer regjeringen16:23 Engen bundesligadebuterte i Wolfsburg-seier16:13 Grøvdal med årsbeste på 3000 meter hinder15:09 Gir opp millioner for ordførerdrøm14:46 Restaurantgjest skjøt og drepte kelner fordi «han var for treg med smørbrødet»14:41 20-årig rugbyspiller funnet død etter kamp14:40 Gibraltar avviser USAs arrestordre på iransk oljetanker14:24 Trolig ikke nye avhør av Manshaus før onsdag13:51 Spania tilbyr seg å ta imot redningsbåten Open Arms13:30 Norges høyeste registrerte tregrense målt på 1.404 meter13:18 Norwegian legger ned langrute fra Norge13:10 IS sier at gruppa sto bak bryllupsangrep i Kabul12:33 Tre fotballsupportere ble drept i blodig oppgjør i Honduras12:22 Jensen: – Vil legge fram bompengeskisse11:04 Nytt krav skal sikre studenter bedre undervisning10:23 Fem personer til sykehus etter trafikkulykke i Jølster10:20 Støre: – Vi styrer mot en krise09:54 Sekunder unna smell rett foran øynene til Pål: – Fy f... for en idiot09:26 Trønder kåret til årets sykkeltalent09:19 Elden inn i Veireno-saken før ankebehandlingen09:07 Facebooks kryptovaluta bekymrer Datatilsynet08:12 Savnet person i Kristiansand funnet i live08:00 Minst ti sivile drept av veibombe nord i Afghanistan07:41 Widerøe truer med nedleggelse av 37 ruter ved momsøkning07:38 Tre palestinere skal være drept av israelske soldater på Gazastripen06:52 Bryllup ble til blodbad i Kabul – minst 63 drepte06:40 Savnet kvinne i Ålesund har kommet til rette06:26 Dette skjer i dag05:58 Forening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:32 Dette skjedde i natt05:25 Over 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03 Hans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35 50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05 Ni omkom i hotellbrann i Ukraina04:04 – Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39 Bompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid02:43 Djokovic ute av Cincinnati-turneringen i semifinalen02:40 Mulig bortføring i Tønsberg var bare lek01:48 Abid Raja kaller bompengestriden unødvendig drama01:46 Flere pågripelser etter at høyrenasjonalister marsjerte i Portland00:58 Fremmede tok farvel med offer for El Paso-massakre00:45 Hund drepte flere sauer i Sandnes00:24 Mann omkom i trafikkulykke i Trøndelag23:57 Durasovic til finale i challengerturnering i Slovenia23:34 Boksing: Srour og Thanderz vant i Ludwigshafen23:23 Golf: Hovland henger med i tetsjiktet, Ventura falt av23:08 Carlsen startet med remis i Sinquefield Cup22:52 Berge og Genk vant stort22:35 Ødegaard med gult kort i uavgjortdrama
Siste nytt
20:52SportBalotelli vender hjem20:51SportStart klatret til opprykksplass i 1. divisjon20:40PolitikkKrFs landsstyre innkalt til telefonmøte20:35VerdenDenne kjempepingvinen var like høy som et menneske20:31SportEffektive Molde tilbake på tabelltopp20:29SportNdidi rettet opp kjempebrøler og ga Leicester poeng mot Chelsea20:23NorgeNorske kommuner ikke så verst stilt, viser kommunebarometer20:19SportBranns Mjøndalen-mareritt fortsetter20:13SportNysigneringen scoret i Stabæks første hjemmeseier siden april20:10SportWangberg lagde straffe og scoret da Tromsø fortsatte den gode hjemmerekken20:00SportFriskt Haugesund vendte til borteseier mot VIF19:59SportNilsen ble helten for Fredrikstad19:58SportHåbestad ble Jerv-helt på overtid19:57SportAdra ble matchvinner for Oppsal19:54SportKvik Halden og Moss delte poengene19:53SportDragsnes senket Brann19:53SportVålerenga senket av Velde19:53SportTredje strake seier for Molde19:52SportRaufoss seiret i målfest19:51SportStart seiret hjemme mot Tromsdalen19:51SportWangberg berget poeng for Tromsø19:51SportPoengdeling mellom Strømmen og Notodden19:49SportNest-Sotra seiret hjemme mot Kongsvinger19:47PolitikkErna Solberg: – Skissen er god19:38SportMaanum matchvinner med drømmemål19:34VerdenShell-ansatte ble trukket i lønn om de ikke stilte på valgmøte med Trump19:31SportAIK buet av banen etter hjemmetap19:20VerdenIS påtar seg ansvar for blodbad i Kabul19:09Politikk– Frp kan ikke inngå en avtale med seg selv19:06PolitikkVG: Bompengeskissen har en ramme på over 20 milliarder18:44SportDe Plus hedret Lambrecht med seier i verdenstourritt18:17NorgeBarn skadd i båtulykke i Nordland18:09SportKollaps mot slutten sendte Reitan nedover på lista18:04SportFløya vant i målfest18:01SportWalnum Vinje avgjorde for Stjørdals-Blink17:58SportHoelgaard briljerte på sisteetappen i Arctic Race, Lutsenko ble sammenlagtvinner17:56SportKjelsås fortsatte seiersrekken17:51SportHjemmeseier for Stabæk over Kristiansund17:47NorgePolitiets håndtering av moskéangrepet i Bærum skal evalueres17:46SportFikseth Fossem ble helten for Medkila17:34NorgeFolk tror jorda er flat og Elvis lever: – Ødelegger demokratiet17:24SportLundstram ble helten da Sheffield United senket Palace17:18VerdenTrump vurderer fortsatt å kjøpe Grønland17:08VerdenFolkehav i Hongkongs gater – vil vise at de er fredelige17:03SportSørås Sebulonsen-dobbel for Sola17:01VerdenRedningsbåten Open Arms sier nei til trygg havn i Spania16:57SportJohnsen sikret poeng for Mjølner16:57SportNytt tap for Arendal16:51SportVatshelle Raa ble helten for Sandviken16:48SportUavgjort mellom HamKam og KFUM i målfest16:36VerdenNazistene hadde sin egen forklaring på hvem dette var16:36PolitikkFull bompengesplid mellom Venstre og Frp truer regjeringen16:23SportEngen bundesligadebuterte i Wolfsburg-seier16:13SportGrøvdal med årsbeste på 3000 meter hinder15:09PengerGir opp millioner for ordførerdrøm14:46VerdenRestaurantgjest skjøt og drepte kelner fordi «han var for treg med smørbrødet»14:41Sport20-årig rugbyspiller funnet død etter kamp14:40VerdenGibraltar avviser USAs arrestordre på iransk oljetanker14:24NorgeTrolig ikke nye avhør av Manshaus før onsdag13:51VerdenSpania tilbyr seg å ta imot redningsbåten Open Arms13:30NorgeNorges høyeste registrerte tregrense målt på 1.404 meter13:18ReiseNorwegian legger ned langrute fra Norge13:10VerdenIS sier at gruppa sto bak bryllupsangrep i Kabul12:33VerdenTre fotballsupportere ble drept i blodig oppgjør i Honduras12:22PolitikkJensen: – Vil legge fram bompengeskisse11:04NorgeNytt krav skal sikre studenter bedre undervisning10:23NorgeFem personer til sykehus etter trafikkulykke i Jølster10:20PolitikkStøre: – Vi styrer mot en krise09:54MotorSekunder unna smell rett foran øynene til Pål: – Fy f... for en idiot09:26SportTrønder kåret til årets sykkeltalent09:19NyheterElden inn i Veireno-saken før ankebehandlingen09:07PengerFacebooks kryptovaluta bekymrer Datatilsynet08:12NorgeSavnet person i Kristiansand funnet i live08:00VerdenMinst ti sivile drept av veibombe nord i Afghanistan07:41ReiseWiderøe truer med nedleggelse av 37 ruter ved momsøkning07:38VerdenTre palestinere skal være drept av israelske soldater på Gazastripen06:52VerdenBryllup ble til blodbad i Kabul – minst 63 drepte06:40NorgeSavnet kvinne i Ålesund har kommet til rette06:26NorgeDette skjer i dag05:58NorgeForening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:32NorgeDette skjedde i natt05:25VerdenOver 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03PengerHans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35Verden50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05VerdenNi omkom i hotellbrann i Ukraina04:04Verden– Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39NorgeBompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid02:43SportDjokovic ute av Cincinnati-turneringen i semifinalen02:40NorgeMulig bortføring i Tønsberg var bare lek01:48NorgeAbid Raja kaller bompengestriden unødvendig drama01:46VerdenFlere pågripelser etter at høyrenasjonalister marsjerte i Portland00:58VerdenFremmede tok farvel med offer for El Paso-massakre00:45NorgeHund drepte flere sauer i Sandnes00:24NorgeMann omkom i trafikkulykke i Trøndelag23:57SportDurasovic til finale i challengerturnering i Slovenia23:34SportBoksing: Srour og Thanderz vant i Ludwigshafen23:23SportGolf: Hovland henger med i tetsjiktet, Ventura falt av23:08SportCarlsen startet med remis i Sinquefield Cup22:52SportBerge og Genk vant stort22:35SportØdegaard med gult kort i uavgjortdrama
Populært