Les om prosjektetStatus: 45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km
Les mer45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km

Elsyklistens beste tips til langturen

I 2015 syklet Henrik Kyte Assmann Norge på langs med elsykkel, fra Nordkapp til Lindesnes. Nå gir han ABC Nyheters journalister sine beste tips.
I 2015 syklet Henrik Kyte Assmann Norge på langs med elsykkel, fra Nordkapp til Lindesnes. Nå gir han ABC Nyheters journalister sine beste tips. Foto: Henrik Kyte Assmann

– Viktig å smøre understellet hver dag.

Sommeren 2019 skal ABC Nyheters journalister Roger Grosvold og Elisabeth Bergskaug (undertegnede) sykle Norge på langs på 47 dager og dele opplevelser, møter og severdigheter med ABC Nyheters lesere i prosjektet «To på strømmen». Startskuddet for turen går 21. mai fra Lindesnes, og vi ankommer Nordkapp 4. juli.

Du kan lese mer om «To på strømmen» her.

I forberedelsene til prosjektet har vi blitt kjent med Henrik Kyte Assmann (27). Han syklet Norge på langs på elsykkel i 2015. En artikkel om turen hans i magasinet «Elsykkel» ga oss ideen om å dra på langtur selv.

Vi har spurt Assmann om å dele sine erfaringer med oss i våre foreberedelser.

(Artikkelen fortsetter under)

Henrik Kyte Assmann med sykkelen sin i Finnmark, tidlig på sykkelturen. Foto: Henrik Kyte Assmann
Henrik Kyte Assmann med sykkelen sin i Finnmark, tidlig på sykkelturen. Foto: Henrik Kyte Assmann

Fantastiske Norge

– Hva var det beste med turen din?

– Det beste var å se at fantastiske feriedestinasjoner ikke krever flyturer og lange reiser. Vi har det i vår egen bakgård. Jeg fikk bekreftet at Norge er så vakkert som noen påstår.

– Hvordan planla du ruten din?

Under planleggingsfasen var det fysiske kart som gjaldt for Assmann. Foto: Henrik Kyte Assmann
Under planleggingsfasen var det fysiske kart som gjaldt for Assmann. Foto: Henrik Kyte Assmann

– I planleggingsfasen brukte jeg nesten bare fysiske kart. Mens jeg syklet brukte jeg Google maps med GPS.

– Hvor langt syklet du hver dag?

– Godt over 100 kilometer. Det lengste jeg syklet var 180 kilometer, fra Storvik til Mo i Rana. Ofte mellom 120 og 150 kilometer. Gjerne 8-10 timer hver dag. Jeg tror gjennomsnittsfarten min var på 17-18 kilometer i timen. Med pauser hver time, annenhver time, brukte jeg rundt 6-7 timer på 100 kilometer.

– Hva gjorde du med mat og drikke under etappene?

– Jeg hadde med meg fire til seks liter vann hver dag. To flasker var festet på sykkelen, i tillegg hadde jeg brusflasker liggende i baggen. To kilo ekstra vann er alltid greit å ha. Det hendte ofte at jeg drakk alt. Det var mye varmt vær og jeg syklet langt. Lunsj og middag varierte med hvor jeg syklet. Lunsj kunne ofte være på en kafé eller burger fra en bensinstasjon.

Les mer om Assmanns sykkeltur: Forandret av gjestfrie Norge

Henrik Kyte Assmann:

  • Henrik Kyte Assmann (27) kommer fra tettstedet Valle i Aust-Agder. Han bor og jobber i Kristiansand, men er veldig stolt over å komme fra Valle. Han ser ikke bort fra at han flytter tilbake til hjembygda en dag.
  • Er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøgskole i Bergen.
  • Jobber i et regionalt traineeprogram hvor han er utplassert i ulike bedrifter. I øyeblikket jobber han i det statlige selskapet Nye Veier AS.
  • I juli 2015 syklet han Norge på lang på elsykkel fra Nordkapp til Lindenes. Han brukte 30 dager, og hadde tre hviledager underveis. Turen har hatt en stor innvirkning på livet hans. Assmann har selv blitt mer gjestfri og åpen etter å ha sovet hos fremmede i én måned. Samtidig hjalp turen ham med å finne ut av hva han ville jobbe med, og han tror ikke han hadde endt opp på samme yrkesvei og fått de samme jobbene hvis det ikke var for sykkelturen.

Utfordret av ensomheten

– Var det mye vedlikehold med sykkelen underveis?

– Nei. Det eneste jeg gjorde var å bytte plassering på fordekket og bakdekket halvveis, slik at slitasjen skulle bli lik på begge dekkene. Det fikk jeg hjelp til i en sykkelsjappe.

– Hva var den største utfordringen underveis?

– Ensomheten. Jeg skulle gjerne ha delt opplevelsen med noen. Jeg kunne gjennomført turen igjen hvis jeg hadde selskap.

Pakking før avreise. Hva skal med og hva skal bort? Assmann følte hverken at han hadde med noe som var overflødig eller at han burde tatt med noe mer. Foto: Henrik Kyte Assmann
Pakking før avreise. Hva skal med og hva skal bort? Assmann følte hverken at han hadde med noe som var overflødig eller at han burde tatt med noe mer. Foto: Henrik Kyte Assmann

– Hvor godt forberedet du deg fysisk?

– Jeg syklet en del lange turer på fire-fem timer på hybridsykkel i Bergen. Jeg trengte mye kjernemuskulatur, og la inn en ekstra innsats de siste månedene med trening av kjerne, rygg og skuldre.

– Hvor fysisk tungt var det å gjennomføre turen?

– På de lengste etappene var det tungt. Det var nok dels i musklene og dels på grunn av energinivået. Det er viktig å spise mye. Jeg hadde alltid bananer og energibarer klare. Det var særlig viktig de siste timene før batteriene på elsykkelen var tomme.

Les også: Topp 10 langdistanseturer på sykkel gjennom Europa

– Tror du det er viktig å være i god form?

– En ting er trening. Det er like viktig å jobbe med stillingen du har når du sykler. Du må stramme magemuskler og rygg litt, så ikke all belastningen er på skuldrene. Du må balansere vekten mellom mage- og ryggregionen og skuldrene. Jeg leste meg opp på riktig teknikk før jeg dro. Når du skal ha mange tråkk er det viktig å bruke energien på best mulig måte. Jeg vil si at form er en tredjedel, teknikk en tredjedel og forebygging er en tredjedel.

– Forebygging?

– En god sykkelbukse er helt nødvendig. Dårlig sykkelbukse og gnagsår kan være like ille som det å være dårlig trent. Dere må ta vare på stumpen. Jeg smurte understellet med kremen Chamois hver morgen. Det reduserer friksjon. Det, kombinert med god sykkelbukse, gjorde at jeg ikke fikk gnagsår.

(Artikkelen fortsetter under)

Vel fremme på Lindesnes ble Assmann møtt av familien. Foto: Henrik Kyte Assmann
Vel fremme på Lindesnes ble Assmann møtt av familien. Foto: Henrik Kyte Assmann

Veien er målet

– Vi har fått litt ulike råd hva gjelder skotøy. Bør vi bruke sykkelsko?

– Jeg ville aldri droppet det. Det var et viktig hjelpemiddel for meg. På vanlige pedaler får du kun nedtråkket og ikke opptråkket. Det er en del å hente i opptråkket når du skal trå så lenge og så mye. Du får opptil 30 prosent mer energi ut av tråkket ditt med sykkelsko. De kommer særlig til sin rett på etapper med mye stigning.

– Var det noe du ville gjort annerledes?

– Jeg skulle ønske jeg hadde 35-40 dager til rådighet istedenfor bare 30. Jeg måtte forte meg gjennom Nord-Norge, som var den fineste delen, og det var litt synd.

– Hva bør vi glede oss til?

– Helgelandskysten, Lofoten, Vesterålen og Senja. Gled dere til Kvaløya ved Tromsø. Der ligger Eide landhandel, det er skikkelig beundringsverdig hva de har fått til. De øde viddene i Finnmark gjorde også inntrykk.

– Er det noen siste råd du vil komme med?

– Vær åpen med de dere møter langs veien. Tør å bli kjent med menneskene dere møter og la dem bli kjent med dere. Husk at målet i seg selv ikke nødvendigvis er det største målet, men alt som skjer underveis. Veien er viktigst. Målgang er sekundært.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Oslo-byrådet vil massivt redusere biltrafikken10:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt krigsfunn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 1941: 267 ble drept09:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Russisk isbryter vest av Ålesund meldte mayday08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 Tok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Kurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Gir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Tyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu
Siste nytt
11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeOslo-byrådet vil massivt redusere biltrafikken10:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt krigsfunn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 1941: 267 ble drept09:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeRussisk isbryter vest av Ålesund meldte mayday08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeTok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenKurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerGir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54NorgeMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenTyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu
Populært