Les om prosjektetStatus: 45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km
Les mer45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km

Elsyklistens beste tips til langturen

I 2015 syklet Henrik Kyte Assmann Norge på langs med elsykkel, fra Nordkapp til Lindesnes. Nå gir han ABC Nyheters journalister sine beste tips.
I 2015 syklet Henrik Kyte Assmann Norge på langs med elsykkel, fra Nordkapp til Lindesnes. Nå gir han ABC Nyheters journalister sine beste tips. Foto: Henrik Kyte Assmann

– Viktig å smøre understellet hver dag.

Sommeren 2019 skal ABC Nyheters journalister Roger Grosvold og Elisabeth Bergskaug (undertegnede) sykle Norge på langs på 47 dager og dele opplevelser, møter og severdigheter med ABC Nyheters lesere i prosjektet «To på strømmen». Startskuddet for turen går 21. mai fra Lindesnes, og vi ankommer Nordkapp 4. juli.

Du kan lese mer om «To på strømmen» her.

I forberedelsene til prosjektet har vi blitt kjent med Henrik Kyte Assmann (27). Han syklet Norge på langs på elsykkel i 2015. En artikkel om turen hans i magasinet «Elsykkel» ga oss ideen om å dra på langtur selv.

Vi har spurt Assmann om å dele sine erfaringer med oss i våre foreberedelser.

(Artikkelen fortsetter under)

Henrik Kyte Assmann med sykkelen sin i Finnmark, tidlig på sykkelturen. Foto: Henrik Kyte Assmann
Henrik Kyte Assmann med sykkelen sin i Finnmark, tidlig på sykkelturen. Foto: Henrik Kyte Assmann

Fantastiske Norge

– Hva var det beste med turen din?

– Det beste var å se at fantastiske feriedestinasjoner ikke krever flyturer og lange reiser. Vi har det i vår egen bakgård. Jeg fikk bekreftet at Norge er så vakkert som noen påstår.

– Hvordan planla du ruten din?

Under planleggingsfasen var det fysiske kart som gjaldt for Assmann. Foto: Henrik Kyte Assmann
Under planleggingsfasen var det fysiske kart som gjaldt for Assmann. Foto: Henrik Kyte Assmann

– I planleggingsfasen brukte jeg nesten bare fysiske kart. Mens jeg syklet brukte jeg Google maps med GPS.

– Hvor langt syklet du hver dag?

– Godt over 100 kilometer. Det lengste jeg syklet var 180 kilometer, fra Storvik til Mo i Rana. Ofte mellom 120 og 150 kilometer. Gjerne 8-10 timer hver dag. Jeg tror gjennomsnittsfarten min var på 17-18 kilometer i timen. Med pauser hver time, annenhver time, brukte jeg rundt 6-7 timer på 100 kilometer.

– Hva gjorde du med mat og drikke under etappene?

– Jeg hadde med meg fire til seks liter vann hver dag. To flasker var festet på sykkelen, i tillegg hadde jeg brusflasker liggende i baggen. To kilo ekstra vann er alltid greit å ha. Det hendte ofte at jeg drakk alt. Det var mye varmt vær og jeg syklet langt. Lunsj og middag varierte med hvor jeg syklet. Lunsj kunne ofte være på en kafé eller burger fra en bensinstasjon.

Les mer om Assmanns sykkeltur: Forandret av gjestfrie Norge

Henrik Kyte Assmann:

  • Henrik Kyte Assmann (27) kommer fra tettstedet Valle i Aust-Agder. Han bor og jobber i Kristiansand, men er veldig stolt over å komme fra Valle. Han ser ikke bort fra at han flytter tilbake til hjembygda en dag.
  • Er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøgskole i Bergen.
  • Jobber i et regionalt traineeprogram hvor han er utplassert i ulike bedrifter. I øyeblikket jobber han i det statlige selskapet Nye Veier AS.
  • I juli 2015 syklet han Norge på lang på elsykkel fra Nordkapp til Lindenes. Han brukte 30 dager, og hadde tre hviledager underveis. Turen har hatt en stor innvirkning på livet hans. Assmann har selv blitt mer gjestfri og åpen etter å ha sovet hos fremmede i én måned. Samtidig hjalp turen ham med å finne ut av hva han ville jobbe med, og han tror ikke han hadde endt opp på samme yrkesvei og fått de samme jobbene hvis det ikke var for sykkelturen.

Utfordret av ensomheten

– Var det mye vedlikehold med sykkelen underveis?

– Nei. Det eneste jeg gjorde var å bytte plassering på fordekket og bakdekket halvveis, slik at slitasjen skulle bli lik på begge dekkene. Det fikk jeg hjelp til i en sykkelsjappe.

– Hva var den største utfordringen underveis?

– Ensomheten. Jeg skulle gjerne ha delt opplevelsen med noen. Jeg kunne gjennomført turen igjen hvis jeg hadde selskap.

Pakking før avreise. Hva skal med og hva skal bort? Assmann følte hverken at han hadde med noe som var overflødig eller at han burde tatt med noe mer. Foto: Henrik Kyte Assmann
Pakking før avreise. Hva skal med og hva skal bort? Assmann følte hverken at han hadde med noe som var overflødig eller at han burde tatt med noe mer. Foto: Henrik Kyte Assmann

– Hvor godt forberedet du deg fysisk?

– Jeg syklet en del lange turer på fire-fem timer på hybridsykkel i Bergen. Jeg trengte mye kjernemuskulatur, og la inn en ekstra innsats de siste månedene med trening av kjerne, rygg og skuldre.

– Hvor fysisk tungt var det å gjennomføre turen?

– På de lengste etappene var det tungt. Det var nok dels i musklene og dels på grunn av energinivået. Det er viktig å spise mye. Jeg hadde alltid bananer og energibarer klare. Det var særlig viktig de siste timene før batteriene på elsykkelen var tomme.

Les også: Topp 10 langdistanseturer på sykkel gjennom Europa

– Tror du det er viktig å være i god form?

– En ting er trening. Det er like viktig å jobbe med stillingen du har når du sykler. Du må stramme magemuskler og rygg litt, så ikke all belastningen er på skuldrene. Du må balansere vekten mellom mage- og ryggregionen og skuldrene. Jeg leste meg opp på riktig teknikk før jeg dro. Når du skal ha mange tråkk er det viktig å bruke energien på best mulig måte. Jeg vil si at form er en tredjedel, teknikk en tredjedel og forebygging er en tredjedel.

– Forebygging?

– En god sykkelbukse er helt nødvendig. Dårlig sykkelbukse og gnagsår kan være like ille som det å være dårlig trent. Dere må ta vare på stumpen. Jeg smurte understellet med kremen Chamois hver morgen. Det reduserer friksjon. Det, kombinert med god sykkelbukse, gjorde at jeg ikke fikk gnagsår.

(Artikkelen fortsetter under)

Vel fremme på Lindesnes ble Assmann møtt av familien. Foto: Henrik Kyte Assmann
Vel fremme på Lindesnes ble Assmann møtt av familien. Foto: Henrik Kyte Assmann

Veien er målet

– Vi har fått litt ulike råd hva gjelder skotøy. Bør vi bruke sykkelsko?

– Jeg ville aldri droppet det. Det var et viktig hjelpemiddel for meg. På vanlige pedaler får du kun nedtråkket og ikke opptråkket. Det er en del å hente i opptråkket når du skal trå så lenge og så mye. Du får opptil 30 prosent mer energi ut av tråkket ditt med sykkelsko. De kommer særlig til sin rett på etapper med mye stigning.

– Var det noe du ville gjort annerledes?

– Jeg skulle ønske jeg hadde 35-40 dager til rådighet istedenfor bare 30. Jeg måtte forte meg gjennom Nord-Norge, som var den fineste delen, og det var litt synd.

– Hva bør vi glede oss til?

– Helgelandskysten, Lofoten, Vesterålen og Senja. Gled dere til Kvaløya ved Tromsø. Der ligger Eide landhandel, det er skikkelig beundringsverdig hva de har fått til. De øde viddene i Finnmark gjorde også inntrykk.

– Er det noen siste råd du vil komme med?

– Vær åpen med de dere møter langs veien. Tør å bli kjent med menneskene dere møter og la dem bli kjent med dere. Husk at målet i seg selv ikke nødvendigvis er det største målet, men alt som skjer underveis. Veien er viktigst. Målgang er sekundært.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:31 Ikke lenger fare for eksplosjon etter tankbilvelt i Aure20:24 Høie vil ikke si noe om helsetilstanden til sønnen til den IS-siktede kvinnen20:13 Knallstart av Norge ga 31-28-seier over Island i EM19:58 Nytt coronavirus har spredd seg til USA19:25 Sundby meldes startklar til prøve-VM i Oberstdorf19:23 Østerriksk dobbeltseier i utforrenn over to omganger, bestenotering for Wembstad18:41 Bondevik skjønner at Jensen ikke syntes det var «gøy» lenger18:39 Anklager om urent spill i riksrettssaken mot Trump18:35 Tyskland etterforsker Mitsubishi for utslippsjuks18:30 – Misbrukte kvinne og fikk henne til å ha sex med andre menn18:14 22-åring erkjenner straffskyld for Circle K-drapet i Bergen18:12 Erstatning til passasjerer etter SAS-streiken kan komme opp for EUs domstol17:50 Fire søkere til stillingen som Kripos-sjef17:37 Hillary Clinton langer ut mot Bernie Sanders17:33 Politiet vet fortsatt ikke årsaken til at en mann i Nordfjordeid døde17:24 Magnus Carlsen slo 16-årig iransk stjerneskudd17:15 – Vi måtte bare la det stå til17:14 Se Thunbergs svar til Trump: – Driter i politikken din17:06 Finanseliten i Davos har spyttet milliarder inn i olje, kull og gass16:02 Fornærmet kvinne avviser svertekampanje mot tidligere medieleder16:01 Drapssiktet i Søndre Land er tidligere dømt for drapsforsøk15:50 Tysk legende om hattrick-Haaland: – Verdt hver euro15:40 Casper Ruud utslått av Australian Open etter maratondrama15:14 Rett til angrep på KrF-hjertesak: – Gleder meg til å foreslå eggdonasjon15:13 Sikkerhetssone på flere hundre meter rundt veltet tankbil15:05 En person omkom i flyulykke ved Kongsvinger14:17 Christensen inn i EM-troppen for småsyk Sæverås14:16 Restene etter Zlatan-statuen blir fjernet14:01 Måtte rykke ut mot russiske krigsfly tre ganger på én dag13:22 – Når banker selger oss noe vi ikke har fått, må de betale tilbake12:51 Solberg vil ha regjeringskabalen klar innen slutten av måneden12:50 Politiet håper å få utlevert Prinsdal-siktet i løpet av uken12:43 Krangling om regler og tempo i riksrettssaken i USA12:18 Deila-elev: – Han er litt som Klopp11:38 En femte mann pågrepet og siktet i dobbeltdrapssaken i Bergen11:14 Siktelse endret i Sola-drapssaken11:12 Trump: – USA vinner som aldri før11:06 Buss blåste av veien i Lofoten11:05 Her er sakene Frp vil ha omkamp om – og én utfordring fra Ap10:51 Dette er Norges skrekkscenarioer i EM10:47 Brann i Sibir har krevd mange menneskeliv10:32 Carlsen møter sjakkens nye wonderboy09:41 Hopp-profil om sesongen: – En mental påkjenning09:39 Tøft EM-liv for Sagosen og co.09:38 Toppmøte for å legge statsrådskabal09:27 Tidligere medieleder erklærte seg ikke skyldig i gjentatte voldtekter09:27 Interpols ekssjef dømt til over 13 års fengsel i Kina08:37 Listhaug avviser lederdebatt08:34 Høie ser mulighet til å kutte statsrådsposter08:30 Ringeriksbanen blir forsinket – kanskje ikke ferdig før på 2030-tallet08:14 Iran bekrefter at fly ble truffet av to missiler07:59 Vei stengt på grunn av jordras i Volda07:38 To eksplosjoner i boligblokk i Stockholm – 50 evakuert07:32 Mistanke om at mann er smittet av nytt virus i Australia07:03 Ut mot USA etter Solberg-svar: – Likegyldighet for norske soldaters liv07:00 Kronprins Haakon til Israel for å markere 75 år siden frigjøringen av Auschwitz-Birkenau06:59 Tre tenåringer til sykehus etter å ha krasjet i tyvlånt bil06:30 Tøff kamp for å fylle opp EM-hallen – 7500 ledige finalebilletter06:09 Prins Harry har reist til Canada06:00 Dette skjer i dag05:37 Frp skal ha kastet kortene allerede før helga05:30 Dette skjedde i natt05:16 Zuccarello og Minnesota Wild tapte jevn kamp mot Florida Panthers05:00 Washington Post: Trump bløffer i snitt 22 ganger om dagen04:05 Sanner aktuell som ny finansminister03:54 Senatsleder McConnell la fram riksrettsregler03:13 Siktelse mot kirketjener utvidet til å omhandle overgrep03:13 Migranter møtt med tåregass på Mexicos grense03:05 Fire røykfrie uker reduserer risiko ved operasjoner02:01 USA venter med tolløkning og fortsetter skatteforhandlingen med Frankrike01:56 Nytt lungevirus kan spre seg til Norge01:55 Nytt lungevirus i Kina kan smitte mellom mennesker01:26 Pelsdyrbøndene forventer bedre kompensasjon med Frp i opposisjon00:36 Mann møtte på legevakta på Romerike med knivskader00:24 Frp-exit kan føre til at KrFs abortseier ryker00:21 Ocean Viking får legge til land i Italia23:44 Tenåring innlagt på sykehus etter å ha ruset seg på muskatnøtt23:35 Pompeo krever slutt på Maduros «tyranni»23:27 Silje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen23:23 IS ledes av turkmensk iraker23:10 Silje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen22:43 Rakettangrep mot Bagdads grønne sone22:42 Salmonella påvist i 33 tonn kylling fra Polen22:11 FN-komité advarer mot retur av klimaflyktninger22:08 Ørjan Håskjold Nyland får Genk-spiss som lagkamerat21:56 Uvær herjer i deler av Spania21:46 Inter bekrefter bud på Christian Eriksen21:41 Huawei-topp på plass i canadisk domstol21:13 Flytrøbbel skaper problemer for den norske X-Games-troppen20:54 Alkohol kan ikke selges som «nyheter», mener Helsedirektoratet20:17 Bilen var splitter ny – men etter to mil kom problemene...20:01 Trumps advokater kaller riksrettssaken en parodi20:01 To NTNU-forskere siktet av PST19:58 Rotevatn, Asheim og Lindtveit på ønskelista til nye statsrådsposter19:29 Klager inn klima-reklame: – Med på å skape angst hos barn19:28 Trump og Biden på kollisjonskurs19:21 Dramatisk kollisjon: Pilotene måtte vaske frontruta for hånd – i lufta18:56 – Tallene gjør meg bekymret når vi vet hvor viktig kvaliteten på psykisk helsevern er18:42 Forsvarssjefen: – Nedskytingen av det ukrainske flyet tyder på at Iran var forberedt på krig18:22 Klart for debatt om Siv Jensens framtid
Siste nytt
20:31NorgeIkke lenger fare for eksplosjon etter tankbilvelt i Aure20:24NorgeHøie vil ikke si noe om helsetilstanden til sønnen til den IS-siktede kvinnen20:13SportKnallstart av Norge ga 31-28-seier over Island i EM19:58VerdenNytt coronavirus har spredd seg til USA19:25SportSundby meldes startklar til prøve-VM i Oberstdorf19:23SportØsterriksk dobbeltseier i utforrenn over to omganger, bestenotering for Wembstad18:41PolitikkBondevik skjønner at Jensen ikke syntes det var «gøy» lenger18:39PolitikkAnklager om urent spill i riksrettssaken mot Trump18:35MotorTyskland etterforsker Mitsubishi for utslippsjuks18:30Norge– Misbrukte kvinne og fikk henne til å ha sex med andre menn18:14Norge22-åring erkjenner straffskyld for Circle K-drapet i Bergen18:12PengerErstatning til passasjerer etter SAS-streiken kan komme opp for EUs domstol17:50NorgeFire søkere til stillingen som Kripos-sjef17:37PolitikkHillary Clinton langer ut mot Bernie Sanders17:33NorgePolitiet vet fortsatt ikke årsaken til at en mann i Nordfjordeid døde17:24SportMagnus Carlsen slo 16-årig iransk stjerneskudd17:15Norge– Vi måtte bare la det stå til17:14VerdenSe Thunbergs svar til Trump: – Driter i politikken din17:06VerdenFinanseliten i Davos har spyttet milliarder inn i olje, kull og gass16:02NorgeFornærmet kvinne avviser svertekampanje mot tidligere medieleder16:01NorgeDrapssiktet i Søndre Land er tidligere dømt for drapsforsøk15:50SportTysk legende om hattrick-Haaland: – Verdt hver euro15:40SportCasper Ruud utslått av Australian Open etter maratondrama15:14Helse og livsstilRett til angrep på KrF-hjertesak: – Gleder meg til å foreslå eggdonasjon15:13NorgeSikkerhetssone på flere hundre meter rundt veltet tankbil15:05NorgeEn person omkom i flyulykke ved Kongsvinger14:17SportChristensen inn i EM-troppen for småsyk Sæverås14:16SportRestene etter Zlatan-statuen blir fjernet14:01NorgeMåtte rykke ut mot russiske krigsfly tre ganger på én dag13:22Penger– Når banker selger oss noe vi ikke har fått, må de betale tilbake12:51PolitikkSolberg vil ha regjeringskabalen klar innen slutten av måneden12:50NorgePolitiet håper å få utlevert Prinsdal-siktet i løpet av uken12:43VerdenKrangling om regler og tempo i riksrettssaken i USA12:18SportDeila-elev: – Han er litt som Klopp11:38NorgeEn femte mann pågrepet og siktet i dobbeltdrapssaken i Bergen11:14NorgeSiktelse endret i Sola-drapssaken11:12VerdenTrump: – USA vinner som aldri før11:06NorgeBuss blåste av veien i Lofoten11:05PolitikkHer er sakene Frp vil ha omkamp om – og én utfordring fra Ap10:51SportDette er Norges skrekkscenarioer i EM10:47VerdenBrann i Sibir har krevd mange menneskeliv10:32SportCarlsen møter sjakkens nye wonderboy09:41SportHopp-profil om sesongen: – En mental påkjenning09:39SportTøft EM-liv for Sagosen og co.09:38PolitikkToppmøte for å legge statsrådskabal09:27KulturTidligere medieleder erklærte seg ikke skyldig i gjentatte voldtekter09:27VerdenInterpols ekssjef dømt til over 13 års fengsel i Kina08:37PolitikkListhaug avviser lederdebatt08:34PolitikkHøie ser mulighet til å kutte statsrådsposter08:30NorgeRingeriksbanen blir forsinket – kanskje ikke ferdig før på 2030-tallet08:14VerdenIran bekrefter at fly ble truffet av to missiler07:59NorgeVei stengt på grunn av jordras i Volda07:38VerdenTo eksplosjoner i boligblokk i Stockholm – 50 evakuert07:32VerdenMistanke om at mann er smittet av nytt virus i Australia07:03PolitikkUt mot USA etter Solberg-svar: – Likegyldighet for norske soldaters liv07:00NorgeKronprins Haakon til Israel for å markere 75 år siden frigjøringen av Auschwitz-Birkenau06:59NorgeTre tenåringer til sykehus etter å ha krasjet i tyvlånt bil06:30SportTøff kamp for å fylle opp EM-hallen – 7500 ledige finalebilletter06:09KulturPrins Harry har reist til Canada06:00NorgeDette skjer i dag05:37PolitikkFrp skal ha kastet kortene allerede før helga05:30NorgeDette skjedde i natt05:16SportZuccarello og Minnesota Wild tapte jevn kamp mot Florida Panthers05:00VerdenWashington Post: Trump bløffer i snitt 22 ganger om dagen04:05PolitikkSanner aktuell som ny finansminister03:54PolitikkSenatsleder McConnell la fram riksrettsregler03:13NorgeSiktelse mot kirketjener utvidet til å omhandle overgrep03:13VerdenMigranter møtt med tåregass på Mexicos grense03:05Helse og livsstilFire røykfrie uker reduserer risiko ved operasjoner02:01PengerUSA venter med tolløkning og fortsetter skatteforhandlingen med Frankrike01:56Helse og livsstilNytt lungevirus kan spre seg til Norge01:55Helse og livsstilNytt lungevirus i Kina kan smitte mellom mennesker01:26PengerPelsdyrbøndene forventer bedre kompensasjon med Frp i opposisjon00:36NorgeMann møtte på legevakta på Romerike med knivskader00:24PolitikkFrp-exit kan føre til at KrFs abortseier ryker00:21VerdenOcean Viking får legge til land i Italia23:44NorgeTenåring innlagt på sykehus etter å ha ruset seg på muskatnøtt23:35VerdenPompeo krever slutt på Maduros «tyranni»23:27SportSilje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen23:23VerdenIS ledes av turkmensk iraker23:10SportSilje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen22:43VerdenRakettangrep mot Bagdads grønne sone22:42VerdenSalmonella påvist i 33 tonn kylling fra Polen22:11PolitikkFN-komité advarer mot retur av klimaflyktninger22:08SportØrjan Håskjold Nyland får Genk-spiss som lagkamerat21:56VerdenUvær herjer i deler av Spania21:46SportInter bekrefter bud på Christian Eriksen21:41VerdenHuawei-topp på plass i canadisk domstol21:13SportFlytrøbbel skaper problemer for den norske X-Games-troppen20:54NorgeAlkohol kan ikke selges som «nyheter», mener Helsedirektoratet20:17MotorBilen var splitter ny – men etter to mil kom problemene...20:01PolitikkTrumps advokater kaller riksrettssaken en parodi20:01NorgeTo NTNU-forskere siktet av PST19:58NorgeRotevatn, Asheim og Lindtveit på ønskelista til nye statsrådsposter19:29NorgeKlager inn klima-reklame: – Med på å skape angst hos barn19:28VerdenTrump og Biden på kollisjonskurs19:21VerdenDramatisk kollisjon: Pilotene måtte vaske frontruta for hånd – i lufta18:56Helse og livsstil– Tallene gjør meg bekymret når vi vet hvor viktig kvaliteten på psykisk helsevern er18:42NorgeForsvarssjefen: – Nedskytingen av det ukrainske flyet tyder på at Iran var forberedt på krig18:22PolitikkKlart for debatt om Siv Jensens framtid
Populært