Meny
Les om prosjektetStatus: Dag 37 av 45 dager • 2626 km av 3351 km
Les merDag 37 av 45 dager • 2626 km av 3351 km

Elsyklistens beste tips til langturen

I 2015 syklet Henrik Kyte Assmann Norge på langs med elsykkel, fra Nordkapp til Lindesnes. Nå gir han ABC Nyheters journalister sine beste tips.
I 2015 syklet Henrik Kyte Assmann Norge på langs med elsykkel, fra Nordkapp til Lindesnes. Nå gir han ABC Nyheters journalister sine beste tips. Foto: Henrik Kyte Assmann

– Viktig å smøre understellet hver dag.

Sommeren 2019 skal ABC Nyheters journalister Roger Grosvold og Elisabeth Bergskaug (undertegnede) sykle Norge på langs på 47 dager og dele opplevelser, møter og severdigheter med ABC Nyheters lesere i prosjektet «To på strømmen». Startskuddet for turen går 21. mai fra Lindesnes, og vi ankommer Nordkapp 4. juli.

Du kan lese mer om «To på strømmen» her.

I forberedelsene til prosjektet har vi blitt kjent med Henrik Kyte Assmann (27). Han syklet Norge på langs på elsykkel i 2015. En artikkel om turen hans i magasinet «Elsykkel» ga oss ideen om å dra på langtur selv.

Vi har spurt Assmann om å dele sine erfaringer med oss i våre foreberedelser.

(Artikkelen fortsetter under)

Henrik Kyte Assmann med sykkelen sin i Finnmark, tidlig på sykkelturen. Foto: Henrik Kyte Assmann
Henrik Kyte Assmann med sykkelen sin i Finnmark, tidlig på sykkelturen. Foto: Henrik Kyte Assmann

Fantastiske Norge

– Hva var det beste med turen din?

– Det beste var å se at fantastiske feriedestinasjoner ikke krever flyturer og lange reiser. Vi har det i vår egen bakgård. Jeg fikk bekreftet at Norge er så vakkert som noen påstår.

– Hvordan planla du ruten din?

Under planleggingsfasen var det fysiske kart som gjaldt for Assmann. Foto: Henrik Kyte Assmann
Under planleggingsfasen var det fysiske kart som gjaldt for Assmann. Foto: Henrik Kyte Assmann

– I planleggingsfasen brukte jeg nesten bare fysiske kart. Mens jeg syklet brukte jeg Google maps med GPS.

– Hvor langt syklet du hver dag?

– Godt over 100 kilometer. Det lengste jeg syklet var 180 kilometer, fra Storvik til Mo i Rana. Ofte mellom 120 og 150 kilometer. Gjerne 8-10 timer hver dag. Jeg tror gjennomsnittsfarten min var på 17-18 kilometer i timen. Med pauser hver time, annenhver time, brukte jeg rundt 6-7 timer på 100 kilometer.

– Hva gjorde du med mat og drikke under etappene?

– Jeg hadde med meg fire til seks liter vann hver dag. To flasker var festet på sykkelen, i tillegg hadde jeg brusflasker liggende i baggen. To kilo ekstra vann er alltid greit å ha. Det hendte ofte at jeg drakk alt. Det var mye varmt vær og jeg syklet langt. Lunsj og middag varierte med hvor jeg syklet. Lunsj kunne ofte være på en kafé eller burger fra en bensinstasjon.

Les mer om Assmanns sykkeltur: Forandret av gjestfrie Norge

Henrik Kyte Assmann:

  • Henrik Kyte Assmann (27) kommer fra tettstedet Valle i Aust-Agder. Han bor og jobber i Kristiansand, men er veldig stolt over å komme fra Valle. Han ser ikke bort fra at han flytter tilbake til hjembygda en dag.
  • Er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøgskole i Bergen.
  • Jobber i et regionalt traineeprogram hvor han er utplassert i ulike bedrifter. I øyeblikket jobber han i det statlige selskapet Nye Veier AS.
  • I juli 2015 syklet han Norge på lang på elsykkel fra Nordkapp til Lindenes. Han brukte 30 dager, og hadde tre hviledager underveis. Turen har hatt en stor innvirkning på livet hans. Assmann har selv blitt mer gjestfri og åpen etter å ha sovet hos fremmede i én måned. Samtidig hjalp turen ham med å finne ut av hva han ville jobbe med, og han tror ikke han hadde endt opp på samme yrkesvei og fått de samme jobbene hvis det ikke var for sykkelturen.

Utfordret av ensomheten

– Var det mye vedlikehold med sykkelen underveis?

– Nei. Det eneste jeg gjorde var å bytte plassering på fordekket og bakdekket halvveis, slik at slitasjen skulle bli lik på begge dekkene. Det fikk jeg hjelp til i en sykkelsjappe.

– Hva var den største utfordringen underveis?

– Ensomheten. Jeg skulle gjerne ha delt opplevelsen med noen. Jeg kunne gjennomført turen igjen hvis jeg hadde selskap.

Pakking før avreise. Hva skal med og hva skal bort? Assmann følte hverken at han hadde med noe som var overflødig eller at han burde tatt med noe mer. Foto: Henrik Kyte Assmann
Pakking før avreise. Hva skal med og hva skal bort? Assmann følte hverken at han hadde med noe som var overflødig eller at han burde tatt med noe mer. Foto: Henrik Kyte Assmann

– Hvor godt forberedet du deg fysisk?

– Jeg syklet en del lange turer på fire-fem timer på hybridsykkel i Bergen. Jeg trengte mye kjernemuskulatur, og la inn en ekstra innsats de siste månedene med trening av kjerne, rygg og skuldre.

– Hvor fysisk tungt var det å gjennomføre turen?

– På de lengste etappene var det tungt. Det var nok dels i musklene og dels på grunn av energinivået. Det er viktig å spise mye. Jeg hadde alltid bananer og energibarer klare. Det var særlig viktig de siste timene før batteriene på elsykkelen var tomme.

Les også: Topp 10 langdistanseturer på sykkel gjennom Europa

– Tror du det er viktig å være i god form?

– En ting er trening. Det er like viktig å jobbe med stillingen du har når du sykler. Du må stramme magemuskler og rygg litt, så ikke all belastningen er på skuldrene. Du må balansere vekten mellom mage- og ryggregionen og skuldrene. Jeg leste meg opp på riktig teknikk før jeg dro. Når du skal ha mange tråkk er det viktig å bruke energien på best mulig måte. Jeg vil si at form er en tredjedel, teknikk en tredjedel og forebygging er en tredjedel.

– Forebygging?

– En god sykkelbukse er helt nødvendig. Dårlig sykkelbukse og gnagsår kan være like ille som det å være dårlig trent. Dere må ta vare på stumpen. Jeg smurte understellet med kremen Chamois hver morgen. Det reduserer friksjon. Det, kombinert med god sykkelbukse, gjorde at jeg ikke fikk gnagsår.

(Artikkelen fortsetter under)

Vel fremme på Lindesnes ble Assmann møtt av familien. Foto: Henrik Kyte Assmann
Vel fremme på Lindesnes ble Assmann møtt av familien. Foto: Henrik Kyte Assmann

Veien er målet

– Vi har fått litt ulike råd hva gjelder skotøy. Bør vi bruke sykkelsko?

– Jeg ville aldri droppet det. Det var et viktig hjelpemiddel for meg. På vanlige pedaler får du kun nedtråkket og ikke opptråkket. Det er en del å hente i opptråkket når du skal trå så lenge og så mye. Du får opptil 30 prosent mer energi ut av tråkket ditt med sykkelsko. De kommer særlig til sin rett på etapper med mye stigning.

– Var det noe du ville gjort annerledes?

– Jeg skulle ønske jeg hadde 35-40 dager til rådighet istedenfor bare 30. Jeg måtte forte meg gjennom Nord-Norge, som var den fineste delen, og det var litt synd.

– Hva bør vi glede oss til?

– Helgelandskysten, Lofoten, Vesterålen og Senja. Gled dere til Kvaløya ved Tromsø. Der ligger Eide landhandel, det er skikkelig beundringsverdig hva de har fått til. De øde viddene i Finnmark gjorde også inntrykk.

– Er det noen siste råd du vil komme med?

– Vær åpen med de dere møter langs veien. Tør å bli kjent med menneskene dere møter og la dem bli kjent med dere. Husk at målet i seg selv ikke nødvendigvis er det største målet, men alt som skjer underveis. Veien er viktigst. Målgang er sekundært.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:20 Sjakkprofiler ut mot Carlsen: – En stor tragedie13:52 Iran passerer grense for anriket uran13:51 Håpefulle demokrater møtes til debatt13:23 Hetebølge i Europa nærmer seg rekordvarme13:03 Nærmest maktesløse overfor elsparkesyklene12:57 Tottenham setter klubbrekord for å hente Lyon-spiller12:55 Kvinne til sykehus etter dresinulykke12:29 Drapssiktet mann løslatt i Florø12:28 Sykdomsutbrudd i Englands VM-tropp før Norge-møtet12:15 Hjelmeset gir seg som skiskytternes idrettssjef12:09 Politiet tror Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept12:03 Laengen klar for Tour de France11:52 Menneskesmuglerbil krasjet i Tyrkia - minst ti døde11:20 Varmt sommervær i vente på Sør- og Østlandet11:18 Thorsnes ble inspirert av England11:15 Bilde av druknede flyktninger vekker sterke følelser i USA10:21 Brasils president trekker omstridt våpenlov10:13 NATO sikter mot verdensrommet10:12 REC Solar permitterer minst 100 ansatte09:41 45-åring innrømmer drap på tysk politiker09:41 Reddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla09:23 Hyrer inn jurister for å vurdere Carlsens stunt09:10 Kritisk for bussjåfør etter utforkjøring08:59 Flere kvinner enn menn får reseptbelagte legemidler08:58 Franske seertall: Kvinneandelen lavere enn i mennenes VM08:54 Erna oppsummerer halvår i strid motvind08:44 Migrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak08:40 – Bussjåføren tar veldig stor risiko på andres vegne08:39 Kraftig jordskjelv rammet Mellom-Amerika08:15 Demonstranter i Hongkong ber om internasjonal støtte08:05 VM-laget scorer også på sosiale medier08:04 Svensk politi etterforsker eksplosjon08:02 Stadig flere misbruker kokain og opioider06:59 Krüger: – Utfordrende når folk forteller deg hva du skal være fornøyd med06:40 Mjelde vil ha rett til å erte klubbvenninnene06:32 Europa mot USA i fotball-VM, harde bud i OL-kampen06:30 Friskmeldt og jobbsugen Erlandsen: – Aldri aktuelt å tenke at dette ikke går bra06:30 Kraftig økning i antall selvmord i USA06:20 Avgått OUS-direktør får ny jobb ved sykehuset06:15 Enighet om ny rød regjering i Danmark06:15 Betenkt over rolleblanding ved utsendelse av utlendinger05:55 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:05 Enorm økning i mobbesaker etter lovendring05:03 San Francisco forbyr salg av e-sigaretter05:00 Skjebnedag for studiestedene Nesna og Sandnessjøen04:28 Mueller vitner for justiskomiteen 17. juli04:26 DNB er størst i Norden03:45 Stopper import kjøtt etter funn av falske sertifikater02:43 Omstridte svinebønder leverer ennå kjøtt01:30 Brasils høyesterett løslater ikke Lula01:22 17-åring voldtok søsterens 12 år gamle venninne00:31 Ikke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen00:22 Hver sjette uttransportering i fjor avbrutt23:32 Kvinne slått og ranet i Sandnes - to pågrepet23:31 Slik spilles kvartfinalene i fotball-VM23:26 Den europeiske dominansen fortsetter i VM: Italia komfortabelt videre23:20 Tidsfri Sommarøy var PR-stunt fra Innovasjon Norge23:17 Løfter om nesten 1 milliard kroner til palestinerne23:16 Real Madrid bekrefter kvinnesatsing23:13 Fansen samles og markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager23:09 Nederland til VM-kvartfinale etter straffedrama22:41 Migrantbarn flyttet fra forferdelige forhold på mottak i Texas22:23 Everton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53 «Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44 Palestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38 Bollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar20:42 Høyre nesten halvert i Bergen siden mars20:06 Hjemsøkt av utallige jordskjelv20:01 To skutt utenfor København20:00 Far dømt for trusler, vold og tvangsmating av barn19:37 Sjakkpresidenten: – Dette er krevende19:21 Stoltenberg: – Norge bør gjøre mer19:12 Hauwa (24) drept på jobb for Røde Kors19:07 Overtar Melanias talsperson18:49 Gjensidige anker flomskadekrav til Høyesterett18:48 Khashoggis forlovede ber FN følge opp gransking18:28 Person funnet død i Bergen – politiet etterforsker saken18:06 Nkom: – Bredbåndsleverandører informerer for dårlig om netthastighet17:48 Trump om Iran: – Makt og styrke er det eneste de forstår17:31 Høydebasseng på Askøy tømt og inspisert17:14 IS-topp skal være tatt i Jemen17:13 54-åring døde etter flystyrt i Mandal16:34 USA om krisen i Golfen: – Vi samarbeider med Norge16:23 Politiet varsler ny informasjon om Anne-Elisabeth16:12 Amerikansk gigant kjøper norske Nabobil16:05 Johnson fortsatt taus om husbråk16:02 Norges analytikere om VM-kvartfinalen: – Dette blir jevnt!15:53 Trond Mohn tapte milliarder på valuta15:02 Gulbrandsen skrev under for tyrkisk toppklubb14:47 58-åring dømt for 15 år gammel voldtekt14:40 Tollere fant 164 kilo hasj – årets største tollbeslag i Hedmark13:49 Lampard får tillatelse til forhandle om Chelsea-jobben13:48 FIFA innkaller til ekstraordinært møte om VAR13:31 Dommen som kan gi konsekvenser for resten av landet13:12 Carlsen betaler lisensen for medlemmer i ny sjakklubb13:11 74-åring tiltalt for voldtekt av barnebarn12:49 «Norgesglasset» på NRK P1 legges ned12:46 Dømt for å ikke ha fjernet rasisme fra Facebook-gruppe12:40 – Pønsker på å trekke USA fra avtale fra andre verdenskrig
Siste nytt
14:20SportSjakkprofiler ut mot Carlsen: – En stor tragedie13:52VerdenIran passerer grense for anriket uran13:51PolitikkHåpefulle demokrater møtes til debatt13:23VerdenHetebølge i Europa nærmer seg rekordvarme13:03NorgeNærmest maktesløse overfor elsparkesyklene12:57SportTottenham setter klubbrekord for å hente Lyon-spiller12:55NorgeKvinne til sykehus etter dresinulykke12:29NorgeDrapssiktet mann løslatt i Florø12:28SportSykdomsutbrudd i Englands VM-tropp før Norge-møtet12:15SportHjelmeset gir seg som skiskytternes idrettssjef12:09NorgePolitiet tror Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept12:03SportLaengen klar for Tour de France11:52VerdenMenneskesmuglerbil krasjet i Tyrkia - minst ti døde11:20NorgeVarmt sommervær i vente på Sør- og Østlandet11:18SportThorsnes ble inspirert av England11:15VerdenBilde av druknede flyktninger vekker sterke følelser i USA10:21VerdenBrasils president trekker omstridt våpenlov10:13VerdenNATO sikter mot verdensrommet10:12PengerREC Solar permitterer minst 100 ansatte09:41Politikk45-åring innrømmer drap på tysk politiker09:41PolitikkReddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla09:23SportHyrer inn jurister for å vurdere Carlsens stunt09:10NorgeKritisk for bussjåfør etter utforkjøring08:59Helse og livsstilFlere kvinner enn menn får reseptbelagte legemidler08:58SportFranske seertall: Kvinneandelen lavere enn i mennenes VM08:54PolitikkErna oppsummerer halvår i strid motvind08:44VerdenMigrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak08:40Norge– Bussjåføren tar veldig stor risiko på andres vegne08:39VerdenKraftig jordskjelv rammet Mellom-Amerika08:15VerdenDemonstranter i Hongkong ber om internasjonal støtte08:05SportVM-laget scorer også på sosiale medier08:04VerdenSvensk politi etterforsker eksplosjon08:02Helse og livsstilStadig flere misbruker kokain og opioider06:59SportKrüger: – Utfordrende når folk forteller deg hva du skal være fornøyd med06:40SportMjelde vil ha rett til å erte klubbvenninnene06:32SportEuropa mot USA i fotball-VM, harde bud i OL-kampen06:30SportFriskmeldt og jobbsugen Erlandsen: – Aldri aktuelt å tenke at dette ikke går bra06:30Helse og livsstilKraftig økning i antall selvmord i USA06:20NorgeAvgått OUS-direktør får ny jobb ved sykehuset06:15PolitikkEnighet om ny rød regjering i Danmark06:15NorgeBetenkt over rolleblanding ved utsendelse av utlendinger05:55NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeEnorm økning i mobbesaker etter lovendring05:03Helse og livsstilSan Francisco forbyr salg av e-sigaretter05:00NorgeSkjebnedag for studiestedene Nesna og Sandnessjøen04:28VerdenMueller vitner for justiskomiteen 17. juli04:26PengerDNB er størst i Norden03:45VerdenStopper import kjøtt etter funn av falske sertifikater02:43NorgeOmstridte svinebønder leverer ennå kjøtt01:30VerdenBrasils høyesterett løslater ikke Lula01:22Norge17-åring voldtok søsterens 12 år gamle venninne00:31NorgeIkke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen00:22NorgeHver sjette uttransportering i fjor avbrutt23:32NorgeKvinne slått og ranet i Sandnes - to pågrepet23:31SportSlik spilles kvartfinalene i fotball-VM23:26SportDen europeiske dominansen fortsetter i VM: Italia komfortabelt videre23:20NorgeTidsfri Sommarøy var PR-stunt fra Innovasjon Norge23:17VerdenLøfter om nesten 1 milliard kroner til palestinerne23:16SportReal Madrid bekrefter kvinnesatsing23:13VerdenFansen samles og markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager23:09SportNederland til VM-kvartfinale etter straffedrama22:41VerdenMigrantbarn flyttet fra forferdelige forhold på mottak i Texas22:23SportEverton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53Verden«Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44PolitikkPalestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38NorgeBollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar20:42PolitikkHøyre nesten halvert i Bergen siden mars20:06VerdenHjemsøkt av utallige jordskjelv20:01VerdenTo skutt utenfor København20:00NorgeFar dømt for trusler, vold og tvangsmating av barn19:37SportSjakkpresidenten: – Dette er krevende19:21PolitikkStoltenberg: – Norge bør gjøre mer19:12VerdenHauwa (24) drept på jobb for Røde Kors19:07VerdenOvertar Melanias talsperson18:49ForbrukerGjensidige anker flomskadekrav til Høyesterett18:48VerdenKhashoggis forlovede ber FN følge opp gransking18:28NorgePerson funnet død i Bergen – politiet etterforsker saken18:06TeknologiNkom: – Bredbåndsleverandører informerer for dårlig om netthastighet17:48PolitikkTrump om Iran: – Makt og styrke er det eneste de forstår17:31NorgeHøydebasseng på Askøy tømt og inspisert17:14VerdenIS-topp skal være tatt i Jemen17:13Norge54-åring døde etter flystyrt i Mandal16:34VerdenUSA om krisen i Golfen: – Vi samarbeider med Norge16:23NorgePolitiet varsler ny informasjon om Anne-Elisabeth16:12NorgeAmerikansk gigant kjøper norske Nabobil16:05PolitikkJohnson fortsatt taus om husbråk16:02SportNorges analytikere om VM-kvartfinalen: – Dette blir jevnt!15:53Børs og finansTrond Mohn tapte milliarder på valuta15:02SportGulbrandsen skrev under for tyrkisk toppklubb14:47Norge58-åring dømt for 15 år gammel voldtekt14:40NorgeTollere fant 164 kilo hasj – årets største tollbeslag i Hedmark13:49SportLampard får tillatelse til forhandle om Chelsea-jobben13:48SportFIFA innkaller til ekstraordinært møte om VAR13:31PengerDommen som kan gi konsekvenser for resten av landet13:12SportCarlsen betaler lisensen for medlemmer i ny sjakklubb13:11Norge74-åring tiltalt for voldtekt av barnebarn12:49Kultur«Norgesglasset» på NRK P1 legges ned12:46VerdenDømt for å ikke ha fjernet rasisme fra Facebook-gruppe12:40Verden– Pønsker på å trekke USA fra avtale fra andre verdenskrig
Populært