I 2003 fikk Lars Erik en åpenbaring på Island. Han ble sykkelfrelst

Foto: Lars Erik Sira

Det er få ting Lars Erik Sira (43) heller vil enn å være på tur med sykkel og telt. Lenge. Aller helst reiser han alene.

– Det beste med å dra alene er at du bestemmer alt selv. Gjennomgående trenger du ikke ta hensyn til andre i planleggingen av hvor du vil reise og når du vil dra av gårde om morgenen. Det er litt godt synes jeg. I hverdagen er tilpasning til andre en stor del av tilværelsen. Jeg er en person som liker å være for meg selv, og på langtur får jeg mye tid for meg selv. Det synes jeg er fint, sier Lars Erik Sira til ABC Nyheter.

Han opplever at han blir mer utadvent når han sykler langt alene. Blikket og oppmerksomheten rettes mot omgivelsene rundt og personene han møter underveis. Flere fremmede blir til gode turkamerater noen timer eller noen dager.

Lars Erik Sira (43) blogger og skriver bøker om å sykle langt i Norge. Foto: Lars Erik Sira
Lars Erik Sira (43) blogger og skriver bøker om å sykle langt i Norge. Foto: Lars Erik Sira

I 2016 syklet Sira Norge rundt. 5360 kilometer på 76 dager. Med sykkel, telt og sykkelvesker som eneste bagasje besøkte han alle Norges fylker med unntak av Buskerud. Først rundt Sør-Norge med start og slutt i Trondheim, deretter fra Harran i Trøndelag til Kirkenes. Han reiste stort sett alene, men ikke hele tiden.

– Ved et par anledninger på Norge rundt-turen kom det noen kamerater og ble med på turen noen dager. Da var jeg veldig opptatt av dem jeg hadde med meg, siden tiden vi hadde sammen var så kort. Vi snakket mye, og jeg husker knapt hvilke områder vi syklet gjennom. Det er fordeler og ulemper med begge deler. Noen øyeblikk er fine å dele med andre.

Lars Erik Sira:

  • Født 1975.
  • Bor i Melhus med familie.
  • Jobber i Statens vegvesen i Trondheim.
  • Driver sykkelbloggen Siras verden, www.sirasverden.no, som han startet opp i 2010/2011.
  • Har skrevet tre bøker om sykling: Langt langsomt – På sykkeltur langs Kystriksveien (2013), Ute og sykler – Norge rundt på 76 dager (2017), og Langtur på sykkel i Norge – En guide til planlegging og gjennomføring (2019).
  • De siste 15 årene har han vært på sykkeltur i rundt 180 døgn, og tilbakelagt mer enn 10.000 kilometer, de fleste i Norge.

Frihet fra ansvar og forpliktelser

«Gul løvetann i gresset foran meg, grønne dalsider, grå fjell, hvit snø på en topp i det fjerne, blå himmel. Jeg ser og ser og ser på dette motivet, som om hvis jeg stirrer lenge nok, så vil bildet brenne seg fast på netthinna, og jeg vil når som helst kunne hente det fram igjen for mitt indre øye.» - Utdrag fra boken «Ute og sykler – Norge rundt på 76 dager».

Sira har skrevet bok om å sykle Norge rundt på 76 dager. I «Ute og sykler – Norge rundt på 76 dager» skildrer han turhverdagen fra sykkelsetet. Gleden ved å fiske sin egen middag fem kvelder på rad, de rolige timene i teltet etter frokost med kaffekoppen, de tette båndene han knyttet til fremmede mennesker han møtte på tur. Men også smerten og ubehaget ved lange motbakker, sterk motvind og trøtte bein.

– Det ble ikke bare et avbrekk fra hverdagen. Turen ble den nye hverdagen med nye rutiner.

Turhverdagen er en enklere tilværelse enn jobb- og familiehverdagen, synes Sira. Hverdagen er mer komplisert, den inneholder mer.

– Høyere tempo, flere gjøremål, mer ansvar for familie og hjem, regninger, lån som skal betjenes, vedlikehold, avtaler, jobb. På langtur kan du våkne av deg selv hver dag, ligge i teltet og kose deg med frokost og kaffe så lenge du ønsker, sykle fem-seks timer. Kanskje syv. Etter det følger en rolig ettermiddag. Det er ingenting som skal gjøres. Du skal bare leve og eksistere. Den frie tilværelsen er veldig fin, og den tror jeg mange som har vært på langtur kjenner seg igjen i, uansett reiseform, forteller Sira til ABC Nyheter.

(Saken fortsetter under)

Lofoten er et av stedene Lars Erik Sira liker aller best å sykle i Norge, men han advarer mot at det kan være mye trafikk på veiene i midten av juli. Foto: Lars Erik Sira
Lofoten er et av stedene Lars Erik Sira liker aller best å sykle i Norge, men han advarer mot at det kan være mye trafikk på veiene i midten av juli. Foto: Lars Erik Sira

Åpenbaringen

«Somler. Somler litt mer. Det er slike morgener som dette jeg drømte om. Våkne ute, leve livet ute, der tilværelsen er enkel og bekymringsløs. Livet leker.»

Da han dro på langtur i 2016 var det fem år siden Lars Erik Sira syklet ordentlig langt sist. I 2011 syklet han Kystriksveien i Nordland fra Bodø til Steinkjer. Det ble også til en bok.

Den første langturen han dro på med sykkel var i 2003.

– Jeg syklet Island rundt med noen kamerater i fem uker. Da hadde jeg aldri vært på tur med sykkel før. Den turen ble en åpenbaring for meg. Det livet var bare så herlig å leve, med en enorm frihetsfølelse og fravær av ansvar og forpliktelser. Jeg vet ikke helt hva vi hadde sett for oss at den turen skulle bli, men det ble veldig fint.

Island-reisen gjorde Lars Erik Sira sykkelfrelst. Nå drømmer Sira nesten alltid om å komme seg ut på langtur. Men med relativt små barn, kone og jobb i Statens vegvesen blir det vanskelig å finne tid og muligheter. Isteden sykler han på kortere turer og blogger om tursykling på bloggen Siras verden.

(Saken fortsetter under)

Selv om Sira reiste alene på sykkeltur i 76 dager hadde han mye godt selskap underveis. Her har han slått opp telt i hagen til et gjestfritt par, og får servert middag. Foto: Lars Erik Sira
Selv om Sira reiste alene på sykkeltur i 76 dager hadde han mye godt selskap underveis. Her har han slått opp telt i hagen til et gjestfritt par, og får servert middag. Foto: Lars Erik Sira

Hjelp til planlegging

«Når jeg sykler fra Eidsdal til Geiranger har jeg følelsen av å befinne meg i et sammenhengende Kodak moment, en følelse av at jeg kan stoppe når som helst og at ethvert bilde vil bli perfekt.»

Gjennom åtte år med blogging har han fått mange spørsmål om planlegging og gjennomføring av sykkelturer. Nysgjerrige lesere lurer på alt fra hva man bør pakke, om man bør velge sykkelvesker eller tilhenger til bagasjen, til om man bør sykle med sykkelsko og hvor man bør dra.

Sammen med sykkelentusiast Øyvind Wold har Lars Erik Sira forsøkt å samle svarene på mange av spørsmålene i en ny e-bok, kalt «Langtur på sykkel i Norge – En guide til planlegging og gjennomføring».

– Jeg har tenkt på å lage den boka i flere år. Det finnes ikke en sånn bok på norsk fra før, kun på engelsk. Det er klart du finner mange svar ved å lete på nettet, men gjennom bloggen har jeg fått inntrykk av at det er et marked for en sånn bok.

Sira mener noe av det viktigste du trenger å vite før du drar på langtur, er at de aller fleste av oss kan klare å dra på langtur med sykkel. Du trenger ikke kunne alt før du drar, og mye utstyr folk har fra før duger i massevis.

– Du trenger ikke fancy, dyrt utstyr. Du kan ta den sykkelen du eier fra før. I 9 av 10 tilfeller funker den, hvis du har en hybridsykkel eller en terrengsykkel som de fleste nordmenn har. I Norge er det en utbredt turkultur og mange har turutstyr hjemme. Mye av det kan garantert brukes på sykkeltur også.

(Saken fortsetter under)

Det er morgener som dette Sira drømte om før han la ut på langtur Norge rundt. Foto: Lars Erik Sira
Det er morgener som dette Sira drømte om før han la ut på langtur Norge rundt. Foto: Lars Erik Sira

Turstrekningen Sira anbefaler

«Jeg har utfordra meg sjøl i større grad enn jeg trudde jeg kom til å gjøre. Og det har gått bra. I hvert fall har jeg kommet meg gjennom dem. Jeg har vært sliten. Jeg har banna. Jeg har grått, av og til av glede, av og til av fortvilelse og utmattelse. Innimellom har jeg virkelig hata alle motbakkene. Men jeg har mestra det. Og her ligger kanskje forklaringa på hvorfor noen av inntrykka fra slitet er de som sitter igjen: Utfordring og mestring.»

Etter å ha syklet Norge rundt har Sira funnet ut hvor i landet han liker best å sykle.

– Strekningen fra Brønnøysund opp til Tromsø. Helgelandskysten, Kystriksveien, Lofoten, Senja og Vesterålen.

(Saken fortsetter under)

76 dager og 5360 kilometer senere ... Foto: Lars Erik Sira
76 dager og 5360 kilometer senere ... Foto: Lars Erik Sira

Det er også deler av denne strekningen han anbefaler varmest til de som ønsker å dra på langtur med sykkel for første gang.

– Området mellom Brønnøysund og Sandnessjøen er kjempefint. Der er det flate veier, lite trafikk og korte avstander mellom butikker og kafeer. Det er flere veier å velge mellom, mange flotte øyer du kan utforske og nok av severdigheter. Det gjør det også til et egnet sted å ta med barn på sykkeltur. Det er enkelt å finne steder å campe og gode muligheter til å fiske fra land.

– Trenger man å være godt trent eller ha mye turerfaring for å dra på en lengre sykkeltur?

– Nei. Det er det korte svaret. Å dra på sykkeltur er ganske ukomplisert når det kommer til stykket.