Lite snø i fjellet og lenge til påske

Drømmen om pudderføre og høy sol i påsken er vi mange som har. Her fra Trysil. Foto: Halvard Alvik, NTB scanpix
Drømmen om pudderføre og høy sol i påsken er vi mange som har. Her fra Trysil. Foto: Halvard Alvik, NTB scanpix Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men skisentrene har ikke gitt opp håpet om å tiltrekke seg påsketuristene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste ukene har på Østlandet båret preg av vær som minner mer om påske enn februar eller tidlig mars. Solen skinner og i luften har det vært plussgrader. Og sammen med noen regnskurer bidrar det til at snøen smeltes bort. Håpet om gjentagelse av fjorårets vinter svinner hen. Da ville snøen ingen ende ta, i hvert fall ikke før påske.

I år er snøen borte i byene, men bare å se ut av kontorvinduet er ikke godt nok mener de i Alpinanleggenes landsforening. For i fjellet er det annerledes, ikke overraskende. Og der kan det komme mer snø om ikke lenge.

Lite snø i fjellene

Klimaforsker Helga Therese Tilley Tajet ved Meteorologisk Institutt sier til ABC Nyheter at det er vanskelig å gi et konkret varsel.

– Det kan komme mye snø, sier hun, men viser samtidig til at det er langt mindre snø i fjellet i Sør-Norge i år enn hva som er normalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er like sannsynlig at det blir kaldt i mars som at det blir varmt, sier klimaforskeren.

Februar har vært veldig varm, melder Meteorologisk institutt. Faktisk 3,5 grader høyere enn normalen.

Men:

– Siden det er så lite snø, så skal det komme ganske mye nedbør for at det blir mye snø i påsken. Siden vi hadde påskevær i vinterferien, blir det interessant å se hvordan påskeværet blir, sier klimaforsker Tajet.

Og denne uken skal det komme snø, forteller Yr.no. Dernest skal det bli kaldere. Det hjelper til å holde liv i håpet om å stå på ski i bakken før afterski.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Handler om forberedelser

Hos Alpinanleggenes landsforening forteller generalsekretær Camilla Sylling Clausen at selv om det er snøfattig så langt i år, kan det fortsatt bli gode forhold i bakken. I januar fortalte hun til Dagens Næringsliv om rekordstart på sesongen. Siden er det kommet lite snø.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For to år siden var det rekordlite snø i fjellet, men det var gode forhold i bakken. Det skyldes at anleggene legger til rette for dette allerede i desember. De legger en god såle i bakken, og det er fremdeles kuldegrader om natten som hjelper, påpeker generalsekretæren til ABC Nyheter.

Clausen representerer 200 medlemmer som driver alpinanlegg. De 20 største står for 80 prosent av omsetningen i bakkene. Nå legger hun, på vegne av disse, sin lit til at det blir kaldere fremover.

– Vi skal ikke stikke under stol at vi ønsker mer snø. Men det ser ut som det blir kaldere, og da har anleggene mulighet for å etterfylle med kunstsnø. Det kan være gode forhold i bakken selv om det kommer lite snø fra himmelen, sier hun og legger til at det er vanlig med snøfall både i mars og i april.

Hun vil ikke ta sorgene på forskudd, tidlig påskevær til tross.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har lenge visst at det blir ekstra sen påske i år, det er vi veldig spente på. Ikke med tanke på om forholdene holder, men om folk søker til andre aktiviteter enn å dra til fjells.

Avhengig av kunstsnø

– Det er litt mindre snø enn normalt, men slik er det jo overalt i Sør-Norge. Vi produserte veldig mye kunstsnø og har brukt det som fundament i bakkene. Vi tenker å lage mer visst det blir kaldt, bekrefter Aurimas Vaidkus, driftsleder ved Haukelifjell skisenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I vinterferien har de hatt godt med folk, og med prognoser om kaldere vær, setter de i gang snøproduksjonen. Men det koster å kompensere naturlig snø med kunstsnø. Og så må temperaturene krype under fem minus for å få effektiv produksjon.

– Med nok kunstsnø har vi mulighet til å åpne bakkene, og cirka 70 prosent av alle nedfartene er dekket med kunstsnø. Det er ingen krise om det ikke blir kaldt, så lenge det ikke blir ekstremt varmt, sier driftslederen og fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er veldig lenge til påske og vanskelig å si noe om hvordan været og forholdene kommer til å bli. Normalt har vi nok snø så seint som påsken kommer i år. Jeg tror det er ganske like forhold her som i Røldal og på Hovden.

80 prosent kunstsnø

I bakkene på Norefjell merker de ikke noe til at det er lite snø på fjellet, slik meteorologene viser til. Alle heiser og bakker er åpne, og besøket er godt, skryter salgs- og markedsdirektør Kenneth Larsen.

– Nå har været snudd, så nå er det vinter igjen, og vi ser fremover mot en bra mars også, sier han til ABC Nyheter.

80 prosent av bakkene i anlegget har kunstsnø, noe som ifølge Larsen ikke er utenom det vanlige.

Vi får påfyll med snø natt til søndag og venter stadig fine kuldeperioder fremover. Det lages bestandig nok kunstsnø tidlig i sesongen, som tar høyde for mildværsperioder, forklarer markedsdirektøren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil utvide langrennssesongen

I langrennssporet er det også håp om skiføre til langt ut i april, forteller generalsekretær Erik Eide i Skiforeningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror det går an å gå på ski i Oslomarka til april. Særlig der det er plant, høyt og tørt, sier Eide til ABC Nyheter.

Skiforbundet har ifølge Nationen fått en million til prosjektet «Norske skispor». Prosjektet skal utveksle informasjon og erfaringer for å kunne forlenge skiføret.

– For to vintre siden var det lite snø, men vi fikk til mange kilometer med skispor likevel. Vi fikk mange henvendelser med spørsmål om hvordan vi får det til. I fjor ringte ingen, men klok av skade og viten om at det kan komme vintre igjen med mindre snø, satt vi i gang prosessen med å dele kunnskap, sier Eide.

Sjekk været der du er