Markedet for fjellhytter koker selv om vinteren smelter bort

<p>HYTTEDRØMMEN: – 100.000 husholdninger har konkrete planer om å kjøpe hytte i løpet av en treårsperiode, sier Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret. Foto: Berit Roald / NTB scanpix</p>
HYTTEDRØMMEN: – 100.000 husholdninger har konkrete planer om å kjøpe hytte i løpet av en treårsperiode, sier Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Rekordhøy nybygging, rekordhøy etterspørsel og positiv prisutvikling er status for hyttemarkedet i Norge. Mildere vintre vil neppe stoppe utviklingen med det første, men det snakkes mye om snøsikkerhet.

Det koker i hyttemarkedet i den norske fjellheimen. Samtidig kan vi lese at den norske vinteren er i ferd med å bli mye mildere enn vi er vant til. Tidligere denne uka meldte NTB at vinterferien er den nye påskeferien, fordi det er lite snø igjen når påsken kommer. Kan snøfattige vintre sette en stopper for nordmenns higen etter hytte på fjellet?

Først et blikk på hvor hett markedet faktisk er.

Fersk statistikk fra Eiendom Norge, viser at det fra februar 2018 til januar 2019 ble solgt 4104 fjellhytter i Norge, noe som er en økning på 3 prosent fra året før.

– De siste tre-fire årene har det blitt bygget rundt 5000 nye hytter hvert år, de aller fleste i fjellet. Og det omsettes årlig 14.000-15.000 hytter i fri omsetning, i tillegg til arv, skifte og lignende, sier partner Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret til ABC Nyheter.

Prisendringen for hytter på fjellet var i snitt på 4,4 prosent i fjor, og høyere for hytter tilknyttet alpinanlegg (5,5 prosent) enn såkalte langrennshytter (3,9 prosent). Den typiske fritidsboligen på fjellet i Norge koster nå 1.875.000 kroner.

Øye forteller at prisutviklingen har ligget på pluss fire-fem prosent hvert år de senere årene, men samtidig har både størrelsen og standarden på hyttene økt.

– Det er altså ikke ren prisvekst, sier han.

100.000 husholdninger vil kjøpe hytte

Og det er foreløpig ingen tegn til at interessen for å kjøpe fjellhytter er i ferd med å dempes.

– De nærmeste fire-fem årene regner vi med like høy aktivitet som i år, sier Øye og viser til ferske tall om nordmenns planer om å skaffe seg hytte.

– 100.000 husholdninger har konkrete planer om å kjøpe hytte i løpet av en treårsperiode, sier han.

Han får støtte fra hyttesjef Tone Cecilie Krange i DNB Eiendom.

– Det har vært en oppgang i mange år, der god prisutvikling i boligmarkedet og lav rente har gjort at folk har kunnet låne på husene sine for å kjøpe hytte, sier hun til ABC Nyheter og fortsetter:

– Selv om det er noen skyer på himmelen der ute i verden så vil ikke det påvirke hyttemarkedet på kort sikt. Vi ser både at utviklerne har sto tro på markedet og at det er mange nordmenn som vil kjøpe seg hytte.

Hun legger til at trenden man så for noen år siden, med at mange ville kjøpe feriebolig i utlandet, har avtatt.

– Nå er det flere som satser på hjemmemarkedet.

Les også: Vraker større bolig - velger hytte

– Det er veldig mye snakk om snøsikkehet

Men så var det dette uvante vinterværet, da. Klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt fortalte tidligere i uka om uvanlig milde vintre de siste fem årene på Østlandet.

– Det gjør at vinterferien overtar som utfartsperiode, fordi det er bedre snøforhold da. Når påsken først kommer er det varmt og lite snø, sa han til NTB og fortsatte:

– Det er naturlig å se de milde vintrene i sammenheng med global oppvarming. Generelt regner vi med milde vintre fremover. Bare nå og da vil vi få vintre av god, gammeldags kaliber.

Hvis kortere vintre med mindre snø er det vi har i vente fremover, hvordan påvirker dette markedet for fjellhytter?

Krange i DNB Eiendom forteller at det er veldig mye snakk om snøsikkerhet for tiden.

– Det er nok en grunn til at de store destinasjonene etablerer seg og blir ganske store i områder hvor det snøsikkert, sier hun.

Les også: Varsel: Temperaturen øker med nesten 30 grader på ett døgn

– Velger hytta fremfor å fly halve verden rundt

Øye i Prognosesenteret mener dette med dette med klimaendringer slår begge veier når det kommer til hyttemarkedet.

– Per i dag vil jeg si at det virker positivt. Folk er opptatt av kortreisthet. Mange vil heller dra på en hytte som er i nærheten, enn å fly halve verden rundt for å legge seg på en strand, sier han.

I tillegg er det slik at alpinanlegg i fjellområdene ligger høyt oppe og har kunstsnøanlegg, så de eventuelt kan forlenge den naturlige sesongen, forklarer han.

– De milde og snøfattige vintrene opplever vi mest av i lavlandet.

Lavere liggende destinasjoner vil tape

Fortsetter utviklingen med mildere vintre, er det de lavere liggende destinasjonene som risikerer å bli tapere i markedet.

– Det pakker seg allerede godt rundt de stedene som har best snøforhold, sier Øye og fortsetter:

– Samtidig er det området nord for Oslo, Hadeland og nordre del av Nordmarka, som har hatt størst vekst i det siste. Disse ligger ikke så høyt, men her er det nok dette med kortreisthet som er forklaringen. Folk i Oslo-området trenger ikke reise langt for å komme til hytta.

Krange i DNB Eiendom minner om at hyttekjøpere ikke bare er opptatt av snødybde og løypeforhold:

– Når folk kjøper hytter lengre syd i dalførene er det nok fordi de har andre ting i tankene enn å gå på ski, som gode turmuligheter eller fiske. Også innlandshyttene er det et marked for, ikke alle tenker kun på snø og ski, sier hun.

Ola og Kari vil ut på tur

Øye har to hovedforklaringer til den positive utviklingen i hyttemarkedet.

– Det viktigste her er at norsk økonomi har gått som bare det i 30 år. Dermed har vi fått en formuende befolkning, sier han og fortsetter:

– De som er over 45 år i dag befinner seg i den lukrative enden av skalaen fordi de har fått med seg utviklingen i boligmarkedet og sitter med gode boligformuer.

Det er hovedsakelig denne gruppen som jakter på hytter, og de bruker gjerne den ledige kapitalen som sikkerhet for økt lån og hyttekjøp.

Det andre er at nordmenn er glad i å komme seg vekk fra byen og ut i naturen.

– Kari og Ola har høy prioritet på å komme seg ut og gå på tur. Folk kjøper ikke bare hytte for å være der på vinteren. Vi ser at folk bruker hytta 50 dager i snitt per år, men for de hyttene som har innlagt vann er snittet over 60 dager. Folk bruker altså hytta året rundt, ikke bare i vinterferien og påsken.

– De senere årene har det vært en sterk sentralisering, folk bor oppå hverandre i byene. Da er hytta løsningen for å få utløp for det «Lars Monsen-genet» som ligger i Kari og Ola Nordmanns natur.

Les også: Hver sjuende hytte ligger langt unna naboen

– Et hyttefolk

Krange i DNB Eiendom støtter dette:

– Det vi ser er at folk er veldig opptatt av å forvalte fritiden sin på best mulig måte, og det gjør de ikke bedre noe annet sted enn på hytta. Derfor bruker folk enda mer tid på hytta si enn tidligere, sier hun og legger til:

– Vi nordmenn er et hyttefolk. Jeg ser folk fra andre land lurer på hva i all verden det er med oss som skal reise på hytta hver helg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:28 Slutt på egne innganger for kvinner og menn på restauranter i Saudi-Arabia00:12 Skarpnord mistet europatourtittelen på målstreken23:37 Farmen-vinner Erik Rotihaug: – Mentalt og fysisk utslitt23:22 Verdens våpensalg fortsetter å øke23:22 75-årig kvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss22:07 Verdens våpensalg fortsetter å øke21:52 Kristoffersen og Nestvold-Haugen på pallen i Beaver Creek21:32 NISO-heder til Johaug og Warholm21:19 SV vil ha statsministeren inn på teppet i ambulanseflysaken21:02 Kvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss20:59 Biler i skiløype i Holmestrand: – Gjentakende problem, ifølge politiet20:15 Uvær stenger fjelloverganger i hele Sør-Norge: To timers ventetid20:03 Drapet på Wilma (17): Politiet har pågrepet kjærestens far18:47 Fotgjenger alvorlig skadd i påkjørsel i Oslo18:25 Havarikommisjonen undersøker ulykke i Rana18:20 Macrons regjering åpner for å utsette omstridt pensjonsreform17:46 19 år gamle Markeng overrasket med femteplass: – Må oppjustere målene for sesongen17:27 Rundt 200 syrere får forlate al-Hol17:18 Hegerberg med hattrick i Lyons storseier17:15 Rapperen Juice Wrld (21) er død17:10 Olsbu Røiseland sikret norsk stafettseier16:37 Mann fant slange i eske med underbukser16:15 Skyt ikke på pianisten. Vi er alle medskyldige15:28 Maren Lundby vant igjen - knuste konkurrentene15:11 Viking vant cupfinalen - kaptein Tripic ble helten15:10 Mulig nesebrudd for Løke: – Fantastisk deilig15:00 Bjerkeli Grøvdal tok sølv terrengløp-EM14:51 Babcock beklager – vet ikke når feilen med luftambulanseflyene vil være løst14:50 Over 1.500 møtte opp på minnemarkering i Tromsø14:46 Arrangørene mener 800.000 demonstrerte i Hongkong14:09 Riiber vant igjen - tok sin femte strake kombinert-seier14:06 Engerdal-ordfører (51) død13:59 Norge med viktig VM-seier13:27 Russisk storeslem sørget for dobbelt stafettseier i Lillehammer13:02 Trygve var «han høye» – én dag fikk han nok12:56 Sea King-helikopter brukte rotoren for å redde fiskebåt i nød12:39 Veien videre etter Trump-valget: – Jeg er veldig bekymret12:07 Brasils miljøminister ber om hjelp for å stanse avskoging11:59 172.000 nordmenn regner med å feire jul på kreditt11:44 Arbeiderpartiet og SV krever sletting av klimakvoter11:34 Politiet etterlyser vitner etter påkjørsel i Sandnes11:23 Enkel seier til Jakob Ingebrigtsen i U20-klassen i EM i terrengløp11:21 Johaug peker på Weng som fast ankerkvinne10:19 Klart for ny behandling av Baneheia-saken i gjenopptakelseskommisjonen10:15 Et halvår med uro i Hongkong: Demonstranter gjør opp status10:04 Norske London-studenter: – Vondt i magen av brexit09:46 Magnus Carlsen er Norges beste i Fantasy Premier League09:36 Helleland: – Vi må støtte Russland-utestengelse09:26 Mann alvorlig skadd etter bilulykke i Grimstad09:00 Pelsdyrbonde tror rapport om Mattilsynet kan hive bensin på bålet08:56 To personer lettere skadd etter å ha blitt reddet fra skjær ved Farsund08:47 Uvær og glatte veier skaper utfordringer i trafikken i Sør-Norge08:34 Titall pågrepet i Hongkong for besittelse av skytevåpen08:29 Serbia med klar seier over Sør-Korea - Nederland feilet mot Tyskland08:25 Mann (45): – Jeg føler så mye skam08:01 Rouhani mener statsbudsjettet viser motstand mot sanksjonene07:36 Malta: Statsministerens stabssjef avhørt på nytt etter drap på journalist06:31 Hergeirsson tenker lite OL: – Det smarteste er å snakke om neste kamp06:23 Minst 43 døde i brann i India06:20 Biler brant i Oslo06:18 Enebolig brant i Sykkylven06:00 Sjefen antyder tidlig juleferie for ryggplaget Sundby05:58 Dette skjer i dag05:49 Dette skjedde i natt05:04 Israel besvarte raketter med bomber mot Gaza04:12 Zuccarello scoret, men Wild tapte likevel for Hurricanes04:04 Ansatte mener Avinor-kutt svekker sikkerheten03:35 Nord-Korea sier de har gjennomført en «veldig viktig test»03:02 Utvidet jakt skal hindre spredning av skrantesyke02:52 To regnskogsforkjempere drept i Brasil01:36 Ousland: – Den vanskeligste turen jeg har gjort01:28 Ukraina og IMF enige om nye milliarder i bistand00:56 Anthony Joshua tok tilbake tungvektstitlene etter seier over Andy Ruiz jr.00:23 Fylkesordfører krever at regjeringen tar grep i luftambulansesaken22:57 Fall spolerte karrierebeste for Lie i Lake Louise22:54 Tåregass mot demonstranter i Paris22:20 Støre: – Nok en gang ringer alarmklokkene for luftambulansen21:38 Pallen glapp for Sejersted, Feuz-knockout i USA21:24 Sundby vet hva som feiler ham: – Full krise hvis jeg ikke får orden på det20:57 Carlsen reddet remis mot Aronian: – Et fryktelig parti20:24 Solskjær-bragd da Manchester United slo byrival City på bortebane19:56 Nedtur for Nordlie i LSK-comebacket – tapte borte mot gamleklubben Start18:59 Haaland scoret igjen i Salzburg-storseier18:47 SOHR: 20 sivile drept i luftangrep i Syria18:46 Brødrene Bø sikret norsk seier på stafetten i Östersund18:37 Kvinne alvorlig skadd i påkjørsel i gangfelt: Sjåfør stakk fra stedet17:58 Liverpools elleville rekke uten tap fortsetter – knuste Bournemouth 3-017:44 Grete Roede er død17:31 Stjerneforfall i Lillehammer-stafettene17:29 Nedtur for hopperne i Russland – beste norske på 12.-plass17:17 Mistanke om russisk innblanding i valgkampen i Storbritannia16:47 Gravemaskin påkjørt av godstog i Nordland – en person omkom16:38 Fem ambulansefly satt på bakken16:11 Lillehammer-dødaren Bolsjunov risikerer å bli utestengt15:53 Israel: Vi vil bombe Iran for å hindre planer om atomvåpen om nødvendig15:49 Droneangrep mot hjemmet til mektig irakisk sjialeder15:11 Putin diskuterte båndet til Hviterussland – demonstranter viste avsky15:02 Riiber med enkel kombinert-seier på Lillehammer14:40 Miljøkamp, mangfold og reformer preget Grandes tale på Venstres landsstyremøte14:38 Mann omkom i snøscooterulykke i Gauldal
Siste nytt
00:28VerdenSlutt på egne innganger for kvinner og menn på restauranter i Saudi-Arabia00:12SportSkarpnord mistet europatourtittelen på målstreken23:37KulturFarmen-vinner Erik Rotihaug: – Mentalt og fysisk utslitt23:22VerdenVerdens våpensalg fortsetter å øke23:22Norge75-årig kvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss22:07VerdenVerdens våpensalg fortsetter å øke21:52SportKristoffersen og Nestvold-Haugen på pallen i Beaver Creek21:32SportNISO-heder til Johaug og Warholm21:19PolitikkSV vil ha statsministeren inn på teppet i ambulanseflysaken21:02NorgeKvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss20:59NorgeBiler i skiløype i Holmestrand: – Gjentakende problem, ifølge politiet20:15NorgeUvær stenger fjelloverganger i hele Sør-Norge: To timers ventetid20:03VerdenDrapet på Wilma (17): Politiet har pågrepet kjærestens far18:47NorgeFotgjenger alvorlig skadd i påkjørsel i Oslo18:25NorgeHavarikommisjonen undersøker ulykke i Rana18:20PolitikkMacrons regjering åpner for å utsette omstridt pensjonsreform17:46Sport19 år gamle Markeng overrasket med femteplass: – Må oppjustere målene for sesongen17:27VerdenRundt 200 syrere får forlate al-Hol17:18SportHegerberg med hattrick i Lyons storseier17:15KulturRapperen Juice Wrld (21) er død17:10SportOlsbu Røiseland sikret norsk stafettseier16:37NorgeMann fant slange i eske med underbukser16:15VerdenSkyt ikke på pianisten. Vi er alle medskyldige15:28SportMaren Lundby vant igjen - knuste konkurrentene15:11SportViking vant cupfinalen - kaptein Tripic ble helten15:10SportMulig nesebrudd for Løke: – Fantastisk deilig15:00SportBjerkeli Grøvdal tok sølv terrengløp-EM14:51NorgeBabcock beklager – vet ikke når feilen med luftambulanseflyene vil være løst14:50NorgeOver 1.500 møtte opp på minnemarkering i Tromsø14:46VerdenArrangørene mener 800.000 demonstrerte i Hongkong14:09SportRiiber vant igjen - tok sin femte strake kombinert-seier14:06NorgeEngerdal-ordfører (51) død13:59SportNorge med viktig VM-seier13:27SportRussisk storeslem sørget for dobbelt stafettseier i Lillehammer13:02Helse og livsstilTrygve var «han høye» – én dag fikk han nok12:56NorgeSea King-helikopter brukte rotoren for å redde fiskebåt i nød12:39PolitikkVeien videre etter Trump-valget: – Jeg er veldig bekymret12:07SportBrasils miljøminister ber om hjelp for å stanse avskoging11:59Penger172.000 nordmenn regner med å feire jul på kreditt11:44PolitikkArbeiderpartiet og SV krever sletting av klimakvoter11:34NorgePolitiet etterlyser vitner etter påkjørsel i Sandnes11:23SportEnkel seier til Jakob Ingebrigtsen i U20-klassen i EM i terrengløp11:21SportJohaug peker på Weng som fast ankerkvinne10:19NorgeKlart for ny behandling av Baneheia-saken i gjenopptakelseskommisjonen10:15VerdenEt halvår med uro i Hongkong: Demonstranter gjør opp status10:04VerdenNorske London-studenter: – Vondt i magen av brexit09:46SportMagnus Carlsen er Norges beste i Fantasy Premier League09:36SportHelleland: – Vi må støtte Russland-utestengelse09:26NorgeMann alvorlig skadd etter bilulykke i Grimstad09:00NorgePelsdyrbonde tror rapport om Mattilsynet kan hive bensin på bålet08:56NorgeTo personer lettere skadd etter å ha blitt reddet fra skjær ved Farsund08:47NorgeUvær og glatte veier skaper utfordringer i trafikken i Sør-Norge08:34VerdenTitall pågrepet i Hongkong for besittelse av skytevåpen08:29SportSerbia med klar seier over Sør-Korea - Nederland feilet mot Tyskland08:25PengerMann (45): – Jeg føler så mye skam08:01VerdenRouhani mener statsbudsjettet viser motstand mot sanksjonene07:36VerdenMalta: Statsministerens stabssjef avhørt på nytt etter drap på journalist06:31SportHergeirsson tenker lite OL: – Det smarteste er å snakke om neste kamp06:23VerdenMinst 43 døde i brann i India06:20NorgeBiler brant i Oslo06:18NorgeEnebolig brant i Sykkylven06:00SportSjefen antyder tidlig juleferie for ryggplaget Sundby05:58NorgeDette skjer i dag05:49NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenIsrael besvarte raketter med bomber mot Gaza04:12SportZuccarello scoret, men Wild tapte likevel for Hurricanes04:04NorgeAnsatte mener Avinor-kutt svekker sikkerheten03:35VerdenNord-Korea sier de har gjennomført en «veldig viktig test»03:02NorgeUtvidet jakt skal hindre spredning av skrantesyke02:52VerdenTo regnskogsforkjempere drept i Brasil01:36NorgeOusland: – Den vanskeligste turen jeg har gjort01:28VerdenUkraina og IMF enige om nye milliarder i bistand00:56SportAnthony Joshua tok tilbake tungvektstitlene etter seier over Andy Ruiz jr.00:23NorgeFylkesordfører krever at regjeringen tar grep i luftambulansesaken22:57SportFall spolerte karrierebeste for Lie i Lake Louise22:54VerdenTåregass mot demonstranter i Paris22:20PolitikkStøre: – Nok en gang ringer alarmklokkene for luftambulansen21:38SportPallen glapp for Sejersted, Feuz-knockout i USA21:24SportSundby vet hva som feiler ham: – Full krise hvis jeg ikke får orden på det20:57SportCarlsen reddet remis mot Aronian: – Et fryktelig parti20:24SportSolskjær-bragd da Manchester United slo byrival City på bortebane19:56SportNedtur for Nordlie i LSK-comebacket – tapte borte mot gamleklubben Start18:59SportHaaland scoret igjen i Salzburg-storseier18:47VerdenSOHR: 20 sivile drept i luftangrep i Syria18:46SportBrødrene Bø sikret norsk seier på stafetten i Östersund18:37NorgeKvinne alvorlig skadd i påkjørsel i gangfelt: Sjåfør stakk fra stedet17:58SportLiverpools elleville rekke uten tap fortsetter – knuste Bournemouth 3-017:44NorgeGrete Roede er død17:31SportStjerneforfall i Lillehammer-stafettene17:29SportNedtur for hopperne i Russland – beste norske på 12.-plass17:17PolitikkMistanke om russisk innblanding i valgkampen i Storbritannia16:47NorgeGravemaskin påkjørt av godstog i Nordland – en person omkom16:38NorgeFem ambulansefly satt på bakken16:11SportLillehammer-dødaren Bolsjunov risikerer å bli utestengt15:53VerdenIsrael: Vi vil bombe Iran for å hindre planer om atomvåpen om nødvendig15:49VerdenDroneangrep mot hjemmet til mektig irakisk sjialeder15:11VerdenPutin diskuterte båndet til Hviterussland – demonstranter viste avsky15:02SportRiiber med enkel kombinert-seier på Lillehammer14:40PolitikkMiljøkamp, mangfold og reformer preget Grandes tale på Venstres landsstyremøte14:38NorgeMann omkom i snøscooterulykke i Gauldal
Populært