Markedet for fjellhytter koker selv om vinteren smelter bort

<p>HYTTEDRØMMEN: – 100.000 husholdninger har konkrete planer om å kjøpe hytte i løpet av en treårsperiode, sier Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret. Foto: Berit Roald / NTB scanpix</p>
HYTTEDRØMMEN: – 100.000 husholdninger har konkrete planer om å kjøpe hytte i løpet av en treårsperiode, sier Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Rekordhøy nybygging, rekordhøy etterspørsel og positiv prisutvikling er status for hyttemarkedet i Norge. Mildere vintre vil neppe stoppe utviklingen med det første, men det snakkes mye om snøsikkerhet.

Det koker i hyttemarkedet i den norske fjellheimen. Samtidig kan vi lese at den norske vinteren er i ferd med å bli mye mildere enn vi er vant til. Tidligere denne uka meldte NTB at vinterferien er den nye påskeferien, fordi det er lite snø igjen når påsken kommer. Kan snøfattige vintre sette en stopper for nordmenns higen etter hytte på fjellet?

Først et blikk på hvor hett markedet faktisk er.

Fersk statistikk fra Eiendom Norge, viser at det fra februar 2018 til januar 2019 ble solgt 4104 fjellhytter i Norge, noe som er en økning på 3 prosent fra året før.

– De siste tre-fire årene har det blitt bygget rundt 5000 nye hytter hvert år, de aller fleste i fjellet. Og det omsettes årlig 14.000-15.000 hytter i fri omsetning, i tillegg til arv, skifte og lignende, sier partner Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret til ABC Nyheter.

Prisendringen for hytter på fjellet var i snitt på 4,4 prosent i fjor, og høyere for hytter tilknyttet alpinanlegg (5,5 prosent) enn såkalte langrennshytter (3,9 prosent). Den typiske fritidsboligen på fjellet i Norge koster nå 1.875.000 kroner.

Øye forteller at prisutviklingen har ligget på pluss fire-fem prosent hvert år de senere årene, men samtidig har både størrelsen og standarden på hyttene økt.

– Det er altså ikke ren prisvekst, sier han.

100.000 husholdninger vil kjøpe hytte

Og det er foreløpig ingen tegn til at interessen for å kjøpe fjellhytter er i ferd med å dempes.

– De nærmeste fire-fem årene regner vi med like høy aktivitet som i år, sier Øye og viser til ferske tall om nordmenns planer om å skaffe seg hytte.

– 100.000 husholdninger har konkrete planer om å kjøpe hytte i løpet av en treårsperiode, sier han.

Han får støtte fra hyttesjef Tone Cecilie Krange i DNB Eiendom.

– Det har vært en oppgang i mange år, der god prisutvikling i boligmarkedet og lav rente har gjort at folk har kunnet låne på husene sine for å kjøpe hytte, sier hun til ABC Nyheter og fortsetter:

– Selv om det er noen skyer på himmelen der ute i verden så vil ikke det påvirke hyttemarkedet på kort sikt. Vi ser både at utviklerne har sto tro på markedet og at det er mange nordmenn som vil kjøpe seg hytte.

Hun legger til at trenden man så for noen år siden, med at mange ville kjøpe feriebolig i utlandet, har avtatt.

– Nå er det flere som satser på hjemmemarkedet.

Les også: Vraker større bolig - velger hytte

– Det er veldig mye snakk om snøsikkehet

Men så var det dette uvante vinterværet, da. Klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt fortalte tidligere i uka om uvanlig milde vintre de siste fem årene på Østlandet.

– Det gjør at vinterferien overtar som utfartsperiode, fordi det er bedre snøforhold da. Når påsken først kommer er det varmt og lite snø, sa han til NTB og fortsatte:

– Det er naturlig å se de milde vintrene i sammenheng med global oppvarming. Generelt regner vi med milde vintre fremover. Bare nå og da vil vi få vintre av god, gammeldags kaliber.

Hvis kortere vintre med mindre snø er det vi har i vente fremover, hvordan påvirker dette markedet for fjellhytter?

Krange i DNB Eiendom forteller at det er veldig mye snakk om snøsikkerhet for tiden.

– Det er nok en grunn til at de store destinasjonene etablerer seg og blir ganske store i områder hvor det snøsikkert, sier hun.

Les også: Varsel: Temperaturen øker med nesten 30 grader på ett døgn

– Velger hytta fremfor å fly halve verden rundt

Øye i Prognosesenteret mener dette med dette med klimaendringer slår begge veier når det kommer til hyttemarkedet.

– Per i dag vil jeg si at det virker positivt. Folk er opptatt av kortreisthet. Mange vil heller dra på en hytte som er i nærheten, enn å fly halve verden rundt for å legge seg på en strand, sier han.

I tillegg er det slik at alpinanlegg i fjellområdene ligger høyt oppe og har kunstsnøanlegg, så de eventuelt kan forlenge den naturlige sesongen, forklarer han.

– De milde og snøfattige vintrene opplever vi mest av i lavlandet.

Lavere liggende destinasjoner vil tape

Fortsetter utviklingen med mildere vintre, er det de lavere liggende destinasjonene som risikerer å bli tapere i markedet.

– Det pakker seg allerede godt rundt de stedene som har best snøforhold, sier Øye og fortsetter:

– Samtidig er det området nord for Oslo, Hadeland og nordre del av Nordmarka, som har hatt størst vekst i det siste. Disse ligger ikke så høyt, men her er det nok dette med kortreisthet som er forklaringen. Folk i Oslo-området trenger ikke reise langt for å komme til hytta.

Krange i DNB Eiendom minner om at hyttekjøpere ikke bare er opptatt av snødybde og løypeforhold:

– Når folk kjøper hytter lengre syd i dalførene er det nok fordi de har andre ting i tankene enn å gå på ski, som gode turmuligheter eller fiske. Også innlandshyttene er det et marked for, ikke alle tenker kun på snø og ski, sier hun.

Ola og Kari vil ut på tur

Øye har to hovedforklaringer til den positive utviklingen i hyttemarkedet.

– Det viktigste her er at norsk økonomi har gått som bare det i 30 år. Dermed har vi fått en formuende befolkning, sier han og fortsetter:

– De som er over 45 år i dag befinner seg i den lukrative enden av skalaen fordi de har fått med seg utviklingen i boligmarkedet og sitter med gode boligformuer.

Det er hovedsakelig denne gruppen som jakter på hytter, og de bruker gjerne den ledige kapitalen som sikkerhet for økt lån og hyttekjøp.

Det andre er at nordmenn er glad i å komme seg vekk fra byen og ut i naturen.

– Kari og Ola har høy prioritet på å komme seg ut og gå på tur. Folk kjøper ikke bare hytte for å være der på vinteren. Vi ser at folk bruker hytta 50 dager i snitt per år, men for de hyttene som har innlagt vann er snittet over 60 dager. Folk bruker altså hytta året rundt, ikke bare i vinterferien og påsken.

– De senere årene har det vært en sterk sentralisering, folk bor oppå hverandre i byene. Da er hytta løsningen for å få utløp for det «Lars Monsen-genet» som ligger i Kari og Ola Nordmanns natur.

Les også: Hver sjuende hytte ligger langt unna naboen

– Et hyttefolk

Krange i DNB Eiendom støtter dette:

– Det vi ser er at folk er veldig opptatt av å forvalte fritiden sin på best mulig måte, og det gjør de ikke bedre noe annet sted enn på hytta. Derfor bruker folk enda mer tid på hytta si enn tidligere, sier hun og legger til:

– Vi nordmenn er et hyttefolk. Jeg ser folk fra andre land lurer på hva i all verden det er med oss som skal reise på hytta hver helg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35 Italiensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo
Siste nytt
23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52NorgeMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30NorgeKongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17NorgeDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58PengerØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35ReiseItaliensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo
Populært