Meny

Ut og fly?

Dette bør du ha i håndbagasjen på flytur

Håndbagasjen på fly kan inneholde så mangt. Her er noen av tingene det kan lønne seg å ha lett tilgjengelig. Foto: Frende Forsikring.
Hodetelefoner, lesestoff, pass og nakkeputer. Her er listen av ting du bør ha i håndbagasjen neste gang du skal ut og fly.

Håndbagasjen på fly kan inneholde så mangt. Er du småbarnsmor eller -far er det selvsagt en fordel å ha det aller nødvendigste til småtrollene lett tilgjengelig. Og har du selv spesielle helsemessige behov, bør nok medisinen være innen rekkevidde.

En hovedregel for den som skal ut og fly er at alt du ikke kan unnvære bør pakkes i håndbagasjen.

– En ting er å glemme nyttige ting du trenger på selve flyreisen, men kanskje verre er det å angre på at du ikke pakket viktige gjenstander i håndbagasjen om du kommer frem og den innsjekkede bagasjen er forsvunnet, skriver produktsjef i Frende Forsikring, Einar Brekken, i en pressemelding.

Les også:  Så mye har du lov til å ta med deg om bord på flyet

Reiseforsikringen din har sannsynligvis også en sikkerhetsforskrift du bør lese før du pakker. Det pleier å være krav om at verdigjenstander, flasker, glass, briller og bedervelige varer ikke skal sendes som ekspedert bagasje.

For å forsikre reisende om at de ikke gjør noen kjedelige feil, har Frende Forsikring utarbeidet denne pakkelisten:

Pass og penger

Skal du reise til land der du trenger pass er dette en selvfølge – men det betyr ikke at det er umulig å glemme.

Ta også med deg noen kontanter i valutaen til landet du reiser til. Det er ikke gitt at en minibank eller et velfungerende kortsystem er det første du møter på destinasjonen.

Billetter og hotellreservasjoner

Selv om vi ofte sjekker inn og har billetter tilgjengelig på mobilen er det lurt å skrive ut viktige bekreftelser og legge dem i håndbagasjen. Det er ikke sikkert at du har god nok wifi eller nok mobildata til å få tak i billettene når du først er på reise.

Se også:  Dette skjer EGENTLIG med bagasjen på flyplassen

Flybilletter helt til destinasjonen, bekreftelse på hotellreservasjonen, kvittering på bestilt leiebil, togbilletter til ferden videre, konsertbilletter og andre opplevelser du har booket før avreise – ta dem med i håndbagasjen, de veier så lite.

Medisiner

Hvis du er avhengig av medisiner, pakk dem i håndbagasjen. Pakk nok til hele turen i tilfelle den innsjekkede bagasjen forsvinner.

Reiseforsikring

Husk å ta med deg forsikringsbeviset du har fått fra ditt forsikringsselskap. Dette gjør det enklere for deg hvis du havner i en situasjon der du trenger hjelp. Pakk dette i lommeboken eller annet som du alltid har med deg, uansett hvor du går når du er på ferie. Ta også med deg ditt europeiske helsetrygdkort, Helfo-kortet, som viser at du har rett til samme helsehjelp som innbyggerne i det Europeiske landet du besøker.

Nøkler

Ikke legg bil- eller husnøkler i den innsjekkede bagasjen i tilfelle den forsvinner.

Ting du ikke tør å sende

Den innsjekkede bagasjen blir ikke alltid tatt i med silkehansker, så det kan være lurt å pakke ting som nettbrett, pc og fotoapparat i håndbagasjen.

I tillegg til det essensielle er det en rekke andre ting du trolig vil være glad for at du husket å pakke i håndbagasjen når du sitter i flysetet.

Les også:  Dette skjer med den forsvunne bagasjen din

TV-serier og filmer

Visste du at flere tjenester, som Viaplay og Netflix, lar deg laste ned en rekke serier og filmer før avreise? Disse kan du se uten nettdekning – når som helst, hvor som helst.

Og i samme slengen – pakk med nok eksterne ladere så ikke du sitter der med tomt batteri midt i filmens mest spennende scene!

Les også:  Tips til deg som reiser med bagasje

Lesestoff

Aviser, guidebøker, en roman eller et magasin er deilig å synke ned i flysetet med. Ikke går disse gamle traverne tom for strøm heller.

Nødvendige toalettsaker

De kan gi en ekstra boost etter en lang flytur og være gull verdt om du skulle miste bagasjen.

Husk at du ikke får med noe væske over 100 milliliter (1 desiliter) gjennom sikkerhetskontrollen. Husk også at det er størrelsen på beholderen som avgjør om du får den med gjennom, ikke mengden væske.

Væske er definert som alt flytende, for eksempel vann, brus, gele, kremer, parfyme, barberskum og spraybokser.

Ekstra klær

En tynn ull- eller kasjmirgenser tar lite plass i håndbagasjen og kan bli din beste venn i en kald flykabin.

Snacks

Så lenge det ikke er i strid med reglene om flytende væske og er pakket inn er det ikke noe problem å få med seg noe godt å bite i til turen. Hvis du eller noen du reiser med har noen allergier er dette ekstra nyttig – det er ikke sikkert flyselskapet kan tilby noe allergivennlig.

Gode hodetelefoner

Det finnes mange ulike på markedet og de koster en del, men når du kjenner på virkningen et par gode støyreduserende hodetelefoner gir er det trolig mer enn verdt det.

Vann

Kjøp en flaske vann eller to etter innsjekk – det kan ta sin tid før handlevognen på flyet kommer forbi akkurat ditt sete.

Sovemaske, ørepropper og nakkepute

Den proffe reisende har selvsagt med seg denne trioen av et overlevelses-kit på langtur.

Les også:  Slik sjekker du inn så effektivt som mulig

Innsjekket bagasje

Som regel står det i forsikringsavtalen din at du skal pakke bagasjen din, merke den og sikre den slik at den tåler reisen. Du må følge transportørens gjeldende bestemmelser om bagasjens innhold og pakking, og du har som regel meldeplikt ved tap eller skade.

Det blir forøvrig stadig vanligere å reise med kun håndbagasje på flytur. En av fordelene er at du da kan gå rett til gate, uten å måtte sjekke inn bagasjen din først. Og ved ankomst slipper du de kjedelige minuttene med venting ved bagasjebåndet. I tillegg kan du hos enkelte flyselskap spare flere hundre kroner på å ikke sende bagasjen.

Husk imidlertid alltid å sjekke størrelse- og vektregler for håndbagasjen nøye før du skal ut og fly.

Reise
Populært