Oppskrift: Paella med sjømat á la Spania

De lærde strides om paella er Spanias nasjonalrett - men spansk er retten i allefall.
De lærde strides om paella er Spanias nasjonalrett - men spansk er retten i allefall. Foto: Norges sjømatråd
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med paella får du Spania-følelsen hjemme på ditt eget kjøkken. Og retten er enklere å lage enn du tror. Bruk gjerne sesongens skalldyr, sett frem skylleboller og servietter og nyt norsk sjømat i spansk drakt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

OPPSKRIFT: - Paella er kanskje noe av det mest spanske du kan finne i matveien. Men om retten er Spanias nasjonalrett, ja, derav strides de lærde. Noen vil hevde at paella kun er Valencia-regionens spesialitet fordi det her retten har sin opprinnelse, heter det i en pressemelding fra Godfisk.no

Andre vil si at paella er hele Spanias nasjonalrett fordi den serveres over hele landet, i utallige varianter.

En miks av fisk, skalldyr, hvitløk, paprika og løk er veldig vanlig, men det er nesten bare fantasien som setter begrensninger for hva du kan blande inn i den store pannen med safrangul ris.

Paella Foto: Norges Sjømatråd
Paella Foto: Norges Sjømatråd

Oppskrift: Paella med sjømat

Til fire personer trenger du:

  • 1 stk. løk
  • 4 båter hvitløk
  • 1 stk. rød paprika, evt. andre farger (kuttet i terninger)
  • 1 dl olivenolje
  • 0,5 g safran
  • 3 ts røkt paprikapulver (kan erstattes med vanlig paprikapulver)
  • 500 g paella ris eller risottoris
  • ca. 2 l hønsebuljong (utblandet)
  • 250 g frosne erter
  • 400 g friske blåskjell
  • 150 g reker
  • 400 g seifilet
  • 0,5 stk. sitron
  • 1 ss frisk bladpersille, hakket

Paella-fakta

  • Navnet “paella” refererer til den store stekepannen som retten lages i.
  • Paellaen har trolig røtter helt tilbake til antikken, men i sin mer moderne form har retten eksistert siden midten av 1800-tallet.
  • Opprinnelig var paella et populært lunsjmåltid blant bønder i Valencia-regionen.
  • Den opprinnelige paellaen var basert på få ingredienser som bønner, snegler, kanin-, kylling- eller andekjøtt.
  • Da paellaen etter hvert ble populær hos fiskere langs, ble det vanlig å erstatte kjøttet med sjømat.
  • Spanjolene er et sjømatspisende folk. I snitt spiser hver person nesten 43 kilo sjømat i løpet av et år.
  • Spanjolene spiser mye norsk sjømat, særlig laks. Faktisk har laks blitt spanjolenes favorittfisk nummer én, både til hverdags og til fest.
  • Det aller meste av laksen som spises i Spania er norsk.
  • I 2021 eksporterte Norge over 116 000 tonn sjømat til Spania til en verdi av over 6 milliarder kroner. Av dette utgjorde laksen henholdsvis ca. 87 000 tonn og 5,5 milliarder kroner.
  • Spanjolene er «europamestere» i fiskediskhandling: Så mange som 63 prosent kjøper fisken sin hos en fiskehandler eller fra ferskvaredisken på supermarkedet

Slik gjør du:

Skyll blåskjell i kaldt vann, ha skjellene over i en kjele med lokk og damp så på medium varme til de åpner seg. (ca 2-4 minutter).

Sil av kraften og sett blåskjell til side.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finhakk løk og hvitløk.

Bruk en stekepanne med høye kanter. Tilsett olivenolje og fres løk og hvitløk til det blir litt mykt.

Ha risen i stekepannen sammen med løk og hvitløk, fres det godt sammen.

Tilsett safran og paprikapulver.

Hell over blåskjellkraften og omtrent halvparten av kyllingkraften. Rør godt rundt.

La det putre i rundt 10 minutter før du tilsetter paprikaterningene.

Tilsett resten av kyllingkraften litt etter litt til risen er ferdig kokt. Rør jevnlig underveis.

Rens de fleste rekene, men legg av noen hele til pynt.

Seifileten kuttes i jevne terninger.

Når risen er ferdigkokt, tilsettes erter og terninger av seifilet. Legg på lokk og la dette stå i 5 minutter uten at platen er på.

Legg på reker og blåskjell etter 5 minutter. Dekk til med folie og la paellaen hvile under i et par minutter.

Fjern folien, press over sitronsaft og dryss over bladpersille.

Chefs note: Safran er viktig i en ekte paella. Smaken blir ikke den samme dersom man erstatter safran med gurkemeie.