Inspirasjon
Oppskrift: Paella med sjømat á la Spania
Med paella får du Spania-følelsen hjemme på ditt eget kjøkken. Og retten er enklere å lage enn du tror. Bruk gjerne sesongens skalldyr, sett frem skylleboller og servietter og nyt norsk sjømat i spansk drakt.
OPPSKRIFT: - Paella er kanskje noe av det mest spanske du kan finne i matveien. Men om retten er Spanias nasjonalrett, ja, derav strides de lærde. Noen vil hevde at paella kun er Valencia-regionens spesialitet fordi det her retten har sin opprinnelse, heter det i en pressemelding fra Godfisk.no
Andre vil si at paella er hele Spanias nasjonalrett fordi den serveres over hele landet, i utallige varianter.
En miks av fisk, skalldyr, hvitløk, paprika og løk er veldig vanlig, men det er nesten bare fantasien som setter begrensninger for hva du kan blande inn i den store pannen med safrangul ris.
Oppskrift: Paella med sjømat
Til fire personer trenger du:
- 1 stk. løk
- 4 båter hvitløk
- 1 stk. rød paprika, evt. andre farger (kuttet i terninger)
- 1 dl olivenolje
- 0,5 g safran
- 3 ts røkt paprikapulver (kan erstattes med vanlig paprikapulver)
- 500 g paella ris eller risottoris
- ca. 2 l hønsebuljong (utblandet)
- 250 g frosne erter
- 400 g friske blåskjell
- 150 g reker
- 400 g seifilet
- 0,5 stk. sitron
- 1 ss frisk bladpersille, hakket
Slik gjør du:
Skyll blåskjell i kaldt vann, ha skjellene over i en kjele med lokk og damp så på medium varme til de åpner seg. (ca 2-4 minutter).
Sil av kraften og sett blåskjell til side.
Finhakk løk og hvitløk.
Bruk en stekepanne med høye kanter. Tilsett olivenolje og fres løk og hvitløk til det blir litt mykt.
Ha risen i stekepannen sammen med løk og hvitløk, fres det godt sammen.
Tilsett safran og paprikapulver.
Hell over blåskjellkraften og omtrent halvparten av kyllingkraften. Rør godt rundt.
La det putre i rundt 10 minutter før du tilsetter paprikaterningene.
Tilsett resten av kyllingkraften litt etter litt til risen er ferdig kokt. Rør jevnlig underveis.
Rens de fleste rekene, men legg av noen hele til pynt.
Seifileten kuttes i jevne terninger.
Når risen er ferdigkokt, tilsettes erter og terninger av seifilet. Legg på lokk og la dette stå i 5 minutter uten at platen er på.
Legg på reker og blåskjell etter 5 minutter. Dekk til med folie og la paellaen hvile under i et par minutter.
Fjern folien, press over sitronsaft og dryss over bladpersille.
Chefs note: Safran er viktig i en ekte paella. Smaken blir ikke den samme dersom man erstatter safran med gurkemeie.