De seks beste vinene fra nyhetsslippet

TRAMPEKLAPP: De beste vinene fra nyhetsslippet til Vinmonopolet i juli.
TRAMPEKLAPP: De beste vinene fra nyhetsslippet til Vinmonopolet i juli. Foto: Svein Lindin / Kapital

Vinmonopolet treffer blink på det meste, men bommer også stygt.

Denne artikkelen ble først publisert i Finansavisen Premium.

VIN: Det er absolutt mulig å finne nye favoritter på Vinmonopolet fremover.

Nyhetene som slippes onsdag 6. juli viser at det jobbes godt hos polet for tiden. Kjempegode pét nat-bobler, velsmakende hvitvinskjøp, imponerende roséviner og habile grillviner gir julislippet en absolutt godkjent karakter.

Men som vanlig finnes det også fullstendig meningsløse innkjøp. Hva Piccini Campo Antico Toscana 2021 (124 kroner) i plastflaske har å gjøre i basissortimentet er et mysterium for oss, selv om man legger godsiden til. Toscana har langt bedre viner å tilby enn dette kommersielle sølet.

Litt bobler å starte med

Skal du derimot få lyst til prøve noe veldig godt i sommer, kommer du ikke utenom den fantastisk gode og svært velsmakende pét nat-vinen fra Laroche-familien i Chablis. Deres hus Domaine d'Henri leverer muligens den beste vinen i dette slippet.

4.21 Blanc de Blancs de Chardonnay (260 kroner) er en konsentrert og vellaget vin som vi gir trampeklapp til. I samme klasse kommer også den fruktdrevne og elegante Aborigène Pétillant Naturel fra Domaine Paget (215 kroner). For elskere av Pét nat er disse to et absolutt must å smake. De er rett og slett svært lettdrikkelige, og er et godt eksempel på hvilken kvalitet denne vinstilen kan tilby.

Skulle du prøve deg på mer avanserte bobler er Simpsons Railway Hill Rosé 2020 fra England et sikkert valg, sammen med Still by Hattingley Rosé 2021.

De seks beste vinene

Simpsons Railway Hill Rose 2019
Varenummer: 11703301 (basis).

Pris: 249 kr.

Poeng: 87.

Lys lakserosa farge. Små bobler. Flott fruktig aromabilde med røde bær og sitrus på duft og smak. Medium pluss syrlighet og lang ettersmak.

BK Wines Yandra Single Vineyard Chardonnay 2021
Varenummer: 14464901 (parti).
Pris: 350 kr.
Poeng: 88.

Lys grønngul farge. Modent eple, sitrus og fersken på duft og smak. Rik flott ettersmak med nøtter, krydder og modent eple. Medium pluss syrlighet.

Zuccardi Polígonos Semillon 2021
Varenummer: 12629301 (basis).
Pris: 215 kr.
Poeng: 88.

Lys grønngul farge. Gult modent eple, voks og sitrus på duft og smak. Rik fyldig smak med saltaktig finish og lang ettersmak.

San Francesco Tramonti Costa d'Amalfi 2021
Varenummer: 14320301 (basis).
Pris: 219 kr.
Poeng: 86.

Lys grønngul farge. Eple, gul frukt, nøtt og urter på duft og smak.

Aborigène Pétillant Naturel
Varenummer: 14419901 (parti).
Pris: 215 kr.
Poeng: 86.

Lys grønngul farge. Små bobler. Gjær, eple og sitrus på duft og smak. Flott konsentrert ettersmak med grape, eple og mineraler. Medium pluss syrlighet.

4.21 Blanc de Blancs de Chardonnay Brut Nature ( SPESIELT ANBEFALT)
Varenummer: 14523201 (basis).
Pris: 260 kr.
Poeng: 87.

Lys grønngul farge. Eple, sitrus og mineraler på duft og smak. Små bobler. Flott konsentrert fruktdrevet ettersmak. En vellaget, god vin.

Gode matviner

Fra Jura trylles det frem noen godbiter både på den røde og hvite siden. Produsentene er ikke av Tissot-kvalitet, men leverer habilt til en fornuftig pris, og vinene er tilgjengelige.

Både Domaine Baud sin Baud Les Prémices 2019 (270 kroner) og Rijckaert Arbois En Paradis Chardonnay 2020 fra Rijckaert (300 kroner) er viner med iboende syrlighet, god konsentrasjon og klassisk Jura-kvalitet. Begge vinene anbefales på det sterkeste til grillet fisk med smørsauser.

På den røde siden må de fantastiske gode vinene Le Clos des Grives Litorne Trousseau 2020 (270 kroner) og Badoz Trousseau Marnes Rouges 2020 (336 kroner) være stjerneeksempler på flotte grillviner i år. Gjerne servert litt avkjølt i store glass.

Overraskende god

Italia slutter aldri å overraske oss med gode viner. Fra Campania i Sør-Italia kommer det en perlerekke av hvitviner, hvor San Francesco Tramonti Costa d'Amalfi 2021 (219 kroner) representerer den desidert beste vinen.

Flott syrlighet med en konsentrert og stedegen smak som imponerer stort, og som med letthet konkurrerer med de beste hvitvinene ellers i Italia.

Søt vin og rips

En annen vin som lanseres er fra det lille ukjente vinområdet Bugey i Frankrike. Vinmonopolet treffer på å lansere noe søtt med bobler, men stort sett ikke noe mer. Med hele 37 gram sukker per liter og en søtladet bærduft frister ikke nødvendigvis glass to med La Dentelle Bugey Cerdon (220 kroner).

Med mindre man har en skål full av rips med sukker på. Da vil vinen fungere utmerket.

Forføreriske grillviner

Argentina forbindes ofte med tango, Malbec-vin og grillet kjøtt. Med Riccitelli Pinot Noir Old Vines 2021 (390 kroner) og Kaiken Ultra Pinot Noir 2021 (219 kroner) gjør polet en flott innsats på å fremme hva Argentina kan levere av vinkvalitet fra gamle vinstokker.

Flotte, konsentrerte viner med leskende stil, integrert alkoholsmak og iboende syrlighet gjør at de matcher grillmaten perfekt i sommer.

På den hvite siden imponerer som vanlig Zuccardi-familien med sin Polígonos Semillon 2021 (215 kroner). Årgang 2021 er rett og slett en vellaget vin, med skikkelig god karakter og smak.

Alkoholfritt i sommervarmen

Skulle du få lyst på noe godt laget av epler, er det mye kvalitet å finne hos den norske siderbransjen i sommer. Polet lanserer alkoholfrie norske sidere som Edru Harding (80 kroner) og Frisider Eple (100 kroner).

Begge er svært lettdrikkelige i varmen, og har en fruktkonsentrasjon og syrlighet som gjør dem svært egnet til matbordet i sommer.