– Det er lite brøling og løping i Dinosaurusparken

Crystal Palace Park er som en viktoriansk utgave av Jurassic Park. Men mye er skjedd siden disse kjempene skapte den første dinofeberen blant Londons innbyggere.

I den sørlige enden av London, i distriktet Bromley, ligger en park som er en hyggelig blanding åpne sletter, skogsområder, en sportsstadium og andre familievennlige fasiliteter. Selve hovedattraksjonen befinner seg rundt innsjøen i hjertet av parken, i det som er kjent som verdens eldste temapark.

Crystal Palace-dinosaurene – også kjent som Dinosaurusparken – er de første skulpturelle avbildninger av dinosaurer, fiskeøgler, svaneøgler og utdødde pattedyr. Parken byr på totalt femten skulpturer, samtlige designet og utformet i 1852 av billedkunstneren Benjamin Waterhouse Hawkins.

Sett med dagens øyne er det åpenbart mye som har forandret seg på fortidsdyrfronten siden skulpturene så dagens lys for første gang.

– De er basert på forskning som skriver seg før Darwins evolusjonsteori. Selv om Crystal Palace-statuene ikke er laget slik vi forstår dinosaurer nå i dag, sees de på som viktige og mange paleontologer er engasjert i arbeidet med å bevare dem, forteller paleontolog Lene Liebe Delsett til ABC Nyheter.

– Kul formidling av vitenskapshistorien

Crystal Palace Park er i dag et populært uteområde som i sin tid tok navnet sitt fra glass-slottet som stod på vestsiden av parken helt til det brant ned i 1936. Glasshuset var opprinnelig bygget til Hyde Park, for å være en del av Verdensutstillingen i 1851, men ble flyttet til Sydenham året etter.

Dinosaurmodellene under konstruksjon ved Benjamin Waterhouse Hawkins studio i Sydenham. Foto: Wikimedia
Dinosaurmodellene under konstruksjon ved Benjamin Waterhouse Hawkins studio i Sydenham. Foto: Wikimedia

Rundt ti år tidligere, i 1842, gav vitenskapsmannen Richard Owen fellesnavnet «dinosaurer» til en gruppe krypdyr hvis forsteinede tenner og knokler var blitt funnet i løpet av de siste par tiårene. Navnet «dinosaur» betyr «fryktelige øgler» og en ny og spennende epoke i vitenskapens historie var innledet.

Interessen for dinosaurer økte, og en stor utstilling av modeller i naturlig format ble bygd i parken ved Crystal Palace i London. Opprinnelig var planen kun å avbilde utdødde pattedyr, men Waterhouse Hawkins ble overtalt til også bygge skulpturer av dinosaurer, fiskeøgler og svaneøgler, under rådgiving av Owen.

Liebe Delsett, som nylig fikk doktorgrad i virveldyrpaleontologi, synes verdens første dinosaurskulpturer er en kul formidling av vitenskapshistorien.

– De viser jo at forskning ikke er statisk. Skulpturene var «state of the art» på det tidspunktet de ble bygget og var også en viktig formidling til den jevne borger om status for britisk forskning, forklarer hun.

– Hvordan vi tror utdødde dyr så ut, avhenger både av hvilke forskningsfunn vi gjør, men også av kulturen på den tiden vi lever i. For det meste er dyrene fremstilt som stillestående, det er lite brøling og løping i Dinosaurusparken.

Les også: Dinosaur tråkket i søla på skotsk øy

(Saken fortsetter under)

På midten av 1800-tallet var dinosaurinteressen på full fart opp. Før den ene modellen av Iguanodon var blitt fullført, ble det arragert en nyttårsbankett for tjue personer inne i den. Foto: Wikimedia

Fra trege til raske jegere

Det som slår Liebe Delsett når hun ser skulpturene i Crystal Palace Park, er at de fremstår store, klumpete og trege sammenliknet med hvordan vi forestiller oss dinosaurer og andre fortidsdyr i dag.

– Siden den gang er det blitt avdekket veldig mange flere dinosaurskjeletter og dermed vet vi mer om dem. Både hvordan skjelettene deres har vært, samtidig som det er gjort funn som har skapt diskusjon om hvor raske de var, hvilken kroppstemperatur de hadde og jaktatferd for eksempel.

– I dag ser vi ikke lenger på dinosaurer som så trege og klumpete som man gjorde på midten av 1800-tallet. Flere av dem var raske. Mange mener dessuten at de hadde relativt høy kroppstemperatur slik at de slapp å måtte «lade seg opp» i sola.

(Saken fortsetter under)

To av de mest ikoniske skulpturene i Crystal Palace Park er av Iguanodon. De har få likheter med planteeteren slik vi kjenner den i dag. Foto: Wikimedia

Personlig har Liebe Delsett en forkjærlighet for fiskeøgler, en gruppe fortidsdyr som du vil finne flere av i Crystal Palac der de nesten ser ut til å kose seg i sola på stranden slik vi er vant til å se dagens krokodiller.

– Dette var det usikkerhet om lenge; Var de utelukkende vannlevende, eller var de oppe på land av og til? Blant annet har man lurt på om de kom opp på land for å legge egg slik havskilpaddene gjør i dag. Nå tror man at de levde utelukkende i havet, at de aldri var oppe på land. Selv tenker jeg det er logisk når man ser på hvordan bena deres var utformet.

Les også: Studie av øglesex: – Staute horn tiltrakk triceratops

Piggen som flyttet seg rundt

Blant skulpturene som virkelig er gått ut på dato, er et par bedagelig anlagte kjemper som forestiller Iguanodon. Dyrene i Dinosaurusparken har blant annet fire store og klumpete bein, mens dagens fremstillinger viser slanke, grasiøse planteetere som gjerne gikk på to.

– Jeg synes ikke det er rart at man trodde de gikk på fire bein, mener Liebe Delsett.

– Det hører til sjeldenhetene at man finner store virveldyrskjeletter fra landlevende dyr i hel tilstand. De ligger gjerne spredt rundt og det er ikke alltid man vet om man har å gjøre med ett dyr eller flere.

Når det gjelder Iguanodon var det lenge stor forvirring omkring flere deler av skjelettet.

– Blant annet hadde den en pigg som vi i dag vet ble benyttet som en slags tommel, men som tidligere har vært flyttet rundt om på kroppen, opplyser den ferske professoren.

Fremtiden kan skjule snabler

I dag står fortidsdyrene i Crystal Palace Park som et symbol på hvilke enorme sprang vitenskapen har gjort når det kommer til hva vi vet om dyr som har vært utdødde i flere millioner år. Men om vi spoler hundre år frem i tid, vil morgendagens forskere trekke på smilebåndet når de ser tilbake på dinosaurfigurene som ble produsert i 2018.

– Det vi kan være helt siker på, er at fremstillingen av dinosaurer kommer til å være annerledes om hundre år fordi forskning er en prosess og vårt syn på fortiden forandrer seg hele tiden, sier paleontolog Lene Liebe Delsett til ABC Nyheter.

– Det skyldes både fordi vi om hundre år vil ha funnet flere fossiler, men vi vil også helt sikkert vite mer om oppbevaring av andre ting enn skjelett, som hud, fjær og muskler.

Flere fossillokaliteter vil med tiden gi andre typer oppbevaring. Samtidig vil det komme teknologiske nyvinninger, som for eksempel innen scannemetoder og mikroskopteknologi, som gjør at vi kan se konturer som var usynlige før.

Dette vil ifølge Liebe Delsett endre hvordan vi ser på dinosaurer i fremtiden.

– Hvis du ser for deg hodeskallen til en elefant, så er det ingen ting på den som tilsier at den har snabel og kjøttfulle ører, noe som vi jo tenker på som det viktigste kjennemerket ved en elefant. Plutselig en dag kan vi finne et fossil som har den typen bløte strukturer. Da kan det komme slike ting for en dag, også når det gjelder dinosaurer.

Fra forfall til total fredning

Ettersom årene gikk, forfalt både parken og modellene stadig mer. Brannen som i 1936 fullstendig ødela Krystallpalasset satte ekstra fart på prosessen, og etter hvert ble flere skulpturer nærmest skjult bak overgrodd løvverk.

En fullstendig renovering ble igangsatt i 1952, og siden 1973 har fortidsskapningene vært fredet. I 2002 ble de gjenstand for omfattende restaurering, og fem år senere ble de oppgradert til verneklasse 1.

(Saken fortsetter under)

Det er gratis adgang til Crystal Palace Park og dens enestående samling av skulpturer. Foto: Gareth Williams

Lene Liebe Delsett er selv glad i dinosaurparker og mener all formidling av kunnskap om fortidsdyr er med på å gjøre oss nyskjerrige og tenne et ønske om å lære mer.

– I fjor sommer besøkte jeg en kjempestor dinosaur-park, Dinosaurier-Park Altmühltal sør i Tyskland. Der kan du gå gjennom et enormt område som er fylt opp med livaktige modeller. Jeg syntes det var veldig kult, samtidig som det å besøke en slik park gir deg et helt annet inntrykk av hvordan dyrene kan ha vært.

– Selv om de kanskje en vakker dag skulle vise seg å være feil fremstilt.

Dinosaurier-Park Altmühltal i Tyskland. Foto: Crosa/Flickr
Dinosaurier-Park Altmühltal i Tyskland. Foto: Crosa/Flickr

Kilder: Wikipedia , TheHistoryPress , Crystal Palace Park

Les også: Hevder panserdinosaur benyttet kamuflasjefarger mot glupske fiender

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:56 Lene Marie Fossen er død16:54 Kagge forlag om mulig Sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar16:25 Forskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06 Tankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57 Trump varsler kunngjøring om «stor suksess» i Syria15:32 Sjaman Dureks bok stoppes15:27 Midtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19 I helga stilles klokka til vintertid15:10 Mann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32 Verdens største tretopphus brant opp14:28 Spanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37 Stort slagsmål på Stovner i Oslo13:36 Mest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26 Google hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19 Drapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19 16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10 Issmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49 Hardarson forlenger med Start12:40 Tunisias nye president tatt i ed12:31 Russland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09 Ber publikum om videoer av ambulansekapringen11:37 Ap-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21 Svakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21 Full bortekrise for Solskjær11:20 Skamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19 Russlands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02 PST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01 Kippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37 39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34 De fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13 MDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12 Mann forskanset seg på museum i Frankrike09:56 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget09:47 Færre lovbrudd ble oppklart09:45 Granskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08 Lonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07 Botswanas politiske stabilitet på prøve09:04 15 norske alpinister til Sölden09:03 Jevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35 Stein Erik Hagen går inn i SATS07:35 Norges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09 Skadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04 Norge gir 3 milliarder til renere hav06:33 Rapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28 Nye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27 Stöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15 De siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:25 Mann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04 En av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35 Regjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07 Medier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04 Chiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56 Ambassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55 Beboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41 Skrik og krangling i Oslo var frieri02:05 30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52 Nye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm17:10 Kvinne bestilte sosial ferietur for 19.000 kroner - var helt alene16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet
Siste nytt
16:56KulturLene Marie Fossen er død16:54NorgeKagge forlag om mulig Sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar16:25VerdenForskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06NorgeTankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57VerdenTrump varsler kunngjøring om «stor suksess» i Syria15:32KulturSjaman Dureks bok stoppes15:27PolitikkMidtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19NorgeI helga stilles klokka til vintertid15:10NorgeMann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32VerdenVerdens største tretopphus brant opp14:28SportSpanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37NorgeStort slagsmål på Stovner i Oslo13:36NorgeMest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26Helse og livsstilGoogle hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19NorgeDrapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19Norge16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10VerdenIssmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49SportHardarson forlenger med Start12:40PolitikkTunisias nye president tatt i ed12:31VerdenRussland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09NorgeBer publikum om videoer av ambulansekapringen11:37Helse og livsstilAp-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21PengerSvakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21SportFull bortekrise for Solskjær11:20PolitikkSkamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19SportRusslands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02NorgePST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01SportKippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37Verden39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34StemmerDe fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13PolitikkMDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12VerdenMann forskanset seg på museum i Frankrike09:56PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget09:47NorgeFærre lovbrudd ble oppklart09:45VerdenGranskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08ReiseLonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07PolitikkBotswanas politiske stabilitet på prøve09:04Sport15 norske alpinister til Sölden09:03PengerJevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35PengerStein Erik Hagen går inn i SATS07:35NorgeNorges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09SportSkadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04NorgeNorge gir 3 milliarder til renere hav06:33Helse og livsstilRapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28PengerNye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27SportStöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15NorgeDe siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeMann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04NorgeEn av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35Helse og livsstilRegjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07VerdenMedier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04VerdenChiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56VerdenAmbassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55NorgeBeboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41NorgeSkrik og krangling i Oslo var frieri02:05Penger30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52VerdenNye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24Helse og livsstilMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm17:10ReiseKvinne bestilte sosial ferietur for 19.000 kroner - var helt alene16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet
Populært