Meny

– Det er lite brøling og løping i Dinosaurusparken

Crystal Palace Park er som en viktoriansk utgave av Jurassic Park. Men mye er skjedd siden disse kjempene skapte den første dinofeberen blant Londons innbyggere.

I den sørlige enden av London, i distriktet Bromley, ligger en park som er en hyggelig blanding åpne sletter, skogsområder, en sportsstadium og andre familievennlige fasiliteter. Selve hovedattraksjonen befinner seg rundt innsjøen i hjertet av parken, i det som er kjent som verdens eldste temapark.

Crystal Palace-dinosaurene – også kjent som Dinosaurusparken – er de første skulpturelle avbildninger av dinosaurer, fiskeøgler, svaneøgler og utdødde pattedyr. Parken byr på totalt femten skulpturer, samtlige designet og utformet i 1852 av billedkunstneren Benjamin Waterhouse Hawkins.

Sett med dagens øyne er det åpenbart mye som har forandret seg på fortidsdyrfronten siden skulpturene så dagens lys for første gang.

– De er basert på forskning som skriver seg før Darwins evolusjonsteori. Selv om Crystal Palace-statuene ikke er laget slik vi forstår dinosaurer nå i dag, sees de på som viktige og mange paleontologer er engasjert i arbeidet med å bevare dem, forteller paleontolog Lene Liebe Delsett til ABC Nyheter.

– Kul formidling av vitenskapshistorien

Crystal Palace Park er i dag et populært uteområde som i sin tid tok navnet sitt fra glass-slottet som stod på vestsiden av parken helt til det brant ned i 1936. Glasshuset var opprinnelig bygget til Hyde Park, for å være en del av Verdensutstillingen i 1851, men ble flyttet til Sydenham året etter.

Dinosaurmodellene under konstruksjon ved Benjamin Waterhouse Hawkins studio i Sydenham. Foto: Wikimedia

Rundt ti år tidligere, i 1842, gav vitenskapsmannen Richard Owen fellesnavnet «dinosaurer» til en gruppe krypdyr hvis forsteinede tenner og knokler var blitt funnet i løpet av de siste par tiårene. Navnet «dinosaur» betyr «fryktelige øgler» og en ny og spennende epoke i vitenskapens historie var innledet.

Interessen for dinosaurer økte, og en stor utstilling av modeller i naturlig format ble bygd i parken ved Crystal Palace i London. Opprinnelig var planen kun å avbilde utdødde pattedyr, men Waterhouse Hawkins ble overtalt til også bygge skulpturer av dinosaurer, fiskeøgler og svaneøgler, under rådgiving av Owen.

Liebe Delsett, som nylig fikk doktorgrad i virveldyrpaleontologi, synes verdens første dinosaurskulpturer er en kul formidling av vitenskapshistorien.

– De viser jo at forskning ikke er statisk. Skulpturene var «state of the art» på det tidspunktet de ble bygget og var også en viktig formidling til den jevne borger om status for britisk forskning, forklarer hun.

– Hvordan vi tror utdødde dyr så ut, avhenger både av hvilke forskningsfunn vi gjør, men også av kulturen på den tiden vi lever i. For det meste er dyrene fremstilt som stillestående, det er lite brøling og løping i Dinosaurusparken.

Les også: Dinosaur tråkket i søla på skotsk øy

(Saken fortsetter under)

På midten av 1800-tallet var dinosaurinteressen på full fart opp. Før den ene modellen av Iguanodon var blitt fullført, ble det arragert en nyttårsbankett for tjue personer inne i den. Foto: Wikimedia

Fra trege til raske jegere

Det som slår Liebe Delsett når hun ser skulpturene i Crystal Palace Park, er at de fremstår store, klumpete og trege sammenliknet med hvordan vi forestiller oss dinosaurer og andre fortidsdyr i dag.

– Siden den gang er det blitt avdekket veldig mange flere dinosaurskjeletter og dermed vet vi mer om dem. Både hvordan skjelettene deres har vært, samtidig som det er gjort funn som har skapt diskusjon om hvor raske de var, hvilken kroppstemperatur de hadde og jaktatferd for eksempel.

– I dag ser vi ikke lenger på dinosaurer som så trege og klumpete som man gjorde på midten av 1800-tallet. Flere av dem var raske. Mange mener dessuten at de hadde relativt høy kroppstemperatur slik at de slapp å måtte «lade seg opp» i sola.

(Saken fortsetter under)

To av de mest ikoniske skulpturene i Crystal Palace Park er av Iguanodon. De har få likheter med planteeteren slik vi kjenner den i dag. Foto: Wikimedia

Personlig har Liebe Delsett en forkjærlighet for fiskeøgler, en gruppe fortidsdyr som du vil finne flere av i Crystal Palac der de nesten ser ut til å kose seg i sola på stranden slik vi er vant til å se dagens krokodiller.

– Dette var det usikkerhet om lenge; Var de utelukkende vannlevende, eller var de oppe på land av og til? Blant annet har man lurt på om de kom opp på land for å legge egg slik havskilpaddene gjør i dag. Nå tror man at de levde utelukkende i havet, at de aldri var oppe på land. Selv tenker jeg det er logisk når man ser på hvordan bena deres var utformet.

Les også: Studie av øglesex: – Staute horn tiltrakk triceratops

Piggen som flyttet seg rundt

Blant skulpturene som virkelig er gått ut på dato, er et par bedagelig anlagte kjemper som forestiller Iguanodon. Dyrene i Dinosaurusparken har blant annet fire store og klumpete bein, mens dagens fremstillinger viser slanke, grasiøse planteetere som gjerne gikk på to.

– Jeg synes ikke det er rart at man trodde de gikk på fire bein, mener Liebe Delsett.

– Det hører til sjeldenhetene at man finner store virveldyrskjeletter fra landlevende dyr i hel tilstand. De ligger gjerne spredt rundt og det er ikke alltid man vet om man har å gjøre med ett dyr eller flere.

Når det gjelder Iguanodon var det lenge stor forvirring omkring flere deler av skjelettet.

– Blant annet hadde den en pigg som vi i dag vet ble benyttet som en slags tommel, men som tidligere har vært flyttet rundt om på kroppen, opplyser den ferske professoren.

Fremtiden kan skjule snabler

I dag står fortidsdyrene i Crystal Palace Park som et symbol på hvilke enorme sprang vitenskapen har gjort når det kommer til hva vi vet om dyr som har vært utdødde i flere millioner år. Men om vi spoler hundre år frem i tid, vil morgendagens forskere trekke på smilebåndet når de ser tilbake på dinosaurfigurene som ble produsert i 2018.

– Det vi kan være helt siker på, er at fremstillingen av dinosaurer kommer til å være annerledes om hundre år fordi forskning er en prosess og vårt syn på fortiden forandrer seg hele tiden, sier paleontolog Lene Liebe Delsett til ABC Nyheter.

– Det skyldes både fordi vi om hundre år vil ha funnet flere fossiler, men vi vil også helt sikkert vite mer om oppbevaring av andre ting enn skjelett, som hud, fjær og muskler.

Flere fossillokaliteter vil med tiden gi andre typer oppbevaring. Samtidig vil det komme teknologiske nyvinninger, som for eksempel innen scannemetoder og mikroskopteknologi, som gjør at vi kan se konturer som var usynlige før.

Dette vil ifølge Liebe Delsett endre hvordan vi ser på dinosaurer i fremtiden.

– Hvis du ser for deg hodeskallen til en elefant, så er det ingen ting på den som tilsier at den har snabel og kjøttfulle ører, noe som vi jo tenker på som det viktigste kjennemerket ved en elefant. Plutselig en dag kan vi finne et fossil som har den typen bløte strukturer. Da kan det komme slike ting for en dag, også når det gjelder dinosaurer.

Fra forfall til total fredning

Ettersom årene gikk, forfalt både parken og modellene stadig mer. Brannen som i 1936 fullstendig ødela Krystallpalasset satte ekstra fart på prosessen, og etter hvert ble flere skulpturer nærmest skjult bak overgrodd løvverk.

En fullstendig renovering ble igangsatt i 1952, og siden 1973 har fortidsskapningene vært fredet. I 2002 ble de gjenstand for omfattende restaurering, og fem år senere ble de oppgradert til verneklasse 1.

(Saken fortsetter under)

Det er gratis adgang til Crystal Palace Park og dens enestående samling av skulpturer. Foto: Gareth Williams

Lene Liebe Delsett er selv glad i dinosaurparker og mener all formidling av kunnskap om fortidsdyr er med på å gjøre oss nyskjerrige og tenne et ønske om å lære mer.

– I fjor sommer besøkte jeg en kjempestor dinosaur-park, Dinosaurier-Park Altmühltal sør i Tyskland. Der kan du gå gjennom et enormt område som er fylt opp med livaktige modeller. Jeg syntes det var veldig kult, samtidig som det å besøke en slik park gir deg et helt annet inntrykk av hvordan dyrene kan ha vært.

– Selv om de kanskje en vakker dag skulle vise seg å være feil fremstilt.

Dinosaurier-Park Altmühltal i Tyskland. Foto: Crosa/Flickr

Kilder: Wikipedia , TheHistoryPress , Crystal Palace Park

Les også: Hevder panserdinosaur benyttet kamuflasjefarger mot glupske fiender

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:54 Guvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov02:26 Verdens dyreste medisin godkjent i USA02:23 800.000 flere fisk er døde av dødsalgen01:55 Mann alvorlig skadd – to MC-medlemmer pågrepet01:19 Helsedepartementet vurderer vaksinasjonsprogram for voksne00:37 Halve Norge tror østeuropeisk arbeidsinnvandring presser ned lønninger23:43 Trump selger våpen til Saudi-Arabia uten Kongressens godkjennelse22:55 Godt utgangspunkt for Ødegaard og Vitesse22:40 Nedtur i Norges åpningskamp i U20-VM22:19 Giske tror han hadde gitt seg i politikken uten Sofies versjon21:48 Beskylder Trump for å dikte opp sykdom for å slippe å delta i Vietnamkrigen21:36 Messi: – Liverpool-kampen en av de verste opplevelsene i karrieren21:35 Minst 19 tenåringer omkom i brann i India21:13 Elyounoussi scoret i sin femte kamp på rad21:13 73-åring dømt for å ha mishandlet kona i 40 år20:45 26-åring tiltalt for overgrep mot seks år gammel gutt20:10 Bråslakter laks – må rekke det for den dør20:09 Spetalen kan ha gått glipp av 8 milliarder20:06 To pågrepet etter at to barn ble funnet døde i England19:49 Mann siktet i 25 år gammel overgrepssak19:49 Riksrevisjonen skal gå gjennom Kielland-ulykken19:14 Oljefondet selger cannabis-aksjene18:54 – Rødt snur ting på hodet. EU har styrket norsk trafikksikkerhet18:51 Kronprinsen holdt to klimataler i Berlin18:22 Eksplosjon i sentrum av Lyon etterforskes som terror18:07 XXLs Sverige-sjef går av etter Facebook-innlegg om Greta Thunberg17:51 Chelsea har lagt inn bud på Reiten17:44 Frykter journalister vil bli rettsforfulgt i kjølvannet av Assange17:34 Motorsyklist omkom i ulykke17:23 Donald Trump om seg selv: – Jeg er et ekstremt stabilt geni17:15 Fastlimte klimaaktivister fjernet fra Norges Bank16:39 Mann tiltalt for å ha lurt til seg åtte biler og 2,8 millioner kroner i lån16:39 Kenyanske dommere nekter å avkriminalisere homofili16:26 Solberg forstår Mays avgang16:15 Folk advares mot å spise abbor fra Tyrifjorden16:05 Penelope Lea og klimastreikerne hyllet på MDG-landsmøtet15:59 Charles Finch ble dømt til døden i 1976 – løslatt 41 år etter15:17 Mattilsynets direktør går av etter avsløring15:00 Kyrgios trekker seg fra Roland-Garros: – Turneringen suger14:37 Tvedt: – Jeg ble spyttet etter på gata14:32 Hermstad: Vi er ved et veiskille14:22 Unike bilder: – Du kan knapt tro at det virkelig er henne13:46 Ingen streik i staten – enighet i meklingen13:38 Presidentkampen igang med brede smil13:09 Norsk toppfotball går med overskudd13:06 Klimaprotester i Europa, Australia og Europa12:29 Bombe mot moske under fredagsbønn12:02 Thailand vurderer å innføre ny turistavgift11:51 Tidligere Bendtner-sjef venter interesse11:51 Nord-Korea stiller ultimatum til USA11:28 MDG-politiker så engler – nå roser han Märtha Louise11:27 Bertel O. Steen kutter 200 jobber11:07 Manipulert video av Pelosi går viralt11:06 Laksedøden gir høyere priser10:51 PostNord bygger ut for å møte veksten i netthandel10:50 Trump med ny milliardgave til amerikanske bønder09:52 Mount Everest har krevd sju liv på en uke09:41 283.700 liter olje ut i sjøen etter fregatthavariet09:37 Nær halvparten av varebilene brukes privat09:36 Modi starter samtaler for å danne ny indisk regjering09:00 Lippi blir landslagssjef for Kina – igjen.08:52 Skuespiller vant rekordsøksmål mot avis08:50 Frp vil kutte norsk bistand til Palestina08:49 Fire polakker i arresten etter trusler på fly08:45 Bare én ting kan redde Norge: – Innrøm at dere ble lurt08:24 Wenger: – Ikke sikkert jeg kommer tilbake som manager08:15 Sykkeltyverier utføres sjelden av proffe bander07:58 Brasils høyesterett kriminaliserer homofobi06:20 Rundt 10.000 elever streiker 31 steder i Norge fredag06:19 Julian Assange tiltalt for brudd på spionasjeloven i USA06:05 Akademikerne varsler markering etter brudd i Oslo-meklingen06:00 Dette er favorittene til å overta etter May05:51 23-åring dømt til tre år i fengsel for voldtekt av 13-åring05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:20 Mekling utover formiddagen i statsoppgjøret05:15 Stiv kuling i MDG-debatt om vindkraft05:11 Første homofile ekteskap inngått på Taiwan04:48 Flere svenske barn i varetekt04:42 Lakseoppdrettere frykter ledighet etter algekrisen03:13 Enighet om forlik på 400 millioner i Weinstein-saken02:58 Fire pågrepet for trusler på fly02:39 Bompengetopper avviser Støres løsning02:15 USA: Flyforbud mot Boeings 737 MAX-fly til slutten av juni01:15 New Jersey forbyr røyking på stranda00:40 Politiet har etterforsket rykter i forsvinningssaken på Lørenskog00:05 Trump hevder at Huawei kan bli omfattet av en handelsavtale med Kina22:56 Israel herjet av branner under hetebølge22:54 Tre Kronor utslått av Finland i ishockey-VM22:27 Brakseier for Modi i India22:23 Unicef-leder ber Norge hente hjem barn av IS-krigere22:22 Omfattende tiltale mot Julian Assange i USA22:02 Enighet mellom Unio og KS - kommunestreik avverget21:26 Russland lover gjengjeldelse om Vardø-radaren oppgraderes21:02 Dagbladet: Bendtner forsvinner fra Rosenborg i sommer20:48 Slutt med kvakksalveriet og bli en verdig prinsesse!20:29 Pelosi stiller spørsmål om Trumps helse19:54 Manchester United møter Kristiansund på Ullevaal, stolt Solskjær19:26 Inviterer Durek og prinsessen hjem til sjamanens familiehus18:59 Adressa: – RBK-spillerne lei særbehandling av Bendtner
Siste nytt
02:54VerdenGuvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov02:26VerdenVerdens dyreste medisin godkjent i USA02:23Norge800.000 flere fisk er døde av dødsalgen01:55NorgeMann alvorlig skadd – to MC-medlemmer pågrepet01:19NorgeHelsedepartementet vurderer vaksinasjonsprogram for voksne00:37NorgeHalve Norge tror østeuropeisk arbeidsinnvandring presser ned lønninger23:43VerdenTrump selger våpen til Saudi-Arabia uten Kongressens godkjennelse22:55SportGodt utgangspunkt for Ødegaard og Vitesse22:40SportNedtur i Norges åpningskamp i U20-VM22:19PolitikkGiske tror han hadde gitt seg i politikken uten Sofies versjon21:48VerdenBeskylder Trump for å dikte opp sykdom for å slippe å delta i Vietnamkrigen21:36SportMessi: – Liverpool-kampen en av de verste opplevelsene i karrieren21:35VerdenMinst 19 tenåringer omkom i brann i India21:13SportElyounoussi scoret i sin femte kamp på rad21:13Norge73-åring dømt for å ha mishandlet kona i 40 år20:45Norge26-åring tiltalt for overgrep mot seks år gammel gutt20:10NorgeBråslakter laks – må rekke det for den dør20:09PengerSpetalen kan ha gått glipp av 8 milliarder20:06VerdenTo pågrepet etter at to barn ble funnet døde i England19:49NorgeMann siktet i 25 år gammel overgrepssak19:49NorgeRiksrevisjonen skal gå gjennom Kielland-ulykken19:14PengerOljefondet selger cannabis-aksjene18:54Politikk– Rødt snur ting på hodet. EU har styrket norsk trafikksikkerhet18:51NorgeKronprinsen holdt to klimataler i Berlin18:22VerdenEksplosjon i sentrum av Lyon etterforskes som terror18:07PengerXXLs Sverige-sjef går av etter Facebook-innlegg om Greta Thunberg17:51SportChelsea har lagt inn bud på Reiten17:44VerdenFrykter journalister vil bli rettsforfulgt i kjølvannet av Assange17:34NorgeMotorsyklist omkom i ulykke17:23PolitikkDonald Trump om seg selv: – Jeg er et ekstremt stabilt geni17:15NorgeFastlimte klimaaktivister fjernet fra Norges Bank16:39NorgeMann tiltalt for å ha lurt til seg åtte biler og 2,8 millioner kroner i lån16:39VerdenKenyanske dommere nekter å avkriminalisere homofili16:26PolitikkSolberg forstår Mays avgang16:15NorgeFolk advares mot å spise abbor fra Tyrifjorden16:05PolitikkPenelope Lea og klimastreikerne hyllet på MDG-landsmøtet15:59VerdenCharles Finch ble dømt til døden i 1976 – løslatt 41 år etter15:17PolitikkMattilsynets direktør går av etter avsløring15:00SportKyrgios trekker seg fra Roland-Garros: – Turneringen suger14:37SportTvedt: – Jeg ble spyttet etter på gata14:32PolitikkHermstad: Vi er ved et veiskille14:22VerdenUnike bilder: – Du kan knapt tro at det virkelig er henne13:46NorgeIngen streik i staten – enighet i meklingen13:38SportPresidentkampen igang med brede smil13:09SportNorsk toppfotball går med overskudd13:06VerdenKlimaprotester i Europa, Australia og Europa12:29VerdenBombe mot moske under fredagsbønn12:02ReiseThailand vurderer å innføre ny turistavgift11:51SportTidligere Bendtner-sjef venter interesse11:51VerdenNord-Korea stiller ultimatum til USA11:28PolitikkMDG-politiker så engler – nå roser han Märtha Louise11:27PengerBertel O. Steen kutter 200 jobber11:07PolitikkManipulert video av Pelosi går viralt11:06PengerLaksedøden gir høyere priser10:51PengerPostNord bygger ut for å møte veksten i netthandel10:50PengerTrump med ny milliardgave til amerikanske bønder09:52VerdenMount Everest har krevd sju liv på en uke09:41Norge283.700 liter olje ut i sjøen etter fregatthavariet09:37MotorNær halvparten av varebilene brukes privat09:36PolitikkModi starter samtaler for å danne ny indisk regjering09:00SportLippi blir landslagssjef for Kina – igjen.08:52KulturSkuespiller vant rekordsøksmål mot avis08:50PolitikkFrp vil kutte norsk bistand til Palestina08:49NorgeFire polakker i arresten etter trusler på fly08:45NorgeBare én ting kan redde Norge: – Innrøm at dere ble lurt08:24SportWenger: – Ikke sikkert jeg kommer tilbake som manager08:15NorgeSykkeltyverier utføres sjelden av proffe bander07:58VerdenBrasils høyesterett kriminaliserer homofobi06:20NorgeRundt 10.000 elever streiker 31 steder i Norge fredag06:19VerdenJulian Assange tiltalt for brudd på spionasjeloven i USA06:05NorgeAkademikerne varsler markering etter brudd i Oslo-meklingen06:00PolitikkDette er favorittene til å overta etter May05:51Norge23-åring dømt til tre år i fengsel for voldtekt av 13-åring05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:20NorgeMekling utover formiddagen i statsoppgjøret05:15PolitikkStiv kuling i MDG-debatt om vindkraft05:11VerdenFørste homofile ekteskap inngått på Taiwan04:48VerdenFlere svenske barn i varetekt04:42PengerLakseoppdrettere frykter ledighet etter algekrisen03:13KulturEnighet om forlik på 400 millioner i Weinstein-saken02:58NorgeFire pågrepet for trusler på fly02:39MotorBompengetopper avviser Støres løsning02:15ReiseUSA: Flyforbud mot Boeings 737 MAX-fly til slutten av juni01:15VerdenNew Jersey forbyr røyking på stranda00:40NorgePolitiet har etterforsket rykter i forsvinningssaken på Lørenskog00:05PengerTrump hevder at Huawei kan bli omfattet av en handelsavtale med Kina22:56VerdenIsrael herjet av branner under hetebølge22:54SportTre Kronor utslått av Finland i ishockey-VM22:27VerdenBrakseier for Modi i India22:23NorgeUnicef-leder ber Norge hente hjem barn av IS-krigere22:22VerdenOmfattende tiltale mot Julian Assange i USA22:02NorgeEnighet mellom Unio og KS - kommunestreik avverget21:26NorgeRussland lover gjengjeldelse om Vardø-radaren oppgraderes21:02SportDagbladet: Bendtner forsvinner fra Rosenborg i sommer20:48StemmerSlutt med kvakksalveriet og bli en verdig prinsesse!20:29PolitikkPelosi stiller spørsmål om Trumps helse19:54SportManchester United møter Kristiansund på Ullevaal, stolt Solskjær19:26NorgeInviterer Durek og prinsessen hjem til sjamanens familiehus18:59SportAdressa: – RBK-spillerne lei særbehandling av Bendtner
Populært