Meny

Dinosaurskjeletter solgt for mer enn 23 millioner:

– Irriterende når vitenskapelig viktige fossiler havner i privat eie

To dinosaurskjeller gikk under hammeren i Paris denne uken. Men det vitenskapelige miljøet ser ikke med blide øyne på at privatpersoner sikrer seg fossiler av fortidsdyr.

Fortidens kjemper er blitt populære pyntegjenstander hos Hollywood-kjendiser og superrike samlere.

Denne uken gikk to skjeletter under hammeren i Paris til salgspris i tosifret millionklasse: Et stort skjelett av en Diplodocus ble solgt for 1,44 millioner euro (13,5 millioner kroner), mens et skjelett av den kjøttetende Allosaurus solgt for 1,41 millioner euro (13,2 millioner kroner).

Til nyhetsbyrået AFP forteller auksjonshuset Drouot at det var den samme utenlandske kjøperen som sikret seg begge de to dinosaurene, uten å ville avsløre vedkommende nasjonalitet.

To forskere setter sammen de enkelte beinrestene som til slutt skal bli en Diplodocus og en Allosaurus. Bildet er fra i forkant av auksjonen onsdag denne uken. Foto: AFP

I vitenskapelige kretser er det mange som ser med surt blikk på at dinosaurskjeletter havner i privat eie etter å ha blitt solgt til skyhøy pris. Paleontologiforeningen Society of Vertebrate Paleontology har tidligere gått offentlig ut og fordømt på kraftigste salg av vitenskapelig signifikante dinosaureksemplarer til privatpersoner.

– Dinosaur-skjeletter er ikke dekor, de burde ikke bli solgt til høystbydende , skriver forfatter og dinosaurekspert Brian Switek i et innlegg i The Guardian i 2015

– For å kunne forstå hvordan disse dinosaurene vokste opp, hvordan de varierte fra den ene til den andre og hvordan de utviklet seg, trenger paleontologer alle de fossilene de kan få tak i. Jo flere fossiler paleontologer har tilgang til, jo bedre oppløsning har vi på vinduet vårt inn i fortiden.

Kjempen og rovdyret

For 155 til 145 millioner år siden, i senjuraperioden, var Allosaurus den vanligste store jegeren i dagens Nord-Amerika. Kjøtteteren kunne bli opp mot tolv meter lang, fem meter høy og veide i gjennomsnitt fire tonn. Flere forskere tror Allosaurus jaktet i flokk, et fryktinngytende syn for en uheldig planteeter.

Langhalsen Diplodocus, som levde i samme periode som Allosaurus, hadde hjerne på størrelse med en knyttneve, men til gjengjeld hadde et fullvoksent dyr størrelsen på sin side:

Komplette skjelett er på opptil fem meters høyde ved hoften, 27 meter i lengden og hinter om opprinnelig totalvekt opp mot 30 tonn. Isolerte knokler tyder på at de kan ha blitt så lange som 45 meter.

Les også: Hevder panserdinosaur benyttet kamuflasjefarger mot glupske fiender

(Saken fortsetter under)

VIDEO: I BBCs dokumentarfilm «Dinosaurene kommer tilbake: Balladen om Big Al» (1999), er vi vitne til Allosaurus som går til angrep på en flokk Diplodocus.

– Liten vitenskapelig verdi

Det private markedet for dinosaurfossiler opplevde en kraftig vekst på nittitallet som følge av den enorme suksessen til Steven Spielberg-filmen «Jurassic Park». Siden har det holdt seg sterkt.

Allosaurusen som ble solgt i Paris, skal ifølge auksjonshuset være 60 prosent komplett. Det ikke er kommet informasjon om status for den enorme planteeteren, noe som får flere til å spekulere i om skjelettet er svært ukomplett.

Jørn Harald Hurum, professor ved Norsk senter for paleontologi, Naturhistorisk museum i Oslo. Foto: UiO

Jørn Harald Hurum er dinosaurforsker og professor ved Norsk senter for paleontologi på UiO Naturhistorisk museum. Han forteller at fossiler som selges i slike auksjoner ofte er så fikset på at de ikke har så mye vitenskapelig verdi.

– Allosaurusen her var jo bare 60 prosent komplett, så 40 prosent var en skulptur. Vi er ofte ute etter helt andre eksemplarer enn millionærene som bare ønsker noe spektakulært i sitt inngangsparti.

Han deler ikke nødvendigvis samme syn som Society of Vertebrate Paleontology når det gjelder salg av fossiler til høystbydende.

– Jeg gidder ikke å sette meg opp på en hvit hest og si at alle fossiler må være gratis, det vil de aldri bli. Dette er bare noen forskere som hisser seg opp slik de gjorde da mitt museum kjøpte «Ida», sier Hurum til ABC Nyheter.

Les også: Fant dinosaurhale forsteinet i rav

Kjendiser bruker dinosaurer som nips

Årlig blir kun om lag fem dinosaurskjeletter satt opp for auksjon rundt om i verden. I de fleste tilfeller er det de ekstremt rike samlerne og museer i Europa og USA som går av med seieren. Men auksjonshusene har også merket økt interesse fra Kina for de fossile dyrene fra fortiden.

– Fossilmarkedet er ikke lenger kun forbeholdt forskere , uttalte Iacopo Briano til AFP før auksjonen startet onsdag. Briano, som er ekspert på salg av fossiler, mener dinosaurer er vinden som aldri før.

– Dinosaurene har blitt trendy – de er virkelige dekorasjonsgjenstander, som malerier, sier Briano og nevner blant annet Hollywood-skuespillerne Leonardo DiCaprio og Nicolas Cage som to kjente fans av overdimensjonerte, forhistoriske ornamenter.

(Saken fortsetter under)

Italianske forskere samarbeider om å sette sammen Allosaur-bena i forkant av auksjonen i Paris onsdag denne uken. Allosauren er opprinnelig funnet i Wyoming, USA. Foto: AFP/Stephane de Sakutin

Norsk dino-handel fullstendig uregulert

Det finnes ingen internasjonale regler for handel med fossiler, kun hvert lands egne regler. Noen land, som Mongolia, har totalforbudt eksport, andre har regulerte eksportregler, som for eksempel Tyskland. Norge er blant landene som ikke har regler i det hele tatt.

– Litt irriterende er det jo at vitenskapelig viktige fossiler noen ganger havner i private samlinger, men de blir ofte donert til museer etter en tid. Museer er jo nesten evige institusjoner sammenlignet med private samlinger og etter at samleren er død, doneres ofte samlingen til et museum. Så som museum kan vi godt vente 100 år, vi har god tid, forteller Hurum før han fortsetter:

– Konservatorer jobber i museer omtrent som odelsbønder - samlingene skal være bedre når du går av enn da du startet, mens neste konservator bygger videre i hele sin virketid. Vi har lært at alt kommer ikke på en gang.

Les også: Fant flått på dinosaurhalen

Fremdeles dronning på salgstronen

Om du skulle ønske deg fossile fortidsdyr i hjemmet, er det fremdeles mulighet: I skrivende stund har Christies en online auksjon gående der du blant annet kan skaffe deg flere hundre millioner år gamle fisker å henge på veggen. Men da må du være villig til å bla opp 121.000 kroner som er startbudet.

– Det er pent å se på, men med liten vitenskapelig verdi. Klart folk bør ha en ammonitt hjemme istedenfor enda en porselensfigur, mener Hurum.

Les også: Dinosaur tråkket i søla på skotsk øy

(Saken fortsetter under)

Et 65 millioner år gammelt Tyrannosaurs Rex-skjelett ble i 1997 kjøpt av The Field Museum of Natural History i Chicago for 53 millioner kroner. Ingen har til dags dato betalt mer for et dinosaur-skjelett. Foto: AP Photo/M. Spencer Green

Selv om salgsprisen for Diplodocus og Allosaurus var meget respektabel, er det fremdeles en Tyrannosaurus Rex som har rekorden:

I 1997 gikk pengesterke institusjoner som Kodak, McDonald's og Walt Disney sammen om å legge 8,3 millioner dollar (70,2 millioner kroner) på bordet for å kjøpe «Sue» - den mest komplette og best bevarte Tyrannosaurus rex som noensinne er funnet.

Den forhistoriske skrekkøglen, oppkalt etter Susan Hendrickson som fant skjelettet i 1990, ble donert til Field Museum of Natural History i Chicago der du kan se den i dag. Skjelettet ble solgt på vegne av sioux-indianeren Maurice Williams, som også fikk salgssummen.

Les også: Forskere oppdaget ny planteetende dinosaur

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:55 Kripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55 Lagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47 Torskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23 Rogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12 Russland fryder seg over rapport11:48 Proffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44 Sumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42 Ødegaard sto over landslagets trening11:42 Passasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27 Russisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15 Første viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13 – Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06 Hvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51 Amerikansk ektepar: – Det kunne ha blitt en forferdelig tragedie10:22 Fullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57 To unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35 Øyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24 Fembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14 Ny forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12 Nasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50 Kristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45 Klæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52 Kvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44 – Turistbusser får ikke kjøre i Oslo sentrum07:22 Løfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05 Netanyahu lover svar på rakettangrep06:37 Nordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31 Flere juridiske floker venter for Trump06:15 Undersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02 20 år siden NATO bombet Serbia06:00 Thingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50 Dette skjer i dag05:35 Norge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30 Dette skjedde i natt05:00 – Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56 Ardern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38 Orbán ut mot EU etter utestengelse04:30 Fire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25 Flere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11 Boeing inviterer til møte om 737 MAX03:28 Medlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20 Kuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45 Baby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41 Sjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21 Lapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45 Sp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40 Flyangrep mot Gazastripen01:02 Flertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58 To menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17 Russiske soldater og utstyr til Venezuela00:13 Nytt vikingskip funnet i Vestfold23:54 Romania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40 Kongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35 Waras samboer klager VG inn for PFU21:55 – Vil utforske om det er liv på Triton21:52 Område i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45 Graham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34 To skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19 Sp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10 VG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54 Mueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50 Mars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30 Gillibrand: – Trump er en feiging20:26 Røe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15 Gaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00 Norge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38 Overlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09 IS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31 Australsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52 VGs gransking offentliggjøres til uka17:27 Mali lover å oppløse milits etter massakre17:03 – Astrologi er ingen etterspurt kompetanse16:33 Cruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22 Klæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20 Molde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02 Mann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58 Fem millioner ber May avlyse brexit15:53 USAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36 – Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01 Dødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57 Østberg vant verdenscupen sammenlagt14:52 Solberg takker redningsmannskapene14:46 Yngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44 Forsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28 Eckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14 Klimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08 FN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53 Passasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53 Mann skadd i knivstikking i Grenland12:19 20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17 To kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend12:13 Måling: Opposisjonen i Thailand ligger an til å få flest stemmer11:56 Senterpartiet vedtok omfattende klimaresolusjon11:51 Bombedømt russisk tenåring til sak mot innreiseforbud11:30 Chile: Kongeparet skal åpne dører hos tøff laksekonkurrent11:27 Lundby avsluttet sesongen med seier10:49 Barnetrygden øker for første gang på 23 år10:42 Sp-landsmøtet demper angrepet på Riksrevisjonen10:13 Kilder: May presses av partifeller til å gå av08:54 Risiko for demningsbrist i Brasil
Siste nytt
12:55VerdenKripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55SportLagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47NorgeTorskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23MotorRogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12VerdenRussland fryder seg over rapport11:48NorgeProffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44KulturSumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42SportØdegaard sto over landslagets trening11:42NorgePassasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27VerdenRussisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15SportFørste viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13Sport– Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06StemmerHvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51ReiseAmerikansk ektepar: – Det kunne ha blitt en forferdelig tragedie10:22SportFullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57NorgeTo unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35PengerØyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24NorgeFembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14Helse og livsstilNy forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12PengerNasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50SportKristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45SportKlæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52NorgeKvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44Reise– Turistbusser får ikke kjøre i Oslo sentrum07:22SportLøfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05VerdenNetanyahu lover svar på rakettangrep06:37SportNordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31VerdenFlere juridiske floker venter for Trump06:15NorgeUndersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02Verden20 år siden NATO bombet Serbia06:00SportThingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeNorge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30NorgeDette skjedde i natt05:00Penger– Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56VerdenArdern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38PolitikkOrbán ut mot EU etter utestengelse04:30VerdenFire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25NorgeFlere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11VerdenBoeing inviterer til møte om 737 MAX03:28PolitikkMedlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20PolitikkKuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45VerdenBaby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41PengerSjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21VerdenLapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45PolitikkSp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40VerdenFlyangrep mot Gazastripen01:02VerdenFlertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58NorgeTo menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17VerdenRussiske soldater og utstyr til Venezuela00:13NorgeNytt vikingskip funnet i Vestfold23:54VerdenRomania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40VerdenKongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35NorgeWaras samboer klager VG inn for PFU21:55Verden– Vil utforske om det er liv på Triton21:52NorgeOmråde i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45VerdenGraham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34NorgeTo skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19PolitikkSp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10NorgeVG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54VerdenMueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50NorgeMars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30VerdenGillibrand: – Trump er en feiging20:26PolitikkRøe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15VerdenGaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00SportNorge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38VerdenOverlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09VerdenIS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31NorgeAustralsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52NorgeVGs gransking offentliggjøres til uka17:27VerdenMali lover å oppløse milits etter massakre17:03Politikk– Astrologi er ingen etterspurt kompetanse16:33NorgeCruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22SportKlæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20NorgeMolde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02NorgeMann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58VerdenFem millioner ber May avlyse brexit15:53VerdenUSAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36Sport– Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01VerdenDødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57SportØstberg vant verdenscupen sammenlagt14:52PolitikkSolberg takker redningsmannskapene14:46SportYngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44NorgeForsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28SportEckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14PolitikkKlimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08VerdenFN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53NorgePassasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53NorgeMann skadd i knivstikking i Grenland12:19Norge20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17VerdenTo kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend12:13VerdenMåling: Opposisjonen i Thailand ligger an til å få flest stemmer11:56PolitikkSenterpartiet vedtok omfattende klimaresolusjon11:51NorgeBombedømt russisk tenåring til sak mot innreiseforbud11:30VerdenChile: Kongeparet skal åpne dører hos tøff laksekonkurrent11:27SportLundby avsluttet sesongen med seier10:49PrivatøkonomiBarnetrygden øker for første gang på 23 år10:42PolitikkSp-landsmøtet demper angrepet på Riksrevisjonen10:13PolitikkKilder: May presses av partifeller til å gå av08:54VerdenRisiko for demningsbrist i Brasil
Populært