Dinosaurskjeletter solgt for mer enn 23 millioner:

– Irriterende når vitenskapelig viktige fossiler havner i privat eie

To dinosaurskjeller gikk under hammeren i Paris denne uken. Men det vitenskapelige miljøet ser ikke med blide øyne på at privatpersoner sikrer seg fossiler av fortidsdyr.

Fortidens kjemper er blitt populære pyntegjenstander hos Hollywood-kjendiser og superrike samlere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne uken gikk to skjeletter under hammeren i Paris til salgspris i tosifret millionklasse: Et stort skjelett av en Diplodocus ble solgt for 1,44 millioner euro (13,5 millioner kroner), mens et skjelett av den kjøttetende Allosaurus solgt for 1,41 millioner euro (13,2 millioner kroner).

Til nyhetsbyrået AFP forteller auksjonshuset Drouot at det var den samme utenlandske kjøperen som sikret seg begge de to dinosaurene, uten å ville avsløre vedkommende nasjonalitet.

To forskere setter sammen de enkelte beinrestene som til slutt skal bli en Diplodocus og en Allosaurus. Bildet er fra i forkant av auksjonen onsdag denne uken. Foto: AFP
To forskere setter sammen de enkelte beinrestene som til slutt skal bli en Diplodocus og en Allosaurus. Bildet er fra i forkant av auksjonen onsdag denne uken. Foto: AFP

I vitenskapelige kretser er det mange som ser med surt blikk på at dinosaurskjeletter havner i privat eie etter å ha blitt solgt til skyhøy pris. Paleontologiforeningen Society of Vertebrate Paleontology har tidligere gått offentlig ut og fordømt på kraftigste salg av vitenskapelig signifikante dinosaureksemplarer til privatpersoner.

– Dinosaur-skjeletter er ikke dekor, de burde ikke bli solgt til høystbydende , skriver forfatter og dinosaurekspert Brian Switek i et innlegg i The Guardian i 2015

– For å kunne forstå hvordan disse dinosaurene vokste opp, hvordan de varierte fra den ene til den andre og hvordan de utviklet seg, trenger paleontologer alle de fossilene de kan få tak i. Jo flere fossiler paleontologer har tilgang til, jo bedre oppløsning har vi på vinduet vårt inn i fortiden.

Kjempen og rovdyret

For 155 til 145 millioner år siden, i senjuraperioden, var Allosaurus den vanligste store jegeren i dagens Nord-Amerika. Kjøtteteren kunne bli opp mot tolv meter lang, fem meter høy og veide i gjennomsnitt fire tonn. Flere forskere tror Allosaurus jaktet i flokk, et fryktinngytende syn for en uheldig planteeter.

Langhalsen Diplodocus, som levde i samme periode som Allosaurus, hadde hjerne på størrelse med en knyttneve, men til gjengjeld hadde et fullvoksent dyr størrelsen på sin side:

Komplette skjelett er på opptil fem meters høyde ved hoften, 27 meter i lengden og hinter om opprinnelig totalvekt opp mot 30 tonn. Isolerte knokler tyder på at de kan ha blitt så lange som 45 meter.

Les også: Hevder panserdinosaur benyttet kamuflasjefarger mot glupske fiender

(Saken fortsetter under)

VIDEO: I BBCs dokumentarfilm «Dinosaurene kommer tilbake: Balladen om Big Al» (1999), er vi vitne til Allosaurus som går til angrep på en flokk Diplodocus.

– Liten vitenskapelig verdi

Det private markedet for dinosaurfossiler opplevde en kraftig vekst på nittitallet som følge av den enorme suksessen til Steven Spielberg-filmen «Jurassic Park». Siden har det holdt seg sterkt.

Allosaurusen som ble solgt i Paris, skal ifølge auksjonshuset være 60 prosent komplett. Det ikke er kommet informasjon om status for den enorme planteeteren, noe som får flere til å spekulere i om skjelettet er svært ukomplett.

Jørn Harald Hurum, professor ved Norsk senter for paleontologi, Naturhistorisk museum i Oslo. Foto: UiO
Jørn Harald Hurum, professor ved Norsk senter for paleontologi, Naturhistorisk museum i Oslo. Foto: UiO

Jørn Harald Hurum er dinosaurforsker og professor ved Norsk senter for paleontologi på UiO Naturhistorisk museum. Han forteller at fossiler som selges i slike auksjoner ofte er så fikset på at de ikke har så mye vitenskapelig verdi.

– Allosaurusen her var jo bare 60 prosent komplett, så 40 prosent var en skulptur. Vi er ofte ute etter helt andre eksemplarer enn millionærene som bare ønsker noe spektakulært i sitt inngangsparti.

Han deler ikke nødvendigvis samme syn som Society of Vertebrate Paleontology når det gjelder salg av fossiler til høystbydende.

– Jeg gidder ikke å sette meg opp på en hvit hest og si at alle fossiler må være gratis, det vil de aldri bli. Dette er bare noen forskere som hisser seg opp slik de gjorde da mitt museum kjøpte «Ida», sier Hurum til ABC Nyheter.

Les også: Fant dinosaurhale forsteinet i rav

Kjendiser bruker dinosaurer som nips

Årlig blir kun om lag fem dinosaurskjeletter satt opp for auksjon rundt om i verden. I de fleste tilfeller er det de ekstremt rike samlerne og museer i Europa og USA som går av med seieren. Men auksjonshusene har også merket økt interesse fra Kina for de fossile dyrene fra fortiden.

– Fossilmarkedet er ikke lenger kun forbeholdt forskere , uttalte Iacopo Briano til AFP før auksjonen startet onsdag. Briano, som er ekspert på salg av fossiler, mener dinosaurer er vinden som aldri før.

– Dinosaurene har blitt trendy – de er virkelige dekorasjonsgjenstander, som malerier, sier Briano og nevner blant annet Hollywood-skuespillerne Leonardo DiCaprio og Nicolas Cage som to kjente fans av overdimensjonerte, forhistoriske ornamenter.

(Saken fortsetter under)

Italianske forskere samarbeider om å sette sammen Allosaur-bena i forkant av auksjonen i Paris onsdag denne uken. Allosauren er opprinnelig funnet i Wyoming, USA. Foto: AFP/Stephane de Sakutin

Norsk dino-handel fullstendig uregulert

Det finnes ingen internasjonale regler for handel med fossiler, kun hvert lands egne regler. Noen land, som Mongolia, har totalforbudt eksport, andre har regulerte eksportregler, som for eksempel Tyskland. Norge er blant landene som ikke har regler i det hele tatt.

– Litt irriterende er det jo at vitenskapelig viktige fossiler noen ganger havner i private samlinger, men de blir ofte donert til museer etter en tid. Museer er jo nesten evige institusjoner sammenlignet med private samlinger og etter at samleren er død, doneres ofte samlingen til et museum. Så som museum kan vi godt vente 100 år, vi har god tid, forteller Hurum før han fortsetter:

– Konservatorer jobber i museer omtrent som odelsbønder - samlingene skal være bedre når du går av enn da du startet, mens neste konservator bygger videre i hele sin virketid. Vi har lært at alt kommer ikke på en gang.

Les også: Fant flått på dinosaurhalen

Fremdeles dronning på salgstronen

Om du skulle ønske deg fossile fortidsdyr i hjemmet, er det fremdeles mulighet: I skrivende stund har Christies en online auksjon gående der du blant annet kan skaffe deg flere hundre millioner år gamle fisker å henge på veggen. Men da må du være villig til å bla opp 121.000 kroner som er startbudet.

– Det er pent å se på, men med liten vitenskapelig verdi. Klart folk bør ha en ammonitt hjemme istedenfor enda en porselensfigur, mener Hurum.

Les også: Dinosaur tråkket i søla på skotsk øy

(Saken fortsetter under)

Et 65 millioner år gammelt Tyrannosaurs Rex-skjelett ble i 1997 kjøpt av The Field Museum of Natural History i Chicago for 53 millioner kroner. Ingen har til dags dato betalt mer for et dinosaur-skjelett. Foto: AP Photo/M. Spencer Green
Et 65 millioner år gammelt Tyrannosaurs Rex-skjelett ble i 1997 kjøpt av The Field Museum of Natural History i Chicago for 53 millioner kroner. Ingen har til dags dato betalt mer for et dinosaur-skjelett. Foto: AP Photo/M. Spencer Green

Selv om salgsprisen for Diplodocus og Allosaurus var meget respektabel, er det fremdeles en Tyrannosaurus Rex som har rekorden:

I 1997 gikk pengesterke institusjoner som Kodak, McDonald's og Walt Disney sammen om å legge 8,3 millioner dollar (70,2 millioner kroner) på bordet for å kjøpe «Sue» - den mest komplette og best bevarte Tyrannosaurus rex som noensinne er funnet.

Den forhistoriske skrekkøglen, oppkalt etter Susan Hendrickson som fant skjelettet i 1990, ble donert til Field Museum of Natural History i Chicago der du kan se den i dag. Skjelettet ble solgt på vegne av sioux-indianeren Maurice Williams, som også fikk salgssummen.

Les også: Forskere oppdaget ny planteetende dinosaur

Personvernpolicy