15 gode tips til Hamburg

Helgemoro hos «Den gamle dama»

Hamburg, eller «Den gamle dama», har mye å by på for en helgetur.
Hamburg, eller «Den gamle dama», har mye å by på for en helgetur. Foto: S.Borisov / Shutterstock / NTB scanpix

Den tyske havnebyen er bare halvannen time unna Østlandet, og har alt du trenger for en opplevelsesrik helg. Bli med på helgemoro i Hamburg.

Blant de heteste tingene å gjøre i Hamburg akkurat nå er å besøke byens nye storstue, gedigne Elbphilharmonie beliggende fenomenalt til ved byens hovedpulsåre Elben. Den dramatiske arkitektoniske utformingen i en slags nygotisk stil gjør Elbphilharmonie til et spektakulært landemerke ved elven. Noen omtaler det allerede i samme åndedrag som Brandenburger Tor og slottet Neuschwanstein i Bayern.

Innvendig er det største konsertlokalet utformet som en grotte, med en akustikk av en annen verden takket være den japanske mesteren i faget, Yasuhisa Toyota.

Det beste er at det slett ikke koster skjorta, gode plasser kan du få for bare hundre kroner. Ulempen er at så mange prøver å komme inn, og gjør du ikke det bør du uansett få med deg utsikten fra «torvet» ved inngangen til konserthallen. Herfra har du makeløs utsikt over verdens vakreste havn og Unesco-beskyttede Speicherstadt.

Rustikt ved «torvet»

Før konserten i Elbphilharmonie bør du unne deg en lunsj på Störtebeker Restaurant i samme bygning. Den lever sitt eget liv, mye takket være torvet som langt flere enn dem som skal inn i konsertsalen besøker. I tillegg er den uformell og hyggelig, og tilbyr mat som passer veldig godt til spisestedets tilbud om ølsmaking. Det bør du prøve.

På spisekartet, som er sterkt inspirert av nordisk cuisine, finner du ferske råvarer som speiler sesongene, som asparges og trøfler, for å nevne noe. Torsk og biff er andre høydepunkter på menyen.

Les også : 10 turistfeller verden rundt

Loppemarked i «Flohschanze»

Bydelen Schanzenviertel – i området mellom kjøttmarkedet Schlachthof, Schanzenpark og Schulterblatt – er et funn om du er på jakt etter et realt kupp, eller bare ønsker å beundre folkelivet der. Selv fant jeg en rekke gamle vinylplater i god stand, men her er så mye mer. Tyrkiske grønnsakshandlere innimellom brudebutikker og trendy skosjapper, for eksempel, og noen av de mest hippe interiørbutikkene du kan tenke deg.

Det er særlig gatene Susannestrasse, Marktstrasse og Schanzenstrasse som er de mest spennende, men gå deg gjerne bort. Du finner alltids tilbake til startstedet, og hvis ikke er det som regel en klassisk tysk kneipe like ved uansett hvor du går.

Den gamle jenta i lagergata

Nord i Schanzenviertel ligger et lager- og fabrikkområde som gjennomgår en betydelig «gentrifisering», som i klartekst betyr omstilling og ombygging til boligformål. Innimellom de store lagerlokalene ligger et av områdets mest spennende spisesteder. I Braugasthaus Altes Mädchen i Lagerstrasse 28b er det både inne- og uteservering.

I sentrum for hele virksomheten står spisestedets mikrobryggeri. Her er det snakk om hele 60 ulike typer øl. Til dette (du kan be om et brett med smaksprøver) serveres det alt fra tykke leiver med organisk brød og raus påsmurning av pålegg, til stedets burgere, som absolutt er å anbefale.

Så hvorfor navnet «gammel jente (eller dame)»? Fordi den kjente østerrikske artisten Freddy Quinn omtalte Hamburg som nettopp det. En vakker hyllest til byen, synes de to karene bak Altes Mädchen. Vi er selvsagt helt enig.

PÅ ELVEN: En kveldstur på Elben fører deg forbi mange av handelsfartøyene som ligger, samt Speicherstadt, som er blant Hamburgs flotteste attraksjoner. Foto: Bjørn Moholdt
PÅ ELVEN: En kveldstur på Elben fører deg forbi mange av handelsfartøyene som ligger, samt Speicherstadt, som er blant Hamburgs flotteste attraksjoner. Foto: Bjørn Moholdt

I kveldingen på Elben

Gjennom historien har havna vært Hamburgs viktigste fortrinn. Den har ikke bare vært en sentral handelsåre for byens innbyggere, men et vindu ut mot verden for hele Tyskland.

Reiseinformasjon Hamburg

Turistinformasjon

www.hamburg.de , www.hamburg-travel.com

Reisen dit

Både SAS, Eurowings og Norwegian har direktefly til Hamburg. Du kan også ta tog dit via Sverige og Danmark, eller kjøre bil via fergene over Danmark eller Kiel. Det er svært enkelt – og billig – og ta seg inn til Hamburg, takket være t-banelinjen som går rett inn til sentrum. Med et Hamburg CARD fra rundt hundre kroner (dagbillett) og oppover får du tilgang til hele Hamburg transportselskaps (HVV) kollektivsystem.

www.norwegian.no , www.sas.no , www.eurowings.com , www.nsb.no , www.hamburg-travel.com

Sov godt

Vi bodde sentralt på Ameron Hotel Speicherstadt ikke langt fra Hafen City – Hamburgs nye bydel som ved ferdigstillelse gir byen 40 prosent større landareal.

Du kan få bra og billige rom fra rundt 600 kroner. Chez-Ronny i St. Pauli kan bli ditt for rundt tusen kroner natten. Det er koselig og ikke minst sentralt i et av Hamburgs mest populære bydeler.

www.hotel-speicherstadt.de , www.chez-ronny.de

For å skjønne betydningen – og ikke minst fatte størrelsen på havneområdet – er en sightseeing på elven sterkt å anbefale.

Særlig mot ettermiddagen og kvelden i halvmørket er det spennende å reise på Elben inn mellom de gigantiske fraktebåtene og digre kranene. I tillegg til kontainerområdet og skipene er kanalene i Unesco-beskyttede Speicherstadt et interessant sted. De gamle handelshusene var i sin tid som en stat i staten, et eget tollområde som var viktig i utviklingen av Hamburg som en sentral handelsby på verdensmarkedet.

Gourmet i pakkhusbyen

Etter en tur rundt i Hafen City – Hamburgs gedigne, nye boligområde, som egentlig bare er i startfasen – passer det fint å stikke innom restauranten Vlet i Speicherstrasse. En gang lå det store varehus her, som huset kaffe, te og orientalske tepper, for å nevne noe. Mye av stemningen sitter fortsatt i veggene i den gamle murbygningen.

Vlet er gammeltysk for «kanal i kystbyer», og pakkhusbyens eneste gourmetkjøkken fokuserer nettopp på det tyske. Her serveres det klassiske retter som lam, røkt stør og lapskaus (!). Maten holder høy klasse, og prisene er relativt gode.

Les også : Derfor bør du legge en sko i hotellsafen

Morgenparty på fiskemarkedet

Det er ikke få natteranglere på Reeperbahn som i stedet for å dra hjem eller til hotellet heller tar turen ned til Hamburgs fiskemarked ved elvebredden. Det åpner nemlig omtrent ved soloppgang. Ifølge historien har alt som ikke kan skrus fast vært kjøpt og solgt på dette markedet helt siden 1703. For her finner du alt fra gammelt porselen, friske blomster til fersk fisk – og nettopp skruer.

De fleste som siger ned hit fra nattklubbene kommer for å spise de kjente fiskeburgerne for en billig penge, samt kaffe for å kvikne til. For deretter bærer det like inn i den tidligere auksjonshallen, der festen fortsetter med band som spiller opp til dans til tonene av alt fra moderne jazz til pop og hardrock.

POPULÆRT: Særlig på godværsdager blir det trangt om plassen på Hamburgs fiskemarked. Foto: Bjørn Moholdt
POPULÆRT: Særlig på godværsdager blir det trangt om plassen på Hamburgs fiskemarked. Foto: Bjørn Moholdt

Kulturvandring ved kanalen

Etter et par timer på fiskemarkedet kan du spasere videre langs kanalen i Speicherstadt. Kanskje svinger du innom Miniaturwunderland – det fenomenale miniatyrmuseet, eller tar turen til Kunstmeile Hamburg litt bortenfor. I dette kunstnerstrøket ligger det hele fem anerkjente kunstinstitusjoner på rekke og rad.

Noen vil muligens stoppe opp for en liten bønn i St. Michaelis-kirken, der kirkenes musikalske direktør Manuel Gera ved tolvtiden trår til med fantastisk orgelmusikk.

Etterpå er det ikke lang vei til en lunsj på Wasserschloss, en trivelig restaurant i det som helt riktig ser ut som et lite slott på kanalen i Speicherstadt. Nydelig tysk tradisjonsmat, og strålende utsikt.

Kultur og arkitektur

En helg er dog ikke nok om du skal oppleve alt Hamburg å by på. Byen har et betydelig utbud av museer og gallerier få byer på denne størrelsen (ca. 1,5 millioner mennesker) kan oppvise maken til. Hafen City – den nye bydelen som overtar der byens berømte kontainerhavn lå – er blitt et reisemål i seg selv, med mange restauranter og andre severdigheter som alene vil holde deg i gang et par dager. Minst.

Du visste kanskje at The Beatles på begynnelsen av 1960-tallet opplevde sine formative år på noen av byens mest tvilsomme kneiper, og det finnes flere guider som har spesialisert seg på deres historie. Den beste og mest morsomme er utvilsomt artisten Stefanie Hempels Beatles Tour-Das Original.

For den arkitekturinteresserte burde et besøk i det karakteristiske Chilehaus være aktuelt. Det var i sin tid en av verdens største og mest spesielle kontorbygninger.

I Alsterarkaden midt i sentrum finner den som vil ha noe ekstra fint med seg hjem mye fint i klær og sko.

FARGERIK: Reeperbahn har et gammelt rykte å ta vare på, noe guidene – mange som her i full drag – ikke legger skjul på. Foto: Bjørn Moholdt
FARGERIK: Reeperbahn har et gammelt rykte å ta vare på, noe guidene – mange som her i full drag – ikke legger skjul på. Foto: Bjørn Moholdt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden