Meny
Les om prosjektetStatus: 45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km
Les mer45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km

Marinejeger forlot Forsvaret for å satse alt på friluftsturisme

Video: Didrick Oses store kjærlighet for Møre og Romsdal kommer godt fram i promoteringsvideoen for selskapet hans, DID adventure.

– Du må ha en stor porsjon med Norges-kjærlighet og idealisme for å holde på i den bransjen jeg gjør. Du gjør ikke dette for å bli steinrik.

MOLDE (ABC Nyheter): Da Didrick Ose ble far i 2004, innså han at det var på tide å flytte hjem til Molde. Jobben som marinejeger i Forsvaret, med oppdrag i blant annet Afghanistan, var ikke ideell å kombinere med farsrollen.

16 år borte fra rosenes by ga han et nytt perspektiv på hjemstedet da han endelig vendte tilbake.

– Jeg så Molde med nye øyne, og tenkte over hvor mange kule steder man kan dra for å drive friluftsliv her. Jeg lurte på hvorfor jeg ikke hadde tenkt på det før. Jeg fikk lyst til å vise det fram til resten av verden. Molde er ikke bare jazzfestsival og roser. Det skjer ting hele året om du har naturbrillene på deg, sier Ose til ABC Nyheter.

Friluftsliv er det han kan best. Med syv år som marinejeger i Forsvaret, to år som fisker i Norge, Australia og Argentina, og fire sesonger som sikkerhetsansvarlig på TV-programmet 71 grader nord, har moldenseren prøvd alt. Fra fallskjermhopping, ubåt-kjøring og randone-ski, til golf, terrengsykling og kajakk-padling.

Han bestemte seg for å bruke sin kunnskap og erfaring til å starte sitt eget selskap, og vise fram Møre og Romsdal til resten av verden.

Didrick Ose kjøpte seg en gård like ved Molde lufthavn i 2008. I gårdens hovedhus, et trehus fra 1812, bor Ose med familien. I det åttekantede huset bak ham, har han kontor og møterom. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Didrick Ose kjøpte seg en gård like ved Molde lufthavn i 2008. I gårdens hovedhus, et trehus fra 1812, bor Ose med familien. I det åttekantede huset bak ham, har han kontor og møterom. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

– Kunsten er ikke å finne på turer

DID adventure så dagens lys i 2005, og tilbyr skreddersydde turer for bedrifter og grupper. Aktiviteter, friluftsliv og Møre og Romsdal står i fokus.

Han tar med selskaper som Shell og Aker på aktiviteter som kajakk-padling, sykling og fotturer, på egnede steder rundt om i fylket. Hjørundfjorden, Geiranger, Atlanterhavsveien, Trollstigen, Molde og Ålesund er blant stedene som står på menyen.

Da han startet opp selskapet forsøkte Ose seg på privatmarkedet og individuell turisme, parallelt med satsingen på næringslivet.

– Jeg tenkte: «La oss gå opp høye fjell, og sykle lange turer. Jeg kan være med masse på turene selv, ha det kjempegøy og ha verdens kuleste jobb». Men verden fungerer ikke sånn. Jobben gjøres på den pulten der borte, i telefonen, på PC-en og i møter, sier Ose mens han peker bort på kontorpulten sin.

– Kunsten er ikke å finne på en tur man kan gjøre, for det er 10.000 tur-muligheter der ute. Kunsten er å finne kunder som vil være med på tur, og bruke penger på det.

En gård for alt

Vi spiser lunsj på Oses gård, som ligger ved siden av rullebanen til Molde lufthavn. Det er en praktisk beliggenhet for bedriften når kunder kommer utenbys fra.

– Er det ikke mye støy?

Oses gård ligger ved siden av rullebanen til Molde lufthavn. – Heldigvis er det ikke akkurat Heathrow. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Oses gård ligger ved siden av rullebanen til Molde lufthavn. – Heldigvis er det ikke akkurat Heathrow. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

– Det er ikke akkurat Heathrow vi bor ved siden av. Det er vel to fly om morgen, to midt på dagen og to om kvelden.

– E39 da?

– Den er mer hissig, men man vender seg til alt.

Gården består av et hovedhus fra 1812, hvor Ose bor med familien sin, et mindre, åttekantet hus, hvor DID adventure har sine kontorer, og en låve. Alt er malt i hvitt. Fra flyplass-siden er det utsikt over Romsdalsfjorden og fjellene Ose helst kaller «Molde panorama».

Gården ble kjøpt i 2008, og har blitt en stadig viktigere del av Oses bedrift. Den gamle låven på gården ble oppført på 1830-tallet, og har lenge vært i falleferdig stand, men i 2016 stod den ferdig oppusset.

– Det er morsomt å bruke en gård til noe utradisjonelt, men samtidig næringsnyttig og inntektsgivende. Det å ha en låve er i utgangspunktet verdens dyreste hobby, for det er mye vedlikehold. Det er fint å ha et økonomisk incentiv til å forsvare den investeringen. Nå kommer det folk som spiser, drikker og hører på musikk på låven og betaler for det, etter at de har gjort aktiviteter utendørs.

Les også: Flere ser revyen enn det bor innbyggere i kommunen: – Et eventyr

Oses siste investering var full oppussing av gårdens falleferdige låve fra 1830-tallet. Nå kan den brukes til middager, konserter, innendørs aktiviteter og events. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Oses siste investering var full oppussing av gårdens falleferdige låve fra 1830-tallet. Nå kan den brukes til middager, konserter, innendørs aktiviteter og events. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Eier telt til 150 personer

Den romslige oppbevaringsplassen under låven kommer også godt med for en som eier sykler til 30 personer, kajakker til 30 personer, telt til 150 personer og fiskeutstyr til 50 personer, samt klatreutstyr og skredsikringsutstyr. For å nevnte noe.

Didrick Ose og DID adventure eier over 30 sykler og 30 kajakker, i tillegg til fiskeutstyr til 50 personer og telt til 150 personer. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Didrick Ose og DID adventure eier over 30 sykler og 30 kajakker, i tillegg til fiskeutstyr til 50 personer og telt til 150 personer. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Alt utstyret er det som koster mest penger. I selskapets oppstartsfase fikk Ose god hjelp, også økonomisk, fra Innovasjon Norge, og han får sponset noe klær og utstyr. Men mesteparten av investeringene har han stått for selv.

– Tilbake i 2005 tok jeg vel opp 400.-500.000 kroner i lån med sikkerhet i huset mitt. Jeg kjente på at det var en stor risiko å ta, men jeg måtte bare krysse fingrene og håpe på at det skulle gå.

Ose er stolt over at han har fått selskapet til å gå rundt i 14 år, og håper han kan klare det i minst 14 år til.

– Det er alltid noe usikkerhet i denne bransjen. Hele selskapet kan knele i morgen. Forutsigbarhet og trygghet får jeg kanskje aldri. Da må jeg inn i en annen bransje, som dagligvare kanskje, humrer gründeren.

Kjærlighet til Møre og Romsdal

Det skinner tydelig gjennom at en av eventyrerens store kjærligheter i livet er Møre og Romsdal.

På den nyoppussa låven er det satt inn store vinduer, som gir lys så vel som utsikt til rullebanen og fjellene på andre siden av Romsdalsfjorden. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
På den nyoppussa låven er det satt inn store vinduer, som gir lys så vel som utsikt til rullebanen og fjellene på andre siden av Romsdalsfjorden. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

– Jeg har reist mye i mitt liv gjennom tidligere yrker. Det var på tide å senke skuldrene og slå seg til ro. Jeg har liksom reist fra meg. Jeg valgte hjemstedet og Møre og Romsdal.
– Hva er det som gjør Møre og Romsdal til et egnet sted for det du driver med?– Det er bare å se ut av vinduet, det. Vi har fjell, fjord og Hustadvika. Og ting er kompakt. Det liker jeg. En flott fjelltur får du bare fem minutter oppi lia. Skal du til Geiranger er det bare 2,5 time å kjøre, inklusive ferger. Det er ikke sånn som i Oslo hvor det tar 3,5 time å kjøre til Hemsedal hvis det ikke er kø, sier Ose.Selv elsker han å være ute, og blir ikke lei. Han vet ikke helt hva han skulle tatt seg til om han ikke kan fortsette å jobbe med friluftsliv.– Du må ha en stor porsjon med Norges-kjærlighet og idealisme for å holde på i den bransjen jeg gjør. Du gjør ikke dette for å bli steinrik.

Samleside: Les alle artiklene fra sykkelprosjektet «To på strømmen»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:18 Muslimer mener deres profet Mohammad tråkkes på med dette skiltet09:10 Matthijs de Ligt klar for Juventus09:01 TV 2: Mulla Krekars svigersønn pågrepet08:56 Statkraft-resultatet i første halvår det beste i selskapets historie08:50 Mann sendt til sykehus etter arbeidsulykke på Måjvann i Kristiansand08:44 Froome fikk seieren i Vuelta a España åtte år etter08:42 Regelverket for opptak til høyere utdanning skal evalueres08:39 Instagram skjuler antall likerklikk08:27 Ekstrem tørke rammer Nord-Korea08:12 68.000 overdosedødsfall i USA08:11 Tolv fryktes omkommet i påsatt brann i animasjonsstudio i Japan08:05 Brannen i Ulrikstunnelen i Bergen er slukket08:02 Kraftig tilbakegang for Røkkes Aker08:00 Arsenal slo Bayern München i USA08:00 Kraftig nedgang for Nordea – bedre for Nordea Norge07:26 BT-journalist: – Pinlig om Brann ryker mot Shamrock07:00 Trump langet på nytt ut mot kongresskvinner06:36 Labert VM-håp for stjernespillere: – Sannsynligheten er liten06:35 Muslimsk råd reagerer på plate med profetens navn i Stavanger06:10 Forbrukertilsynet ber studenter se opp for urimelige skolekontrakter06:00 Marokkansk advokat tror det kan gå over ett år før endelig dom mot drapstiltalte06:00 Molde-treneren er lei negative vinklinger: – Norsk fotball er bedre enn folk tror05:57 Dette skjer i dag05:35 Stadig høyere terskel for varsling om avvik i oljeindustrien05:30 Mange vil fjerne begrepene styrbord og babord05:30 Dette skjedde i natt05:29 Mann skadd etter å ha blitt slept etter bil i Sandefjord04:46 «El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel04:44 Kvinne i Oslo funnet død etter fem måneder04:32 FN-ekspert ber Ungarn ta mer hensyn til migranters menneskerettigheter04:30 FBI bes om å undersøke populær ansiktsapp04:10 Revy om norske politikere skaper reaksjoner03:51 CNN: USA vil sende 500 soldater til Saudi-Arabia03:35 Suzann Pettersen tilbake i LPGA-turneringen02:50 Lærer dømt for å ha slått elever i Rogaland01:50 Kongressen stiller ikke Trump for riksrett etter Twitter-meldinger01:26 Representantenes hus blokkerer amerikansk våpensalg til Saudi-Arabia01:24 Økende kokainbruk i Bergen00:50 USA har kastet Tyrkia ut av F-35-programmet00:47 Melding om slagsmål med macheter i Oslo00:29 Raja krever mer effektivitet i jernbanearbeidet23:53 Rumener utnevnt til ny visegeneralsekretær i NATO23:45 Dropper tiltalen mot Kevin Spacey23:45 Johnson og Hunt gjorde sin siste tv-opptreden før ledervalget23:05 Regjeringen vil gjøre det lettere å søke opptak ved offentlige fagskoler23:00 Juniorjentene til semifinale i håndball-VM22:56 Tidligere Lyn-spiller matchvinner da Nigeria tok bronsen i afrikamesterskapet22:49 Påtalemyndigheten i Massachusetts frafaller tiltale mot Kevin Spacey22:40 Konradsen gikk foran da Rosenborg sikret avansement til 2. kvalikrunde i mesterligaen22:32 Syklist alvorlig skadd i ulykke i Levanger22:15 Irans utenriksminister anklager USA for «økonomisk terrorisme»22:12 USAs atomvåpenplasseringer avslørt ved et uhell21:51 Bjørn på rømmen i italiensk skog21:12 Dømt til fengsel for oppfordre kjæresten til selvmord21:11 USA har kastet ut Tyrkia fra F-35-programmet21:07 Kvinne omkom i steinras på Litledalshornet i Ørsta20:25 WHO: Ebolautbruddet i Kongo er en global krise20:04 Bjørn skutt i Hedmark19:06 Norge bryter EUs krav for tvangsreturer av asylsøkere19:04 100 skjeletter fra middelalderen funnet i Tyskland18:52 Retten mener det er økt fare for at Krekar kan stikke av18:38 Dansk bilimportør dømt for å ha brukt Ai Weiwei-kunst i reklame18:30 – Fire personer halshogd i Egypt18:03 Bellona varsler full kamp mot tysk prøveboring nær Lofoten17:57 Voldssiktet par får ikke være sammen med babyen sin17:43 Maren Uelands familie vil bruke oppreisning i marokkanske fengsler17:26 Amundsen var på fisketur. Facebook tok agnet17:23 Meling: En skandale og skammens dag17:01 Ida filmet idylliske Stryn – plutselig braste bilen forbi teltene16:56 «El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel16:51 Italias justisdepartement vil be om at Krekar utleveres16:04 – Rett og slett et overgrep mot forsvarsløse mennesker15:37 Tyrkisk diplomat drept i Irak15:21 Drikkevannet i Askøy kommune er friskmeldt15:11 17-åring scoret i ny Solskjær-seier15:02 Amerikansk rapper fengslet i Sverige: – Situasjonen er skandaløs14:59 Miljødirektoratet sier ja til tysk prøveboring nær Lofoten14:51 Solberg: Krekar pågrepet for å utleveres til Italia14:22 Fem år siden MH17-styrten - nærmere et svar14:12 Ap lei av luftambulansekrisen – forlanger at Høie tar grep13:48 Syklist døde etter ulykke i Nordland13:44 Treneren mener Kristoff har tre vinnersjanser igjen i Tour de France13:40 Kilde: Fransk påtalemyndighet går inn for tiltale mot Air France13:25 Nå kommer sommeren til Nord-Norge13:15 Rundt 2.000 eldre demonstrerer i Hongkong13:07 Krekar varsler videre kamp13:06 Voldssiktet far vil ha opphevet besøksforbud mot baby12:49 Krekar varsler videre kamp: – Dette er en falsk sak12:44 Brasil varsler ny gransking av Amazonasfondet11:46 Siktet mann i 40-årene kan trolig avhøres denne uken etter dødsfall i Telemark11:32 New York øker aldersgrensen for røyking til 21 år11:19 Etterlyst kvinne stakk av fra politiet i Oslo11:11 Mann drept i forbindelse med knivran i Göteborg11:09 Italia har fortsatt ikke bedt om utlevering av terrordømte11:06 Arsenal-manageren varsler store signeringer11:03 100 kameraer skal forebygge overfall i rekordlang sykkeltunnel i Bergen11:01 Sp-nestlederens oljeselskap med milliardomsetning10:50 Flere tilfeller av harepest påvist i Sør-Norge10:48 Steve Bruce ny Newcastle-manager10:37 Clas Ohlson tilbakekaller vannkoker
Siste nytt
09:18NorgeMuslimer mener deres profet Mohammad tråkkes på med dette skiltet09:10SportMatthijs de Ligt klar for Juventus09:01NorgeTV 2: Mulla Krekars svigersønn pågrepet08:56NorgeStatkraft-resultatet i første halvår det beste i selskapets historie08:50NorgeMann sendt til sykehus etter arbeidsulykke på Måjvann i Kristiansand08:44SportFroome fikk seieren i Vuelta a España åtte år etter08:42NorgeRegelverket for opptak til høyere utdanning skal evalueres08:39VerdenInstagram skjuler antall likerklikk08:27VerdenEkstrem tørke rammer Nord-Korea08:12Verden68.000 overdosedødsfall i USA08:11VerdenTolv fryktes omkommet i påsatt brann i animasjonsstudio i Japan08:05NorgeBrannen i Ulrikstunnelen i Bergen er slukket08:02NorgeKraftig tilbakegang for Røkkes Aker08:00SportArsenal slo Bayern München i USA08:00NorgeKraftig nedgang for Nordea – bedre for Nordea Norge07:26SportBT-journalist: – Pinlig om Brann ryker mot Shamrock07:00VerdenTrump langet på nytt ut mot kongresskvinner06:36SportLabert VM-håp for stjernespillere: – Sannsynligheten er liten06:35NorgeMuslimsk råd reagerer på plate med profetens navn i Stavanger06:10NorgeForbrukertilsynet ber studenter se opp for urimelige skolekontrakter06:00VerdenMarokkansk advokat tror det kan gå over ett år før endelig dom mot drapstiltalte06:00SportMolde-treneren er lei negative vinklinger: – Norsk fotball er bedre enn folk tror05:57NorgeDette skjer i dag05:35NorgeStadig høyere terskel for varsling om avvik i oljeindustrien05:30NorgeMange vil fjerne begrepene styrbord og babord05:30NorgeDette skjedde i natt05:29NorgeMann skadd etter å ha blitt slept etter bil i Sandefjord04:46Verden«El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel04:44NorgeKvinne i Oslo funnet død etter fem måneder04:32VerdenFN-ekspert ber Ungarn ta mer hensyn til migranters menneskerettigheter04:30VerdenFBI bes om å undersøke populær ansiktsapp04:10NorgeRevy om norske politikere skaper reaksjoner03:51VerdenCNN: USA vil sende 500 soldater til Saudi-Arabia03:35SportSuzann Pettersen tilbake i LPGA-turneringen02:50NorgeLærer dømt for å ha slått elever i Rogaland01:50VerdenKongressen stiller ikke Trump for riksrett etter Twitter-meldinger01:26VerdenRepresentantenes hus blokkerer amerikansk våpensalg til Saudi-Arabia01:24NorgeØkende kokainbruk i Bergen00:50VerdenUSA har kastet Tyrkia ut av F-35-programmet00:47NorgeMelding om slagsmål med macheter i Oslo00:29NorgeRaja krever mer effektivitet i jernbanearbeidet23:53VerdenRumener utnevnt til ny visegeneralsekretær i NATO23:45VerdenDropper tiltalen mot Kevin Spacey23:45VerdenJohnson og Hunt gjorde sin siste tv-opptreden før ledervalget23:05NorgeRegjeringen vil gjøre det lettere å søke opptak ved offentlige fagskoler23:00SportJuniorjentene til semifinale i håndball-VM22:56SportTidligere Lyn-spiller matchvinner da Nigeria tok bronsen i afrikamesterskapet22:49VerdenPåtalemyndigheten i Massachusetts frafaller tiltale mot Kevin Spacey22:40SportKonradsen gikk foran da Rosenborg sikret avansement til 2. kvalikrunde i mesterligaen22:32NorgeSyklist alvorlig skadd i ulykke i Levanger22:15VerdenIrans utenriksminister anklager USA for «økonomisk terrorisme»22:12VerdenUSAs atomvåpenplasseringer avslørt ved et uhell21:51VerdenBjørn på rømmen i italiensk skog21:12VerdenDømt til fengsel for oppfordre kjæresten til selvmord21:11VerdenUSA har kastet ut Tyrkia fra F-35-programmet21:07NorgeKvinne omkom i steinras på Litledalshornet i Ørsta20:25VerdenWHO: Ebolautbruddet i Kongo er en global krise20:04NorgeBjørn skutt i Hedmark19:06NorgeNorge bryter EUs krav for tvangsreturer av asylsøkere19:04Verden100 skjeletter fra middelalderen funnet i Tyskland18:52NorgeRetten mener det er økt fare for at Krekar kan stikke av18:38MotorDansk bilimportør dømt for å ha brukt Ai Weiwei-kunst i reklame18:30Verden– Fire personer halshogd i Egypt18:03NorgeBellona varsler full kamp mot tysk prøveboring nær Lofoten17:57NorgeVoldssiktet par får ikke være sammen med babyen sin17:43NorgeMaren Uelands familie vil bruke oppreisning i marokkanske fengsler17:26NorgeAmundsen var på fisketur. Facebook tok agnet17:23NorgeMeling: En skandale og skammens dag17:01NorgeIda filmet idylliske Stryn – plutselig braste bilen forbi teltene16:56Verden«El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel16:51NorgeItalias justisdepartement vil be om at Krekar utleveres16:04Norge– Rett og slett et overgrep mot forsvarsløse mennesker15:37VerdenTyrkisk diplomat drept i Irak15:21NorgeDrikkevannet i Askøy kommune er friskmeldt15:11Sport17-åring scoret i ny Solskjær-seier15:02VerdenAmerikansk rapper fengslet i Sverige: – Situasjonen er skandaløs14:59NorgeMiljødirektoratet sier ja til tysk prøveboring nær Lofoten14:51NorgeSolberg: Krekar pågrepet for å utleveres til Italia14:22VerdenFem år siden MH17-styrten - nærmere et svar14:12PolitikkAp lei av luftambulansekrisen – forlanger at Høie tar grep13:48NorgeSyklist døde etter ulykke i Nordland13:44SportTreneren mener Kristoff har tre vinnersjanser igjen i Tour de France13:40VerdenKilde: Fransk påtalemyndighet går inn for tiltale mot Air France13:25NorgeNå kommer sommeren til Nord-Norge13:15VerdenRundt 2.000 eldre demonstrerer i Hongkong13:07NorgeKrekar varsler videre kamp13:06NorgeVoldssiktet far vil ha opphevet besøksforbud mot baby12:49NorgeKrekar varsler videre kamp: – Dette er en falsk sak12:44VerdenBrasil varsler ny gransking av Amazonasfondet11:46NorgeSiktet mann i 40-årene kan trolig avhøres denne uken etter dødsfall i Telemark11:32VerdenNew York øker aldersgrensen for røyking til 21 år11:19NorgeEtterlyst kvinne stakk av fra politiet i Oslo11:11VerdenMann drept i forbindelse med knivran i Göteborg11:09NorgeItalia har fortsatt ikke bedt om utlevering av terrordømte11:06SportArsenal-manageren varsler store signeringer11:03Norge100 kameraer skal forebygge overfall i rekordlang sykkeltunnel i Bergen11:01PengerSp-nestlederens oljeselskap med milliardomsetning10:50NorgeFlere tilfeller av harepest påvist i Sør-Norge10:48SportSteve Bruce ny Newcastle-manager10:37PengerClas Ohlson tilbakekaller vannkoker
Populært