Meny
Les om prosjektetStatus: Dag 37 av 45 dager • 2626 km av 3351 km
Les merDag 37 av 45 dager • 2626 km av 3351 km

Marinejeger forlot Forsvaret for å satse alt på friluftsturisme

Video: Didrick Oses store kjærlighet for Møre og Romsdal kommer godt fram i promoteringsvideoen for selskapet hans, DID adventure.

– Du må ha en stor porsjon med Norges-kjærlighet og idealisme for å holde på i den bransjen jeg gjør. Du gjør ikke dette for å bli steinrik.

MOLDE (ABC Nyheter): Da Didrick Ose ble far i 2004, innså han at det var på tide å flytte hjem til Molde. Jobben som marinejeger i Forsvaret, med oppdrag i blant annet Afghanistan, var ikke ideell å kombinere med farsrollen.

16 år borte fra rosenes by ga han et nytt perspektiv på hjemstedet da han endelig vendte tilbake.

– Jeg så Molde med nye øyne, og tenkte over hvor mange kule steder man kan dra for å drive friluftsliv her. Jeg lurte på hvorfor jeg ikke hadde tenkt på det før. Jeg fikk lyst til å vise det fram til resten av verden. Molde er ikke bare jazzfestsival og roser. Det skjer ting hele året om du har naturbrillene på deg, sier Ose til ABC Nyheter.

Friluftsliv er det han kan best. Med syv år som marinejeger i Forsvaret, to år som fisker i Norge, Australia og Argentina, og fire sesonger som sikkerhetsansvarlig på TV-programmet 71 grader nord, har moldenseren prøvd alt. Fra fallskjermhopping, ubåt-kjøring og randone-ski, til golf, terrengsykling og kajakk-padling.

Han bestemte seg for å bruke sin kunnskap og erfaring til å starte sitt eget selskap, og vise fram Møre og Romsdal til resten av verden.

Didrick Ose kjøpte seg en gård like ved Molde lufthavn i 2008. I gårdens hovedhus, et trehus fra 1812, bor Ose med familien. I det åttekantede huset bak ham, har han kontor og møterom. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Didrick Ose kjøpte seg en gård like ved Molde lufthavn i 2008. I gårdens hovedhus, et trehus fra 1812, bor Ose med familien. I det åttekantede huset bak ham, har han kontor og møterom. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

– Kunsten er ikke å finne på turer

DID adventure så dagens lys i 2005, og tilbyr skreddersydde turer for bedrifter og grupper. Aktiviteter, friluftsliv og Møre og Romsdal står i fokus.

Han tar med selskaper som Shell og Aker på aktiviteter som kajakk-padling, sykling og fotturer, på egnede steder rundt om i fylket. Hjørundfjorden, Geiranger, Atlanterhavsveien, Trollstigen, Molde og Ålesund er blant stedene som står på menyen.

Da han startet opp selskapet forsøkte Ose seg på privatmarkedet og individuell turisme, parallelt med satsingen på næringslivet.

– Jeg tenkte: «La oss gå opp høye fjell, og sykle lange turer. Jeg kan være med masse på turene selv, ha det kjempegøy og ha verdens kuleste jobb». Men verden fungerer ikke sånn. Jobben gjøres på den pulten der borte, i telefonen, på PC-en og i møter, sier Ose mens han peker bort på kontorpulten sin.

– Kunsten er ikke å finne på en tur man kan gjøre, for det er 10.000 tur-muligheter der ute. Kunsten er å finne kunder som vil være med på tur, og bruke penger på det.

En gård for alt

Vi spiser lunsj på Oses gård, som ligger ved siden av rullebanen til Molde lufthavn. Det er en praktisk beliggenhet for bedriften når kunder kommer utenbys fra.

– Er det ikke mye støy?

Oses gård ligger ved siden av rullebanen til Molde lufthavn. – Heldigvis er det ikke akkurat Heathrow. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Oses gård ligger ved siden av rullebanen til Molde lufthavn. – Heldigvis er det ikke akkurat Heathrow. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

– Det er ikke akkurat Heathrow vi bor ved siden av. Det er vel to fly om morgen, to midt på dagen og to om kvelden.

– E39 da?

– Den er mer hissig, men man vender seg til alt.

Gården består av et hovedhus fra 1812, hvor Ose bor med familien sin, et mindre, åttekantet hus, hvor DID adventure har sine kontorer, og en låve. Alt er malt i hvitt. Fra flyplass-siden er det utsikt over Romsdalsfjorden og fjellene Ose helst kaller «Molde panorama».

Gården ble kjøpt i 2008, og har blitt en stadig viktigere del av Oses bedrift. Den gamle låven på gården ble oppført på 1830-tallet, og har lenge vært i falleferdig stand, men i 2016 stod den ferdig oppusset.

– Det er morsomt å bruke en gård til noe utradisjonelt, men samtidig næringsnyttig og inntektsgivende. Det å ha en låve er i utgangspunktet verdens dyreste hobby, for det er mye vedlikehold. Det er fint å ha et økonomisk incentiv til å forsvare den investeringen. Nå kommer det folk som spiser, drikker og hører på musikk på låven og betaler for det, etter at de har gjort aktiviteter utendørs.

Les også: Flere ser revyen enn det bor innbyggere i kommunen: – Et eventyr

Oses siste investering var full oppussing av gårdens falleferdige låve fra 1830-tallet. Nå kan den brukes til middager, konserter, innendørs aktiviteter og events. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Oses siste investering var full oppussing av gårdens falleferdige låve fra 1830-tallet. Nå kan den brukes til middager, konserter, innendørs aktiviteter og events. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Eier telt til 150 personer

Den romslige oppbevaringsplassen under låven kommer også godt med for en som eier sykler til 30 personer, kajakker til 30 personer, telt til 150 personer og fiskeutstyr til 50 personer, samt klatreutstyr og skredsikringsutstyr. For å nevnte noe.

Didrick Ose og DID adventure eier over 30 sykler og 30 kajakker, i tillegg til fiskeutstyr til 50 personer og telt til 150 personer. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Didrick Ose og DID adventure eier over 30 sykler og 30 kajakker, i tillegg til fiskeutstyr til 50 personer og telt til 150 personer. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Alt utstyret er det som koster mest penger. I selskapets oppstartsfase fikk Ose god hjelp, også økonomisk, fra Innovasjon Norge, og han får sponset noe klær og utstyr. Men mesteparten av investeringene har han stått for selv.

– Tilbake i 2005 tok jeg vel opp 400.-500.000 kroner i lån med sikkerhet i huset mitt. Jeg kjente på at det var en stor risiko å ta, men jeg måtte bare krysse fingrene og håpe på at det skulle gå.

Ose er stolt over at han har fått selskapet til å gå rundt i 14 år, og håper han kan klare det i minst 14 år til.

– Det er alltid noe usikkerhet i denne bransjen. Hele selskapet kan knele i morgen. Forutsigbarhet og trygghet får jeg kanskje aldri. Da må jeg inn i en annen bransje, som dagligvare kanskje, humrer gründeren.

Kjærlighet til Møre og Romsdal

Det skinner tydelig gjennom at en av eventyrerens store kjærligheter i livet er Møre og Romsdal.

På den nyoppussa låven er det satt inn store vinduer, som gir lys så vel som utsikt til rullebanen og fjellene på andre siden av Romsdalsfjorden. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
På den nyoppussa låven er det satt inn store vinduer, som gir lys så vel som utsikt til rullebanen og fjellene på andre siden av Romsdalsfjorden. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

– Jeg har reist mye i mitt liv gjennom tidligere yrker. Det var på tide å senke skuldrene og slå seg til ro. Jeg har liksom reist fra meg. Jeg valgte hjemstedet og Møre og Romsdal.
– Hva er det som gjør Møre og Romsdal til et egnet sted for det du driver med?– Det er bare å se ut av vinduet, det. Vi har fjell, fjord og Hustadvika. Og ting er kompakt. Det liker jeg. En flott fjelltur får du bare fem minutter oppi lia. Skal du til Geiranger er det bare 2,5 time å kjøre, inklusive ferger. Det er ikke sånn som i Oslo hvor det tar 3,5 time å kjøre til Hemsedal hvis det ikke er kø, sier Ose.Selv elsker han å være ute, og blir ikke lei. Han vet ikke helt hva han skulle tatt seg til om han ikke kan fortsette å jobbe med friluftsliv.– Du må ha en stor porsjon med Norges-kjærlighet og idealisme for å holde på i den bransjen jeg gjør. Du gjør ikke dette for å bli steinrik.

Samleside: Les alle artiklene fra sykkelprosjektet «To på strømmen»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:47 Kaiplass for KNM Helge Ingstad koster tre millioner kroner21:17 Plutselig uvær: Løse kumlokk, mye vann og trær har falt ned20:52 Forsker om Trumps forhandlingsspill: – Bruker press og utvikler et personlig forhold20:29 Svensk næringslivsleder frifunnet i lagmannsretten20:28 Slik vil NATO svare på Putins nye raketter20:27 Kroatiske Marija Buric blir Jaglands etterfølger i Europarådet20:27 26-åring dømt til å betale millionerstatning for drapsforsøk20:26 Forskning: Skolebarn har godt av å ta en blund i løpet av formiddagen20:25 Ber Nav gjøre seg klar til å fastslå farskap for Syria-barna19:55 Brann fikk juling i cupens 4. runde – også Stabæk slått ut19:50 SV vil utvide boligmarkedet med allmenne boliger - hjelper ikke, mener forsker19:43 Drømmestart for Carlsen i Kroatia19:24 Kronprinsesse Mette-Marit gir ut bok19:09 Sjögren: – Vi respekterer England, frykter dem ikke18:37 Ny bunnrekord for Frp på måling18:22 Nederlands statsbaner betaler erstatning til jøder18:16 Milliardær tar DNA-sak til Strasbourg17:33 Klokke-stuntet: – Min håndtering ikke god nok17:27 NHST kjøper hele Fiskeribladet17:04 55.000 i Oslo får tilbake 250 millioner i eiendomsskatt17:02 – Arabere mindre religiøse16:37 Ti mistet livet da varebil krasjet nær grensen til Hellas16:32 Erna Solberg tror på løsning i bompengestriden16:15 Mexicansk dommer i Norges VM-kvartfinale16:14 Fireåring fikk i seg hasj på festival i Kvinesdal15:59 Norge bidrar med fregatt, ubåt og seks F-35-fly til nytt beredskapsinitiativ i NATO15:42 Karin Andersen (SV) krever at Høie fjerner legefirma fra internat på Trandum15:41 Danmarks neste statsminister møtt med jubel15:39 Solskjærs første signering er klar14:44 Kameraovervåking innføres i slakterier14:41 Sjögren etter treningssmell: – Ingen fare med Caro14:20 Sjakkprofiler ut mot Carlsen: – En stor tragedie13:52 Iran passerer grense for anriket uran13:51 Håpefulle demokrater møtes til debatt13:23 Hetebølge i Europa nærmer seg rekordvarme13:03 Nærmest maktesløse overfor elsparkesyklene12:57 Tottenham setter klubbrekord for å hente Lyon-spiller12:55 Kvinne til sykehus etter dresinulykke12:29 Drapssiktet mann løslatt i Florø12:28 Sykdomsutbrudd i Englands VM-tropp før Norge-møtet12:15 Hjelmeset gir seg som skiskytternes idrettssjef12:09 Politiet tror Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept12:03 Laengen klar for Tour de France11:52 Menneskesmuglerbil krasjet i Tyrkia - minst ti døde11:20 Varmt sommervær i vente på Sør- og Østlandet11:18 Thorsnes ble inspirert av England11:15 Bilde av druknede flyktninger vekker sterke følelser i USA10:21 Brasils president trekker omstridt våpenlov10:13 NATO sikter mot verdensrommet10:12 REC Solar permitterer minst 100 ansatte09:41 45-åring innrømmer drap på tysk politiker09:41 Reddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla09:23 Hyrer inn jurister for å vurdere Carlsens stunt09:10 Kritisk for bussjåfør etter utforkjøring08:59 Flere kvinner enn menn får reseptbelagte legemidler08:58 Franske seertall: Kvinneandelen lavere enn i mennenes VM08:54 Erna oppsummerer halvår i strid motvind08:44 Migrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak08:40 – Bussjåføren tar veldig stor risiko på andres vegne08:39 Kraftig jordskjelv rammet Mellom-Amerika08:15 Demonstranter i Hongkong ber om internasjonal støtte08:05 VM-laget scorer også på sosiale medier08:04 Svensk politi etterforsker eksplosjon08:02 Stadig flere misbruker kokain og opioider06:59 Krüger: – Utfordrende når folk forteller deg hva du skal være fornøyd med06:40 Mjelde vil ha rett til å erte klubbvenninnene06:32 Europa mot USA i fotball-VM, harde bud i OL-kampen06:30 Friskmeldt og jobbsugen Erlandsen: – Aldri aktuelt å tenke at dette ikke går bra06:30 Kraftig økning i antall selvmord i USA06:20 Avgått OUS-direktør får ny jobb ved sykehuset06:15 Enighet om ny rød regjering i Danmark06:15 Betenkt over rolleblanding ved utsendelse av utlendinger05:55 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:05 Enorm økning i mobbesaker etter lovendring05:03 San Francisco forbyr salg av e-sigaretter05:00 Skjebnedag for studiestedene Nesna og Sandnessjøen04:28 Mueller vitner for justiskomiteen 17. juli04:26 DNB er størst i Norden03:45 Stopper import kjøtt etter funn av falske sertifikater02:43 Omstridte svinebønder leverer ennå kjøtt01:30 Brasils høyesterett løslater ikke Lula01:22 17-åring voldtok søsterens 12 år gamle venninne00:31 Ikke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen00:22 Hver sjette uttransportering i fjor avbrutt23:32 Kvinne slått og ranet i Sandnes - to pågrepet23:31 Slik spilles kvartfinalene i fotball-VM23:26 Den europeiske dominansen fortsetter i VM: Italia komfortabelt videre23:20 Tidsfri Sommarøy var PR-stunt fra Innovasjon Norge23:17 Løfter om nesten 1 milliard kroner til palestinerne23:16 Real Madrid bekrefter kvinnesatsing23:13 Fansen samles og markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager23:09 Nederland til VM-kvartfinale etter straffedrama22:41 Migrantbarn flyttet fra forferdelige forhold på mottak i Texas22:23 Everton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53 «Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44 Palestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38 Bollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar20:42 Høyre nesten halvert i Bergen siden mars20:06 Hjemsøkt av utallige jordskjelv
Siste nytt
21:47NorgeKaiplass for KNM Helge Ingstad koster tre millioner kroner21:17NorgePlutselig uvær: Løse kumlokk, mye vann og trær har falt ned20:52VerdenForsker om Trumps forhandlingsspill: – Bruker press og utvikler et personlig forhold20:29NæringslivSvensk næringslivsleder frifunnet i lagmannsretten20:28PolitikkSlik vil NATO svare på Putins nye raketter20:27PolitikkKroatiske Marija Buric blir Jaglands etterfølger i Europarådet20:27Norge26-åring dømt til å betale millionerstatning for drapsforsøk20:26Helse og livsstilForskning: Skolebarn har godt av å ta en blund i løpet av formiddagen20:25PolitikkBer Nav gjøre seg klar til å fastslå farskap for Syria-barna19:55SportBrann fikk juling i cupens 4. runde – også Stabæk slått ut19:50PengerSV vil utvide boligmarkedet med allmenne boliger - hjelper ikke, mener forsker19:43SportDrømmestart for Carlsen i Kroatia19:24KulturKronprinsesse Mette-Marit gir ut bok19:09SportSjögren: – Vi respekterer England, frykter dem ikke18:37PolitikkNy bunnrekord for Frp på måling18:22VerdenNederlands statsbaner betaler erstatning til jøder18:16NorgeMilliardær tar DNA-sak til Strasbourg17:33NæringslivKlokke-stuntet: – Min håndtering ikke god nok17:27NæringslivNHST kjøper hele Fiskeribladet17:04Penger55.000 i Oslo får tilbake 250 millioner i eiendomsskatt17:02Livet– Arabere mindre religiøse16:37VerdenTi mistet livet da varebil krasjet nær grensen til Hellas16:32PolitikkErna Solberg tror på løsning i bompengestriden16:15SportMexicansk dommer i Norges VM-kvartfinale16:14NorgeFireåring fikk i seg hasj på festival i Kvinesdal15:59PolitikkNorge bidrar med fregatt, ubåt og seks F-35-fly til nytt beredskapsinitiativ i NATO15:42NorgeKarin Andersen (SV) krever at Høie fjerner legefirma fra internat på Trandum15:41PolitikkDanmarks neste statsminister møtt med jubel15:39SportSolskjærs første signering er klar14:44NorgeKameraovervåking innføres i slakterier14:41SportSjögren etter treningssmell: – Ingen fare med Caro14:20SportSjakkprofiler ut mot Carlsen: – En stor tragedie13:52VerdenIran passerer grense for anriket uran13:51PolitikkHåpefulle demokrater møtes til debatt13:23HelseHetebølge i Europa nærmer seg rekordvarme13:03NorgeNærmest maktesløse overfor elsparkesyklene12:57SportTottenham setter klubbrekord for å hente Lyon-spiller12:55NorgeKvinne til sykehus etter dresinulykke12:29NorgeDrapssiktet mann løslatt i Florø12:28SportSykdomsutbrudd i Englands VM-tropp før Norge-møtet12:15SportHjelmeset gir seg som skiskytternes idrettssjef12:09NorgePolitiet tror Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept12:03SportLaengen klar for Tour de France11:52VerdenMenneskesmuglerbil krasjet i Tyrkia - minst ti døde11:20NorgeVarmt sommervær i vente på Sør- og Østlandet11:18SportThorsnes ble inspirert av England11:15VerdenBilde av druknede flyktninger vekker sterke følelser i USA10:21VerdenBrasils president trekker omstridt våpenlov10:13VerdenNATO sikter mot verdensrommet10:12PengerREC Solar permitterer minst 100 ansatte09:41Politikk45-åring innrømmer drap på tysk politiker09:41PolitikkReddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla09:23SportHyrer inn jurister for å vurdere Carlsens stunt09:10NorgeKritisk for bussjåfør etter utforkjøring08:59Helse og livsstilFlere kvinner enn menn får reseptbelagte legemidler08:58SportFranske seertall: Kvinneandelen lavere enn i mennenes VM08:54PolitikkErna oppsummerer halvår i strid motvind08:44VerdenMigrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak08:40Norge– Bussjåføren tar veldig stor risiko på andres vegne08:39VerdenKraftig jordskjelv rammet Mellom-Amerika08:15VerdenDemonstranter i Hongkong ber om internasjonal støtte08:05SportVM-laget scorer også på sosiale medier08:04VerdenSvensk politi etterforsker eksplosjon08:02Helse og livsstilStadig flere misbruker kokain og opioider06:59SportKrüger: – Utfordrende når folk forteller deg hva du skal være fornøyd med06:40SportMjelde vil ha rett til å erte klubbvenninnene06:32SportEuropa mot USA i fotball-VM, harde bud i OL-kampen06:30SportFriskmeldt og jobbsugen Erlandsen: – Aldri aktuelt å tenke at dette ikke går bra06:30Helse og livsstilKraftig økning i antall selvmord i USA06:20NorgeAvgått OUS-direktør får ny jobb ved sykehuset06:15PolitikkEnighet om ny rød regjering i Danmark06:15NorgeBetenkt over rolleblanding ved utsendelse av utlendinger05:55NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeEnorm økning i mobbesaker etter lovendring05:03Helse og livsstilSan Francisco forbyr salg av e-sigaretter05:00NorgeSkjebnedag for studiestedene Nesna og Sandnessjøen04:28VerdenMueller vitner for justiskomiteen 17. juli04:26PengerDNB er størst i Norden03:45VerdenStopper import kjøtt etter funn av falske sertifikater02:43NorgeOmstridte svinebønder leverer ennå kjøtt01:30VerdenBrasils høyesterett løslater ikke Lula01:22Norge17-åring voldtok søsterens 12 år gamle venninne00:31NorgeIkke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen00:22NorgeHver sjette uttransportering i fjor avbrutt23:32NorgeKvinne slått og ranet i Sandnes - to pågrepet23:31SportSlik spilles kvartfinalene i fotball-VM23:26SportDen europeiske dominansen fortsetter i VM: Italia komfortabelt videre23:20NorgeTidsfri Sommarøy var PR-stunt fra Innovasjon Norge23:17VerdenLøfter om nesten 1 milliard kroner til palestinerne23:16SportReal Madrid bekrefter kvinnesatsing23:13VerdenFansen samles og markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager23:09SportNederland til VM-kvartfinale etter straffedrama22:41VerdenMigrantbarn flyttet fra forferdelige forhold på mottak i Texas22:23SportEverton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53Verden«Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44PolitikkPalestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38NorgeBollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar20:42PolitikkHøyre nesten halvert i Bergen siden mars20:06VerdenHjemsøkt av utallige jordskjelv
Populært