Bernard la storbylivet på hylla – nå lever han pensjonistdrømmen i Wales

Video: Hobbyguide Bernard Owen tar oss med rundt i Snowdonia nasjonalpark.

– Livskvaliteten er veldig god her, men jeg tror du må være 30+ for å sette pris på livet jeg lever, sier pensjonsmigrant Bernard Owen.

SNOWDONIA, WALES (ABC Nyheter): Den lille innsjøen Geironvdd ligger blank og rolig, omkranset av høstgule åser. Sola har forsvunnet bak skyene, og den kjølige oktoberlufta får meg til å hutre.

– Det er få mennesker som bor her, og utenfor stuedøra har du en vanvittig vakker natur. Liker du å være ute, er Nord-Wales himmelen, sier pensjonist og hobbyguide Bernard Owen til ABC Nyheter, og slår armene ut mot det vakre landskapet foran oss.

Men under overflaten på den idylliske innsjøen skal det ifølge legenden skjule seg noe langt mindre idyllisk. Lokale sagn forteller at det gjemmer seg et sjømonster i Geironvdd, som kun viser seg på måneklare netter.

– Vi har vårt helt eget Loch Ness-monster her. Tror noen i alle fall. Det er flere i området rundt her som hevder å ha sett det ...

Owen vil ikke snakke mer om sjømonsteret. Han vil snakke om hvor glad han er for at han flyttet til Snowdonia nasjonalpark, om turer med familien rundt innsjøen i jula, med gløgg og kaker i sekken, om stille dager alene i fjellet og skogen. Det er dette min følgesvenn kaller «det gode liv», og det har han funnet nord i Wales.

– Husene er billigere enn i England. Vi har ingen kriminalitet. Det finnes ikke forurensning eller søppel. Vannet er rent og smaker nydelig.

Innsjøen Geironvdd er en av 50 små, idylliske innsjøer i Snowdonia nasjonalpark i Wales. Det er et populært turområde, og mange padler kano på innsjøen. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Innsjøen Geironvdd er en av 50 små, idylliske innsjøer i Snowdonia nasjonalpark i Wales. Det er et populært turområde, og mange padler kano på innsjøen. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Ikke et liv for ungdom

Etter et langt liv som forretningsmann i hektiske London, Manchester og Cardiff, ville Bernard Owen tilbake til røttene. Han er født og oppdratt waliser, men flyttet til England for å studere. Da ungene ble voksne, begynte han og kona å snakke om førtidspensjon og et liv i ro og mak på landsbygda i hjemlandet.

De slo seg ned utenfor Betws-y-Coed, en sjarmerende landsby med 500 innbyggere i hjertet av nasjonalparken Snowdonia nord i Wales. I syv år drev ekteparet en «Bed and Breakfast» for turister. De siste tre årene har Bernard begynt å vise turister rundt i nasjonalparken mot betaling fordi han liker det.

– Det er en stor kontrast til storbylivet i London. Jeg savner ikke å bo der. Det eneste jeg savner er å dra på teater, men vi tar oss en helgetur ned dit et par ganger i året. Jeg tror det handler om faser i livet. Livskvaliteten er veldig god i Wales, men ikke hvis du er ung. Da trenger du at det skjer mer rundt deg. Jeg tror du må være 30+ for å sette pris på det livet jeg lever nå.

Bernard Owen flyttet fra storbyen for å leve ut pensjonistdrømmen på landsbygda i Wales. Valget er et av de beste han har tatt i sitt liv, og han stortrives i den friske lufta og de rolige omgivelsene. Her viser han meg en gammel keltisk gravplass. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Bernard Owen flyttet fra storbyen for å leve ut pensjonistdrømmen på landsbygda i Wales. Valget er et av de beste han har tatt i sitt liv, og han stortrives i den friske lufta og de rolige omgivelsene. Her viser han meg en gammel keltisk gravplass. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Britisk ferie: Fottur + pub = sant

Wales er Englands lillebror, med sine tre millioner innbyggere og adskillig mindre tettbygde strøk. I sør bor det to millioner mennesker, de fleste i havnebyene Cardiff, Swansea og Newport. I nord bor det kun én million, godt spredt utover. Den største byen i regionen, Bangor, har kun 20.000 innbyggere.

Nord i landet er natur salgsvare nummer 1, ikke ulik vår egen turismeprofil. Men landskapet minner lite om det norske. Det er preget av grønne, bølgende åser fulle av gressende sauer. I horisonten ruver fjell i nyanser av gult og brunt, karakteristisk for Snowdonia nasjonalpark.

Lille Betws-y-Coed får 4000 besøkende turister i uka i høysesongen. De kommer for å gå fotturer, sykle, klatre, padle og bestige fjell. Owen kaller byen for «fottur-hovedstaden i Wales».

– Det er 25 forskjellige hel- og halvdagsrundturer du kan gå fra Betws-y-Coed, uten å se samme sted to ganger. Om sommeren er det populært å gå tur hele dagen med en deilig piknik til lunsj, for så å dra på puben å drikke øl.

I Wales er det ni millioner sauer og tre millioner mennesker. Landbruk og turisme er de to største næringene nord i landet. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
I Wales er det ni millioner sauer og tre millioner mennesker. Landbruk og turisme er de to største næringene nord i landet. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

«Helligdom i et tre»

Til en landsby med 500 innbyggere å være, har Betws-y-Coed mange puber. Landsbyens navn har imidlertid ingenting med fest å gjøre. Det betyr «helligdom i et tre» på norsk.

– Alle walisiske stedsnavn har en mening. Walisisk er et eldre språk enn engelsk, vet du. Det er 3500 år gammelt. Men i dag er det bare én tredjedel av walisere som snakker det. Færre enn én million mennesker, sier Owen som selv snakker språket.

I 2001 gjorde myndighetene det obligatorisk å lære walisisk på skolen i håp om at flere skal lære språket. Alle offentlige institusjoner og skilt er også gjort tospråklige.

– Jeg tror det faktum at vi er et tospråklig land gjør Wales mer interessant for turister.

Roch Castle i Wales: Her kan du bo kongelig

Offer for egen suksess

En kuriøs bygning Owen viser meg, er denne gamle bygningen, kalt «ugly house». Legenden skal ha det til at det ble bygget av 12 menn på én eneste dag. Huset er ikke nøyaktig datert, men ifølge forskere kan det være så gammelt som 700 år. I dag er huser det en kafé. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
En kuriøs bygning Owen viser meg, er denne gamle bygningen, kalt «ugly house». Legenden skal ha det til at det ble bygget av 12 menn på én eneste dag. Huset er ikke nøyaktig datert, men ifølge forskere kan det være så gammelt som 700 år. I dag er huser det en kafé. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Hobbyguiden tar meg med på en halv dags kjøretur gjennom Snowdonia, slik han gjør med turister to-tre ganger i uka i sommerhalvåret. Riktignok bare når det passer ham selv.

– Dette er ikke noen fulltidsjobb. Jeg må ha tid til å passe på barnebarna. Internett har gjort meg til et offer for egen suksess. På grunn av gode anmeldelser på TripAdvisor, er det svært mange som ønsker å bruke meg som guide. Det er gledelig, men dessverre må jeg si nei til en del forespørsler. Du er den siste jeg tar meg ut på tur denne sesongen, sier Owen på en måte som får meg til å forstå at han mener jeg bør anse meg selv som heldig.

Chester: Sjarmtrollet ved fotballmetropolene

– Landet ditt må oppdage landet mitt

Pensjonisten forteller at han ble overrasket da jeg tok kontakt. I løpet av tre år som hobbyguide, og hundrevis av møter med utenlandske turister, har han ikke møtt én eneste nordmann.

– Landet ditt trenger å oppdage landet mitt. Vi har mye å by på, selv for Norge som har sin egen flotte natur.

Landskapet i Snowdonia viser seg fram i all sin høstprakt i oktobersolen. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Landskapet i Snowdonia viser seg fram i all sin høstprakt i oktobersolen. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Owen anbefaler storbyglade nordmenn å kombinere et besøk i Nord-Wales med en tur til Manchester. Dit går det direktefly fra Oslo daglig. Togturen fra fotball-byen til Betws-y-Coed tar ikke mer enn to timer.

– Manchester har blitt en vakker by de siste årene. Der har du fotball, selvfølgelig, men også den beste shoppingen i hele Storbritannia utenfor London. Det er syv teatre der, så du kan dra å se musikaler.

Hotell Union Øye: Et reisemål i seg selv

Et av stedene hobbyguiden viste meg, var en gammel kirke fra 1100-tallet. Den eldste i Wales som ikke er en ruin, ifølge Owen. Se bilder fra kirken i bildegalleriet under.

St. Rhychwyns kirke i Snowdonia ble bygget på 1100-tallet. En av Wales viktigste kongelige gjennom historien, prins Llywelyn Faws eller Llywelyn den store, skal ha besøkt kirken jevnlig. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Sjømonsteret Afanc

Bernard Owen viser meg den gamle kirken St. Rhychwyns kirke, bygget på 1100-tallet. Det er hans favorittsted å ta med turister til. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Bernard Owen viser meg den gamle kirken St. Rhychwyns kirke, bygget på 1100-tallet. Det er hans favorittsted å ta med turister til. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Kalenderen viser siste dag i oktober. Veien vi kjører på er så smal at den bare rommer én bil. Møtende biler må stadig rygge, men sjåførene gjør det alltid med et smil. Lokalsamfunnet er preget av at alle kjenner alle. Hver gang vi kjører forbi et hus hvor det bor en bygdeoriginal, forteller Owen engasjert om «særingen» som bor der.

Til slutt forteller han også om en helt spesiell bygdeoriginal når vi står og speider utover innsjøen Geironvdd sammen.

– Lokale myter skal ha det til at vi har vårt helt eget sjømonster i denne innsjøen. Afanc. Han er ti ganger så stor som en elefant, og kommer bare fram når det er måneskinn. Da klatrer han opp åsen bak innsjøen, og er tilbake i vannet før natten er omme.

– Tror du på det?

Owen fnyser.

– Selvfølgelig ikke. Ingen har noensinne sett dette dyret, og innsjøen er altfor grunn og liten til å ha plass til noe sånt.

Jeg kaster et siste blikk på innsjøen. Ser jeg en større krusning langt der ute?

Slik kommer du deg dit:

Skal du reise fra Norge til Snowdonia nasjonalpark, er det lettest å fly til Manchester eller Liverpool. Det går direkterute fra Oslo til Manchester daglig med både SAS og Norwegian. Det går også fly fra Torp i Sandefjord. Fra Bergen flyplass kan du fly direkte til Liverpool med Widerøe.

Om du flyr til Manchester og leier bil, tar det cirka 2 timer å kjøre til Betws-y-Coed. Fra Liverpool tar det drøye 1,5 time. Det er også mulig å ta tog fra de to engelske storbyene til Betws-y-Coed. Det tar mellom 1,5 og 2 timer.

Er du glad i å kjøre bil og har lyst til å se mer av Storbritannia og Wales, går det an å fly til London og leie bil der. Kjøreturen fra London tar cirka 5 timer. Undertegnede tok tog fra London til Cardiff og leide bil i Cardiff for å kjøre gjennom hele Wales og se landet. Det var en fin kjøretur, som tok cirka 4 timer.

Dette kan du gjøre i området:

  • Bestige Snowdon (1085 moh), det høyeste fjellet i Wales og England. Det er attraksjonen turister flest kommer for å se i Snowdonia. Dronning Victoria fikk bygget en toglinje helt opp til toppen av fjellet for 120 år siden, for å gi lille Wales noe unikt. Toget går fremdeles, og turistene deler seg cirka 50/50 mellom de som tar toget opp, og de som tar turen til fots. Det er fem ulike ruter du kan ta til toppen til fots. Turen tar fem timer i gjennomsnitt. Toget går kun mellom april og oktober.
  • Friluftsaktiviteter: Terrengsykling, landeveissykling, klatring, padling og fotturer er aktuelle aktiviteter i Snowdonia.
  • Fiske: Med over 50 innsjøer i nasjonalparken er det gode fiskemuligheter.
  • Fugletitting: Det finnes 139 ulike fuglearter i området.
  • Utforsk regionens gruvehistoriei Llechwedd Slate Caverns, en interaktiv opplevelse under bakken.
  • Prøv zipline i Zip World, eller ta med barna på hoppeslott under bakken.
  • Ta en dagstur til Portmeirion, en unik landsby designet og bygget av én arkitekt. Han laget fargerike, eksentriske bygninger som spiller på lag med naturen i en blanding av nye og gamle byggematerialer. Landsbyen har ingen faste innbyggere, men er åpen for turister året rundt.