Meny

Bernard la storbylivet på hylla – nå lever han pensjonistdrømmen i Wales

Video: Hobbyguide Bernard Owen tar oss med rundt i Snowdonia nasjonalpark.

– Livskvaliteten er veldig god her, men jeg tror du må være 30+ for å sette pris på livet jeg lever, sier pensjonsmigrant Bernard Owen.

SNOWDONIA, WALES (ABC Nyheter): Den lille innsjøen Geironvdd ligger blank og rolig, omkranset av høstgule åser. Sola har forsvunnet bak skyene, og den kjølige oktoberlufta får meg til å hutre.

– Det er få mennesker som bor her, og utenfor stuedøra har du en vanvittig vakker natur. Liker du å være ute, er Nord-Wales himmelen, sier pensjonist og hobbyguide Bernard Owen til ABC Nyheter, og slår armene ut mot det vakre landskapet foran oss.

Men under overflaten på den idylliske innsjøen skal det ifølge legenden skjule seg noe langt mindre idyllisk. Lokale sagn forteller at det gjemmer seg et sjømonster i Geironvdd, som kun viser seg på måneklare netter.

– Vi har vårt helt eget Loch Ness-monster her. Tror noen i alle fall. Det er flere i området rundt her som hevder å ha sett det ...

Owen vil ikke snakke mer om sjømonsteret. Han vil snakke om hvor glad han er for at han flyttet til Snowdonia nasjonalpark, om turer med familien rundt innsjøen i jula, med gløgg og kaker i sekken, om stille dager alene i fjellet og skogen. Det er dette min følgesvenn kaller «det gode liv», og det har han funnet nord i Wales.

– Husene er billigere enn i England. Vi har ingen kriminalitet. Det finnes ikke forurensning eller søppel. Vannet er rent og smaker nydelig.

Innsjøen Geironvdd er en av 50 små, idylliske innsjøer i Snowdonia nasjonalpark i Wales. Det er et populært turområde, og mange padler kano på innsjøen. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Innsjøen Geironvdd er en av 50 små, idylliske innsjøer i Snowdonia nasjonalpark i Wales. Det er et populært turområde, og mange padler kano på innsjøen. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Ikke et liv for ungdom

Etter et langt liv som forretningsmann i hektiske London, Manchester og Cardiff, ville Bernard Owen tilbake til røttene. Han er født og oppdratt waliser, men flyttet til England for å studere. Da ungene ble voksne, begynte han og kona å snakke om førtidspensjon og et liv i ro og mak på landsbygda i hjemlandet.

De slo seg ned utenfor Betws-y-Coed, en sjarmerende landsby med 500 innbyggere i hjertet av nasjonalparken Snowdonia nord i Wales. I syv år drev ekteparet en «Bed and Breakfast» for turister. De siste tre årene har Bernard begynt å vise turister rundt i nasjonalparken mot betaling fordi han liker det.

– Det er en stor kontrast til storbylivet i London. Jeg savner ikke å bo der. Det eneste jeg savner er å dra på teater, men vi tar oss en helgetur ned dit et par ganger i året. Jeg tror det handler om faser i livet. Livskvaliteten er veldig god i Wales, men ikke hvis du er ung. Da trenger du at det skjer mer rundt deg. Jeg tror du må være 30+ for å sette pris på det livet jeg lever nå.

Bernard Owen flyttet fra storbyen for å leve ut pensjonistdrømmen på landsbygda i Wales. Valget er et av de beste han har tatt i sitt liv, og han stortrives i den friske lufta og de rolige omgivelsene. Her viser han meg en gammel keltisk gravplass. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Bernard Owen flyttet fra storbyen for å leve ut pensjonistdrømmen på landsbygda i Wales. Valget er et av de beste han har tatt i sitt liv, og han stortrives i den friske lufta og de rolige omgivelsene. Her viser han meg en gammel keltisk gravplass. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Britisk ferie: Fottur + pub = sant

Wales er Englands lillebror, med sine tre millioner innbyggere og adskillig mindre tettbygde strøk. I sør bor det to millioner mennesker, de fleste i havnebyene Cardiff, Swansea og Newport. I nord bor det kun én million, godt spredt utover. Den største byen i regionen, Bangor, har kun 20.000 innbyggere.

Nord i landet er natur salgsvare nummer 1, ikke ulik vår egen turismeprofil. Men landskapet minner lite om det norske. Det er preget av grønne, bølgende åser fulle av gressende sauer. I horisonten ruver fjell i nyanser av gult og brunt, karakteristisk for Snowdonia nasjonalpark.

Lille Betws-y-Coed får 4000 besøkende turister i uka i høysesongen. De kommer for å gå fotturer, sykle, klatre, padle og bestige fjell. Owen kaller byen for «fottur-hovedstaden i Wales».

– Det er 25 forskjellige hel- og halvdagsrundturer du kan gå fra Betws-y-Coed, uten å se samme sted to ganger. Om sommeren er det populært å gå tur hele dagen med en deilig piknik til lunsj, for så å dra på puben å drikke øl.

I Wales er det ni millioner sauer og tre millioner mennesker. Landbruk og turisme er de to største næringene nord i landet. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
I Wales er det ni millioner sauer og tre millioner mennesker. Landbruk og turisme er de to største næringene nord i landet. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

«Helligdom i et tre»

Til en landsby med 500 innbyggere å være, har Betws-y-Coed mange puber. Landsbyens navn har imidlertid ingenting med fest å gjøre. Det betyr «helligdom i et tre» på norsk.

– Alle walisiske stedsnavn har en mening. Walisisk er et eldre språk enn engelsk, vet du. Det er 3500 år gammelt. Men i dag er det bare én tredjedel av walisere som snakker det. Færre enn én million mennesker, sier Owen som selv snakker språket.

I 2001 gjorde myndighetene det obligatorisk å lære walisisk på skolen i håp om at flere skal lære språket. Alle offentlige institusjoner og skilt er også gjort tospråklige.

– Jeg tror det faktum at vi er et tospråklig land gjør Wales mer interessant for turister.

Roch Castle i Wales: Her kan du bo kongelig

Offer for egen suksess

En kuriøs bygning Owen viser meg, er denne gamle bygningen, kalt «ugly house». Legenden skal ha det til at det ble bygget av 12 menn på én eneste dag. Huset er ikke nøyaktig datert, men ifølge forskere kan det være så gammelt som 700 år. I dag er huser det en kafé. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
En kuriøs bygning Owen viser meg, er denne gamle bygningen, kalt «ugly house». Legenden skal ha det til at det ble bygget av 12 menn på én eneste dag. Huset er ikke nøyaktig datert, men ifølge forskere kan det være så gammelt som 700 år. I dag er huser det en kafé. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Hobbyguiden tar meg med på en halv dags kjøretur gjennom Snowdonia, slik han gjør med turister to-tre ganger i uka i sommerhalvåret. Riktignok bare når det passer ham selv.

– Dette er ikke noen fulltidsjobb. Jeg må ha tid til å passe på barnebarna. Internett har gjort meg til et offer for egen suksess. På grunn av gode anmeldelser på TripAdvisor, er det svært mange som ønsker å bruke meg som guide. Det er gledelig, men dessverre må jeg si nei til en del forespørsler. Du er den siste jeg tar meg ut på tur denne sesongen, sier Owen på en måte som får meg til å forstå at han mener jeg bør anse meg selv som heldig.

Chester: Sjarmtrollet ved fotballmetropolene

– Landet ditt må oppdage landet mitt

Pensjonisten forteller at han ble overrasket da jeg tok kontakt. I løpet av tre år som hobbyguide, og hundrevis av møter med utenlandske turister, har han ikke møtt én eneste nordmann.

– Landet ditt trenger å oppdage landet mitt. Vi har mye å by på, selv for Norge som har sin egen flotte natur.

Landskapet i Snowdonia viser seg fram i all sin høstprakt i oktobersolen. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Landskapet i Snowdonia viser seg fram i all sin høstprakt i oktobersolen. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Owen anbefaler storbyglade nordmenn å kombinere et besøk i Nord-Wales med en tur til Manchester. Dit går det direktefly fra Oslo daglig. Togturen fra fotball-byen til Betws-y-Coed tar ikke mer enn to timer.

– Manchester har blitt en vakker by de siste årene. Der har du fotball, selvfølgelig, men også den beste shoppingen i hele Storbritannia utenfor London. Det er syv teatre der, så du kan dra å se musikaler.

Hotell Union Øye: Et reisemål i seg selv

Et av stedene hobbyguiden viste meg, var en gammel kirke fra 1100-tallet. Den eldste i Wales som ikke er en ruin, ifølge Owen. Se bilder fra kirken i bildegalleriet under.

St. Rhychwyns kirke i Snowdonia ble bygget på 1100-tallet. En av Wales viktigste kongelige gjennom historien, prins Llywelyn Faws eller Llywelyn den store, skal ha besøkt kirken jevnlig. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Sjømonsteret Afanc

Bernard Owen viser meg den gamle kirken St. Rhychwyns kirke, bygget på 1100-tallet. Det er hans favorittsted å ta med turister til. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Bernard Owen viser meg den gamle kirken St. Rhychwyns kirke, bygget på 1100-tallet. Det er hans favorittsted å ta med turister til. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Kalenderen viser siste dag i oktober. Veien vi kjører på er så smal at den bare rommer én bil. Møtende biler må stadig rygge, men sjåførene gjør det alltid med et smil. Lokalsamfunnet er preget av at alle kjenner alle. Hver gang vi kjører forbi et hus hvor det bor en bygdeoriginal, forteller Owen engasjert om «særingen» som bor der.

Til slutt forteller han også om en helt spesiell bygdeoriginal når vi står og speider utover innsjøen Geironvdd sammen.

– Lokale myter skal ha det til at vi har vårt helt eget sjømonster i denne innsjøen. Afanc. Han er ti ganger så stor som en elefant, og kommer bare fram når det er måneskinn. Da klatrer han opp åsen bak innsjøen, og er tilbake i vannet før natten er omme.

– Tror du på det?

Owen fnyser.

– Selvfølgelig ikke. Ingen har noensinne sett dette dyret, og innsjøen er altfor grunn og liten til å ha plass til noe sånt.

Jeg kaster et siste blikk på innsjøen. Ser jeg en større krusning langt der ute?

Slik kommer du deg dit:

Skal du reise fra Norge til Snowdonia nasjonalpark, er det lettest å fly til Manchester eller Liverpool. Det går direkterute fra Oslo til Manchester daglig med både SAS og Norwegian. Det går også fly fra Torp i Sandefjord. Fra Bergen flyplass kan du fly direkte til Liverpool med Widerøe.

Om du flyr til Manchester og leier bil, tar det cirka 2 timer å kjøre til Betws-y-Coed. Fra Liverpool tar det drøye 1,5 time. Det er også mulig å ta tog fra de to engelske storbyene til Betws-y-Coed. Det tar mellom 1,5 og 2 timer.

Er du glad i å kjøre bil og har lyst til å se mer av Storbritannia og Wales, går det an å fly til London og leie bil der. Kjøreturen fra London tar cirka 5 timer. Undertegnede tok tog fra London til Cardiff og leide bil i Cardiff for å kjøre gjennom hele Wales og se landet. Det var en fin kjøretur, som tok cirka 4 timer.

Dette kan du gjøre i området:

  • Bestige Snowdon (1085 moh), det høyeste fjellet i Wales og England. Det er attraksjonen turister flest kommer for å se i Snowdonia. Dronning Victoria fikk bygget en toglinje helt opp til toppen av fjellet for 120 år siden, for å gi lille Wales noe unikt. Toget går fremdeles, og turistene deler seg cirka 50/50 mellom de som tar toget opp, og de som tar turen til fots. Det er fem ulike ruter du kan ta til toppen til fots. Turen tar fem timer i gjennomsnitt. Toget går kun mellom april og oktober.
  • Friluftsaktiviteter: Terrengsykling, landeveissykling, klatring, padling og fotturer er aktuelle aktiviteter i Snowdonia.
  • Fiske: Med over 50 innsjøer i nasjonalparken er det gode fiskemuligheter.
  • Fugletitting: Det finnes 139 ulike fuglearter i området.
  • Utforsk regionens gruvehistoriei Llechwedd Slate Caverns, en interaktiv opplevelse under bakken.
  • Prøv zipline i Zip World, eller ta med barna på hoppeslott under bakken.
  • Ta en dagstur til Portmeirion, en unik landsby designet og bygget av én arkitekt. Han laget fargerike, eksentriske bygninger som spiller på lag med naturen i en blanding av nye og gamle byggematerialer. Landsbyen har ingen faste innbyggere, men er åpen for turister året rundt.
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:33 Sylvi Listhaug til Askøy etter drikkevannsskandalen14:15 Ny rapport: Farligere og mer moderne atomvåpen12:27 Vy tapte sju norske tostrekninger til svenskene11:52 Mine fra 2. verdenskrig sprenges i Østersjøen11:38 Mann siktet for uaktsomt drap etter dødsfall i Trondheim11:38 Trump mener jobben bare er halvgjort og vil ha fire år til11:37 Lekkasje i hydrogentank var årsak til eksplosjon i Sandvika11:36 30 drept i selvmordsangrep i Nigeria11:24 Famling i mørket etter forklaring på strømbrudd i Sør-Amerika11:20 Iran: Atomavtalen brytes innen ti dager11:13 Inn i midnattssolas rike10:58 Golfforbundet jubler etter US Open-bragden: – Fryser på ryggen10:43 Equinor fant olje i Norskehavet10:29 Advarte mot Ludvigsen: Ikke la han være alene med beboere10:25 Mattilsynet fant færre brudd på dyrevelferdsloven etter flere tilsyn10:17 Huaweis grunnlegger venter milliardtap10:16 Paraply-aktivist løslatt før tiden – slutter seg til Hongkong-demonstrantene10:06 Tutta hyller Hovland etter US Open-bragden09:43 LSK-profil ute i flere uker09:42 Økt satsing på kvinnene i hoppsporten09:29 Drapstiltalt 17-åring erkjenner ikke straffskyld09:16 Jemtland-saken: Ektemannen erkjenner ikke skyld09:13 Ettåring i Askøy døde av blodforgiftning – hadde to bakterietyper09:11 Veksten i eiendomsskatten stanser opp09:02 Pakistansk aktivist drept08:51 Casper Ruud falt én plass på rankingen08:49 – Solskjær fast bestemt på at Pogba blir i United08:40 Hovland klatret 324 plasser på verdensrakingen i golf08:35 Mann tiltalt for incest og overgrep mot to sønner08:17 VM-spillerne nyter VM-stemningen i Reims07:56 Tolv sivile skal ha blitt drept av opprørere i Syria07:46 – Synlige ører på pass bryter med religionsfriheten07:40 Undersøkelse: Fire av ti nordmenn har sett barn med berusede voksne i Syden07:34 Danske blir borgermester i tyske Rostock07:05 Mesterskapsspilleren Minde runder 100 kamper06:53 Gold Cup fotball menn søndag06:47 VG: RBK-bud på Haugesunds Wadji06:27 Her er alternativene for Norge i fotball-VM06:15 Nyland kan få knallhard konkurransen fra "rekordmann" Butland06:10 Tidligere NSB-sjef: Politikere lider av konkurransehysteri05:55 Dette skjer i dag05:44 Dette skjedde i natt05:30 Vinstra-drapet: Aktor legger fram filmmanus som bevis05:24 Protestleder løslatt fra fengsel i Hongkong04:56 Mann kjørte flere kilometer i motsatt kjørefelt i Oslo04:54 Fylkesnes ut mot regjeringen etter aksjesalg i Entra04:48 Valgdagsmåling: Tidligere førstedame leder an i Guatemalas presidentvalg04:43 Viktor Hovland hylles etter amatørrekord og 12. plass i US Open03:42 Babe Ruth-drakt satte auksjonsrekord - solgt for 49 millioner03:39 Huawei spår salgssvikt i utlandet03:37 Mann slått med flaske på pub i Sandefjord03:05 Bondeorganisasjoner forhandler med staten om klimaavtale02:09 Homoaktivister: Nynazister kartlegger oss02:05 Trump anklager New York Times for forræderi01:44 Dugnad leverte 101 tips om arbeidslivskrim i Oslo00:14 Biltrafikken øker i Kristiansand23:18 Trump anklager New York Times for forræderi22:31 Lastebil i grøfta – har flere tonn propan i lasten22:27 Franske bønder og vingårder hardt rammet av uvær21:54 Tredje strake ligaseier for Rosenborg21:42 Toryer i TV-krangel om brexit-scenarioer21:39 NHO Reiseliv vil ha begrensninger i cruisetrafikken21:19 Høiland-stunt provoserte publikum på Åråsen21:15 Væpnet ran av frisørsalong - to pågrepet på toget21:05 Boeing-sjef erkjenner feil i håndteringen av varselsystemer21:01 Netanyahu innviet Trump-bosetning20:28 Mann pågrepet etter politikerdrap i Tyskland20:14 Glimt nedkjempet bunnlaget Strømsgodset20:13 Omdiskutert utvisning ødela for Lillestrøm mot Viking20:11 Tenåring med skuddshow mot Odd20:08 Diop reddet Kristiansunds rekke uten tap19:52 Åpner for elefantjakt igjen - utløser store diskusjoner19:51 Molde-seier over Ranheim19:50 Brann risikerer bot etter at supportere fyrte opp bluss19:49 34 personer drept i angrep mot to landsbyer i Nord-Nigeria18:52 Legenden Eggen hyllet og æret med statue18:41 Demonstrerte mot retur av Abbasi-familien til Afghanistan18:39 I 350 år holdt den stand mot Atlanteren. Så gravde byen et hull i sitt eget forsvarsverk18:28 Sælid fikk skuespiller-Hedda18:06 Grønn Ungdom vil innføre kvote på tre flyreiser i året18:05 Christiansen på fjerdeplass i Barcelona17:22 Espen Klouman Høiner fikk første Heddapris17:03 Sjokkrapport for kjøttelskere16:59 Human-Etisk Forbund: Kirkevalget bør skilles fra kommunevalget15:42 Smitten i Askøy skyldes trolig avføring fra dyr15:33 To menn tok seg inn på hotellrommet – nå er de dømt15:32 Carrie Lam ber Hongkong om unnskyldning15:31 Sarri forlater Chelsea, Juventus neste15:30 Svensk forsvarstopp tiltalt for hallikvirksomhet14:23 Mann i 70-årene alvorlig skadd i drukningsulykke i Oslofjorden14:09 Netanyahus kone dømt for misbruk av offentlige midler14:05 Iran mener USA kan ha stått bak tankskip-hendelsene13:56 Millioner rammet av strømbrudd i Sør-Amerika13:52 Charter-Svein får sommerjobb av TV 213:47 Bolighus i Finnmark er overtent13:29 Grande: Venstres målinger er «ræva»13:18 Forskere vil kartlegge Doggerland - det forsvunnede landet i Nordsjøen11:25 Skjøt kona i hodet, skjulte liket og senket det i Glomma10:46 Blinkskudd: Her slår lynet ned i Øresundsbroen10:31 130 kunder har klaget til flyklagenemnda etter SAS-streiken
Siste nytt
14:33Helse og livsstilSylvi Listhaug til Askøy etter drikkevannsskandalen14:15VerdenNy rapport: Farligere og mer moderne atomvåpen12:27PengerVy tapte sju norske tostrekninger til svenskene11:52VerdenMine fra 2. verdenskrig sprenges i Østersjøen11:38NorgeMann siktet for uaktsomt drap etter dødsfall i Trondheim11:38VerdenTrump mener jobben bare er halvgjort og vil ha fire år til11:37NorgeLekkasje i hydrogentank var årsak til eksplosjon i Sandvika11:36Verden30 drept i selvmordsangrep i Nigeria11:24VerdenFamling i mørket etter forklaring på strømbrudd i Sør-Amerika11:20VerdenIran: Atomavtalen brytes innen ti dager11:13ReiseInn i midnattssolas rike10:58SportGolfforbundet jubler etter US Open-bragden: – Fryser på ryggen10:43PengerEquinor fant olje i Norskehavet10:29NorgeAdvarte mot Ludvigsen: Ikke la han være alene med beboere10:25NorgeMattilsynet fant færre brudd på dyrevelferdsloven etter flere tilsyn10:17VerdenHuaweis grunnlegger venter milliardtap10:16VerdenParaply-aktivist løslatt før tiden – slutter seg til Hongkong-demonstrantene10:06SportTutta hyller Hovland etter US Open-bragden09:43SportLSK-profil ute i flere uker09:42SportØkt satsing på kvinnene i hoppsporten09:29NorgeDrapstiltalt 17-åring erkjenner ikke straffskyld09:16NorgeJemtland-saken: Ektemannen erkjenner ikke skyld09:13NorgeEttåring i Askøy døde av blodforgiftning – hadde to bakterietyper09:11NorgeVeksten i eiendomsskatten stanser opp09:02VerdenPakistansk aktivist drept08:51SportCasper Ruud falt én plass på rankingen08:49Sport– Solskjær fast bestemt på at Pogba blir i United08:40SportHovland klatret 324 plasser på verdensrakingen i golf08:35NorgeMann tiltalt for incest og overgrep mot to sønner08:17SportVM-spillerne nyter VM-stemningen i Reims07:56VerdenTolv sivile skal ha blitt drept av opprørere i Syria07:46Norge– Synlige ører på pass bryter med religionsfriheten07:40LivetUndersøkelse: Fire av ti nordmenn har sett barn med berusede voksne i Syden07:34VerdenDanske blir borgermester i tyske Rostock07:05SportMesterskapsspilleren Minde runder 100 kamper06:53SportGold Cup fotball menn søndag06:47SportVG: RBK-bud på Haugesunds Wadji06:27SportHer er alternativene for Norge i fotball-VM06:15SportNyland kan få knallhard konkurransen fra "rekordmann" Butland06:10NorgeTidligere NSB-sjef: Politikere lider av konkurransehysteri05:55NorgeDette skjer i dag05:44NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeVinstra-drapet: Aktor legger fram filmmanus som bevis05:24VerdenProtestleder løslatt fra fengsel i Hongkong04:56NorgeMann kjørte flere kilometer i motsatt kjørefelt i Oslo04:54NorgeFylkesnes ut mot regjeringen etter aksjesalg i Entra04:48VerdenValgdagsmåling: Tidligere førstedame leder an i Guatemalas presidentvalg04:43SportViktor Hovland hylles etter amatørrekord og 12. plass i US Open03:42VerdenBabe Ruth-drakt satte auksjonsrekord - solgt for 49 millioner03:39VerdenHuawei spår salgssvikt i utlandet03:37NorgeMann slått med flaske på pub i Sandefjord03:05NorgeBondeorganisasjoner forhandler med staten om klimaavtale02:09NorgeHomoaktivister: Nynazister kartlegger oss02:05VerdenTrump anklager New York Times for forræderi01:44NorgeDugnad leverte 101 tips om arbeidslivskrim i Oslo00:14NorgeBiltrafikken øker i Kristiansand23:18VerdenTrump anklager New York Times for forræderi22:31NorgeLastebil i grøfta – har flere tonn propan i lasten22:27VerdenFranske bønder og vingårder hardt rammet av uvær21:54SportTredje strake ligaseier for Rosenborg21:42PolitikkToryer i TV-krangel om brexit-scenarioer21:39ReiseNHO Reiseliv vil ha begrensninger i cruisetrafikken21:19SportHøiland-stunt provoserte publikum på Åråsen21:15NorgeVæpnet ran av frisørsalong - to pågrepet på toget21:05VerdenBoeing-sjef erkjenner feil i håndteringen av varselsystemer21:01PolitikkNetanyahu innviet Trump-bosetning20:28VerdenMann pågrepet etter politikerdrap i Tyskland20:14SportGlimt nedkjempet bunnlaget Strømsgodset20:13SportOmdiskutert utvisning ødela for Lillestrøm mot Viking20:11SportTenåring med skuddshow mot Odd20:08SportDiop reddet Kristiansunds rekke uten tap19:52PolitikkÅpner for elefantjakt igjen - utløser store diskusjoner19:51SportMolde-seier over Ranheim19:50SportBrann risikerer bot etter at supportere fyrte opp bluss19:49Verden34 personer drept i angrep mot to landsbyer i Nord-Nigeria18:52SportLegenden Eggen hyllet og æret med statue18:41NorgeDemonstrerte mot retur av Abbasi-familien til Afghanistan18:39VerdenI 350 år holdt den stand mot Atlanteren. Så gravde byen et hull i sitt eget forsvarsverk18:28SportSælid fikk skuespiller-Hedda18:06PolitikkGrønn Ungdom vil innføre kvote på tre flyreiser i året18:05SportChristiansen på fjerdeplass i Barcelona17:22NorgeEspen Klouman Høiner fikk første Heddapris17:03Helse og livsstilSjokkrapport for kjøttelskere16:59PolitikkHuman-Etisk Forbund: Kirkevalget bør skilles fra kommunevalget15:42NorgeSmitten i Askøy skyldes trolig avføring fra dyr15:33SportTo menn tok seg inn på hotellrommet – nå er de dømt15:32PolitikkCarrie Lam ber Hongkong om unnskyldning15:31SportSarri forlater Chelsea, Juventus neste15:30VerdenSvensk forsvarstopp tiltalt for hallikvirksomhet14:23NorgeMann i 70-årene alvorlig skadd i drukningsulykke i Oslofjorden14:09VerdenNetanyahus kone dømt for misbruk av offentlige midler14:05VerdenIran mener USA kan ha stått bak tankskip-hendelsene13:56VerdenMillioner rammet av strømbrudd i Sør-Amerika13:52NorgeCharter-Svein får sommerjobb av TV 213:47NorgeBolighus i Finnmark er overtent13:29PolitikkGrande: Venstres målinger er «ræva»13:18NorgeForskere vil kartlegge Doggerland - det forsvunnede landet i Nordsjøen11:25NorgeSkjøt kona i hodet, skjulte liket og senket det i Glomma10:46VerdenBlinkskudd: Her slår lynet ned i Øresundsbroen10:31Reise130 kunder har klaget til flyklagenemnda etter SAS-streiken
Populært