– Har du en bil og et kart tilgjengelig, er hele verden åpen

Hans Erik Næss har redigert sammen videoklipp fra kjøreturene sine til en liten trailer for boka.

Forfatter og bilentusiast Hans Erik Næss gir deg tolv spektakulære bilturer i Europa i sin nye bok.

– Jeg har vært bilentusiast helt siden jeg var liten. I barndommen var jeg ofte på bilferier med familien, og opplevde verden fra bilvinduet. Jeg kan ikke forklare helt hvorfor jeg elsker det, men det å være på veien og se verden utenfor forandre seg mens jeg er i bevegelse, det fascinerer meg, sier Hans Erik Næss til ABC Nyheter.

Fascinasjonen har blitt til en hobby. Hobbyen har blitt til en bok. «Kjøregleder. Bilturer i Europa» ble utgitt i august, der Næss tar med leseren på tolv spektakulære bilturer på kontinentet.

– Det er kjøregleden som står i fokus i boka. Samtidig er den en rik historie bak mange av veiene. De har hatt stor samfunnsmessig betydning. Mange av veiene ble til av politiske årsaker, men også av turismegrunner. Å få flere folk ut i naturen har ofte vært et motiv for veibyggerne, forteller Næss.

I boka får vi blant annet bli med forfatteren til det legendariske Stelvio-passet i Italia, til britisk ødeland i Hardknott Pass, den ukjente perlen Vrsic Pass i Slovenia, og på saktekjøring over Sognefjellet. Førstnevnte står for kjøreopplevelsen som gjorde sterkest inntrykk på Næss.

Stelvio-passet tar sjåføren opp på nesten 3000 meters høyde. Veien følges av bratte heng og nifse stup i annenhver sving.

– Da jeg kom dit var det som å bli slått i magen av naturkreftene. Det gjorde et mye kraftigere inntrykk enn jeg kunne forestille meg på forhånd. Det var så mye mer emosjonelt engasjerende enn jeg noen gang kunne tenke meg. Da jeg kom til toppen var det som om jeg hadde overkommet en stor vanskelighet, erindrer forfatteren, og snakker engasjert om adrenalinet og rusen han følte.

Artikkelen fortsetter under bildet.

«Dette er verdens beste kjørevei», utbasunerte Jeremy Clarksom fra det britiske bilprogrammet Top Gear i 2008. Han refererte til Stelvio-passet, det vil si fjellovergangen på SS38 fra Prato til Bormio i Nord-Italia», skriver Næss i boka. Foto: Privat
«Dette er verdens beste kjørevei», utbasunerte Jeremy Clarksom fra det britiske bilprogrammet Top Gear i 2008. Han refererte til Stelvio-passet, det vil si fjellovergangen på SS38 fra Prato til Bormio i Nord-Italia», skriver Næss i boka. Foto: Privat

Eksepsjonell frihet

Ikke alle bilturene i boka ga Næss godfølelsen han var ute etter. I kapittelet om Andalucia i Spania angrer Næss på valget om å ta den vanskeligste veien, og at han sjekket inn på et slitent, fluebefengt hotell utenfor allfarvei.

– Hvorfor har du valgt å skrive om de opplevelsene som ikke var fullt så gode også?

Fra den mindre vellykkede kjøreturen i Andalucia, Spania. «Under velkomsten har noen tagget, med like stor, svart skrift: «Mierda de Carretera» (drittvei)», skriver Næss i boka. Foto: Privat
Fra den mindre vellykkede kjøreturen i Andalucia, Spania. «Under velkomsten har noen tagget, med like stor, svart skrift: «Mierda de Carretera» (drittvei)», skriver Næss i boka. Foto: Privat

– Det er ofte det man husker best. Når ting ikke går som det skal. For meg ble det en lærepenge. Man må ikke gjøre turen så spesiell som mulig for enhver pris. Tar man heller noen valg som gjør reisen enklere, får man mer tid til å nyte turen og opplevelsen. Jeg håper det er en erfaring det er interessant for leserne å vite om, særlig hvis de skal legge ut på lignende turer selv.

For Næss handler alle bilturene om selve kjøreturen. Ikke om å komme fram til et sted som forventer noe av ham som besøkende.

– Det å reise med bil er en helt unik opplevelse. Du opplever noe du ikke gjør med noe annet transportmiddel, og det gir en frihet du ikke får med andre måter å reise på. Den store fordelen med bil og motorsykkel er at du kan begynne på nytt akkurat når du vil. Hvis jeg ikke liker meg et sted, så kan jeg bare sette meg i bilen og kjøre videre. Det kan jeg ikke med flytransport, da må jeg vente på neste avgang.

– Har du en bil og et kart tilgjengelig, er hele verden åpen. Den friheten er helt eksepsjonell.

Det er ikke lengden, hastigheten eller omfanget som avgjør om kjøregleden kommer. Bevegelse er nært forbundet med følelseslivet.

Koker ned til moro

Hans Erik Næss på vei over fjellovergangen Col De L'iseran, en av de mest øde og fredelige turene fra den nye boka hans. Foto: Privat
Hans Erik Næss på vei over fjellovergangen Col De L'iseran, en av de mest øde og fredelige turene fra den nye boka hans. Foto: Privat

Bilturene i boka er gjennomført spredt over flere år. Hjemme kjører Næss en ti år gammel Ford Mondeo. Når han reiser på tur, leier han noen ganger biler han bare kan drømme om å eie selv. Han nøler ikke når han svarer hvilken bil som er den råeste han har leid.

– BMW M4. Den har jeg kjørt både i Tyskland, Østerrike og Sveits. Det er en superbil, rett og slett. Den har en latterlig kraftig motor og latterfremkallende kjøreegenskaper. Man kan kjøre så fort som man aldri skulle trodd at man kunne kjøre. For meg som bilentusiast er det helt rått bare å få prøvekjøre en sånn maskin, som er helt uoppnåelig for meg ellers.

Da Næss kjørte Stelvio-passet lot han superbil være superbil, og gikk isteden for en cabriolet.

– Når man kjører i fjellområder er det en fordel å kunne se litt opp.

Til syvende og sist koker det ned til noe veldig enkelt for bilentusiasten.

– Jeg tror det er viktig å ta vare på det som er gøy i verden. Det vil jeg oppfordre alle til: Å ha det gøy.

Les også: Selv uten V-8 er BMW M4 fortsatt en fest

Artikkelen fortsetter under bildet.

«Biler flest frakter deg fra A til B uten noe hyss, men denne BMW-modellen - en elfenbenshvit M4, 2017-modell - har jeg kunne kjøre superinspirert helt fra flyplassen i München og sørover mot de tyrolske alpene. Den går som faen! Få, om noen, regioner er bedre tilpasset BMWs identitet enn disse veiene her.» Foto: Privat
«Biler flest frakter deg fra A til B uten noe hyss, men denne BMW-modellen - en elfenbenshvit M4, 2017-modell - har jeg kunne kjøre superinspirert helt fra flyplassen i München og sørover mot de tyrolske alpene. Den går som faen! Få, om noen, regioner er bedre tilpasset BMWs identitet enn disse veiene her.» Foto: Privat

Mange veier igjen å kjøre

Hans Erik Næss jobber til daglig som førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania. Doktorgraden hans i sosiologi handlet om konflikten mellom tradisjon og nytenkning i verdensmesterskapet i rally. Dermed fikk også Rally Monte Carlo en naturlig plass i «Kjøregleder».

Nå er forfatteren tilbake fra nok en biltur, denne gangen på grensen mellom Europa og Asia, i Georgia.

– Turen gikk til nasjonalparken Tusheti. Det var en vanvittig opplevelse. Mer ekstremt enn mye annet jeg har gjort, for veiene er såpass dårlige. Og landet er ganske annerledes enn de jeg skriver om i boka. Det var en annen type opplevelse, for å si det sånn.

– Jaså? Tror du det blir en oppfølger til Kjøregleder?

– Jeg har ikke planlagt noe enda. Men hvem vet? Det er mange veier å ta av, og jeg har mange planer for fremtidige bilturer.

Passo Giau, Italia. Foto: Privat
Passo Giau, Italia. Foto: Privat

Les også:

Norges beste omveier: Langs Randsfjorden

Er dette Norges 10 verste veikroer?

Her er 25 gode spisesteder for deg som skal langs veien

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:50 Bønder fortviler over melkekutt: – Skjærer en brei reim av ryggen vår18:45 Forsker: – Det finnes ikke privatliv på internettet18:25 Snøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06 En «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57 Ti-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53 Fyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27 Litauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09 Kampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07 Isbreer fortsetter å krympe15:17 To fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17 Lacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55 Våpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44 Minst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40 Kandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36 Ap kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15 Brexitpartiet trekker kandidater til valget14:14 Xhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13 Internt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50 Chile skal få ny grunnlov13:18 163 studenter tapte mot staten i retten13:12 Danmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34 Klopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27 Gambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27 Warholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12 Brexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00 Regjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44 Over 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43 Kaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32 Politiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21 RBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13 Regjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45 Rasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32 19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31 Lagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53 Tyrkia deporterer utenlandske IS-krigere09:47 Forskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47 Mann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35 Ruud snuser på karrierebeste09:19 Rapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16 180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13 Wenger tror Liverpool vinner Premier League09:13 Alexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49 Økte strømpriser dro prisveksten opp08:11 Ventetiden øker for norske pasienter07:57 Passasjerbuss har veltet i Akershus07:36 Seattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36 Ventetiden øker for norske pasienter07:34 Far ble avslørt av datteren07:28 Kraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23 Demonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11 Stor politisk usikkerhet i Bolivia07:05 Underkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00 TV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44 Svindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15 Nyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Nå skal trygdeskandalen flombelyses05:27 Demonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08 Latinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57 Person til sykehus etter brann i Asker04:54 Trondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17 Rapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14 Neil Young vil bli amerikansk statsborger03:29 Delstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20 Tre nye demonstranter drept i Irak03:05 Sparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53 Rødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11 Topper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47 Brannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40 Iran bygger enda et atomanlegg01:22 Mexico tilbyr Morales asyl01:02 Bilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31 Sanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02 Minst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16 Juventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24 Varhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05 Vraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51 Ambulanse frontkolliderte med personbil21:50 Solbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49 Lyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39 Bundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58 Fortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30 Hevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11 Målløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09 Lillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06 Ny hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51 Molde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48 Mann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong19:39 Bussjåfør kjørte på to barn på Jessheim19:35 Liverpool overlegne i gigantduellen, knuste Manchester City19:04 Erna Solberg: – Vi må hindre at fordommer sprer seg18:58 Haaland-målfest ble avgjørende i toppkamp18:54 Venstre vil ha gratis SFO for de fattigste fra 202118:37 Celtic og Elyounoussi slo Motherwell, holder Rangers bak seg18:35 Flere sivile drept i russiske luftangrep i Syria18:03 Irakiske ledere lover valgreform og endring i landet17:40 Fire pågrepet etter voldshendelse i Kristiansand17:31 Telenor har stabilisert flere av tjenestene17:12 Ørjan Nyland med tap i Premier League-debuten
Siste nytt
18:50NæringslivBønder fortviler over melkekutt: – Skjærer en brei reim av ryggen vår18:45NorgeForsker: – Det finnes ikke privatliv på internettet18:25NorgeSnøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06NorgeEn «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57VerdenTi-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53MotorFyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27VerdenLitauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09SportKampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07NorgeIsbreer fortsetter å krympe15:17NorgeTo fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17SportLacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55NorgeVåpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44NorgeMinst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40SportKandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36PolitikkAp kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15PolitikkBrexitpartiet trekker kandidater til valget14:14SportXhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13PolitikkInternt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50PolitikkChile skal få ny grunnlov13:18Norge163 studenter tapte mot staten i retten13:12VerdenDanmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34SportKlopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27VerdenGambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27SportWarholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12StemmerBrexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00KulturRegjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44MotorOver 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43VerdenKaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32VerdenPolitiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21SportRBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13MotorRegjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45SportRasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32Norge19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31SportLagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53VerdenTyrkia deporterer utenlandske IS-krigere09:47NorgeForskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47NorgeMann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35SportRuud snuser på karrierebeste09:19KulturRapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16Norge180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13SportWenger tror Liverpool vinner Premier League09:13SportAlexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49PengerØkte strømpriser dro prisveksten opp08:11Helse og livsstilVentetiden øker for norske pasienter07:57NorgePassasjerbuss har veltet i Akershus07:36SportSeattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36NorgeVentetiden øker for norske pasienter07:34NorgeFar ble avslørt av datteren07:28NorgeKraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23VerdenDemonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11PolitikkStor politisk usikkerhet i Bolivia07:05NorgeUnderkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00KulturTV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44SportSvindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15PolitikkNyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNå skal trygdeskandalen flombelyses05:27VerdenDemonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08VerdenLatinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57NorgePerson til sykehus etter brann i Asker04:54NorgeTrondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17NorgeRapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14KulturNeil Young vil bli amerikansk statsborger03:29VerdenDelstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20VerdenTre nye demonstranter drept i Irak03:05PengerSparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53NorgeRødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11VerdenTopper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47NorgeBrannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40VerdenIran bygger enda et atomanlegg01:22VerdenMexico tilbyr Morales asyl01:02NorgeBilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31VerdenSanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02NorgeMinst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16SportJuventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24NorgeVarhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05SportVraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51NorgeAmbulanse frontkolliderte med personbil21:50SportSolbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49SportLyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39SportBundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58VerdenFortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30NorgeHevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11SportMålløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09SportLillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06SportNy hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51SportMolde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48VerdenMann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong19:39NorgeBussjåfør kjørte på to barn på Jessheim19:35SportLiverpool overlegne i gigantduellen, knuste Manchester City19:04PolitikkErna Solberg: – Vi må hindre at fordommer sprer seg18:58SportHaaland-målfest ble avgjørende i toppkamp18:54NorgeVenstre vil ha gratis SFO for de fattigste fra 202118:37SportCeltic og Elyounoussi slo Motherwell, holder Rangers bak seg18:35VerdenFlere sivile drept i russiske luftangrep i Syria18:03VerdenIrakiske ledere lover valgreform og endring i landet17:40NorgeFire pågrepet etter voldshendelse i Kristiansand17:31NorgeTelenor har stabilisert flere av tjenestene17:12SportØrjan Nyland med tap i Premier League-debuten
Populært