Meny

Reisen går til Llanfairpwllgwyn...

Se video: Klarer innbyggerne å uttale navnet?

Nei, vi sølte ikke kaffe på tastaturet. Vi dro til landsbyen med verdens lengste navn.

WALES (ABC Nyheter): Jeg klarte ikke uttale hvor jeg skulle til damen i billettluka på togstasjonen i Chester. Jeg klarte det ikke, fordi jeg er en normal person. Men jeg hadde printet ut navnet med store bokstaver på et A4-ark jeg hadde med fra Norge. Hit, sa jeg, og viste fram arket til damen. Hit skal jeg. For helt normal er jeg vel ikke.

1,5 timers togreise senere går jeg av på stedet kjent som landsbyen med det lengste navnet i verden.

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, eller Llanfairpwll, om du er av den utålmodige typen, er en liten landsby i Anglesey, Wales, og den er kjent for ... tja, navnet sitt.

Togstasjonen i Llanfairpwgll har verdens lengste stasjonsskilt. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
Togstasjonen i Llanfairpwgll har verdens lengste stasjonsskilt. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Så kjent er den at det årlig kommer 100.000 turister til Llanfairpwll...osv for å posere sammen med landsbyens navneskilt, som det finnes flere av - både på togstasjonen og på det lokale kjøpesenteret rett ved.

Og skulle du ta notater og være litt i stuss på hva navnet egentlig betyr, så betyr det «St. Marias kirke i senkningen ved den hvite hasselen nær en sterk virvelstrøm og St. Tysilios kirke nær den røde hulen.» Så klart.

Det forklarer en hyggelig herremann jeg treffer ved inngangen til kjøpesenteret i Llanfairpwll.

– Hver dag kommer det folk hit som ber oss om å uttale navnet. Jeg synes det er artig. I går måtte jeg si det til noen kinesere, sier mannen smilende.

Ifans, eller Evans. Jeg fikk aldri helt tak på navnet. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
Ifans, eller Evans. Jeg fikk aldri helt tak på navnet. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Jeg fikk ikke helt tak på hva han het da han presenterte seg. Det var walisisk. Han sa det to ganger. Jeg fikk meg ikke til å spørre en tredje.

Les også: Chester - sjarmtrollet ved fotballmetropolene

Markedsføringsstunt

Landsbyen med det 58 bokstaver lange navnet vokste fram under byggingen av broen Britannia Bridge, som skulle knytte øya Anglesey med fastlandet rundt midten av 1800-tallet.

– På den tiden var det mange puber her, og arbeiderne kom hit for å drikke. Med broen og jernbanen fortsatte landsbyen å vokse, forteller den eldre mannen meg. Det er forresten mulig at etternavnet hans var Ifans. Ifans eller Evans.

– Men selv om landsbyen har vokst mye siden den gang, er det bare to puber igjen her nå, smiler han.

At navnet skulle bli akkurat Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrn-drobwllllantysiliogogogoch, var et slags markedsføringsstunt i forbindelse med åpningen av jernbanestasjonen i 1860-årene. Målet var å få Storbritannias lengste stasjonsnavn og dermed sette stedet på kartet. De klarte begge deler. De fikk også det lengste navnet på en landsby i verden, og som stedsnavn kun slått av en åstopp på New Zealand med 85 bokstaver i navnet: Taumatawhakatangihangakoauauotamatea- turipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu.

Les også: Seks steder du kommer tettere på de britiske kongelige

Ikke fonetisk

Ifans, eller Evans, forsøker å stykke opp navnet på den walisiske landsbyen slik at jeg skal ha en sjanse til å uttale det.

– Khlanvair (Llanfair), begynner han.
– Khlanvair, gjentar jeg.
– pofgwynglesj (pwllgwyngyll), fortsetter Ifans.
– poff-poffgloff, sier jeg og hører bokstavene mine kollapse til en ubestemmelig ordsuppe som gulpes opp. Ikke for å være fanatisk, men navnet er ikke fonetisk.
– gågerisj (gogerych)
Jeg er stille.
– wydråbwoilsj (wyrndrobwll)
Veldig stille.
– khlantisiliå (llantysilio)
Musestille.
– gågågåch (gogoch)!
– Gågågåch, utbryter jeg. Enden er jo den lette biten av navnet. Om ikke annet klarte jeg i hvert fall å uttale den med bravur.

– Gogogoch betyr hule, forklarer Ifans.

Les også: På filmsafari i England

Rolig landsby

Det skapte oppstandelse da turistinformasjonen i Llanfairpwll stengte dørene sommeren 2015 etter 28 års drift. I dag har ikke landsbyen noe eget turistkontor, men et relativt stort og omfattende kjøpesenter rett over parkeringsplassen ved togstasjonen har gjort kommersiell suksess på navnet og selger suvenirer og lokalproduserte varer fra området. De ansatte på senteret svarer villig vekk på spørsmål fra turister eller uttaler navnet på Llanfairpwll på oppfordring.

Et stort kjøpesenteret i Llanfairpwgll fungerer som landsbyens møteplass for både fastboende og turister. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
Et stort kjøpesenteret i Llanfairpwgll fungerer som landsbyens møteplass for både fastboende og turister. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Landsbyen ellers er av det lille og mer uinteressante slaget: Noen bygninger langs en hovedgate. Et par puber, et lite spisested eller to, skjønnhetssalong, en del boliger som trolig er omgjort fra næringslokaler.

Jeg ser ingen personer under tretti år. Llanfairpwll med sine 3100 innbyggere synes å være milevis unna glitter og glamour. Det er kontrastfullt og nesten litt komisk å tenke på at den kjente filmstjernen Naomi Watts, kjent fra for eksempel filmene King Kong og The Ring, vokste opp i landsbyen. I flere TV-opptredener har hun uttalt navnet på sitt gamle hjemsted, slik bare en waliser kan gjøre det. Også Liam Dutton, en britisk værmelder, fikk internasjonal oppmerksomhet i 2015 da han med stødig diksjon ramset opp landsbyen under en værmelding, som om det skulle dreie seg om Nesbyen eller Gvarv.

Les også: I fotsporene til «Downton Abbey»

(Artikkelen fortsetter under)

Se videoen som gjorde værmelderen verdenskjent:

Og meg selv? Llanfairpwll...flaffflafflaffgwyngwyn...gogogoh ... Nei, jeg får ikke til mer enn begynnelsen - også gogogoch da, på slutten.

Naturskjønt område

Årlig kommer 100.000 turister til den walisiske landsbyen. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
Årlig kommer 100.000 turister til den walisiske landsbyen. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Togene går hyppig til og fra Llanfairpwll. Det betyr at det er utmerket som en dagsreise om du lik mange nordmenn plutselig skulle befinne deg i Manchester, Liverpool eller Chester, og du kjenner at det begynner å rykke i nerde-foten din.

Selv om Llanfairpwll i seg selv først og fremst er interessant av kuriøse grunner, forteller reiseguider og artikler at området rundt er av det naturskjønne slaget - med flere severdigheter og attraksjoner å by på. Jeg er ikke i Llanfairpwll lenge nok til å teste det ut.

På toget vekk fra Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch kommer jeg på en ting jeg glemte. Jeg glemte å fortelle Ifans, eller Evans, om at vi der jeg kommer fra også har et sted som får oppmerksomhet på grunn av navnet.

Jeg glemte å fortelle ham om Å.

Det hadde ikke kostet meg noen ting å gi ham et lynkurs i uttalen av den litt mystiske bokstaven.

Les også: La Gomera - den glemte kanariøya

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen01:02 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas00:44 Kritisk for mann som ble reddet opp av vann i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time00:17 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06 Buss med skoleelever hang utfor veien14:50 Elleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45 Maars Johnsen nær overgang til RBK14:20 Fakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09 Død mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37 Henrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34 Isbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13 Putin varsler svar på USAs rakettest13:11 Irland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03 Ulvekull i nytt revir i Elverum13:02 – Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42 Malta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36 Tidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00 Godt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45 Ber leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37 Solskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35 Hareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32 Politiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12 WHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11 Ødegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47 Vil fjerne begrensning for apotek10:46 Salpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33 Jordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32 Forskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17 Aldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14 MDG mest fram på ny kommunemåling09:28 Abe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24 Nord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21 Norsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12 Erna Solberg avlyser dagens programposter09:10 Russisk opposisjonsleder løslatt09:10 Færre europeere flytter til Storbritannia08:36 Strømprisen har gått ned08:26 Regjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25 Viagra blir reseptfritt fra nyttår07:24 Sjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00 Vil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56 Kjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56 Bil i full fyr på E18 ved Mysen06:30 Rapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29 Gunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11 Fem omkom under konsert i Algerie05:56 Dette skjedde i natt05:53 Mørklagte forhandlinger om bompenger05:51 UD advarer nordmenn om feriefavoritt05:50 Dette skjer i dag05:03 Indonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56 Viktor Hovland med god åpningsrunde i Boise04:54 Gebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 200204:21 YouTube har stengt kontoer som forsøkte å påvirke situasjonen i Hongkong03:51 MDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd03:30 Bolsonaro mener Macron har mentalitet som en kolonialist03:08 Ikke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser02:38 Boligbyggingen i Norge nesten halvert i år02:32 Interpol har utstedt arrestordre på tidligere geriljaleder fra Colombia01:51 Tutta åpnet ett slag under par i Canada01:47 Oslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06 Svensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36 Småbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28 Sjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20 Frp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10 Sagøy til kvartfinale i parabadminton-VM
Siste nytt
01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen01:02VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas00:44NorgeKritisk for mann som ble reddet opp av vann i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time00:17NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06NorgeBuss med skoleelever hang utfor veien14:50NorgeElleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45SportMaars Johnsen nær overgang til RBK14:20PengerFakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09NorgeDød mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37SportHenrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34NorgeIsbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13VerdenPutin varsler svar på USAs rakettest13:11VerdenIrland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03NorgeUlvekull i nytt revir i Elverum13:02Norge– Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42VerdenMalta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36PengerTidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00SportGodt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45PengerBer leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37SportSolskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35SportHareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32NorgePolitiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12Helse og livsstilWHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11SportØdegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47PengerVil fjerne begrensning for apotek10:46NorgeSalpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33VerdenJordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32Helse og livsstilForskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17PengerAldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14PolitikkMDG mest fram på ny kommunemåling09:28VerdenAbe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24VerdenNord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21VerdenNorsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12PolitikkErna Solberg avlyser dagens programposter09:10PolitikkRussisk opposisjonsleder løslatt09:10VerdenFærre europeere flytter til Storbritannia08:36PengerStrømprisen har gått ned08:26PolitikkRegjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25Helse og livsstilViagra blir reseptfritt fra nyttår07:24VerdenSjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00KulturVil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56PolitikkKjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56NorgeBil i full fyr på E18 ved Mysen06:30VerdenRapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29SportGunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11VerdenFem omkom under konsert i Algerie05:56NorgeDette skjedde i natt05:53PolitikkMørklagte forhandlinger om bompenger05:51ReiseUD advarer nordmenn om feriefavoritt05:50NorgeDette skjer i dag05:03VerdenIndonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56SportViktor Hovland med god åpningsrunde i Boise04:54NorgeGebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 200204:21VerdenYouTube har stengt kontoer som forsøkte å påvirke situasjonen i Hongkong03:51PolitikkMDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd03:30VerdenBolsonaro mener Macron har mentalitet som en kolonialist03:08PengerIkke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser02:38PengerBoligbyggingen i Norge nesten halvert i år02:32VerdenInterpol har utstedt arrestordre på tidligere geriljaleder fra Colombia01:51SportTutta åpnet ett slag under par i Canada01:47NorgeOslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06VerdenSvensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36NorgeSmåbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28VerdenSjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20NorgeFrp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10SportSagøy til kvartfinale i parabadminton-VM
Populært