Meny

Lokalguide:

Sør-Afrika: 10 ting å få med seg i Durban

Video: Dette bør du få med deg hvis du skal til den sør-afrikanske byen Durban.

Surfere har lenge kjent til Durbans mange kvaliteter. Med en ny direkteflyrute fra London er Sør-Afrikas subtropiske kystlinje nå enda mer tilgjengelig.

Selv om Durban alltid har vært en strandby, har promenaden aldri vært mer levende enn i dag med gatemusikanter, sandskulpturer, boder og plaskebassenger. Strandpromenaden har også fått flere flotte restauranter. The Joint er det siste nye stedet i rekken. Her serverer de lokale kjøttretter og øl, pluss bar i overetasjen med havutsikt. Afros Chicken Shop, som du finner i en stor gul fraktcontainer,

Durban er kjent for sitt gode surfemiljø. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

lager kyllingburgere og tjips (chips), mens California Dreaming har et soldekk for delfin-spotting og serverer den lokale spesialiteten bunny chow . uShaka Marine World har to gode restauranter: Wahooz på promenaden med gratis søndagsmusikk, samt Cargo Hold, hvor haier svømmer forbi bordene. Tidlig om morgenen er alle ute å tester SUP-padling, kajakkpadling, sykling, jogging eller surfing – det finnes utleiebutikker og to gratis utendørs treningsstudioer.

Hovedgata

Florida Road-området nord for sentrum har beholdt et visst kolonipreg med sine elegante villaer utsmykket med viktoriansk utsmykkede balkonger. I dag finner du likevel et stort utvalg av restauranter, kafeer og barer i tillegg. Hør noen spennende låter mens du nipper cocktail på Charlatan , nyter tandoori wraps på Roti & Chai , eller vedovnsstekte pizzaer på Firehouse . Særlig i den sørlige enden av hovedgata er det mye aktivitet. På CityRoast cafe finner du Vusi, den operasyngendee baristaen. Cafeen deler plassen med Falafel Fundi, hvor du finner typisk Durban-fusjon. Maten her tilberedes av den karismatiske kokken

Saar Ben Hamoo og serveres med god hjemmelaget limonade. Rundt hjørnet finner du Ike’s Books og vinylbutikken Khaya Records. Bokhandelen var et møtested for aktivister under apartheidårene, og har et stort utvalg brukte bøker om Afrika, moderne romaner og kuriositeter. Ved siden av finner du Khaya Records – ikke bare en musikkbutikk, men også scene for konserter og arrangementer.

Saken fortsetter under

Florida Road i Durban. Foto: Clive Reid /Flickr / Creative Commons

Det kreative distriktet

Station Drive Precinct har de siste årene gått gjennom en transformasjon, og blitt et viktig område for butikker og gourmetmatprodusenter. I tillegg finner du også bra utvalg i vintageklær på Vintager , samt møbler, smykker, the African Art Center og diverse popup-arrangementer. Mat er et viktig element også her. Parkside serverer en nydelig potet og chili frittata, Khuluma lager ferske bakevarer og kaffe, og Momenti lager morsomme og velsmakende iser og sorbeter – prøv gurkemeie, eller fersk kokos, svart sesam eller honningkake. Station 43 er stedet for konserter og mat, som til og med har sitt eget bryggeri: That Brewing Co.

Sightseeingturer i byen

For en introduksjon til byen kan det være gøy å ta Justin Perumals Wild Routes . De er spesielt sterke på kunst og kultur, fra gatekunst og graffiti i Glenwood til det høykulturelle KZNSA-galleriet. En annen aktør, Beset , holder regelmessig offentlige turer gratis som viser besøkende de litt røffere sidene av byen. Et annet museum er Phansi, der du finner en ekstraordinær samling av Zulu-perlehåndverk, keramikk og håndarbeid. Museet ligger i Glenwood i en nydelig villa fra 1900-tallet. Huset var en gang hjemmet til Esther Roberts, en pioner mot rasistisk urettferdighet, så vel som samler av afrikansk kunst og håndverk.

Museet har regelmessige utstillinger og kulturelle arrangementer. Durban Botanic Gardens som ble etablert i 1849 er en oase i byen, og en Afrikas eldste overlevende botaniske hager. Her kan du ta en deilig piknik under trærne eller et par kremscones i tehagen. Hagene er også et populært sted for utendørskonserter.

Saken fortsetter under

Durban i Sør-Afrika. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Grilling i Zulu-stil

Bunny Chow (halvt brød fylt med karri) er Durbans mest kjente lokale spesialitet: prøv det på Britannia Hotel eller Cane Cutters i Glenwood. Patels i Yusuf Daddo Street lager også vegetariansk variant. Mindre kjent for utenforstående er shisa nyama, en uformell grillfest der de lokale koser seg med en av verdens mest kjøttbaserte mattradisjoner. Vanligvis er det her du går etter en natt på byen for å håndtere din babalaas - bakrus - men et kveldsbesøk kan bety musikk og dans. Mye av township-livet er vanskelig å få tilgang til for utenforstående, men Max’s Shisa Nyama i Umlazi er et godt sted å få en liten smakebit. Det drives av Max Mqadi og har blitt populært blant både lokalbefolkning og turister. De travle søndagene tiltrekker seg de beste lokale DJ-ene.

Overnatting ved strandpromenaden

Ingenting er som å bo ved stranden for å klokke inn morgensurfen. På backpacker-hostellet Curiocity finner du rene og billige sovesaler, men også private rom. Her har de filmkvelder, braais (grilling) og strandyoga. En annen overnatting for de med tilknytning til sanda er retro-hotellet Blue Waters Hotel med fantastisk havutsikt fra de fleste rom. D'Urban Elephant er et elegant, seks-roms gjestgiveri i Edwardian-stil på Berea Ridge, full av lokal kunst og kulturgjenstander. Hagen og bassenget har utsikt over havnen og havet – et fortreffelig bakteppe for en frokost på verandaen. Gjestene kan bruke kjøkkenet, mens Glenwoods restaurantstripe ligger i gangavstand.

Les også: John Oliver kalte Oslo for Europas klitoris - her er VisitOslos svar

Markeder

I Heart Market holdes den første lørdagen i måneden på plenen utenfor Moses Mabhida stadion, stadionen som i sin tid huset verdensmesterskapet har panoramautsikt over byen og havet. På markedet finner du lokal design, mat- og drikkeboder, håndverk, klær og mye mer. Et annet flott sted er Muthi Market på Victoria Street: muthi er tradisjonell medisin, og Durban er hjemsted for et av de største markedene av denne typen i hele Afrika. Til tross for en alvorlig brann i år er markedet et fantastisk sted å vandre rundt på, fullt av uvanlige severdigheter, lukter og underlige ting. Durban har flere andre interessante markeder, og kanskje den beste måten å se dem er med Markets of Warwick.

Bakerier og kafeer

The Glenwood Bakery er et travelt sted på formiddagen, men har også åpent om kvelden om du er lysten på en god pizza. På den andre siden av byen har Bread the Artisan Bakery i Lilian Ngoyi Road et interessant utvalg av surdeig. Peter, deres baker, eksperimenterer alltid med nye brød, som svart salvie, egyptisk dukka og så videre. Antique Cafe på Churchill Road er utsøkt dekorert med indisk saris og antikviteter. Gårdsplassen deres er et herlig sted for frokost eller lunsj. The Crazy Korean har utsikt over havet rett over elven Umgeni, og den ukuelige kokken deres KJ Lee serverer et fantastisk utvalg koreansk mat. Her kan du også overnatte.

Formannen

En gruppe unge Durban-arkitekter har tatt en falleferdig bygning i en sliten del av byen og forvandlet den til noe utrolig . Store tredører fører inn til et funky barområde fylt med en vill samling av møbler og gjenstander. Innenfor lokalene er en populær patio hvor gjester kan lounge på puter. De serverer god pizza og cocktaillisten inkluderer en "voodoo child” med kiwifrukt og solbærvodka, samt en omfattende whiskymeny. Her finner du også et kunstgalleri og live jazz. Dette er ikke et område det er lurt å vandre rundt i sent på kvelden, men med taxi går det fint. En annen flott bar er Lucky Shaker i Umhlanga, nord for byen, hvor en rekke kreative gutter lager unike cocktailer med lokale ingredienser.

Få med deg litt musikk

The Drumshack verter en ukentlig fellesskaps-jam på Castle-on-Main, et slott bygget i 1952 i Hillcrest, 30km vest for sentrum, med djembes til salgs for de som ønsker å fortsette å tromme etter turen. Også verdt å få med seg er Zakifo musikkfestival i mai, en feiring av Indisk musikk på forskjellige steder rundt i byen.

Reisen ned

British Airways starter opp direkterute fra Heathrow til Durban tre ganger i uken fra 29. oktober, med priser fra 6430 NOK tur-retur.

Når er det best å dra?

Durban har et subtropisk klima med milde, solrike vintre og varme, fuktige somre (med mest nedbør mellom oktober og mars). Byen er inngangsporten til KwaZulu-Natal-provinsen med sine mange attraksjoner, fra Drankensberg-fjellene i vest til Elefantkystens våtmarker i nordøst.

KJekt å vite

Valutakurs: 100 norske kroner = 174 sørafrikanske rand

Middag for to med vin 250 NOK

Øl i en lokal bar 14 NOK, kaffe 16 NOK

Kevin Rushby har intervjuet journalisten Kenny Naidoo, som er basert i Durban, til denne saken.

Oversatt av Inge Kvivik / /ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited

Reise
Populært