Lokalguide:

Sør-Afrika: 10 ting å få med seg i Durban

Video: Dette bør du få med deg hvis du skal til den sør-afrikanske byen Durban.

Surfere har lenge kjent til Durbans mange kvaliteter. Med en ny direkteflyrute fra London er Sør-Afrikas subtropiske kystlinje nå enda mer tilgjengelig.

Selv om Durban alltid har vært en strandby, har promenaden aldri vært mer levende enn i dag med gatemusikanter, sandskulpturer, boder og plaskebassenger. Strandpromenaden har også fått flere flotte restauranter. The Joint er det siste nye stedet i rekken. Her serverer de lokale kjøttretter og øl, pluss bar i overetasjen med havutsikt. Afros Chicken Shop, som du finner i en stor gul fraktcontainer,

Durban er kjent for sitt gode surfemiljø. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
Durban er kjent for sitt gode surfemiljø. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

lager kyllingburgere og tjips (chips), mens California Dreaming har et soldekk for delfin-spotting og serverer den lokale spesialiteten bunny chow . uShaka Marine World har to gode restauranter: Wahooz på promenaden med gratis søndagsmusikk, samt Cargo Hold, hvor haier svømmer forbi bordene. Tidlig om morgenen er alle ute å tester SUP-padling, kajakkpadling, sykling, jogging eller surfing – det finnes utleiebutikker og to gratis utendørs treningsstudioer.

Hovedgata

Florida Road-området nord for sentrum har beholdt et visst kolonipreg med sine elegante villaer utsmykket med viktoriansk utsmykkede balkonger. I dag finner du likevel et stort utvalg av restauranter, kafeer og barer i tillegg. Hør noen spennende låter mens du nipper cocktail på Charlatan , nyter tandoori wraps på Roti & Chai , eller vedovnsstekte pizzaer på Firehouse . Særlig i den sørlige enden av hovedgata er det mye aktivitet. På CityRoast cafe finner du Vusi, den operasyngendee baristaen. Cafeen deler plassen med Falafel Fundi, hvor du finner typisk Durban-fusjon. Maten her tilberedes av den karismatiske kokken

Saar Ben Hamoo og serveres med god hjemmelaget limonade. Rundt hjørnet finner du Ike’s Books og vinylbutikken Khaya Records. Bokhandelen var et møtested for aktivister under apartheidårene, og har et stort utvalg brukte bøker om Afrika, moderne romaner og kuriositeter. Ved siden av finner du Khaya Records – ikke bare en musikkbutikk, men også scene for konserter og arrangementer.

Saken fortsetter under

Florida Road i Durban. Foto: Clive Reid /Flickr / Creative Commons
Florida Road i Durban. Foto: Clive Reid /Flickr / Creative Commons

Det kreative distriktet

Station Drive Precinct har de siste årene gått gjennom en transformasjon, og blitt et viktig område for butikker og gourmetmatprodusenter. I tillegg finner du også bra utvalg i vintageklær på Vintager , samt møbler, smykker, the African Art Center og diverse popup-arrangementer. Mat er et viktig element også her. Parkside serverer en nydelig potet og chili frittata, Khuluma lager ferske bakevarer og kaffe, og Momenti lager morsomme og velsmakende iser og sorbeter – prøv gurkemeie, eller fersk kokos, svart sesam eller honningkake. Station 43 er stedet for konserter og mat, som til og med har sitt eget bryggeri: That Brewing Co.

Sightseeingturer i byen

For en introduksjon til byen kan det være gøy å ta Justin Perumals Wild Routes . De er spesielt sterke på kunst og kultur, fra gatekunst og graffiti i Glenwood til det høykulturelle KZNSA-galleriet. En annen aktør, Beset , holder regelmessig offentlige turer gratis som viser besøkende de litt røffere sidene av byen. Et annet museum er Phansi, der du finner en ekstraordinær samling av Zulu-perlehåndverk, keramikk og håndarbeid. Museet ligger i Glenwood i en nydelig villa fra 1900-tallet. Huset var en gang hjemmet til Esther Roberts, en pioner mot rasistisk urettferdighet, så vel som samler av afrikansk kunst og håndverk.

Museet har regelmessige utstillinger og kulturelle arrangementer. Durban Botanic Gardens som ble etablert i 1849 er en oase i byen, og en Afrikas eldste overlevende botaniske hager. Her kan du ta en deilig piknik under trærne eller et par kremscones i tehagen. Hagene er også et populært sted for utendørskonserter.

Saken fortsetter under

Durban i Sør-Afrika. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
Durban i Sør-Afrika. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Grilling i Zulu-stil

Bunny Chow (halvt brød fylt med karri) er Durbans mest kjente lokale spesialitet: prøv det på Britannia Hotel eller Cane Cutters i Glenwood. Patels i Yusuf Daddo Street lager også vegetariansk variant. Mindre kjent for utenforstående er shisa nyama, en uformell grillfest der de lokale koser seg med en av verdens mest kjøttbaserte mattradisjoner. Vanligvis er det her du går etter en natt på byen for å håndtere din babalaas - bakrus - men et kveldsbesøk kan bety musikk og dans. Mye av township-livet er vanskelig å få tilgang til for utenforstående, men Max’s Shisa Nyama i Umlazi er et godt sted å få en liten smakebit. Det drives av Max Mqadi og har blitt populært blant både lokalbefolkning og turister. De travle søndagene tiltrekker seg de beste lokale DJ-ene.

Overnatting ved strandpromenaden

Ingenting er som å bo ved stranden for å klokke inn morgensurfen. På backpacker-hostellet Curiocity finner du rene og billige sovesaler, men også private rom. Her har de filmkvelder, braais (grilling) og strandyoga. En annen overnatting for de med tilknytning til sanda er retro-hotellet Blue Waters Hotel med fantastisk havutsikt fra de fleste rom. D'Urban Elephant er et elegant, seks-roms gjestgiveri i Edwardian-stil på Berea Ridge, full av lokal kunst og kulturgjenstander. Hagen og bassenget har utsikt over havnen og havet – et fortreffelig bakteppe for en frokost på verandaen. Gjestene kan bruke kjøkkenet, mens Glenwoods restaurantstripe ligger i gangavstand.

Les også: John Oliver kalte Oslo for Europas klitoris - her er VisitOslos svar

Markeder

I Heart Market holdes den første lørdagen i måneden på plenen utenfor Moses Mabhida stadion, stadionen som i sin tid huset verdensmesterskapet har panoramautsikt over byen og havet. På markedet finner du lokal design, mat- og drikkeboder, håndverk, klær og mye mer. Et annet flott sted er Muthi Market på Victoria Street: muthi er tradisjonell medisin, og Durban er hjemsted for et av de største markedene av denne typen i hele Afrika. Til tross for en alvorlig brann i år er markedet et fantastisk sted å vandre rundt på, fullt av uvanlige severdigheter, lukter og underlige ting. Durban har flere andre interessante markeder, og kanskje den beste måten å se dem er med Markets of Warwick.

Bakerier og kafeer

The Glenwood Bakery er et travelt sted på formiddagen, men har også åpent om kvelden om du er lysten på en god pizza. På den andre siden av byen har Bread the Artisan Bakery i Lilian Ngoyi Road et interessant utvalg av surdeig. Peter, deres baker, eksperimenterer alltid med nye brød, som svart salvie, egyptisk dukka og så videre. Antique Cafe på Churchill Road er utsøkt dekorert med indisk saris og antikviteter. Gårdsplassen deres er et herlig sted for frokost eller lunsj. The Crazy Korean har utsikt over havet rett over elven Umgeni, og den ukuelige kokken deres KJ Lee serverer et fantastisk utvalg koreansk mat. Her kan du også overnatte.

Formannen

En gruppe unge Durban-arkitekter har tatt en falleferdig bygning i en sliten del av byen og forvandlet den til noe utrolig . Store tredører fører inn til et funky barområde fylt med en vill samling av møbler og gjenstander. Innenfor lokalene er en populær patio hvor gjester kan lounge på puter. De serverer god pizza og cocktaillisten inkluderer en "voodoo child” med kiwifrukt og solbærvodka, samt en omfattende whiskymeny. Her finner du også et kunstgalleri og live jazz. Dette er ikke et område det er lurt å vandre rundt i sent på kvelden, men med taxi går det fint. En annen flott bar er Lucky Shaker i Umhlanga, nord for byen, hvor en rekke kreative gutter lager unike cocktailer med lokale ingredienser.

Få med deg litt musikk

The Drumshack verter en ukentlig fellesskaps-jam på Castle-on-Main, et slott bygget i 1952 i Hillcrest, 30km vest for sentrum, med djembes til salgs for de som ønsker å fortsette å tromme etter turen. Også verdt å få med seg er Zakifo musikkfestival i mai, en feiring av Indisk musikk på forskjellige steder rundt i byen.

Reisen ned

British Airways starter opp direkterute fra Heathrow til Durban tre ganger i uken fra 29. oktober, med priser fra 6430 NOK tur-retur.

Når er det best å dra?

Durban har et subtropisk klima med milde, solrike vintre og varme, fuktige somre (med mest nedbør mellom oktober og mars). Byen er inngangsporten til KwaZulu-Natal-provinsen med sine mange attraksjoner, fra Drankensberg-fjellene i vest til Elefantkystens våtmarker i nordøst.

KJekt å vite

Valutakurs: 100 norske kroner = 174 sørafrikanske rand

Middag for to med vin 250 NOK

Øl i en lokal bar 14 NOK, kaffe 16 NOK

Kevin Rushby har intervjuet journalisten Kenny Naidoo, som er basert i Durban, til denne saken.

Oversatt av Inge Kvivik / /ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:24 56.000 nye jobber det siste året09:22 Clinton med skarp kritikk mot Johnsons hemmelighold av Russland-rapport09:22 Avgjørelse om amerikansk biltoll utsettes trolig08:30 Fjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet07:23 Kraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia07:20 Sveriges landslagskeeper: – Denne sjansen roter vi ikke bort07:18 Nedgang i antall sauebønder07:17 Kokevarsel på Askøy i Hordaland07:11 Arbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover07:01 Kraftig rakettskyting fra Gaza mot Israel06:44 Tønseths offensive beskjed: – Jeg satser på løping når langrennskarrieren er over06:34 Melodi Grand Prix-finalen skal holdes i Trondheim06:18 Dette skjer i dag06:18 Norsk professor advarer om amerikansk studie på paracetbruk hos gravide06:00 Besteforeldre bruker «sjokkerende mye» på julegaver, mener forbrukerøkonom05:45 Elever streiker for streikerett05:43 Morales på vei til Mexico etter å ha fått asyl05:35 Dette skjedde i natt05:35 Ny vurdering kan få Nav-skandalen til å vokse05:33 Nikki Haley sier Det hvite hus-topper ba henne om å undergrave Trump05:30 Millioner trues av flom og tørke i Afrika05:03 Leder for milits drept i israelsk luftangrep04:51 Raheem Sterling går glipp av Euro 2020-kvalifiseringen på Wembley04:38 USA fordømmer volden i Hongkong03:55 Malis regjering: Flere terrorister drept i offensiv03:20 Jimmy Carter innlagt på sykehus etter nye fall03:19 Bønder har mange innspill før gransking av Mattilsynet03:10 Politiet etterlyser vitne etter dødsulykke i Nannestad02:05 Væpnede styrker settes inn mot demonstranter i Bolivia23:55 Karmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23 Morales får asyl i Mexico22:22 Solskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16 Merkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19 EU prioriterer norske kabler i 300 milliarders-pott20:09 Gutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34 Erna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20 Boeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50 Bønder fortviler over melkekutt: – Skjærer en brei reim av ryggen vår18:45 Forsker: – Det finnes ikke privatliv på internettet18:25 Snøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06 En «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57 Ti-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53 Fyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27 Litauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09 Kampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07 Isbreer fortsetter å krympe15:17 To fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17 Lacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55 Våpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44 Minst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40 Kandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36 Ap kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15 Brexitpartiet trekker kandidater til valget14:14 Xhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13 Internt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50 Chile skal få ny grunnlov13:18 163 studenter tapte mot staten i retten13:12 Danmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34 Klopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27 Gambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27 Warholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12 Brexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00 Regjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44 Over 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43 Kaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32 Politiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21 RBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13 Klart mindretall vil velge elbil: – Dette må vi løse10:45 Rasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32 19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31 Lagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53 UD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47 Forskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47 Mann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35 Ruud snuser på karrierebeste09:19 Rapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16 180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13 Wenger tror Liverpool vinner Premier League09:13 Alexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49 Økte strømpriser dro prisveksten opp08:11 Ventetiden øker for norske pasienter07:57 Passasjerbuss har veltet i Akershus07:36 Seattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36 Ventetiden øker for norske pasienter07:34 Far ble avslørt av datteren07:28 Kraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23 Demonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11 Stor politisk usikkerhet i Bolivia07:05 Underkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00 TV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44 Svindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15 Nyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Nå skal trygdeskandalen flombelyses05:27 Demonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08 Latinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57 Person til sykehus etter brann i Asker04:54 Trondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17 Rapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor
Siste nytt
09:24Norge56.000 nye jobber det siste året09:22PolitikkClinton med skarp kritikk mot Johnsons hemmelighold av Russland-rapport09:22PengerAvgjørelse om amerikansk biltoll utsettes trolig08:30MotorFjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet07:23VerdenKraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia07:20SportSveriges landslagskeeper: – Denne sjansen roter vi ikke bort07:18NorgeNedgang i antall sauebønder07:17NorgeKokevarsel på Askøy i Hordaland07:11NorgeArbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover07:01VerdenKraftig rakettskyting fra Gaza mot Israel06:44SportTønseths offensive beskjed: – Jeg satser på løping når langrennskarrieren er over06:34NorgeMelodi Grand Prix-finalen skal holdes i Trondheim06:18NorgeDette skjer i dag06:18Helse og livsstilNorsk professor advarer om amerikansk studie på paracetbruk hos gravide06:00PengerBesteforeldre bruker «sjokkerende mye» på julegaver, mener forbrukerøkonom05:45VerdenElever streiker for streikerett05:43VerdenMorales på vei til Mexico etter å ha fått asyl05:35NorgeDette skjedde i natt05:35PengerNy vurdering kan få Nav-skandalen til å vokse05:33VerdenNikki Haley sier Det hvite hus-topper ba henne om å undergrave Trump05:30VerdenMillioner trues av flom og tørke i Afrika05:03VerdenLeder for milits drept i israelsk luftangrep04:51SportRaheem Sterling går glipp av Euro 2020-kvalifiseringen på Wembley04:38VerdenUSA fordømmer volden i Hongkong03:55VerdenMalis regjering: Flere terrorister drept i offensiv03:20VerdenJimmy Carter innlagt på sykehus etter nye fall03:19PengerBønder har mange innspill før gransking av Mattilsynet03:10NorgePolitiet etterlyser vitne etter dødsulykke i Nannestad02:05VerdenVæpnede styrker settes inn mot demonstranter i Bolivia23:55NorgeKarmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23VerdenMorales får asyl i Mexico22:22SportSolskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16VerdenMerkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19PengerEU prioriterer norske kabler i 300 milliarders-pott20:09VerdenGutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34NorgeErna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20PengerBoeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50NæringslivBønder fortviler over melkekutt: – Skjærer en brei reim av ryggen vår18:45NorgeForsker: – Det finnes ikke privatliv på internettet18:25NorgeSnøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06NorgeEn «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57VerdenTi-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53MotorFyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27VerdenLitauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09SportKampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07NorgeIsbreer fortsetter å krympe15:17NorgeTo fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17SportLacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55NorgeVåpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44NorgeMinst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40SportKandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36PolitikkAp kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15PolitikkBrexitpartiet trekker kandidater til valget14:14SportXhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13PolitikkInternt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50PolitikkChile skal få ny grunnlov13:18Norge163 studenter tapte mot staten i retten13:12VerdenDanmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34SportKlopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27VerdenGambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27SportWarholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12StemmerBrexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00KulturRegjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44MotorOver 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43VerdenKaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32VerdenPolitiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21SportRBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13MotorKlart mindretall vil velge elbil: – Dette må vi løse10:45SportRasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32Norge19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31SportLagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53VerdenUD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47NorgeForskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47NorgeMann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35SportRuud snuser på karrierebeste09:19KulturRapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16Norge180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13SportWenger tror Liverpool vinner Premier League09:13SportAlexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49PengerØkte strømpriser dro prisveksten opp08:11Helse og livsstilVentetiden øker for norske pasienter07:57NorgePassasjerbuss har veltet i Akershus07:36SportSeattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36NorgeVentetiden øker for norske pasienter07:34NorgeFar ble avslørt av datteren07:28NorgeKraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23VerdenDemonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11PolitikkStor politisk usikkerhet i Bolivia07:05NorgeUnderkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00KulturTV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44SportSvindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15PolitikkNyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNå skal trygdeskandalen flombelyses05:27VerdenDemonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08VerdenLatinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57NorgePerson til sykehus etter brann i Asker04:54NorgeTrondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17NorgeRapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor
Populært