Meny

Øyparadis, indiske grotter og interrail:

De beste reisemålene for deg som reiser alene for første gang

Video: Tips for deg som ønsker å reise alene men som er usikker på hvor.

Andelen reisende som legger ut på tur alene har økt med en tredjedel siden 2011. Tanken om å være på reise uten å krangle eller inngå kompromiss, ser altså ut til å fenge oss. Her er noen av stedene hvor du er garantert en varm velkomst.

Den første gangen jeg reiste alene var i tenårene, da jeg dro til Amsterdam. Det var en opplevelse som formet meg som menneske. Jeg utforsket byen på en måte jeg aldri hadde utforsket en by før; helt kompromissløst. Det viser seg at dette er en av grunnene til at et økende antall av oss velger å feriere alene. I følge Association of British Travel Agents har antallet mennesker som ferierer alene økt med en tredjedel siden 2011.

Dersom du ikke har prøvd det (og synes det høres deilig ut med en ferie fri for krangling, for en gangs skyld), får du her fem forslag til reisemål, basert på mine egne og andres opplevelser.

Gåtur langs Pacific Crest Trail

Denne episke, mer enn fire mil lange stien langs vestkysten av USA fikk mye blest etter Cheryl Strayeds bestselgende bok fra 2012, «Wild». Hun er ikke den eneste som har hatt opplevelser som har forvandlet livet langs denne stien. Sophie Beaney gikk ruten alene i 2013 – eller, hun startet i hvert fall alene.

John Muir Trail & Pacific Crest Trail i Sierra Nevada-fjellene i California, USA. Shutterstock / NTB scanpix

– Jeg bodde i et hus for vandrere i San Diego, hvor jeg møtte en annen som var ute på fottur – han satt og klippet tåneglene sine. Den neste dagen satte en gruppe av oss ut på tur, og vi to fant tonen. Først som venner, så kom forelskelsen. Han fridde ved grensen til Canada. Ett år senere giftet vi oss, forteller Sophie.

Hun elsker fortsatt å gå turer alene, og savner stien hver eneste dag.

– Det var som å meditere. Ingen distraksjoner, bare deg selv og tankene dine – eller irriterende låter som satt seg på hjernen!

India

India kan være overveldende for en nykommer. Landet er likevel en favoritt blant de som reiser alene, på grunn av alle de varme og gjestfrie menneskene man møter. Du mangler aldri noen å slå av en prat med. Selv elsker jeg Himachel Pradesh-regionen – de kjølige fjellene gir en kjærkommen pause fra intense New Dehli.

Tibetansk bønnehjul. NTB Scanpix / Shutterstock

Dersom du reiser til Dharamshala, hvor den tibetanske eksilregjeringen holder til, møter du et utrolig mangfoldig og spirituelt samfunn, med alt fra buddhistmunker til yogier. Her møtte jeg, for åtte år siden, det som i dag er en nær venn.

Han hadde reist alene i India, og sammen la vi ut på en fottur til en hippieleir i fjellene. Jeg reiste etter hvert videre, mens han overnattet i en grotte (han ble i en uke).

Les også: Tel Aviv - en gedigen overraskelse!

Dra på Interrail

En interrailbillett lar deg reise ubegrenset med tog rundt omkring i Europa, noe som er den perfekte måten å utforske kontinentet på. Det er spesielt populært blant yngre reisende, og mange reiser alene. Ofte møter du på de samme folkene flere ganger, på vandrerhjem eller tog.

Den bratte Jungfraujoch-banen til «Toppen av Europa» i de sveitsiske alpene. Shutterstock / NTB scanpix

Mange europeiske byer har en annen innstilling til alenetid. Folk i Paris nyter gjerne en espresso eller et glass vin alene på bistro. I Berlin er det vanlig å gå ut og danse på klubb alene, en opplevelse som kan forandre synet ditt på steder som vanligvis assosierer med gruppeaktiviteter.

Les også: Katastrofeskipet «Amoco Cadiz» utenfor Bretagne har blitt en dykkermagnet

Cuba

For noen år siden reiste jeg alene til Havanna, hovedstaden i Cuba, og det ble en av de livligste feriene jeg har vært på. Etter et par dager hadde jeg uten anstrengelse samlet en broket samling ledsagere, fra lokalboende til andre som var ute på reise alene (folk som reiser solo har en tendens til å dras mot hverandre). Byen har en åpen, omgjengelig stemning, og det føles som om det er en ny venn rundt hvert hjørne – enten du henger ut på gaten med en kaffe eller Cristal (øl, ikke champagne!), eller på kveldene, når hele byen ser ut til å forvandles til en eneste stor fest.

Les også: Kan ha løst mysteriet med hodestatuene på Påskeøya

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klassisk motiv fra Havana. Mange gamle, amerikanske 50-tallsbiler har vært holdt godt vedlike på grunn av den amerikanske handelsembargoen gjennom mange år. NTB Scanpix/Shutterstock.

Thailand

Thailand vil alltid være første stoppested for de som utforsker Sørøst-Asia, en status som ble sementert med Alex Garlands roman (som også ble filmatisert) «The Beach». Gap-yah fullmåneparty er én ting, men landet i seg selv er utrolig vakkert, fra de ville strendene ved Andamanhavet, til freden og roen i fjellbyen Chiang Mai. Dersom du reiser alene og vil møte mennesker, er ikke dét noe problem. Men dersom du foretrekker alenetid, er en uke på en tropisk øy midt i blinken.

Les også: – Lite brøling: Som en viktoriansk utgave av Jurassic Park

Dykking ved korallrev i Sør-Andamanhavet, Thailand. Shutterstock/NTB Scanpix.

Oversatt av Henning Scherer Skjørsæter /ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited

Les også: Islas Cíes: Spanias skjulte skattkiste

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært