Alle veier fører til Romagna

Den italienske regionen Emilia-Romagna er en destinasjon perfekt for deg som elsker god mat og vin, samt flott natur og historisk arkitektur.
Den italienske regionen Emilia-Romagna er en destinasjon perfekt for deg som elsker god mat og vin, samt flott natur og historisk arkitektur. Foto: Colourbox.com

En biltur ned historiske Via Emilia i sentral-Italia byr på delikatesser som prosciutto, parmesan og balsamico i sine opprinnelige omgivelser.

Emilia-Romagna blir ofte oversett av besøkende i Italia, noe som er synd fordi de mange mindre idylliske byene byr på godbiter for øyet så vel som magen.

For de som liker å la reisene sine følge en historisk rød tråd har du Via Emilia, en gammel romersk reisevei som forbinder Piacenza i nord med Rimini og Adriaterhavskysten.

Start i Piacenza, på Po like sør for Lombardia. Til tross for at byen ble bombet under krigen har byen en attraktiv blanding av romansk, barokk og gotisk arkitektur i et rutenett av smale, brosteinsbelagte gater. Her finnes mange flotte kirker, palasser og museer, men det er likevel ikke dette Piacenza er kjent for.

Hit kommer du for de italienske skinkene og vinene fra Colli Piacentini, åsene rundt Piacenza. Disse er kjent for sine parfymerte varianter som malvasia og gutturnio, laget med en blanding av barbera- og croatinadruer for å skape musserende gleder og sterke riservaer.

Svinet er kongen

Hva gjelder mat, er det svinet som er kongen her. Du finner rikelig med solide pasta- og risretter på menyene i Piacenza, men byen er først og fremst kjent for sin spekemat. Lokalbefolkningen priser sin coppa piacentina, laget av skulder og nakke av svin og eldes i opptil et år.

Gnocchi fritti og spekemat er spesialiteter fra regionen Emilia-Romagna. Foto: Jessica Spengler/Wikimedia Commons
Gnocchi fritti og spekemat er spesialiteter fra regionen Emilia-Romagna. Foto: Jessica Spengler/Wikimedia Commons

Det er også et vell av italienske pølser, salumi, å utforske her. Derfor er det absolutt å anbefale å bytte ut den tradisjonelle middagen med fat dekket i affettati, skivet kjøtt, med ost og mostarda krydder. Og til spekematen hører også en annen regional klassiker – gnocchi fritti, stekte gylne puter av brød.

Noen få minutters gange unna byens katedral fra 1200-tallet ligger Osteria Santo Stefano. Den har en avslappet atmosfære og serverer lokale spesialiteter med pasta fra 8 Euro. I nærheten finner du også Grande Albergo Roma med dobbeltrom fra 92 Euro. Mulig er stedet en smule kitsch, men utsikten fra takterrassen og baren veier opp for innredningen.

Les også: Slik blir Italia-turen enda bedre

Verdensberømt skinke og ost

Ruten kalles autostrada del sole fordi den forbinder Nord-Italia med det solfylte sør. Motorveien A1 følger omtrent Via Emilia fra Piacenza, og tar deg sørøst til Parma på omtrent en time gjennom den flate Po-dalen. Den noe langsommere, bomfrie SS9 tar en lignende rute.

Ingenting er som å smake ekte vare med det riktige redskapet. Foto: Colourbox.com
Ingenting er som å smake ekte vare med det riktige redskapet. Foto: Colourbox.com

Neste stopp trenger lite introduksjon for alle som elsker italiensk mat. Prosciutto di Parma og parmigiano reggiano ost bærer begge byens navn: sistnevnte ble i år kåret til Italias nest største matmerkevare, like bak Nutella. På samme måte som den verdensberømte skinken, er denne upasteuriserte osten så vanlig at den ofte undervurderes. Likevel smaker få ting bedre enn ekte vare.

Hver parmesanost inspiseres etter et års aldring av en mann med en liten hammer og et godt trent øre som søker etter uønskede sprekker og bobler inni osten.

Ingenting slår å finne et helt hjul av den tre år gamle osten på et bord, lokk skåret av og innmat eksponert, klar til å skjæres med en liten tagliagrana ostekniv.

Pepèn sandwichbutikk er en lokal institusjon: eierne vil fortelle deg at de har foret opp halvparten av Parma. På den andre enden av skalaen er Parizzi verdt et besøk med sine Michelin- stjerneambisjoner. Prøv utvalget av vellagret spekemat til 18 Euro. Rundt 15 minutter nord for byen har Locanda Abbazia, et B & B med dobbeltrom fra 100 Euro, bygget 10 munkeceller om til komfortable soverom med alle moderne bekvemmeligheter inkludert.

Les også: Gardasjøens gleder - som et lite vindu inn til en annen tid

To ganger verdens beste restaurant

En time til østover finner du Modena, fødestedet til Enzo Ferrari og Luciano Pavarotti, og kjent for balsamicoeddiken som i dag lages rundt hele verden.

Det historiske sentrum i Modena. Foto: Colourbox.com
Det historiske sentrum i Modena. Foto: Colourbox.com

Modena er også hjemsted for Massimo Bottura og hans Osteria Francescana med en 10-retters meny med smaksprøver til 250 Euro. Restauranten er kåret til verdens beste restaurant to ganger.

For de mer proletariske budsjettene tilbyr utallige trattorier tortellini, håndrullet eggpastadumplings med kjøtt, grønnsaker eller ost, og vanligvis servert i kjøttkraft. Her finner du også zampone, vellagrede fylte griselabber og cotechino -pølse laget med tarm.

Botturas beste tips for å spise i Modena er Trattoria Bianca som ligger på en ukjent gate nord for stasjonen. Hvem vil argumentere mot Italias ypperste kokk? Pastaretter begynner på 12 Euro. En kort spasertur fra Piazza Grande ligger Hotel Cervetta 5, et B & B med dobbeltrom fra 125 Euro og elegante, understylede rom.

Les også: Svenske forskere dro til Roma med flere hundre år gamle reisebøker

En restaurant per 37. innbygger

Fra Modena er det 45 km igjen til Bologna, hovedstaden i Emilia-Romagna. Studentbyen har en rik historie og fantastiske spisesteder under sine berømte portikoer – de søylebårede forhallene som er etterliknet over hele verden. På menyen her er tagliatelle med ragù, lasagne, tortellini med smør og salvie, kalvekjøttkoteletter med skinke og ost og polpettone med friggione, kjøttdeig i en tomat- og løkgryte.

Ifølge en studie fra i fjor finnes det i det historiske sentrum en bar eller restaurant for hver trettisyvende innbygger.

Artikkelen fortsetter under bildet.

I Bolognas historiske sentrum finnes det en svært mange gode restauranter du kan prøve. Foto: Colourbox.com
I Bolognas historiske sentrum finnes det en svært mange gode restauranter du kan prøve. Foto: Colourbox.com

Som alltid når du kjører i Italia unngår du heftige bøter ved å holde øye med de fryktede ZTL- skiltene, som varsler soner med begrenset trafikk. Hvis hotellet er inne i en ZTL bør de kunne slette registreringnummeret ditt uten problemer, men ring og undersøk på forhånd. Art Hotel Orologio, et B & B med dobbeltrom fra 176 Euro, ligger midt i sentrum med komfortable og litt gammeldags rom.

Les også: Topp 10 langdistanseturer på sykkel gjennom Europa

Der veien ender

Ved veis ende ligger Rimini på Adriaterhavets bredder, kjent for lange somre, flotte strandbarer og fersk fisk.

For de litt kjøligere kveldene, prøv coniglio i porchetta, fylt, rullet og utbenet kanin, eller cappelletti pasta fylt med ost.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ved veis ende finner du Rimini og Adriaterhavet. Foto: Colourbox.com
Ved veis ende finner du Rimini og Adriaterhavet. Foto: Colourbox.com

Nede på promenaden finner du piadina romagnola, en type flatbrød, på nesten hvert et gatehjørne. Ved siden av den berømte Tiberius-broen ligger Nud e Crud med en utmerket meny fra 6 Euro, og italiensk håndbrygget øl. Bo rett ved vannet i Villa Adriatica, et 1880-talls palass med basseng med dobbeltrom fra 90 Euro.

Artikkelforfatter Colin O'Brien er forfatteren av Giro d'Italia: Historien om verdens vakreste sykkelrace.

Oversatt av Inge Kvivik / ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært