The Great Ocean Road:

Der regnskogen møter havet og evigheten

<p>De tolv apostlene er the Great Ocean Roads mest populære attraksjon med god grunn. Utsikten er formidabel, og lyset ved solnedgang er magisk.</p>
De tolv apostlene er the Great Ocean Roads mest populære attraksjon med god grunn. Utsikten er formidabel, og lyset ved solnedgang er magisk. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Bratte kalksteinsklipper stuper rett ned i krystallblått hav. Frodig og grønn regnskog dekker store deler av veien, og ut av bilvinduet kan du se noen av landets flotteste strender. Velkommen til Australias vakreste kystvei.

Slik opplever du the Great Ocean Road

Når bør du dra? Når som helst. Drar du utenom sommerens høyseseong unngår du turistestene, og får sett et annerledes landskap enn du gjør om sommeren. Hver årstid har sin sjarm langs the Great Ocean Road.

Hvordan komme seg dit og rundt ? Det enkleste er å fly til Melbourne og leie en bil på flyplassen. Leiebil koster mellom 600 og 1200 kroner for en langhelg (3 netter). Alternativt kan man ta buss langs ruten. Det går offentlig busstransport mellom flere av knutepunktene langs the Great Ocean Road for en relativt billig penge. Et tredje alternativ er å booke en kortere eller lengre reise med et lokalt reiseselskap, og få organisert transport, guide, mat og overnatting for deg.

Hvor bør du overnatte? Det finnes flere større byer å overnatte i langs ruten. Om du skal ha mer enn én overnatting på reisen langs veien, kan det være en god idé å overnatte i forskjellige byer. For tre overnattinger kan følgende være en god løsning:
Dag 1: Overnatting i Torquay, Anglesa, Ayres Inlet eller Lorne.

Dag 2: Overnatting i Apollo Bay eller Port Campbell.

Dag 3: Overnatting i Warrnambool, Allansford eller Port Fairy.

Fra området rundt Warrnambool er det mulig å kjøre en «snarvei» tilbake til Melbourne som tar cirka tre timer, istedenfor å kjøre den lange veien tilbake langs the Great Ocean Road.

12 ting du bør få med deg langs ruten:

 • Surfestranda Bells Beach ved Torquay
 • Fyrtårnet Split Point Lighthouse i Ayres Inlet
 • Koalabjørner i det fri ved Kenneth River
 • Frodig regnskog i Great Otway nasjonalpark
 • De 12 apostlene
 • Loch Ard Gorge
 • The Grotto
 • London Arch
 • The Bay of Islands
 • Lysshow ved Flagstaff Hill
 • Urfolkreservatet Tower Hill
 • Lokalprodusert mat

Glad i fotturer? Sjekk ut disse oversiktene over gode turstier i området: https://www.visitotways.com/assets-theotways/Uploads/Otways-WalksWaterfalls-2018.pdf

https://www.visitotways.com/walks-and-waterfalls/

http://www.visitvictoria.com/Regions/Great-Ocean-Road/Things-to-do/Outdoor-activities/Walking-and-hiking/Great-Ocean-Walk

MELBOURNE, AUSTRALIA (ABC Nyheter): Den ikoniske veien B100, bedre kjent som the Great Ocean Road, strekker seg over 243 kilometer mellom byen Torquay og tettstedet Allansford langs havet i den australske delstaten Victoria. Veien begynner ikke langt fra storbyen Melbourne, et perfekt sted å starte Australia-feriens vakreste roadtrip.

The Great Ocean Road ble konstruert mellom 1919 og 1932 av soldater som deltok i første verdenskrig, for å hedre medsoldater som falt i den store krigen. Det gjør the Great Ocean Road til verdens største krigsminnesmerke.

I dag er veien en av Australias best besøkte turistattraksjoner. Det er den ville og vakre naturen som tiltrekker seg besøkende fra hele verden. Noen av landets mest bildeskjønne utsiktspunkter og beste turstier befinner seg langs ruten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skiltet ble reist som en del av minnesmerket for australierne som mistet livet i første verdenskrig. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Skiltet ble reist som en del av minnesmerket for australierne som mistet livet i første verdenskrig. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Vilt, vakkert og svingete

Den første halvdelen av the Great Ocean Road, fra Torquay og forbi Great Otway nasjonalpark, er veldig svingete. Samtidig er dette den vakreste delen av kjøreturen. Fra Torquay til Apollo Bay følger veien havet, gjennom små og store tettsteder, og forbi den ene kritthvite stranda etter den andre.

Er du interessert i surfing, er den verdenskjente stranda Bells Beach like ved Torquay et stopp for deg.

– Torquay er en surfeby kjent for sine vakre strender og surfekonkurranser. Det finnes også et surfemuseum du kan besøke der, for å lære om sportens kultur og historie, forteller Jo Birley til ABC Nyheter.

Hun er prosjektleder i den delvis offentlig finansierte organisasjonen for turisme i området, «Great Ocean Road Regional Tourism».

–Om man er glad i å gå, går det en turvei fra Torquay til Ayres Inlet kalt «the surf coast walk», hvor man går fra by til by. Den er enkelt tilgjengelig, sier Birley.

Ruten er 44 kilometer lang, men er delt opp i flere mindre turer. Om du går (eller kjører) hele veien og ender opp i Ayres Inlet, bør du besøke det kjente fyrtårnet Split Point Lighthouse, som ligger idyllisk til like over punktet der klippene stuper rett ned i havet.

Om du har lyst til å legge ut på et skikkelige eventyr til fots, er «the Great Ocean Walk» det tøffeste og vakreste området har å by på. En 104 kilometer lang turstrekning fra Apollo Bay til De 12 apostlene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fyrtårnet Split Point Lighthouse i Ayres Inlet er et av de mest kjente landemerkene langs the Great Ocean Road. Det er mulig å bestige fyrtårnet med guide, og det er i drift den dag i dag. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Fyrtårnet Split Point Lighthouse i Ayres Inlet er et av de mest kjente landemerkene langs the Great Ocean Road. Det er mulig å bestige fyrtårnet med guide, og det er i drift den dag i dag. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Frodig regnskog og vakre fossefall

Etter Apollo Bay slutter the Great Ocean Road å følge havet, og slynger seg isteden inn i en frodig regnskog, i Great Otway nasjonalpark. Dette grønne og våte landskapet er noe ganske annet enn det steinete strandlandskapet som ligger bak deg.

Under de tunge trærne strekker det seg flere turistvennlige turstier med ulik vanskelighetsgrad, som tar deg til variert flora og vakre fossefall. Myndighetene i delstaten Victoria har laget en god oversikt over flere av turstiene i området rundt the Great Ocean Road her.

– Fossefallene i Great Otway nasjonalpark er noe vi promoterer. De er veldig vakre om vinteren, når det regner mye. Vi anbefaler generelt turister til å besøke the Great Ocean Road utenom sesong, spesielt om våren og høsten. Da unngår du menneskemengdene og du ser mye mer diversitet i landskapet. Om vinteren kan du se hvaler, mer dyreliv og flottere fossefall enn ellers på året, sier lokalkjente Jo Birley.

Hun snakker svært varmt om regnskogen og alle dens turmuligheter, og forteller at en svært populært destinasjon i nasjonalparken er «the Otway treetop walk», hvor man går på et nettverk av broer, høyt over skogbunnen. Der er det gode muligheter for å se ville koalaer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Great Otway nasjonalpark er full av frodig regnskog og fortryllende fossefall, som den vakre Hopetounfossen på bildet. Foto: Foto: DAVID ILIFF. Lisens: CC-BY-SA 3.0
Great Otway nasjonalpark er full av frodig regnskog og fortryllende fossefall, som den vakre Hopetounfossen på bildet. Foto: Foto: DAVID ILIFF. Lisens: CC-BY-SA 3.0

Tolv apostler i solnedgang

Den mest kjente og best besøkte av the Great Ocean Roads attraksjoner er De tolv apostlene, hvor ni kalksteinsklipper en gang sto på rekke og rad i havgapet, noen hundre meter fra stranda, formet og etterlatt til seg selv etter årtusener med jorderosjon.

Den niende klippen raste sammen i juli i 2005, og etterlot seg åtte «apostler». Det er mulig å se restene etter nummer ni fremdeles.

– De tolv apostlene er den absolutt mest populære turistdestinasjonen langs the Great Ocean Road. Like ved De tolv apostlene begynner også en veistrekning kjent som «the Gourmet trail», hvor du kan finne lokalprodusert ost, sjokolade, whiskey og iskrem, sier Birley til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foran i bildet kan man skimte restene etter den niende apostelen, som raste sammen på dramatisk vis juli 2005. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Foran i bildet kan man skimte restene etter den niende apostelen, som raste sammen på dramatisk vis juli 2005. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
En ensom apostel i solnedgang. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
En ensom apostel i solnedgang. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Apostlene befinner seg 10 kilometer fra tettstedet Port Campbell, i Port Campbell nasjonalpark. Om du har mulighet, bør du prøve å se solnedgangen herfra. Det røde, oransje og rosa lyset som møter de åtte kalksteinsklippene idet sola slukes av havet kan utelukkende beskrives som fantastisk vakkert.

Etter at sola har gått ned og mørket sniker seg på, fylles stranda under utsiktsplattformen med pingviner på vei hjem for natten. De samler seg i vannkanten mens de venter på at de er mange nok til å gå trygt i samlet tropp til skjulestedene sine på den andre siden av stranda.

Det blir fort kaldt etter at sola forsvinner, så husk å ta med varme klær, og gjerne en kikkert for å få mest mulig ut av møtet med pingvinene.

Artikkelen fortsetter under bildekarusellen.

Pågående erosjon gjør at klippeformasjonene krymper med to centimeter i året, og det er ventet at alle de åtte klippene man kan se den dag i dag vil forsvinne, mens nye vil bli dannet av det som i dag er fastlandet. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Tragisk skipsforlis ga navn til Loch Ard Gorge

1. juni 1878 forliste skipet Loch Ard nær Muttonbird Island like ved det som i dag er The Great Ocean Road. Av de 54 passasjerene om bord overlevde kun to: Tom Pearce (19) og Eva Carmichael (19). Skipet var på vei fra England til Melbourne da ulykken inntraff, og har gitt navn til stedet det forliste.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skipet Loch Ard forliste i halsen mellom disse to klippeformasjonene, som i dag bærer navnene Tom og Eva, etter forlisets to eneste overlevende. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Skipet Loch Ard forliste i halsen mellom disse to klippeformasjonene, som i dag bærer navnene Tom og Eva, etter forlisets to eneste overlevende. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Loch Ard Gorge ligger kun 3,5 kilometer og en kort kjøretur vest for De tolv apostlene, og er en del av et større område med fine turstier og flotte utsiktspunkt som gir god oversikt over flere forunderlige kalksteinsformasjoner, det vakre, blå havet og en øy bebodd av fugler.

Turstiene langs Loch Ard Gorge er godt oppmerket og enkle å benytte seg av. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Turstiene langs Loch Ard Gorge er godt oppmerket og enkle å benytte seg av. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Som turist er dette et bra sted å tilbringe noen timer. Her er det godt oppmerkede turstier som tar alt fra 30 minutter til 3 timer å gjennomføre, og som vil ta deg forbi de beste utsiktspunktene. I tillegg er det to flotte strender i området, med gode sole- og bademuligheter om sommeren, selv om det til enhver tid er relativt kaldt i vannet.

Elven Sherbrook munner ut i havet ved enden av den lengste turstien, og her er temperaturen på vannet høyere enn i havet om sommeren.

Ved Loch Ard Gorge finnes også en liten kirkegård der flere av de omkomne i forliset og deres etterkommere ligger gravlagt, og et minnesmerke med navnene til alle passasjerene på.

Artikkelen fortsetter under bildekarusellen.

Kun fire av de omkomne på skipet Loch Ard ble funnet i etterkant av forliset. De ligger begravet på den lille kirkegården like ved ulykkesstedet. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Bildeskjønt og unikt

Som navnet tilsier, er The Bay of Islands en bukt full av små øyer og klippeformasjoner, og er definitivt verdt et stopp på veien. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Som navnet tilsier, er The Bay of Islands en bukt full av små øyer og klippeformasjoner, og er definitivt verdt et stopp på veien. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Vest for De tolv apostlene og Loch Ard Gorge, på andre siden av Port Campbell, ligger flere unike landemerker du bør få med deg på reisen: The Arch, London Bridge, The Grotto og The Bay of Islands. Du finner ikke maken til natur noen andre steder i verden.

Alle fire stoppene ligger i nærheten av Port Campbell, og er gjennomført på et 1-2 timer. Disse stoppene byr ikke på de samme turmulighetene som ved Loch Ard Gorge og Great Otway nasjonalpark, men om du lar deg fascinere av det unike landskapet eller er glad i å fotografere, er det verdt å komme seg ut av bilen på disse stedene for å ta inn naturen.

The Grotto byr på et fantastisk fargespill mellom rød sandstein og hvit kalkstein mot hav og himmel på andre siden. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Øvrige kilder: Great Ocean Road Regional Tourism , Visit Otways, Visit Victoria, Wikipedia.

Personvernpolicy