NORGESVENN: Mürsit Gürgün jobbet 16 år i Norge, og har gode minner fra sin tid i rederiet Bergesen.
NORGESVENN: Mürsit Gürgün jobbet 16 år i Norge, og har gode minner fra sin tid i rederiet Bergesen.
NORGESVENN: Mürsit Gürgün jobbet 16 år i Norge, og har gode minner fra sin tid i rederiet Bergesen.
NORGESVENN: Mürsit Gürgün jobbet 16 år i Norge, og har gode minner fra sin tid i rederiet Bergesen.

Alanya er tilbake

NORGESVENN: Mürsit Gürgün jobbet 16 år i Norge, og har gode minner fra sin tid i rederiet Bergesen.

La deg ikke lure av førsteinntrykket. Bak charter-fasaden har Alanya mer å by på enn de fleste er klar over.

Av Bjørn Moholdt 18. mars 2018

ALANYA, TYRKIA (ABC Nyheter): Lenge lå Alanya i en tornerosesøvn. Byens fascinerende historie piplet bare tidvis til overflaten, som regel i usammenhengende brokker eller som garnityr i turistbrosjyrene.

I det hele tatt ble Alanya oppfattet som en noe søvnig kystby, med en håndfull hoteller og litt fruktdyrking, handel og fiske som inntektskilder.

I nyere tid har byens historiske betydning blitt dekket til av solsenger, alt inkludert-hoteller og kopivareutsalg.

Men her så mye mer. En av Tyrkias største sommerbyer har gradvis omfavnet sin begivenhetsrike fortid, både til glede for innbyggerne selv og ikke minst alle besøkende nordmenn som igjen begynner å vende tilbake.

I basaren

– Mange kommer hit år etter år.

– Mange kommer hit år etter år.

– De oppdaget mange av de andre kvalitetene vi har å by på, mener Sükrü Cimri, en utpreget dynamisk forretningsmann som også jobber frivillig med å tilrettelegge for turismen i byen.

Det er lunsjtid, og vi sitter i byens kommunale basar – Ucuk Halk Pazari – og venter på maten. I forkant har vi vært hos en av fiskehandlerne og kjøpt et par havabborer, som vi ga videre til kokka Hovva (Eva) Turan på restaurant Mercan like ved. Der inviterte hun oss med inn på kjøkkenet, for å vise hvordan fisken ble tilberedt.

– Det er ikke uvanlig å få restaurantene rundt her til å tilberede råvarene du har kjøpt i basaren. Ikke mange besøkende er klar over det, forklarer Sükrü.

Saken fortsetter under

MORO PÅ MARKEDET: Det florerer av tilbud på friluftsmarkedene, noe turister som innbyggere benytter seg av.
MORO PÅ MARKEDET: Det florerer av tilbud på friluftsmarkedene, noe turister som innbyggere benytter seg av.

– Kulturen og menneskene er den store attraksjonen. Og sola, selvsagt, den har nok vært viktig her lenge før den moderne turisten ankom, mener Tove Gerd.

Nettopp å vandre rundt på markedene og basarene er noe av sjarmen med Alanya. I tillegg til sin funksjon som matutsalg er de viktige sosiale knutepunkter, og en nøkkelforbindelse til fortiden. Handelsmarkedene er alle byers mor, den viktigste årsaken til at folk søkte sammen. Slik oppsto de første samfunn, og slik var det også med Alanya – lenge før Alexander den Store inntok byen.

Like bak de kilometerlange strendene går med andre ord livet sin vante gang, uavhengig av turismen som for alvor slo inn over kysten på 1990-tallet. På markedene – både de i friluft og de innendørs – kan du gjøre gode kjøp enten det gjelder alskens ferske grønnsaker, krydder, sko, klær og andre varer. Det viktigste er likevel det sosiale.

Les også: – Mange har tydelig savnet Tyrkia

– Akkurat det å handle på markedene er noe av det hyggeligste du kan gjøre her, som norske Tove Gerd forklarte meg. Sammen med ektemannen Dagfinn har de leilighet her, og ikke utelukkende på grunn av solen.

– Kulturen og menneskene er den store attraksjonen. Og sola, selvsagt, den har nok vært viktig her lenge før den moderne turisten ankom, mener Tove Gerd.

Kleopatras by

Alanya har en rik historie. Den havnet imidlertid ikke i historiske annaler før romerne inntok byen rundt år 70 f.Kr, etter å ha beseiret en diger piratflåte i farvannene like utenfor og skapte fred i området.

Et par tiår senere ga den romerske keiseren Marcus Antonius byen i gave til sin elskerinne – den egyptiske dronningen Kleopatra. Uansett hvor romantisk gaven syntes å være hadde den en praktisk årsak: Området rundt Alanya var viktig for produksjon av tømmer, som dronningen trengte da hun rustet opp sin krigsflåte foran møtet med sin og elskerens nemesis – keiser Augustus.

Fortsatt snakker innbyggerne om Kleopatras strand som om det var i fjor hun steg ned i vannet på stedet som i dag bærer hennes navn. Stranda hun angivelig skal ha badet fra utgjør egentlig bare en liten huk i berget under Alanyaborgen.

Les også: Mobiliserer til Tyrkia-retur for norske solturister

Saken fortsetter under

KLEOPATRASTRANDEN: På sensommeren og høsten er det ikke lenger så folksomt på den populære stranden, selv om vannet fortsatt er varmt.
KLEOPATRASTRANDEN: På sensommeren og høsten er det ikke lenger så folksomt på den populære stranden, selv om vannet fortsatt er varmt.

Navnebruken er siden utvidet til å omfatte strandområdet som strekker seg tre kilometer vestover fra inngangen til de kjente stalaktitt- og stalagmitthulene ved foten av halvøya.

Deres angivelig helbredende effekt var i sin tid starten på turismen i området.

Selv denne sene høstdagen er vannet varmt, og vindene fra vest et behagelig innslag i ettermiddagsheten. Den grove sanden har en rosa farge som skimrer i ettermiddagslyset, og som sikkert også den gang fanget den yndige dronningens oppmerksomhet.

På den andre siden av halvøya som deler byen i to, der Alanya i sin tid oppsto, ligger borgen (Kalesi), Det røde tårnet (Kizil Kule) og skipsverftet (Tersane). Disse omfattende byggverkene ble alle reist i middelalderen, da byen var på sitt mektigste. Dens strategiske beliggenhet ved havet, i ly av Taurusfjellene, fikk Seljuk Sultan Alaeddin Kaykubad I til å dra i gang denne omfattende opprustingen. Således ble Alanya også imperiets vinterhovedstad, en ikke ubetydelig om enn uoffisiell heder som fikk forretningene til å blomstre.

Så kom mongolene, og ingenting ble som før. Da handelsveiene senere endret seg, og det geopolitiske tyngdepunktet beveget seg vestover mot Spania, Portugal og England, svant Alanya hen i historiens blindsone.

Gode tider

Pendelen har etter hvert svingt tilbake i Alanyas favør. På den 70 km lange tyrkiske rivieraen har byen gjenerobret mye av sin posisjon som senter for utviklingen. Turismen utgjør med mer enn ti milliarder kroner i årlig omsetning

GRILLMAT: Kokken Hovva Turan på restaurant Mercan, med grillet fisk fanget i havet rett utenfor Alanya for noen få timer siden.
GRILLMAT: Kokken Hovva Turan på restaurant Mercan, med grillet fisk fanget i havet rett utenfor Alanya for noen få timer siden.

den viktigste næringen for byen, og 60 prosent av alle tyrkiareisende nordmenn lander her. Den relativt nye flyplassen Gazipasa bare en halvtimes kjøretur unna har tilskyndet besøket – selv om det de siste to årene har gått trått.

– Vi er blitt avhengige av reiseliv, noe som gjør oss sårbare, innrømmer Sükrü, som sammen med sin finske kone Minna driver et eiendomsselskap som særlig fokuserer på nordiske klienter. For et par år siden åpnet han i tillegg et av byens flotteste hoteller – Sunprime C-Lounge.

Sükrü er lokalpolitisk engasjert, ikke minst for å sikre at Alanya står godt rustet også i dårligere tider. Det sterke sosiale og politiske engasjementet har bidratt til at han de siste par årene har klart å holde hodet over vann.

Det samme gjelder til en viss grad mange av de øvrige aktørene i byens reiseliv, Sükrü tror det skyldes at man i regionen har flere bein å stå på, og vært edruelige i satsingen.

Saken fortsetter under

Alanya begynner å lokke turistene tilbake. Foto: COLOURBOX
Alanya begynner å lokke turistene tilbake. Foto: COLOURBOX

At mange har fortsatt å komme tross uroen som satte en bråstopp for reisende fra Norge kan skyldes at Alanya er en levende by, med en befolkning som både ser på turismen som en velsignelse, og kommer de besøkende i møte på en måte som gjør at mange får lyst til å komme tilbake uansett.

– Vi har jobbet mye med akkurat det, innrømmer Sükrü

At butikkselgerne ikke er så pågående som andre steder rundt Middelhavet, at det er rent og pent, og at stadig flere behersker andre språk, er opplevelser som merkes direkte. Alanya er rett og slett en behagelig by å bevege seg i, til alle døgnets tider.

Populært

Den nye tid

– En fin tid, nordmenn er redelige og fine å ha med å gjøre, skynder han seg å legge til.

Du merker det spesielt på to områder. På markedene er det vanskelig å skille mellom innbyggere og turistene, og langs strandpromenaden i gamlebyen er det en fin blanding mellom lokale svermere og utenlandske par arm i arm. Det ene utelukker på ingen måte det andre.

– From Norway? Jeg arbeidet der i 16 år, sier plutselig Mürsit Gürgün. Han har overhørt meg.

Pensjonistens ungdommelige smil er smittende, og norsken er ikke så rusten som alderen og årene som har gått siden skulle tilsi. Som sjømann reiste Mürsit på verdenshavene for rederiet Bergesen, og var stasjonert i Oslo. Jeg treffer Mürsit

der han nyter solnedgangen over havna ved den karakteristiske fyrlykten, som ligger ved enden av en lang molo i havnebassenget. Den viser vei til og fra kai for lystbåtenes og de mange gülets (tradisjonelle, små tyrkiske cruisebåter i tre) som har hjemmehavn her.

– En fin tid, nordmenn er redelige og fine å ha med å gjøre, skynder han seg å legge til.

For tiden bor han hos datteren i Alanya. Rundt seg på trappen inn til fyret har Mürsit et par kompiser som han deler litt mat og drikke med, mens de slarver om livets viderverdigheter.

Saken fortsetter under

Populært
BORGEN: Kalesis borgmurer snor seg nedover i fjellandskapet som troner over Alanyas gamleby.
BORGEN: Kalesis borgmurer snor seg nedover i fjellandskapet som troner over Alanyas gamleby.

Idet vi tar farvel kaster solen et blodrødt lys på gamlebyen, som om en halvtime ligger i skyggen av halvøya der byen en gang oppsto. Som en gullforgylt slange snor den ytre forskansningen til den karakteristiske borgen seg opp til toppen av høyden, der innbyggerne i sin tid var på vakt etter fiender som lurte i farvannene rundt.

Den tiden er heldigvis forbi. Det eneste som kan rokke ved idyllen er de millioner av gjester som snart strømmer inn over strendene.

– Neppe, mener Sükrü Cimrin.

Ifølge ham bidrar vi til et nytt og fruktbart kapittel i Alanyas historie, med innbyggernes helhjertede velsignelse.

Turistinformasjon

Husk at for norske statsborgere er det visumplikt, som du ordner ved ankomst (20 dollar/15 Euro). Visum må ordnes før passkontrollen, og du må betale enten i dollar eller euro, og ikke tyrkiske lira.

Du kan enkelt og greit også fikse visum online her og her.

Anbefalte bosteder
White Gold Hotel & Spa er et lekkert all inclusive-hotell helt vest på Kleopatrastranden i Alanya. Rommene har balkonger, bassengområde og utendørs restauranter med herlig utsikt over stranda.

Hotell Palmyie Beach er et av bare fire hoteller i hele Alanya som ligger rett på stranda. Hotellet er noe slitt, men har en hyggelig betjening og god mat, i tillegg til sentral plassering.

Xperia Grand Bali Hotel er et all inclusive-hotell sentralt beliggende med koselig bassengområde og egen a la carterestaurant.

Sunprime C-Lounge er blant de flotteste hotellene i Alanya, sentralt beliggende like øst for sentrum av Alanya.

Ta en te

Som i de fleste muslimske land er te ikke bare en drikk, men et ritual. Faktisk anses det som en liten fornærmelse om du takker nei når du blir tilbudt. Alt fra teppe- og krydderselgere, til tilbydere av kopierte merkeklær og grønsakshandlere er raskt frempå med å invitere på en kopp. Da er det selvsagt salg det handler om, og du har litt mer spillerom til å avstå.

En kopp chai-te er uforpliktende, men det er viktig at du er klar på om du er interessert i å handle eller ikke. Vær også trygg på at det du handler er noe du virkelig vil ha, og ikke føler deg presset til. Forbered deg litt, sjekk priser på forhånd, og ha et omtrentlig tall for hva du er villig til å betale. For lavt tilbud kan virke fornærmende. Rundt halvparten av oppgitt pris er som regel et godt utgangspunkt.

Gode på mat

Kebab får du i utallige varianter, og er i utgangspunktet en enkel grillrett av får- eller lammekjøtt. Det var i mer krigerske tider at persere og tyrkere brukte sverdene sine eller andre enkle hjelpemidler til å grille kjøttet over kull eller ild.

I Alanya finnes det flere gode spisesteder, men også mange veldig tradisjonelle som gjerne serverer det folk forventer – og ikke så mye mer. Her er noen gode forslag, som i tillegg til utmerket mat også har en fin stemning.

Tepe Han ligger en halvtime i bil inn i Taurus-fjellene, og er populært både blant turister og lokale å innta frokost og lunsj, som er det viktigste måltidet i Tyrkia (særlig i helgene). Buffeten deres er forbilledlig, og atmosfæren god.

Haydar Usta er muligens Alanyas beste kebabhus, beliggende i 35-metersavenyen ved innkjøringen til sentrum av byen. Det åpne ildstedet der kebabene blir tilberedt er en attraksjon i seg selv.

Red Tower Brewery Restaurant er en gammel kjenning av norske turister, som holder til i en hel bygård rett ved det ikoniske røde tårn i enden av strandpromenaden. Stedet lager sitt eget øl, serverer nydelig mat, og uterestauranten har en formidabel utsikt over havna.

Mini Mutfak et steinkast fra handlegaten Bistancipinari er som et forvokst gatekjøkken midt inne i gamlebyen, og mer en lunsjbar for byens egne enn et klassisk turiststed. Den store attraksjonen er de usedvanlig lave prisene, den enkle, men gode maten, og at det går veldig fort.

Aktiv ferie

Det er de flotte strendene folk kommer hit for, men i tillegg til de mange markedene er mulighetene for fysiske utskeielser absolutt til stede. For eksempel ligger Taurus-fjellene helt inntil byen, med flere merkede ruter for vandring. Hit søker også byens innbyggere når heten nede ved sjøen blir for intens. I faunaen finnes både brunbjørn, ulv, gaupe, villsvin og rev, for å nevne noen.

Jeepturer til Sapadere Canyon og båtturer opp Smaragdfloden er andre aktiviteter, med priser fra rundt 150 kr og oppover (inkludert måltid).

En tur på havet i de typiske, tyrkiske gület-fartøyene er også en hyggelig avkobling. Du finner tilbydere av turer over hele byen, eller du kan melde deg på turer direkte ved båtene.

Ta deg et dampbad

Hamam er en flere tusen år gammel tradisjon, etablert av romerne. I den arabiske verden utviklet det seg i en egen, nærmest esoterisk retning. I dag er imidlertid det tyrkiske badet åpent for alle, og et hyggelig avbrekk fra det til tider masete livet i gatene. Ofte er badene nærmest skjult, kun markert med en forseggjort inngang, som et hemmelig brorskap.

NB: En hamamskrubb er lurt å ta i starten av oppholdet, fordi den fjerner død hud og dermed tilrettelegger for en raskere brunfarge.
Cemberlitas Hamami i utkanten av gamlebyen er et av Antalyas mest populære, der du i tillegg til det tradisjonelle ritualet (dampbad, sauna, skum- og tradisjonell massasje osv.) også kan få ansiktsmaske og andre behandlinger.

Mye å shoppe

En av de virkelig store attraksjonene i Alanya er de mange utendørs markedene, som arrangeres over hele byen. Her selges det både ferskvarer, klær og elektroniske duppeditter. I de mange klesbutikkene er det kopiene som rår, for en brøkdel av prisene til originalene, men med en kvalitet som ofte ligger tett opptil. Her er det ofte stort prutningsmonn, avhengig av når på dagen – og sesongen – du handler.
Det finnes også flere rendyrkete tyrkiske butikker, som er verdt å sjekke ut. LC Waikiki, Kigili, Koton, Storm, Mavi Jeans og Jimmy Key er interessante butikker. Skomerket Desa holder høy kvalitet, det samme gjelder Polaris. Ayakkabu Dünyasi (skoverden) er også et sted å merke seg.
Av større shoppingsentre holder ganske høy internasjonal klasse Alanyum, med både tyrkiske og internasjonale merker. Oba Shopping Center er et annet. For frukt, grønt, krydder, fisk- og kjøttvarer er det kommunale Halk Pazar (den kommunale basar) et fint sted å være.

Mer fra ABC Nyheter