Oman: Fra handelsmakt til eksotisk turistparadis

I en av Midtøstens fredeligste oaser finner du bølgende sanddyner, grønne daler, fargerike marked og en fascinerende miks av modernitet og tradisjoner.

Av Michelina M. Garces 30. januar 2018

OMAN (ABC Nyheter): Bønneropene ljomer over de lave hustakene og blander seg med trafikkduren til en behagelig bakgrunnsmelodi. Det er grytidlig på morgenkvisten, men i det gamle havneområdet Muttrah er det tradisjonelle fiskemarkedet godt i gang. Det prutes over et parti sverdfisk, en bunt pengesedler bytter hender. Jeg runder hjørnet hvor fisken renses, og tråkker midt i en dam av slim og blod. Rett ved siden av ligger havna, hvor lokale fiskermenn overleverte nattens fangst lenge før sola tittet over horisonten, slik de har gjort det i generasjon etter generasjon.

Mellom 1600-tallet og 1900-tallet var Oman en stor handelsmakt, og havna i Muskat var den travleste i Persiabukta. I dag er det cruiseskipene som preger havna. For selv om Oman ikke har det største, høyeste, dyreste, rareste, mest nyskapende eller kontroversielle av noe som helst utgjør turisme en stadig større og viktigere del av økonomien.

En av verdens største moskeer

– Oman er et åpent og fredelig land hvor alle kan velge fritt hvordan de vil leve.

Det er fremdeles tidlig, og jeg har Sultan Qaboos Grand Mosque nesten helt for meg selv. De enorme søylene og kuppelen som reiser seg mot himmelen får meg til å føle meg som gullfisken Nemo, fortapt i et hav av kremfarget sandstein, persiske tepper og glitrende lysekroner.

Hafidh Muhammad Al Kindy ønsker meg velkommen med kaffe og dadler på moskeens informasjonssenter for Islam. Han ser den økende turiststrømmen som en gyllen mulighet til å vise frem en positiv side av Midtøsten.

– Oman er et åpent og fredelig land hvor alle kan velge fritt hvordan de vil leve.

– Her kan vi snakke om religion og kultur utenfor rammene av krig, tvang og konflikt, legger han til.

Han lurer på hva jeg synes om moskeen, og jeg lovpriser mosaikken, søylene, buene, refleksjonene og dansen mellom lys og skygger over gulvene.

– Alt det er flott, men så du teppet?

Det tok fire år og 600 kvinner å veve det persiske teppet i det største bønnerommet. En stund var det verdens største, inntil Abu Dhabi skaffet et større. Lysekronen i bønnerommet var også verdens største, før Abu Dhabi snappet den rekorden også. Al Kindy rister oppgitt på hodet.

Populært
Sultan Qaboos Grand Mosque og hagene rundt dekker til sammen 416.000 kvadratmeter og har plass til opptil 20.000 mennesker i bønn.
Sultan Qaboos Grand Mosque og hagene rundt dekker til sammen 416.000 kvadratmeter og har plass til opptil 20.000 mennesker i bønn.

– Uansett hva vi gjør må de gjøre det større! Opera-huset vårt som åpnet i 2011 var det første på den arabiske halvøya, og gjett hva som åpnet i Dubai noen år senere?

Handelsbyen Nizwa

To timer sørvest for hovedstaden ligger den gamle handelsbyen Nizwa, med en av landets eldste og mest besøkte souquer.

– Bønder fra hele regionen valfarter hit for å selge varene sine på markedet, sier Nasser Al-Jabri fra Smart Oman Tours.

Han er liten og spe, har nettopp rundet 40, og grer en grønn kam gjennom det velstelte skjegget hver gang han har sjansen.

– Hver fredag er det et kjempestort geitemarkedet her. Dessuten har butikkene landets beste utvalg av fersk og tørket frukt, dadler, krydder, keramikk og frankincense.

Frankincense var en av Omans viktigste handelsvarer, og hadde like høy verdi som gull. I tillegg til å lukte godt skal røkelsen være godt for alt fra detox, depresjoner og mer energi, til nærmere kontakt med Gud. Den søte og krydrete duften siver fortsatt gjennom luften i de fleste hjem og forretninger, og den møter deg på flyplassen, hotellet, restauranten og i taxien.

Nizwa er en av de eldste og mest besøkte byene i Oman, og er blant annet kjent for sin keramikk.
Nizwa er en av de eldste og mest besøkte byene i Oman, og er blant annet kjent for sin keramikk.

– Sultanens far var mer konservativ, og ville for eksempel ikke at kvinner skulle studere og jobbe.

Bak souqen ruver den sandfargete festningen, som er en av Omans mest kjente landemerker. Men sultanen har ikke brukt hverken fort eller kanoner gjennom sine 48 år på tronen. Hvordan er det mulig at dette lille landet klemt mellom ultrakonservative Saudi-Arabia, borgerkrigsherjede Yemen og de kontrastfylte Forente Arabiske Emiratene og Dubai står i stødig spagat mellom det moderne Vesten og det tradisjonelle Midtøsten?

– Sultanens far var mer konservativ, og ville for eksempel ikke at kvinner skulle studere og jobbe.

– Men sultanen reiste mye som ung, og hadde en annen mentalitet. Etter at han kuppet tronen fra sin far åpnet han opp og moderniserte landet gradvis, så vi klarer å tilpasse oss endringene, forklarer Nasser.

Fra ørken til oase

Steile fjellveier fører oss gjennom små landsbyer, før vi stopper ved en av Omans tradisjonelle vannkanaler. Mange av vannkanalene, som har forsynt landsbyene med fjellvann i over 2000 år, er fortsatt i bruk. Jeg følger kanalen innover i dalen, mot lyden av barnelatter og duften av grillet kjøtt.

Plutselig åpenbarer det blågrønne vannet seg som en ekte fatamorgana mellom palmetrær og vaiende siv. Barn fanger småfisk med hendene, unggutter tar salto fra en gyngende bro, og på gresset brer kvinner grillet kjøtt, kaker og frukt utover piknikduker. Vi står ved Wadi Bani Khalid, en av Omans vakreste og frodigste wadier.

Bare én time lenger sørover glir landskapet over i bølgende sanddyner. Nasser fortsetter forbi beduinteltene, kamelfarmene og alle firehjulstrekkerne som kravler opp og ned de lysebrune sandtoppene på jakt etter det beste stedet å se solnedgangen. Han vil til den andre siden av dynene, den ikke så mange vet om.

Han setter full fart mot en stupbratt sandhaug.

Beduinene er opprinnelig et nomadefolk som bodde i telt, og forflyttet seg gjennom ørkenen ved hjelp av kameler. Noen bor fortsatt i ørkenen, men stadig flere flytter til landsbyene. Nasser Al-Jabri jobber som guide i Oman og reiser ofte ut i ørkenen for å nyte stillheten.
Beduinene er opprinnelig et nomadefolk som bodde i telt, og forflyttet seg gjennom ørkenen ved hjelp av kameler. Noen bor fortsatt i ørkenen, men stadig flere flytter til landsbyene. Nasser Al-Jabri jobber som guide i Oman og reiser ofte ut i ørkenen for å nyte stillheten.

Noe ramler i bagasjerommet, en flaske vann triller ned på gulvet og jeg støtter hånden mot taket for ikke å dunke hodet. Omtrent midtveis begynner hjulene å spinne, og vi sklir langsom ned igjen.

– Jeg la ikke nok kraft i det, unnskylder han seg og tråkker sandalen enda hardere mot gasspedalen.

Denne gangen kommer vi opp. Fargene veksler fra lysebrunt til gullfarget og videre til oransje, mens sola klatrer langsomt nedover ørkenhimmelen som en ball i full fyr og flamme.

Cruiseskipene kommer

– Det er bra at de kommer, både for oss og for dem. Her er alle velkomne, sier han.

Tilbake i Muskat går jeg meg bort i souqen noen timer, innhyllet i den søtlige lukten av parfyme og frankincense. Da jeg kommer ut er det travelt på restauranten. Det klirrer i glass og bestikk mot tallerkener. Kelnere løper sikksakk mellom selfiestenger, turbusser og reiseguider som vifter med flagg og skilt.

– Cruiseskipene har lagt til, forklarer sjåfør Yousuf Al Shukaili i taxien tilbake til hotellet.

Wahiba Sands. Bølgende sanddyner så langt øyet kan se.
Wahiba Sands. Bølgende sanddyner så langt øyet kan se.

– Nå i høysesongen kommer det gjerne to skip om dagen. I forrige uke kom det tre skip på en gang, da var det over 8000 mennesker her!

Jeg spør hva han synes om den økende turiststrømmen. Han tenker seg om et øyeblikk før han svarer.

– Det er bra at de kommer, både for oss og for dem. Her er alle velkomne, sier han.

Fem høydepunkter

1. Mutthra Corniche

Den tre kilometer lange havnepromenaden Muttrah Corniche har et yrende folkeliv, flotte bygninger, benker, fontener og hyggelige cafeer. Start ved det gamle fiskemarkedet i vest, og fortsett til souqen hvor du kan prute på parfymer, klær, smykker og håndverk. Fortsett videre forbi Muttrah Fort og Mosque of the Great Prophet med den blå kuppelen.

2. Royal Opera House of Muscat

Operahuset i Muskat var det første av sitt slag på den arabiske halvøya, og er et av de mest storslåtte byggverkene i Oman. Om du ikke får tak i billetter til en forestilling er operahuset likevel verdt et besøk. Delta på en organisert omvisning, eller gå rundt bygget på egenhånd.

3. Sultan Qaboos Grand Mosque

Sultan Qaboos Grand Mosque er en av verdens største moskeer, og et mesterverk av skinnende marmor, mosaikk, buer og refleksjoner. Moskeen er åpen for besøkende hver formiddag, utenom fredag. Ta gjerne en tur innom det islamske velkomstsenteret for en kopp kaffe, dadler og en vennlig prat. Kle deg i løse og dekkende klær, og kvinner må dekke til håret.

4. Soloppgang eller solnedgang i ørkenen

Wahiba Sands er et ørkenområde rundt fire timer fra Muskat. Her bor beduinstammen, og mange organiserte utflukter inkluderer et besøk hos en beduinfamilie. Mellom Muskat og Wahiba-ørkenen er det mange flotte naturperler, og mange besøker de gylne sanddynene som en del av en lengre dagstur. Det er også mulig å overnatte på en ørkencamp.

5. Svøm i en wadi

En wadi er et elveleie, eller et vannhull, i et tørt og karrig området som fylles opp med vann under regnsesongen. To av de mest kjente wadiene i Oman er Wadi Bani Khalid og Wadi Shab, som begge ligger i kjøreavstand fra Muskat. Noen deler av Wadi Shab er kun tilgjengelig med båt, og for å komme til en vakker grotte må man først gå tre kilometer.

Slik kommer du deg dit

Det finnes mange ruter til Muskat. Noen alternativer er Lufthansa via Frankfurt eller München, Quatar Airways via Doha eller Swizz Air via Zürich. Visum kan kjøpes på flyplassen.

Slik kommer du deg rundt

I Muskat er taxi det beste fremkomstmiddelet. De fleste har ikke taksameter, så avtal gjerne prisen på forhånd. For utflukter ut av byen kan du leie egen bil eller delta på en organisert tur.

Sikkerhet i Oman

Oman holder en nøytral stilling til sine naboer, og er ikke involvert i noen konflikter. Det har ikke vært noen terrorangrep rettet mot landet, og det er generelt lite kriminalitet.

Utenom i moskeen er det ingen obligatorisk kleskode, hverken for de lokale eller turister. Men i respekt for den lokale kulturen anbefales løse klær som dekker skuldre, overarmer og knær. Hodeplagg for kvinner er kun påbudt i moskeen.

Turistinformasjon

Sjekk hjemmesiden https://omantourism.gov.om/

Populært
Mer fra ABC Nyheter