Nordmenn flyr mindre – men det skyldes ikke flyskam

Nordmenn kvier seg mer til å reise på lengre utenlandsturer, men ifølge eksperter skyldes det ikke flyskam.
Nordmenn kvier seg mer til å reise på lengre utenlandsturer, men ifølge eksperter skyldes det ikke flyskam. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Veksten i norsk flytrafikk har nådd toppen, men ekspert mener det skyldes helt andre ting enn flyskam.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er NRK som først omtalte en ny undersøkelse fra Transportøkonomisk Institutt (TØI), som viser at nordmenns flyreiser flater ut, og at det er spesielt utenlandsturene som droppes.

– En viktig årsak er nok lavere kronekurs, som gjør det dyrere for oss å reise og oppholde oss utenlands, sier Harald Thune-Larsen, ved TØI til NRK.

Les også: TV-pastor: Spis biff og fly som aldri før, for snart kommer Jesus tilbake

Ikke flyskam

Overfor kanalen anslår Thune-Larsen at det har vært en nedgang på 15 prosent per innbygger siden 2013. Likevel har det vært en økning i antall utlendinger som kommer til Norge med fly. Der får den lave kronekursen positiv effekt.

Forskeren mener konseptet flyskam ikke har påvirket nordmenns reisevaner.

– Flyskam er såpass nytt som fenomen at det ikke har slått ut i noen særlig grad her i Norge, sier Thune-Larsen til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han peker på at næringslivet har lagt om møte- og konferansepolitikken og bruker i større grad video- og telefonmøter i stedet for å fly.

Tall fra Avinor viser at i overkant av 46 millioner passasjerer har reist til, fra eller innom deres flyplasser så langt i år. Det er en økning på 0,8 prosent fra samme tid i fjor.

Les også: Erna Solberg mener nordmenn kan fly uten skam

Sverige i flykrise

I Sverige er saken ganske annerledes. Så sent som i forrige uke bestemte Norwegian seg for å legge ned ruten mellom Stockholm og Malmø som følge av manglende trafikk. Den svenske innenlandstrafikken har blitt hardt rammet de siste årene.

– Dette er ikke den siste rutenedleggelsen vi vil se i Sverige. Passasjernedgangen vil fortsette inn i 2020. Men det er for tidlig å si noe om den kraftige passasjernedgangen innenlands vil føre til nedleggelser av flyplasser, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs, til Nettavisen.