Stor nedgang i flytrafikken i Sverige

Over 100.000 færre passasjerer på svenske innenriksflyginger i august sammenlignet med for ett år siden. Forklaringen kobles til større klimabevissthet og flyskam.
Over 100.000 færre passasjerer på svenske innenriksflyginger i august sammenlignet med for ett år siden. Forklaringen kobles til større klimabevissthet og flyskam. Foto: Johan Nilsson / Tt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flytrafikken på innenriksrutene i Sverige lå i august 10 prosent lavere enn for ett år siden. I juli var nedgangen på 11 prosent. Nedgangen kobles til flyskam.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tallene er hentet fra Swedavia, Sveriges svar på Avinor, skriver Nettavisen. Nedgangen på 10 prosent innebærer at det var 108.000 færre passasjerer på svenske innenriksflyvinger i august i år sammenlignet med august i fjor.

Det er svært sjelden med så store endringer i flytrafikken. Vanligvis skjer det kun i forbindelse med krig, naturkatastrofer og andre kriser.

Den markante nedgangen kobles til en mer negativ holdning til å fly som følge av klimaendringene. I Sverige har begrepet flyskam fått stort gjennomslag, noe ikke minst klimaaktivisten Greta Thunberg har sørget for. Nylig dro hun til New York med seilbåt fordi hun ikke ville fly.

– Effekten av flyskammen ser man spesielt tydelig på svensk innenlandstrafikk, som ikke er rammet av andre effekter, som for eksempel den svake kronen. Samtidig har nok miljøavgiftene som svenske myndigheter legger på toppen av billettprisen, bidratt, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair til Nettavisen.

Han kaller de nye tallene for «voldsomme» og er bekymret for svensk luftfart og selskaper som er avhengige av den.

Selv om begrepet flyskam også har kommet til Norge, har det ikke hatt samme effekt. Her var det en nedgang i innenrikstrafikken på 2,1 prosent i juli etter en oppgang på 1,3 prosent i juni.