Tror svenske forbruksbanker tar over Norge

<p>Tidligere kunne forbrukerne med letthet få forbrukslån på dagen via en mobiltelefon. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix</p>
Tidligere kunne forbrukerne med letthet få forbrukslån på dagen via en mobiltelefon. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Det norske forbrukslånsmarkedet har stagnert. Men de utenlandske forbrukslånsbanker øker.

Bankanalytiker Odd Weidel i Sparebank 1 Markets mener det er betydelige forskjeller i adferden til norske forbrukslånsbanker kontra svenske. Mens de norske trår grunnen og ikke ønsker å få Finanstilsynets blikk rettet mot seg, har utlendingene mindre hemninger.

For en analyse av nisjebankene som Weidel har utarbeidet, viser at mens de største norske forbrukslånbankene har reduserte lånevolumet sitt, øker det utenlandske.

I Norge er Bank Norwegian den eneste av de tre største som har vekst. Både så langt i år og i tredje kvartal. Men bankens vekst avtar. Like over 19 milliarder kroner har banken lånt ut i forbrukslån til nordmenn ved utgangen av september. Det er 1,3 prosent mer enn etter første halvår i år. Samtidig går både Komplett Bank og BRAbank tilbake. Sistnevnte har redusert lånevolumet med 7,4 prosent sammenlignet med andre kvartal i år.

Dyre boligkjøp: Milliarder i forbrukslån kan være brukt på boligkjøp

Svensk fremmarsj

Men det er altså ikke bare norske banker som opererer i Norge. Den nest største forbrukslånsbanken i landet er svensk. Det er også den tredje største. Og den vokser. Resurs Bank har økt utlånsvolumet i Norge med 13,3 prosent det siste året. Hvilket tilsvarer i overkant av én milliard kroner. Nordax opplever utlånsvekst på 10,7 prosent, eller 600 millioner kroner år mot år. Begge har de vekst i tredje kvartal i år.

At de norske forbrukslånsbankene har stagnert eller redusert sine utlån var mer eller mindre ventet, ettersom regjeringen har strammet inn markedet i år gjennom strengere krav til kontroll og strengere regulering av markedsføring. Gjennom gjeldsregisteret har bankene nå mulighet til å kontrollere lånesøkernes usikrede lån. Men Weidel mener at det også ligger signaler i tallene som burde bekymre myndighetene.

For i Norge har bankene strengere krav til kjernekapital enn de har i Sverige. Altså, om Bank Norwegian skal for eksempel låne ut 20 milliarder kroner, må de ha en egenkapital på 4 milliarder. I Sverige mener myndighetene det holder med 2 milliarder. Denne forskjellen skaper skjevhet og konkurransefortrinn, mener Weidel. Og på sikt vil det også skape endringer i markedet.

– Her er norske bankers handikap så stort at det noen år fram i tid kun er svensk eller utenlandske banker som kan drive med forbrukslån i Norge. En slik utvikling vil ikke norske myndigheter være tjent med.

Han er enig i myndighetenes ønske om å bremse utlånsveksten, men mener det vil være synd om markedet for forbrukslån skal domineres av utenlandske banker.

Og det er ikke slik at Bank Norwegian bare kan flytte ut av landet for å få redusert kravene fra det offentlige. De må søke Finanstilsynet og de gir ikke akkurat ut tillatelse til utflytting av bankkonsesjoner ved døren.

Mange til inkasso: 470.000 norske forbrukslån sendt til inkasso

Skremmende

– Det er en skremmende utvikling at dette til stadighet går oppover, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til ABC Nyheter når vi gjengir tallene.

– Det er skremmende at flere og flere tar opp forbrukslån og kredittkortgjeld. Vi er kommet i en ond spiral hvor mye vil ha mer fordi har mulighet til det. Før måtte vi ha tålmodighet og spare til ting vi hadde lyst på. Nå er det blitt for fristende for mange ikke å vente og de velger heller å kjøpe med lånte penger.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB. Foto: Dnb / NPK
Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB. Foto: Dnb / NPK

Sandmæl sier at økonomien i mange husstander er sårbare som følge av dette. Dersom inntekten går ned eller andre uforutsette ting inntreffer, kan det føre til betalingsproblemer.

Forbrukerøkonomen er positiv til at gjeldsregisteret kan begrense folk fra å ta opp gjeld de ikke kan håndtere.

– Men det bekymrer meg at løsningen for noen kan være at de tar opp utenlandsk gjeld. Da møter de ofte helt andre renter. Det verste tilfellet jeg har sett er over 1000 prosent rente.

Altså har renten bidratt til at lånesummen er tidoblet seg på ett år.

Sandmæl sier at det hele tiden dukker opp nye aktører, fordi lånene er etterspurt og fordi det er lønnsomt for lånegiverne. Men det gjelder for utlånerne å opptre ansvarlig.

– Alle aktører som tilbyr lån har et stort ansvar for å fortelle om konsekvenser, både om renter og hvor mye det egentlig koster om man ikke tilbakebetaler. De må gjøre regnestykkene folk ikke gjør selv.

Bekymret over utviklingen

I finansnæringens hovedorganisasjon Finans Norge følger de utviklingen i markedet for forbrukslån tett. Kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne sier til ABC Nyheter at de først og fremst opplever det som bra at veksten i utlån av usikret kredit er mer eller mindre på null.

– Det er intensjonen bak innstramningene og det ser ut at det tiltaket fungerer. Men det er bekymringsfullt at nedgangen i norske banker kompenseres med økt utlån i utenlandske banker, sier han.

Hva dette skyldes, vil ikke Fåne spekulere på. Kommunikasjonsdirektøren sier at dette er noe både Forbrukertilsynet og Finanstilsynet skal følge opp.

– Vi vil følge utviklingen, dette er tredje kvartal i år og det er det første kvartalet etter at registeret er operativt, så det er tidlig. Det er naturlig å følge utviklingen nøye og vurdere underveis dersom utviklingen fortsetter, sier Fåne.

Han påpeker at oversikten fra Sparebank 1 Markets ikke gir en totaloversikt over markedet, men at det gir et innblikk.

Mener registeret fungerer

Fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet sier til ABC Nyheter at nullveksten viser at gjeldsregisteret fungerer.

– Det bør være en fjær i hatten for Norge at registeret er etablert, sier han. Han viser til veksten i markedet som tidligere har vært. Hvorfor de utenlandske aktørene har vekst, vil han ikke spekulere på.

Les også: Nye forbrukslånsregler fører til avslag på lånesøknader

Store i Finland

Mens de norske bankene reduserer utlån i Norge, øker de volumet i de andre tre nordiske landene. Særlig i Finland er det vekstpotensiale påpeker Weidel i Sparebank 1.

– De norske bankene er forsiktige med å låne ut på grunn av regelverket, og fokuserer på vekst utenfor Norge, sier Weidel.

Fakta om Finland viser at de tre største norske forbrukslånsbankene har god vekst. Utenfor Norges grenser, er landet med de tusen innsjøer det største markedet i Norden for de tre bankene.

Bank Norwegian har størst volum, med 9,8 milliarder kroner etter årets første 9 måneder, og lavest vekst med 11,8 prosent i det finske markedet gjennom det siste året. Komplett Bank øker i Finland med nesten 58 prosent, til 2,3 milliarder i tredje kvartal. Størst vekst har BRAbank som vokser med formidable 90 prosent gjennom det siste året til et lånevolum i Finland på 1,7 milliarder.

Weidel er opptatt av at selv om forbrukslån blir sett ned på og omtales i kritiske ordelag, er det likevel slik at forbrukerne av og til har legitime behov for kortsiktig finansiering.

– Ikke alle forbrukere er irrasjonelle, påpeker han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:36 Fikk en sønn som ikke var som «andre barn» – siden har han reddet hundrevis15:24 Politiet har åpnet drapsetterforskning i Hov15:24 Gazzaniga reddet straffe og Tottenham-poeng15:14 Haaland starter på benken – Kan få sin Bundesliga-debut15:13 FN: Den utenlandske innblandingen i Libya må stanse14:34 Mann tiltalt for å ha voldtatt stedatter i 200914:26 Utfor: Kilde mistet pallplassen mot slutten – Feuz heiet fram til seier14:24 Rød slapp med skrekken, ingen alvorlig skade14:00 Macron måtte forlate teater med politieskorte13:46 Mye nedbør og jordskredfare i Nordland, Trøndelag og på Vestlandet13:39 Berømt Paris-kafé rammet av brann13:04 Tyrkia har deportert IS-mistenkt kvinne og hennes tre barn til Tyskland12:49 PST etter pågripelsen av terrorsiktet kvinne: – Endrer ikke trusselbildet i Norge12:39 Bolsjunov best i Nove Mesto, Røthe på pallen12:15 Fire personer siktet etter at 34-åring døde etter vold på institusjon i Søndre Land11:38 Sju savnet etter skred i Himalaya11:37 PST vil gjennomføre avhør av den terrorsiktede kvinnen11:19 Lysbakken roser regjeringen for å ha hentet hjem norsk familie fra Syria11:18 Ropstad utelukker reforhandlinger om regjeringsplattformen10:57 Erdogan hevder Europa vil bli rammet av terror hvis Libyas regjering faller10:35 Dominerende Johaug-seier i Nove Mesto, vant med over halvminuttet09:19 Kvinne fra Sunnmøre må betale ektemannen 800.000 kroner i erstatning for svindel09:10 Utbygger dømt til å kjøpe tilbake hus bygd på søppelfylling i Skedsmo08:36 Klimaforskeren: – Hver dag venter jeg på vinteren, men den kommer aldri08:07 Én siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land07:57 Forskere: Langt flere trolig smittet av lungevirus i Kina enn hva myndighetene oppgir07:15 Store klimautslipp fra Australias branner07:09 Mann skutt og alvorlig skadd i Sverige06:46 Terrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen06:32 Aftenposten: Regjeringskrise kan utløse lederdebatt i Frp06:17 Alkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00 Dette skjer i dag05:53 Mann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30 Dette skjedde i natt05:13 Forsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47 Mann påkjørt av trikken i Trondheim04:46 Lærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39 Brannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23 Regn dynker skogbranner øst i Australia03:52 Byrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35 Stadig færre barn i Bygde-Norge02:41 Ventura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04 Jagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04 Johnson inviterer til brexit-feiring00:36 Trump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34 Boeing har funnet ny 737 Max-feil23:09 Jury utpekt i Weinstein-saken22:43 Person død etter vold22:37 Frykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15 En person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28 Anne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55 Frp-exit kan utløse lederstrid20:13 Motedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51 Brutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42 Medier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41 Forskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52 Mistenkelig dødsfall i Skien18:36 Togsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12 Durek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet17:46 Annonse vekker oppsikt: «Magisk katt» ba selv om å bli solgt16:37 Hjem fra IS: – Dette er barn som må inviteres til bursdager16:03 Mann pågrepet i forbindelse med dobbeltdrapet i Bergen16:00 Frps Jon Helgheim kritiserer mediedekningen av den IS-siktede kvinnen15:46 Norges seiersrekke i stafett fortsetter etter voldsom opphenting15:29 Lavrov gir USA skylden for at verdenssituasjonen er blitt mer anspent14:26 Thunberg: – Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på handling14:16 TV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51 Ung mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51 Norsk trio til finale i slopestyle friski i Italia13:22 Skal rydde opp i svensk langrennskaos13:22 Åtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20 Mann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20 Overgrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07 Krisemøte mandag for å redde regjeringen12:24 Gjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23 Japansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22 NASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04 Sejersted pådro seg hjernerystelse etter stygt fall11:46 Frykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet11:33 Solskjær har utnevnt ny kaptein11:24 Ytterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02 Tysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01 Australia taper milliarder på at turistene uteblir11:00 Jordskjelv utenfor Bergen10:23 – Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22 Glimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21 Nordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41 Sjark gikk på grunn i Finnmark09:40 Ødegaard skadefri og klar til kamp09:29 Slik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13 Anbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12 Ukrainas statsminister vil gå av08:50 Iversen var syk da han startet Tour de Ski08:49 25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46 Færre røyker, flere snuser08:29 Frp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18 Barneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11 Laveste fødselstall i Kina siden 194908:06 Betydelig snøskredfare på Vestlandet07:47 Svenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger
Siste nytt
15:36Helse og livsstilFikk en sønn som ikke var som «andre barn» – siden har han reddet hundrevis15:24NorgePolitiet har åpnet drapsetterforskning i Hov15:24SportGazzaniga reddet straffe og Tottenham-poeng15:14SportHaaland starter på benken – Kan få sin Bundesliga-debut15:13VerdenFN: Den utenlandske innblandingen i Libya må stanse14:34NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt stedatter i 200914:26SportUtfor: Kilde mistet pallplassen mot slutten – Feuz heiet fram til seier14:24SportRød slapp med skrekken, ingen alvorlig skade14:00VerdenMacron måtte forlate teater med politieskorte13:46NorgeMye nedbør og jordskredfare i Nordland, Trøndelag og på Vestlandet13:39VerdenBerømt Paris-kafé rammet av brann13:04VerdenTyrkia har deportert IS-mistenkt kvinne og hennes tre barn til Tyskland12:49NorgePST etter pågripelsen av terrorsiktet kvinne: – Endrer ikke trusselbildet i Norge12:39SportBolsjunov best i Nove Mesto, Røthe på pallen12:15NorgeFire personer siktet etter at 34-åring døde etter vold på institusjon i Søndre Land11:38VerdenSju savnet etter skred i Himalaya11:37NorgePST vil gjennomføre avhør av den terrorsiktede kvinnen11:19PolitikkLysbakken roser regjeringen for å ha hentet hjem norsk familie fra Syria11:18PolitikkRopstad utelukker reforhandlinger om regjeringsplattformen10:57VerdenErdogan hevder Europa vil bli rammet av terror hvis Libyas regjering faller10:35SportDominerende Johaug-seier i Nove Mesto, vant med over halvminuttet09:19PengerKvinne fra Sunnmøre må betale ektemannen 800.000 kroner i erstatning for svindel09:10NorgeUtbygger dømt til å kjøpe tilbake hus bygd på søppelfylling i Skedsmo08:36NorgeKlimaforskeren: – Hver dag venter jeg på vinteren, men den kommer aldri08:07NorgeÉn siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land07:57VerdenForskere: Langt flere trolig smittet av lungevirus i Kina enn hva myndighetene oppgir07:15VerdenStore klimautslipp fra Australias branner07:09VerdenMann skutt og alvorlig skadd i Sverige06:46NorgeTerrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen06:32NorgeAftenposten: Regjeringskrise kan utløse lederdebatt i Frp06:17ReiseAlkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00NorgeDette skjer i dag05:53NorgeMann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30NorgeDette skjedde i natt05:13NorgeForsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47NorgeMann påkjørt av trikken i Trondheim04:46VerdenLærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39NorgeBrannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23VerdenRegn dynker skogbranner øst i Australia03:52NorgeByrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35NorgeStadig færre barn i Bygde-Norge02:41SportVentura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04NorgeJagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04VerdenJohnson inviterer til brexit-feiring00:36VerdenTrump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34VerdenBoeing har funnet ny 737 Max-feil23:09VerdenJury utpekt i Weinstein-saken22:43NorgePerson død etter vold22:37NorgeFrykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15NorgeEn person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28NorgeAnne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55NorgeFrp-exit kan utløse lederstrid20:13KulturMotedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51SportBrutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42NorgeMedier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41VerdenForskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52NorgeMistenkelig dødsfall i Skien18:36NorgeTogsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12NorgeDurek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet17:46Helse og livsstilAnnonse vekker oppsikt: «Magisk katt» ba selv om å bli solgt16:37NorgeHjem fra IS: – Dette er barn som må inviteres til bursdager16:03NorgeMann pågrepet i forbindelse med dobbeltdrapet i Bergen16:00NorgeFrps Jon Helgheim kritiserer mediedekningen av den IS-siktede kvinnen15:46SportNorges seiersrekke i stafett fortsetter etter voldsom opphenting15:29VerdenLavrov gir USA skylden for at verdenssituasjonen er blitt mer anspent14:26VerdenThunberg: – Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på handling14:16KulturTV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51NorgeUng mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51SportNorsk trio til finale i slopestyle friski i Italia13:22SportSkal rydde opp i svensk langrennskaos13:22PolitikkÅtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20VerdenMann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20NorgeOvergrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07PolitikkKrisemøte mandag for å redde regjeringen12:24KulturGjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23VerdenJapansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22VerdenNASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04SportSejersted pådro seg hjernerystelse etter stygt fall11:46PolitikkFrykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet11:33SportSolskjær har utnevnt ny kaptein11:24NorgeYtterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02SportTysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01ReiseAustralia taper milliarder på at turistene uteblir11:00NorgeJordskjelv utenfor Bergen10:23Sport– Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22SportGlimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21PengerNordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41NorgeSjark gikk på grunn i Finnmark09:40SportØdegaard skadefri og klar til kamp09:29SportSlik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13PengerAnbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12PolitikkUkrainas statsminister vil gå av08:50SportIversen var syk da han startet Tour de Ski08:49Verden25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46Helse og livsstilFærre røyker, flere snuser08:29PolitikkFrp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18NorgeBarneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11VerdenLaveste fødselstall i Kina siden 194908:06NorgeBetydelig snøskredfare på Vestlandet07:47SportSvenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger
Populært