BN Bank stanser unge lånesøkere som lyver

Mange unge kjøper bolig på kreditt Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Mange unge kjøper bolig på kreditt Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud / NPK
Artikkelen fortsetter under annonsen

BN Bank stopper unge boligeiere som har brukt forbrukslån til å dekke egenkapitalkravet på bolig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når det gjelder unge boligkjøpere, så tyder disse tidlige funnene på at rundt en av ti unge har benyttet usikret lån de har tatt opp rett før lånesøknaden som hele eller deler av egenkapitalen ved boligkjøp , sier personmarkedsdirektør Endre Jo Reite i BN Bank til Dagens Næringsliv.

I sommer ble to av tre varslede gjeldsregistrene innført. Disse gjør det mulig for både bankene og forbrukerne selv å søke og få oversikt i hvor store usikrede lån de har.

Hjelper dette?

Under en sesjon i Arendalsuka tidligere i sommer ble det kjent at flere banker hadde avvist lånesøknader som følge av gjeldsregisteret.

– Spørsmålet er om det hjelper for akkurat denne gruppen. Tiltakene virker fordi de ikke får lån, men hva skjer så med pengebehovene deres? Hvem tar over dette? Og hva med de som har tatt store lån? Kastes de ut? spurte Gry Nergård, tidligere forbrukerombud og nå direktør for forbrukerpolitikk i Finans Norge under sesjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjeldsregisteret er et ledd i regjeringens endrede krav til banker som gir ut forbrukslån.

Tidligere i år ble det kjent at BN Bank trekker seg ut av forbrukslåns-markedet.

Da hadde banken forsøkt seg i denne delen av lånemarkedet i to og et halvt år.

– Vi er blitt sjokkerte over historiene og erfaringer med folk som sliter med forbruksgjeld, sa Reite til Dagens Næringsliv i mars.

Fakta om nye krav til banker som tilbyr forbrukslån

Regjeringen fastsatte 12. februar 2019 en forskrift med krav til bankenes utlånspraksis for forbrukslån, inkludert kredittkort.

* Bankene skal ikke yte forbrukslån dersom kunden ikke har tilstrekkelig betjeningsevne til å tåle en renteøkning på 5 prosentpoeng på samlet gjeld.

* Bankene skal ikke yte forbrukslån dersom kundens samlede gjeld overstiger fem ganger årsinntekt.

* Bankene skal kreve månedlig nedbetaling av forbrukslånet. Den månedlige nedbetalingen skal utgjøre et beløp som medfører at lånet nedbetales i løpet av fem år. For rammekreditter (som for eksempel kredittkort) skal minimumsbeløpet beregnes hver måned basert på benyttet kreditt.

* Bankene skal kunne utvise skjønn: Fleksibilitetskvoten i forskriften er 5 prosent av verdien av innvilgede lån hvert kvartal.

* Kredittkort med ramme under 25.000 kroner er unntatt fra deler av kravene i forskriften, forutsatt at kunden ikke har andre kredittkort fra før.

* Bankene har frist til 15. mai med å tilpasse seg de nye kravene.

* Forskriften er midlertidig og skal gjelde til og med 31. desember 2020.

(Kilde: Regjeringen )

Kan bli anmeldt

Nå har Reite analysert 1.600 av bankens lånesøknader etter lanseringen av gjeldsregisteret i sommer. Han forteller at selv om bankene har fått bedre kontroll og låneevnen kan avdekkes, søkes det likevel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når så forbrukerne forsøker å sminke på sine lånesituasjon, altså ved å holde tilbake informasjon i søknaden, tar de store sjanser.

– I verste fall kan man risikere anmeldelse. Mulighetene for å få refinansiert inn mer gjeld, eller få betalingslettelser er også svært små, sier Reite.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Modell- og analysedirektør Anders Lund i boligstatistikkselskapet Eiendomsverdi forteller i avisen at deres analyser viser at opp mot fem prosent av alle boligkjøpere har brukt kreditt som egenkapital.

I august skrev E24 at i underkant av en tredjedel (30 prosent) av veksten i forbrukslån siden 2015 kan ha gått til kjøp av bolig.

– Vi har lenge mistenkt at en del har brukt forbrukslån som egenkapital til boligkjøp. Men hvis dette tallet stemmer, er det overraskende og skremmende, sier Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer til E24.

Les også: Regjeringen krever stans i uforsvarlige forbrukslån