Forbrukerøkonom: – Noen vil nok føle ubehag når de logger seg inn i gjeldsregisteret

Oslo 20170711. Illustrasjonsbilde av kredittkort. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Oslo 20170711. Illustrasjonsbilde av kredittkort. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Gjeldsregisteret skal bidra til å dempe veksten i forbrukslån. Mange kan oppleve at de står registrert med kredittkort som de har glemt, mener økonom.

– Jeg håper ingen blir overrasket når de logger inn, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1 til ABC Nyheter.

Fakta om gjeldsregister

Gjeldsregisteret var på plass mandag 1. juli.

Tre aktører har fått lov til å samle inn informasjon om nordmenns forbruksgjeld:
Evry står bak Gjeldsregisteret AS.
Finans Norge står bak Norsk Gjeldsinformasjon AS.

Experian står bak Experian Gjeldsregister AS.
Kilde: Aftenposten

Et gjeldsregister skal gi:

  • Bedre kredittvurderinger
  • Oversikt over forbruksgjeld, inludert saldo og rente
  • Les mer om Gjeldsinformasjonsloven på regjeringen.no

Noen uker er gått siden gjeldsregisterer ble lansert. To aktører opererer nettjenesten du som forbruker kan logge deg inn for å se hvilke usikrede lån du har gjennom blant annet kredittkort. Disse kortene innvilger deg et lån gjennom kreditt, og det påvirker din låneevne. Uavhengig om de er i bruk. For gjeldsregistrene er også for finansinstitusjoner som skal gi lån på for eksempel bil, båt eller hus.

Les også : Regjeringen krever stans i uforsvarlige forbrukslån

Skal dempe forbrukslån

Målet med disse registrene er å dempe opptak av forbrukslån og redusere gjeldstrykket i den norske økonomien.

Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebanken 1. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebanken 1. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Det står ingenting i registrene som folk ikke en gang var klar over. Alle lån og kreditt vi har som ikke er sikret med pant står der. Unntaket er studielånet, fortsetter Gundersen.

– Overraskelsen ligger i at folk finner ut at de har flere kredittkort eller kort med kreditt enn de er klar over. Bensinkort, hotellkort, butikken du handler i og så videre.

Mer data

– Vi hadde håpet på å få mer informasjon for å gjøre det lettere for lånekundene, sier Svein Ove Karstensen, administrerende direktør Norsk Gjeldsinformasjon.

Det er Finans Norge som står bak Norsk Gjeldsinformajson. I alt 200 finansforetak har levert inn data til de to registrene som i dag er operative.

Færre forbrukslån: Forbrukslånsmarkedet krymper

Det Karstensen sikter til med informasjon er for eksempel produktnavnet til de som kunden har et forhold til. For har du fått et kort gjennom en lojalitetsavtale, er det som regel finansforetaket og ikke butikken som står oppført i registeret. Dermed vil det kunne by på forvirring hos forbrukere.

– Vi får ikke utlevert informasjonen om hvem som står bak bonuskort, derfor får forbrukerne bare se hvem som er kreditor, og ikke hvilke kort det handler om, sier han.

Svein Ove Karstensen ønsker seg flere data for å gjøre informasjonen bedre for forbrukerne.
Svein Ove Karstensen ønsker seg flere data for å gjøre informasjonen bedre for forbrukerne.

Undertegnede gjorde et søk på seg selv og fant et kort fra Ressurs bank han ikke kjente igjen. Hos en av kundebehandlerne i banken fikk jeg beskjed om at dette var et Brilleland-kort utstedt i 2006, og som siden ikke er brukt. Kortet er nå avsluttet.

Tjenesten hadde stor pågang da den ble lansert for et par uker siden, men siden har sommerferien tatt over. Karstensen tror folk vil gå inn og sjekke over ferien igjen. For oversikten vil kunne slå ut når man søker lån.

Det er usikrede lån som står oppført i gjeldsregistrene, og ikke boliglån, billån og studielån.

– Det er et paradoks siden studielånet er usikret, men det er slik myndighetene ønsket det, sier Karstensen som håper at registeret på sikt vil ha alt oversikt over av lån, sikret som usikret.

Mange til inkasso: 470.000 norske forbrukslån sendt til inkasso

Fikk penger igjen

Selv om mye data er på plass, er ikke alt endelig. De to tjenestene som i dag er operative leverte litt forskjellige resultater til undertegnede. Den ene tjenesten oppga tre kort i mitt navn. Den andre to. Det tredje kortet viste det seg var avsluttet på nyåret 2012, ifølge Santanders kundeservice. Til gjengjeld kunne de fortelle at banken skyldte meg 199 kroner.

Dette kan skyldes rutiner hos foretak, at de ikke har slettet kortet eller at det er sovende kreditter, forklarer Karstensen.

– I hvilken grad er all informasjon på plass nå? Hvor stor er sjansen for at det kan dukke opp andre gamle kort som er ubrukt og glemt?

– Mye informasjon ligger der nå, men det kan hende et eller annet kort du ikke får opp. Noe mangler, men dette vil komme utover sommeren.

Ubehag

Magne Gundersen opplever at det er mye informasjon i registeret. Han forteller at disse for voksne ofte har effekten hvor vi oppdager at vi har kreditter som står i null. Det byr neppe på krise. For de unge som skal låne penger, vil et søk i registeret kunne være nyttig, for kanskje har de to-tre kort med gjeld. De får bare låne så mye, og kredittkortene tar en del av den kaken.

– Ja, noen vil oppleve ubehag når de logger inn, men disse har ubehag fra før. For eksempel grupper som ikke har oversikt, og som ikke åpner posten sin. Folk som i mange år ikke har forholdt seg til at de har gjeld og skjøvet dette unna. Men de kan logge inn og se hva de har av gjeld, sier Gundersen som sjekket seg selv med en gang tjenesten var tilgjengelig.

En begynnelse: Nye krav til forbrukslån et skritt i riktig retning

Mange brukere

Hos Gjeldsregisteret forteller daglig leder Egil Årrestad at de etter lanseringen siste uken juni har opplevd stor respons fra brukerne. Han befinner seg på ferie og har derfor ikke oppdaterte tall, men sier trafikken har vært god

Deres fokus er å få inn alle finansforetakene for rapportering av gjeldsopplysninger.

Egil Årrestad vil over sommeren kvalitetssikre informasjonen
Egil Årrestad vil over sommeren kvalitetssikre informasjonen

– Da vi lanserte hadde vi rundt 40 foretak med, nå har vi straks passert 150 finansforetak, så det er noen igjen, sier Årrestad til ABC Nyheter.

Gjeldsregisteret, som er heleid av EVRY-konsernet, har så langt inngått avtale med 165 foretak for levering av gjeldsopplysninger. Årrestad forklarer at deres mottaksystem stod klart allerede i november, men å identifisere og koble opp alle som skal rapportere inn data har vært en krevende oppgave.

– Det finnes ingen komplett oversikt med hvilke foretak som skal rapportere usikret gjeld, men med utgangspunkt i oversikt over alle finansforetak fra Finanstilsynet har vi identifisert og inngått avtale med de fleste.

Nå handler det om å få alle inn, og så over sommeren begynner arbeidet med å ytterligere kvalitetssikre innholdet som rapporteres inn. For eksempel kan finansforetakene tolke lovverket forskjellig, eller det er variasjoner i hvor ofte dataene oppdateres. Noen oppdaterer en gang i døgnet, andre løpende. Årrestad ønsker at alle gjør det siste.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:15 UDI innvilget mer enn 13.000 norske statsborgerskap i fjor05:59 Dette skjer i dag05:32 Dette skjedde i natt05:32 Bøhler mener straffene for æresmotivert vold må skjerpes05:30 Ikke beviser for at e-sigaretter gjør røykekutt enklere05:29 Valgforsker: Distriktsminister kan komme til å styre et nytt tulledepartement05:23 Sjef i legemiddelfirma dømt for opioid-krise i USA04:51 Storbritannia irettesetter USA for utleveringsnekt04:51 India på innvandrertoppen04:32 Flere i Frp ville ikke trekke partiet ut av regjering04:05 Departement avviser grunnlag for søksmål fra nordiske folkekirker03:46 Kina bekrefter flere virusdødsfall03:38 Frp garanterer ikke støtte til E18-prosjektet03:36 Australia etterforsker flyulykke der tre brannmenn døde02:33 Oslo kommune brukte 39 millioner på å bli kvitt gamle vedovner – avvikler ordningen02:31 Dommedagsklokka viser 100 sekunder på midnatt02:10 Kallmyr mener offentligheten vil tjene på å få vite tilstanden til antatt syk femåring02:02 – Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har01:08 Eksperter frykter sterke reaksjoner fra Russland på amerikanske militærfly på Jan Mayen01:02 Trump vil presentere fredsplan før møte med israelske ledere00:24 Byrådet i Bergen går av00:05 Styremedlemmer ved Politihøgskolen går av i protest mot studentkutt00:01 Tidligere hvitvaskingssjef i DNB mener et ikke er noe vits i å ringe Økokrim23:56 Russere siktet for forsøk på å forgifte eier av våpenfabrikk23:34 Medier: Ingelin Noresjø (KrF) blir statssekretær for Hareide23:29 VG: Tidligere politisk kommentator blir statssekretær22:55 Wolves sprakk Liverpool-nullen, men Firmino sikret 2-1-seier22:11 Putin besøkte Abbas i Betlehem21:56 Ny jubelmåling for Frp etter regjerings-exiten21:40 – Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har21:18 DNB advarer mot svindel på Finn.no21:04 Byrådet i Bergen går av20:34 Trump inviterer Netanyahu og Gantz til Det hvite hus19:49 WHO: Kina-viruset utgjør ingen global krise19:05 Skuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt18:59 Statsrådslekkasjer: Både Raja og Rotevatn inn i regjering18:34 Abid Raja (V) blir ny kulturminister, ifølge TV 218:30 DN: Sveinung Rotevatn blir klimaminister18:13 «Støyende» og «smakløst» eller ikke – nå bygges det på Holmenkollen17:50 SV: Kommer til å holde Erna ansvarlig for Nav-skandalen17:49 Aftenposten: Astrup blir ny kommunalminister17:45 VG: Monica Mæland blir ny justisminister17:38 KrF-topper vil droppe Granavolden-plattformen17:34 Vaksineallianse med hovedsete i Norge skal utvikle vaksine mot nytt coronavirus17:20 NRK: Torbjørn Røe Isaksen (H) erstatter trolig Hauglie som arbeids- og sosialminister17:11 Minst ni døde i uvær i Spania16:55 Erfarne KrF-politikere får partiets fire statsrådsposter16:51 Dronningen har signert Johnsons brexit-lov16:30 36-åring tiltalt for Mehamn-drapet skal ha drapstruet halvbroren på sosiale medier16:30 TV 2: Geir Inge Sivertsen (H) fra Troms blir ny fiskeriminister16:08 Anniken Hauglie (H) ferdig som arbeidsminister, ifølge flere medier16:04 Hauglie med jubeltall: Én million nye stillinger på tre år15:59 Tre menn siktet etter dødsfall på Nordfjordeid15:54 Linda Hofstad Helleland blir distrikt- og digitaliseringsminister, ifølge VG15:39 Ulykkesfly ved Kongsvinger drev med landingstrening15:31 Eurorenten blir stående på 0 prosent15:29 Thingnes Bø viste Fourcade hvem som er best15:12 Frode Berg får millionerstatning fra staten15:02 Turoperatør må ut med 30.000 for å ha forstyrret fugl på Svalbard15:02 Snøskred i turområde i Kirkenes14:46 66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42 Rømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33 VG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19 Kong Harald er friskmeldt14:11 Stadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02 Mann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58 Slik døde 1 million fugler av hetebølge i havet13:40 Medier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57 Influensautbruddet har stagnert12:25 Flere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25 Russlands folkevalgte støtter grunnlovsendringer12:13 «Ukjente» statsrådkandidatene kan redde kjønnsbalansen12:03 Falun sliter tungt med desperat snømangel12:03 Død person funnet i branntomt11:48 Gris ble dyttet ut i strikkhopp i Kina: – Dyremishandling av verste sort11:28 En fjerde by i Kina isoleres som følge av virusutbruddet11:23 Norwegian med nye regler for håndbagasje10:50 Folket støtter beslutningen om å hente familie fra Syria10:49 Været endrer programmet under ski-NM10:24 NAF: – Hva som skjer med bilavgiftene er nå svært usikkert10:07 Fortsatt ingen endring i styringsrenten09:35 Virusfrykt rammer Asia-børsene09:28 Norge med kurs for EM-rekord: – Respekt og imponerende09:16 Mye på spill for Norge: EM kan rydde vei for full fest09:15 Brækhus om veien til suksessen: – Jeg har aldri gått for pengene09:14 Barn av danske fremmedkrigere mister retten til automatisk statsborgerskap09:14 – 2019 blir trolig det siste året med «oljeboom»09:12 Laila Anita Bertheussen tiltalt for angrep og trusler mot statsorganer08:46 Arbeidsledigheten opp til 4 prosent08:45 Stadig flere ungdommer havner på glattcelle08:05 Eksperter: Minst ett år til lungevirus-vaksine er klar07:30 Intense spekulasjoner om Hareide-comeback07:10 Rio Ferdinand: – Jeg er flau07:06 – 1,5 graders-målet i Paris-avtalen er komplett urealistisk07:00 Norge undertegner finansieringsavtale med FNs klimafond06:47 Tre døde da brannfly styrtet i Australia06:35 Savnede etter vulkanutbruddet på New Zealand erklært døde06:08 Studie: Ungdommer med angst blir friskere av gruppeterapi på skolen06:07 Boeing utsetter testflyging på grunn av dårlig vær06:00 Veiprising havner på bordet til den neste samferdselsministeren
Siste nytt
06:15NorgeUDI innvilget mer enn 13.000 norske statsborgerskap i fjor05:59NorgeDette skjer i dag05:32NorgeDette skjedde i natt05:32NorgeBøhler mener straffene for æresmotivert vold må skjerpes05:30VerdenIkke beviser for at e-sigaretter gjør røykekutt enklere05:29NorgeValgforsker: Distriktsminister kan komme til å styre et nytt tulledepartement05:23VerdenSjef i legemiddelfirma dømt for opioid-krise i USA04:51VerdenStorbritannia irettesetter USA for utleveringsnekt04:51NorgeIndia på innvandrertoppen04:32NorgeFlere i Frp ville ikke trekke partiet ut av regjering04:05NorgeDepartement avviser grunnlag for søksmål fra nordiske folkekirker03:46VerdenKina bekrefter flere virusdødsfall03:38NorgeFrp garanterer ikke støtte til E18-prosjektet03:36VerdenAustralia etterforsker flyulykke der tre brannmenn døde02:33NorgeOslo kommune brukte 39 millioner på å bli kvitt gamle vedovner – avvikler ordningen02:31VerdenDommedagsklokka viser 100 sekunder på midnatt02:10NorgeKallmyr mener offentligheten vil tjene på å få vite tilstanden til antatt syk femåring02:02Verden– Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har01:08NorgeEksperter frykter sterke reaksjoner fra Russland på amerikanske militærfly på Jan Mayen01:02VerdenTrump vil presentere fredsplan før møte med israelske ledere00:24NorgeByrådet i Bergen går av00:05NorgeStyremedlemmer ved Politihøgskolen går av i protest mot studentkutt00:01NorgeTidligere hvitvaskingssjef i DNB mener et ikke er noe vits i å ringe Økokrim23:56VerdenRussere siktet for forsøk på å forgifte eier av våpenfabrikk23:34NorgeMedier: Ingelin Noresjø (KrF) blir statssekretær for Hareide23:29NorgeVG: Tidligere politisk kommentator blir statssekretær22:55SportWolves sprakk Liverpool-nullen, men Firmino sikret 2-1-seier22:11PolitikkPutin besøkte Abbas i Betlehem21:56PolitikkNy jubelmåling for Frp etter regjerings-exiten21:40Verden– Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har21:18PengerDNB advarer mot svindel på Finn.no21:04PolitikkByrådet i Bergen går av20:34PolitikkTrump inviterer Netanyahu og Gantz til Det hvite hus19:49VerdenWHO: Kina-viruset utgjør ingen global krise19:05PolitikkSkuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt18:59PolitikkStatsrådslekkasjer: Både Raja og Rotevatn inn i regjering18:34NorgeAbid Raja (V) blir ny kulturminister, ifølge TV 218:30PolitikkDN: Sveinung Rotevatn blir klimaminister18:13Norge«Støyende» og «smakløst» eller ikke – nå bygges det på Holmenkollen17:50PolitikkSV: Kommer til å holde Erna ansvarlig for Nav-skandalen17:49PolitikkAftenposten: Astrup blir ny kommunalminister17:45PolitikkVG: Monica Mæland blir ny justisminister17:38PolitikkKrF-topper vil droppe Granavolden-plattformen17:34VerdenVaksineallianse med hovedsete i Norge skal utvikle vaksine mot nytt coronavirus17:20PolitikkNRK: Torbjørn Røe Isaksen (H) erstatter trolig Hauglie som arbeids- og sosialminister17:11VerdenMinst ni døde i uvær i Spania16:55NorgeErfarne KrF-politikere får partiets fire statsrådsposter16:51PolitikkDronningen har signert Johnsons brexit-lov16:30Norge36-åring tiltalt for Mehamn-drapet skal ha drapstruet halvbroren på sosiale medier16:30PolitikkTV 2: Geir Inge Sivertsen (H) fra Troms blir ny fiskeriminister16:08NorgeAnniken Hauglie (H) ferdig som arbeidsminister, ifølge flere medier16:04PengerHauglie med jubeltall: Én million nye stillinger på tre år15:59NorgeTre menn siktet etter dødsfall på Nordfjordeid15:54PolitikkLinda Hofstad Helleland blir distrikt- og digitaliseringsminister, ifølge VG15:39NorgeUlykkesfly ved Kongsvinger drev med landingstrening15:31PengerEurorenten blir stående på 0 prosent15:29SportThingnes Bø viste Fourcade hvem som er best15:12NorgeFrode Berg får millionerstatning fra staten15:02ReiseTuroperatør må ut med 30.000 for å ha forstyrret fugl på Svalbard15:02NorgeSnøskred i turområde i Kirkenes14:46Sport66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42VerdenRømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33PolitikkVG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19KulturKong Harald er friskmeldt14:11PengerStadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02VerdenMann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58VerdenSlik døde 1 million fugler av hetebølge i havet13:40PolitikkMedier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57Helse og livsstilInfluensautbruddet har stagnert12:25NorgeFlere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25PolitikkRusslands folkevalgte støtter grunnlovsendringer12:13Politikk«Ukjente» statsrådkandidatene kan redde kjønnsbalansen12:03SportFalun sliter tungt med desperat snømangel12:03NorgeDød person funnet i branntomt11:48VerdenGris ble dyttet ut i strikkhopp i Kina: – Dyremishandling av verste sort11:28Helse og livsstilEn fjerde by i Kina isoleres som følge av virusutbruddet11:23ReiseNorwegian med nye regler for håndbagasje10:50NorgeFolket støtter beslutningen om å hente familie fra Syria10:49SportVæret endrer programmet under ski-NM10:24MotorNAF: – Hva som skjer med bilavgiftene er nå svært usikkert10:07PengerFortsatt ingen endring i styringsrenten09:35PengerVirusfrykt rammer Asia-børsene09:28SportNorge med kurs for EM-rekord: – Respekt og imponerende09:16SportMye på spill for Norge: EM kan rydde vei for full fest09:15SportBrækhus om veien til suksessen: – Jeg har aldri gått for pengene09:14VerdenBarn av danske fremmedkrigere mister retten til automatisk statsborgerskap09:14Penger– 2019 blir trolig det siste året med «oljeboom»09:12NorgeLaila Anita Bertheussen tiltalt for angrep og trusler mot statsorganer08:46PengerArbeidsledigheten opp til 4 prosent08:45NorgeStadig flere ungdommer havner på glattcelle08:05Helse og livsstilEksperter: Minst ett år til lungevirus-vaksine er klar07:30PolitikkIntense spekulasjoner om Hareide-comeback07:10SportRio Ferdinand: – Jeg er flau07:06Norge– 1,5 graders-målet i Paris-avtalen er komplett urealistisk07:00NorgeNorge undertegner finansieringsavtale med FNs klimafond06:47VerdenTre døde da brannfly styrtet i Australia06:35VerdenSavnede etter vulkanutbruddet på New Zealand erklært døde06:08Helse og livsstilStudie: Ungdommer med angst blir friskere av gruppeterapi på skolen06:07VerdenBoeing utsetter testflyging på grunn av dårlig vær06:00MotorVeiprising havner på bordet til den neste samferdselsministeren
Populært