Forbrukerøkonom: – Noen vil nok føle ubehag når de logger seg inn i gjeldsregisteret

Oslo 20170711. Illustrasjonsbilde av kredittkort. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Oslo 20170711. Illustrasjonsbilde av kredittkort. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Gjeldsregisteret skal bidra til å dempe veksten i forbrukslån. Mange kan oppleve at de står registrert med kredittkort som de har glemt, mener økonom.

– Jeg håper ingen blir overrasket når de logger inn, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1 til ABC Nyheter.

Fakta om gjeldsregister

Gjeldsregisteret var på plass mandag 1. juli.

Tre aktører har fått lov til å samle inn informasjon om nordmenns forbruksgjeld:
Evry står bak Gjeldsregisteret AS.
Finans Norge står bak Norsk Gjeldsinformasjon AS.

Experian står bak Experian Gjeldsregister AS.
Kilde: Aftenposten

Et gjeldsregister skal gi:

  • Bedre kredittvurderinger
  • Oversikt over forbruksgjeld, inludert saldo og rente
  • Les mer om Gjeldsinformasjonsloven på regjeringen.no

Noen uker er gått siden gjeldsregisterer ble lansert. To aktører opererer nettjenesten du som forbruker kan logge deg inn for å se hvilke usikrede lån du har gjennom blant annet kredittkort. Disse kortene innvilger deg et lån gjennom kreditt, og det påvirker din låneevne. Uavhengig om de er i bruk. For gjeldsregistrene er også for finansinstitusjoner som skal gi lån på for eksempel bil, båt eller hus.

Les også : Regjeringen krever stans i uforsvarlige forbrukslån

Skal dempe forbrukslån

Målet med disse registrene er å dempe opptak av forbrukslån og redusere gjeldstrykket i den norske økonomien.

Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebanken 1. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebanken 1. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Det står ingenting i registrene som folk ikke en gang var klar over. Alle lån og kreditt vi har som ikke er sikret med pant står der. Unntaket er studielånet, fortsetter Gundersen.

– Overraskelsen ligger i at folk finner ut at de har flere kredittkort eller kort med kreditt enn de er klar over. Bensinkort, hotellkort, butikken du handler i og så videre.

Mer data

– Vi hadde håpet på å få mer informasjon for å gjøre det lettere for lånekundene, sier Svein Ove Karstensen, administrerende direktør Norsk Gjeldsinformasjon.

Det er Finans Norge som står bak Norsk Gjeldsinformajson. I alt 200 finansforetak har levert inn data til de to registrene som i dag er operative.

Færre forbrukslån: Forbrukslånsmarkedet krymper

Det Karstensen sikter til med informasjon er for eksempel produktnavnet til de som kunden har et forhold til. For har du fått et kort gjennom en lojalitetsavtale, er det som regel finansforetaket og ikke butikken som står oppført i registeret. Dermed vil det kunne by på forvirring hos forbrukere.

– Vi får ikke utlevert informasjonen om hvem som står bak bonuskort, derfor får forbrukerne bare se hvem som er kreditor, og ikke hvilke kort det handler om, sier han.

Svein Ove Karstensen ønsker seg flere data for å gjøre informasjonen bedre for forbrukerne.
Svein Ove Karstensen ønsker seg flere data for å gjøre informasjonen bedre for forbrukerne.

Undertegnede gjorde et søk på seg selv og fant et kort fra Ressurs bank han ikke kjente igjen. Hos en av kundebehandlerne i banken fikk jeg beskjed om at dette var et Brilleland-kort utstedt i 2006, og som siden ikke er brukt. Kortet er nå avsluttet.

Tjenesten hadde stor pågang da den ble lansert for et par uker siden, men siden har sommerferien tatt over. Karstensen tror folk vil gå inn og sjekke over ferien igjen. For oversikten vil kunne slå ut når man søker lån.

Det er usikrede lån som står oppført i gjeldsregistrene, og ikke boliglån, billån og studielån.

– Det er et paradoks siden studielånet er usikret, men det er slik myndighetene ønsket det, sier Karstensen som håper at registeret på sikt vil ha alt oversikt over av lån, sikret som usikret.

Mange til inkasso: 470.000 norske forbrukslån sendt til inkasso

Fikk penger igjen

Selv om mye data er på plass, er ikke alt endelig. De to tjenestene som i dag er operative leverte litt forskjellige resultater til undertegnede. Den ene tjenesten oppga tre kort i mitt navn. Den andre to. Det tredje kortet viste det seg var avsluttet på nyåret 2012, ifølge Santanders kundeservice. Til gjengjeld kunne de fortelle at banken skyldte meg 199 kroner.

Dette kan skyldes rutiner hos foretak, at de ikke har slettet kortet eller at det er sovende kreditter, forklarer Karstensen.

– I hvilken grad er all informasjon på plass nå? Hvor stor er sjansen for at det kan dukke opp andre gamle kort som er ubrukt og glemt?

– Mye informasjon ligger der nå, men det kan hende et eller annet kort du ikke får opp. Noe mangler, men dette vil komme utover sommeren.

Ubehag

Magne Gundersen opplever at det er mye informasjon i registeret. Han forteller at disse for voksne ofte har effekten hvor vi oppdager at vi har kreditter som står i null. Det byr neppe på krise. For de unge som skal låne penger, vil et søk i registeret kunne være nyttig, for kanskje har de to-tre kort med gjeld. De får bare låne så mye, og kredittkortene tar en del av den kaken.

– Ja, noen vil oppleve ubehag når de logger inn, men disse har ubehag fra før. For eksempel grupper som ikke har oversikt, og som ikke åpner posten sin. Folk som i mange år ikke har forholdt seg til at de har gjeld og skjøvet dette unna. Men de kan logge inn og se hva de har av gjeld, sier Gundersen som sjekket seg selv med en gang tjenesten var tilgjengelig.

En begynnelse: Nye krav til forbrukslån et skritt i riktig retning

Mange brukere

Hos Gjeldsregisteret forteller daglig leder Egil Årrestad at de etter lanseringen siste uken juni har opplevd stor respons fra brukerne. Han befinner seg på ferie og har derfor ikke oppdaterte tall, men sier trafikken har vært god

Deres fokus er å få inn alle finansforetakene for rapportering av gjeldsopplysninger.

Egil Årrestad vil over sommeren kvalitetssikre informasjonen
Egil Årrestad vil over sommeren kvalitetssikre informasjonen

– Da vi lanserte hadde vi rundt 40 foretak med, nå har vi straks passert 150 finansforetak, så det er noen igjen, sier Årrestad til ABC Nyheter.

Gjeldsregisteret, som er heleid av EVRY-konsernet, har så langt inngått avtale med 165 foretak for levering av gjeldsopplysninger. Årrestad forklarer at deres mottaksystem stod klart allerede i november, men å identifisere og koble opp alle som skal rapportere inn data har vært en krevende oppgave.

– Det finnes ingen komplett oversikt med hvilke foretak som skal rapportere usikret gjeld, men med utgangspunkt i oversikt over alle finansforetak fra Finanstilsynet har vi identifisert og inngått avtale med de fleste.

Nå handler det om å få alle inn, og så over sommeren begynner arbeidet med å ytterligere kvalitetssikre innholdet som rapporteres inn. For eksempel kan finansforetakene tolke lovverket forskjellig, eller det er variasjoner i hvor ofte dataene oppdateres. Noen oppdaterer en gang i døgnet, andre løpende. Årrestad ønsker at alle gjør det siste.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:11 Putin diskuterte båndet til Hviterussland – demonstranter viste avsky15:02 Riiber med enkel kombinert-seier på Lillehammer14:40 Miljøkamp, mangfold og reformer preget Grandes tale på Venstres landsstyremøte14:38 Mann omkom i snøscooterulykke i Gauldal14:37 Polfarer Mike Horn falt ned i råk14:11 Overlegen Maren Lundby-seier i sesongens første renn14:08 Vitne har meldt seg i Tromsø14:00 Bolsjunov vant i Lillehammer - norsk duo på pallen13:46 Spektakulært syn: Her setter fansen verdensrekord13:43 Ronny Johnsen og John Arne Riise møtes til trenerduell i 202013:36 Nobelprisvinnere: Det er utrolig viktig å håndtere klimaendringene13:20 Iran utveksler spiondømt fange med USA13:19 Svensk avis: – Johaug hadde vunnet selv med majones under skiene12:51 Politiet fant hund i plastpose i bekk i Asker12:39 Ordføreropprør mot Siv Jensens skattereform12:35 Ingen nye pågripelser etter skyteepisode i Trondheim12:17 46-åring tiltalt for drapsforsøk på tilfeldig kvinne i Oslo11:48 Johaug har finsiktet Klæbo i jakten på å bli enda bedre11:27 – Om noen år er det kun utenlandske banker som kan drive med forbrukslån i Norge10:57 Homoterapi: MDG ber partiene fristille sine folkevalgte10:40 25 demonstranter drept i Bagdad10:35 NSBs navnebytte kan bli billigere10:11 Kilde: USA gjenopptar samtaler med Taliban10:08 Én av tre innrømmer: Tror de har kjørt med promille09:34 Dansk øl-jubel og tårer før Norge-duell: – Vi forbereder oss på slagsmål08:51 Björk: Greta Thunberg kommer til å forandre verden08:36 Reidulf (17) fikk øye på noe rart: Norges ukjente sovjet-drama08:00 Hoppsjefen: – Vi har fått vår Northug og Bjørgen07:09 Evo Morales til Cuba for medisinsk behandling07:01 Indisk kvinne anmeldte menn for voldtekt – døde etter å ha blitt satt fyr på06:25 Mange trafikkuhell på glatte veier på Østlandet06:13 Strømleverandør må ut med 120 milliarder i forlik etter branner i California06:02 Hergeirsson innrømmer feilvurdering, Gigstad Fauske kan bli VM-joker05:55 Flere naust totalskadd i brann i Arna05:53 Samoa hever portforbud etter massevaksinasjon05:50 Dette skjer i dag05:41 Bilbrann i Oslo05:39 Dette skjedde i natt05:08 Pilene peker nedover for Ap05:04 Utålmodig kø-sniker fikk som fortjent04:53 Trump avviser at han vil møte til høringer om riksrett04:42 Dale forsvarer ferjefri E3902:27 Høyesterett i USA stanser regjeringens plan om å gjenoppta føderale dødsdommer02:27 VG: 14 mistenkte i svindel av Telenor-bank i Pakistan01:53 Fotgjenger omkom i trafikkulykke på Randaberg i Rogaland01:29 Polfarerne og hjelperne har møtt hverandre på isen01:09 Ericsson betaler 9 milliarder i bot etter korrupsjonssak00:46 Elon Musk frifunnet for ærekrenkelser mot grottedykker23:53 Lie kjørte inn til karrierebeste i utfor21:40 Trump ber høyesterett nekte Kongressen innsyn i finansopplysninger21:33 Politiet utelukker ikke flere pågripelser etter skyting i Trondheim21:07 Listhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40 Pearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23 Mann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10 Christiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07 Kilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05 Drapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09 Aktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07 Hvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57 Lørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27 Mann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19 Forsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09 Greta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59 Merkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32 Konkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29 Bosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13 Saudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13 Tennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44 Frp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25 Pasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24 Mann funnet død i Trondheim13:53 VM-smell for Norge mot Nederland13:50 Gasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49 Thorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43 Sundby: – Tror ikke på et mirakel13:04 Oslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32 Chelsea kan handle spillere i januar12:31 Senterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14 Narkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06 Finansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50 Turistenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44 Norsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38 Solskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19 Tre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01 Partene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00 Mann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55 Politiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09 Ljungberg: – Spillerne så redde ut10:08 Svært glatte veier på Østlandet09:55 Frankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53 Mot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29 Greta Thunberg framme i Madrid09:27 Eldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01 Ny rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59 Politiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40 Lagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15 Fireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37 Petter Dass-prisen til Arne Viste07:31 Vegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24 Kasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden
Siste nytt
15:11VerdenPutin diskuterte båndet til Hviterussland – demonstranter viste avsky15:02SportRiiber med enkel kombinert-seier på Lillehammer14:40PolitikkMiljøkamp, mangfold og reformer preget Grandes tale på Venstres landsstyremøte14:38NorgeMann omkom i snøscooterulykke i Gauldal14:37PolitikkPolfarer Mike Horn falt ned i råk14:11SportOverlegen Maren Lundby-seier i sesongens første renn14:08NorgeVitne har meldt seg i Tromsø14:00SportBolsjunov vant i Lillehammer - norsk duo på pallen13:46SportSpektakulært syn: Her setter fansen verdensrekord13:43SportRonny Johnsen og John Arne Riise møtes til trenerduell i 202013:36VerdenNobelprisvinnere: Det er utrolig viktig å håndtere klimaendringene13:20VerdenIran utveksler spiondømt fange med USA13:19SportSvensk avis: – Johaug hadde vunnet selv med majones under skiene12:51NorgePolitiet fant hund i plastpose i bekk i Asker12:39PolitikkOrdføreropprør mot Siv Jensens skattereform12:35NorgeIngen nye pågripelser etter skyteepisode i Trondheim12:17Norge46-åring tiltalt for drapsforsøk på tilfeldig kvinne i Oslo11:48SportJohaug har finsiktet Klæbo i jakten på å bli enda bedre11:27Penger– Om noen år er det kun utenlandske banker som kan drive med forbrukslån i Norge10:57PolitikkHomoterapi: MDG ber partiene fristille sine folkevalgte10:40Verden25 demonstranter drept i Bagdad10:35NorgeNSBs navnebytte kan bli billigere10:11VerdenKilde: USA gjenopptar samtaler med Taliban10:08MotorÉn av tre innrømmer: Tror de har kjørt med promille09:34SportDansk øl-jubel og tårer før Norge-duell: – Vi forbereder oss på slagsmål08:51VerdenBjörk: Greta Thunberg kommer til å forandre verden08:36PolitikkReidulf (17) fikk øye på noe rart: Norges ukjente sovjet-drama08:00SportHoppsjefen: – Vi har fått vår Northug og Bjørgen07:09VerdenEvo Morales til Cuba for medisinsk behandling07:01VerdenIndisk kvinne anmeldte menn for voldtekt – døde etter å ha blitt satt fyr på06:25NorgeMange trafikkuhell på glatte veier på Østlandet06:13VerdenStrømleverandør må ut med 120 milliarder i forlik etter branner i California06:02SportHergeirsson innrømmer feilvurdering, Gigstad Fauske kan bli VM-joker05:55NorgeFlere naust totalskadd i brann i Arna05:53VerdenSamoa hever portforbud etter massevaksinasjon05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeBilbrann i Oslo05:39NorgeDette skjedde i natt05:08NorgePilene peker nedover for Ap05:04VerdenUtålmodig kø-sniker fikk som fortjent04:53VerdenTrump avviser at han vil møte til høringer om riksrett04:42NorgeDale forsvarer ferjefri E3902:27VerdenHøyesterett i USA stanser regjeringens plan om å gjenoppta føderale dødsdommer02:27NorgeVG: 14 mistenkte i svindel av Telenor-bank i Pakistan01:53NorgeFotgjenger omkom i trafikkulykke på Randaberg i Rogaland01:29NorgePolfarerne og hjelperne har møtt hverandre på isen01:09VerdenEricsson betaler 9 milliarder i bot etter korrupsjonssak00:46VerdenElon Musk frifunnet for ærekrenkelser mot grottedykker23:53SportLie kjørte inn til karrierebeste i utfor21:40VerdenTrump ber høyesterett nekte Kongressen innsyn i finansopplysninger21:33NorgePolitiet utelukker ikke flere pågripelser etter skyting i Trondheim21:07PolitikkListhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40SportPearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23NorgeMann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10SportChristiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07SportKilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05NorgeDrapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09VerdenAktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07SportHvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57NorgeLørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27NorgeMann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19VerdenForsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09VerdenGreta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59VerdenMerkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32SportKonkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29VerdenBosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13VerdenSaudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13SportTennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44PolitikkFrp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25Helse og livsstilPasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24NorgeMann funnet død i Trondheim13:53SportVM-smell for Norge mot Nederland13:50VerdenGasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49KulturThorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43SportSundby: – Tror ikke på et mirakel13:04NorgeOslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32SportChelsea kan handle spillere i januar12:31PolitikkSenterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14NorgeNarkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06PengerFinansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50ReiseTuristenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44SportNorsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38SportSolskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19VerdenTre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01VerdenPartene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00NorgeMann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55NorgePolitiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09SportLjungberg: – Spillerne så redde ut10:08NorgeSvært glatte veier på Østlandet09:55VerdenFrankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53MotorMot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29VerdenGreta Thunberg framme i Madrid09:27PengerEldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01PolitikkNy rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59NorgePolitiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40SportLagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15NorgeFireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37NorgePetter Dass-prisen til Arne Viste07:31NorgeVegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24VerdenKasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden
Populært