Meny

Forbrukerøkonom: – Noen vil nok føle ubehag når de logger seg inn i gjeldsregisteret

Oslo 20170711. Illustrasjonsbilde av kredittkort. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Oslo 20170711. Illustrasjonsbilde av kredittkort. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Gjeldsregisteret skal bidra til å dempe veksten i forbrukslån. Mange kan oppleve at de står registrert med kredittkort som de har glemt, mener økonom.

– Jeg håper ingen blir overrasket når de logger inn, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1 til ABC Nyheter.

Fakta om gjeldsregister

Gjeldsregisteret var på plass mandag 1. juli.

Tre aktører har fått lov til å samle inn informasjon om nordmenns forbruksgjeld:
Evry står bak Gjeldsregisteret AS.
Finans Norge står bak Norsk Gjeldsinformasjon AS.

Experian står bak Experian Gjeldsregister AS.
Kilde: Aftenposten

Et gjeldsregister skal gi:

  • Bedre kredittvurderinger
  • Oversikt over forbruksgjeld, inludert saldo og rente
  • Les mer om Gjeldsinformasjonsloven på regjeringen.no

Noen uker er gått siden gjeldsregisterer ble lansert. To aktører opererer nettjenesten du som forbruker kan logge deg inn for å se hvilke usikrede lån du har gjennom blant annet kredittkort. Disse kortene innvilger deg et lån gjennom kreditt, og det påvirker din låneevne. Uavhengig om de er i bruk. For gjeldsregistrene er også for finansinstitusjoner som skal gi lån på for eksempel bil, båt eller hus.

Les også : Regjeringen krever stans i uforsvarlige forbrukslån

Skal dempe forbrukslån

Målet med disse registrene er å dempe opptak av forbrukslån og redusere gjeldstrykket i den norske økonomien.

Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebanken 1. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebanken 1. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Det står ingenting i registrene som folk ikke en gang var klar over. Alle lån og kreditt vi har som ikke er sikret med pant står der. Unntaket er studielånet, fortsetter Gundersen.

– Overraskelsen ligger i at folk finner ut at de har flere kredittkort eller kort med kreditt enn de er klar over. Bensinkort, hotellkort, butikken du handler i og så videre.

Mer data

– Vi hadde håpet på å få mer informasjon for å gjøre det lettere for lånekundene, sier Svein Ove Karstensen, administrerende direktør Norsk Gjeldsinformasjon.

Det er Finans Norge som står bak Norsk Gjeldsinformajson. I alt 200 finansforetak har levert inn data til de to registrene som i dag er operative.

Færre forbrukslån: Forbrukslånsmarkedet krymper

Det Karstensen sikter til med informasjon er for eksempel produktnavnet til de som kunden har et forhold til. For har du fått et kort gjennom en lojalitetsavtale, er det som regel finansforetaket og ikke butikken som står oppført i registeret. Dermed vil det kunne by på forvirring hos forbrukere.

– Vi får ikke utlevert informasjonen om hvem som står bak bonuskort, derfor får forbrukerne bare se hvem som er kreditor, og ikke hvilke kort det handler om, sier han.

Svein Ove Karstensen ønsker seg flere data for å gjøre informasjonen bedre for forbrukerne.
Svein Ove Karstensen ønsker seg flere data for å gjøre informasjonen bedre for forbrukerne.

Undertegnede gjorde et søk på seg selv og fant et kort fra Ressurs bank han ikke kjente igjen. Hos en av kundebehandlerne i banken fikk jeg beskjed om at dette var et Brilleland-kort utstedt i 2006, og som siden ikke er brukt. Kortet er nå avsluttet.

Tjenesten hadde stor pågang da den ble lansert for et par uker siden, men siden har sommerferien tatt over. Karstensen tror folk vil gå inn og sjekke over ferien igjen. For oversikten vil kunne slå ut når man søker lån.

Det er usikrede lån som står oppført i gjeldsregistrene, og ikke boliglån, billån og studielån.

– Det er et paradoks siden studielånet er usikret, men det er slik myndighetene ønsket det, sier Karstensen som håper at registeret på sikt vil ha alt oversikt over av lån, sikret som usikret.

Mange til inkasso: 470.000 norske forbrukslån sendt til inkasso

Fikk penger igjen

Selv om mye data er på plass, er ikke alt endelig. De to tjenestene som i dag er operative leverte litt forskjellige resultater til undertegnede. Den ene tjenesten oppga tre kort i mitt navn. Den andre to. Det tredje kortet viste det seg var avsluttet på nyåret 2012, ifølge Santanders kundeservice. Til gjengjeld kunne de fortelle at banken skyldte meg 199 kroner.

Dette kan skyldes rutiner hos foretak, at de ikke har slettet kortet eller at det er sovende kreditter, forklarer Karstensen.

– I hvilken grad er all informasjon på plass nå? Hvor stor er sjansen for at det kan dukke opp andre gamle kort som er ubrukt og glemt?

– Mye informasjon ligger der nå, men det kan hende et eller annet kort du ikke får opp. Noe mangler, men dette vil komme utover sommeren.

Ubehag

Magne Gundersen opplever at det er mye informasjon i registeret. Han forteller at disse for voksne ofte har effekten hvor vi oppdager at vi har kreditter som står i null. Det byr neppe på krise. For de unge som skal låne penger, vil et søk i registeret kunne være nyttig, for kanskje har de to-tre kort med gjeld. De får bare låne så mye, og kredittkortene tar en del av den kaken.

– Ja, noen vil oppleve ubehag når de logger inn, men disse har ubehag fra før. For eksempel grupper som ikke har oversikt, og som ikke åpner posten sin. Folk som i mange år ikke har forholdt seg til at de har gjeld og skjøvet dette unna. Men de kan logge inn og se hva de har av gjeld, sier Gundersen som sjekket seg selv med en gang tjenesten var tilgjengelig.

En begynnelse: Nye krav til forbrukslån et skritt i riktig retning

Mange brukere

Hos Gjeldsregisteret forteller daglig leder Egil Årrestad at de etter lanseringen siste uken juni har opplevd stor respons fra brukerne. Han befinner seg på ferie og har derfor ikke oppdaterte tall, men sier trafikken har vært god

Deres fokus er å få inn alle finansforetakene for rapportering av gjeldsopplysninger.

Egil Årrestad vil over sommeren kvalitetssikre informasjonen
Egil Årrestad vil over sommeren kvalitetssikre informasjonen

– Da vi lanserte hadde vi rundt 40 foretak med, nå har vi straks passert 150 finansforetak, så det er noen igjen, sier Årrestad til ABC Nyheter.

Gjeldsregisteret, som er heleid av EVRY-konsernet, har så langt inngått avtale med 165 foretak for levering av gjeldsopplysninger. Årrestad forklarer at deres mottaksystem stod klart allerede i november, men å identifisere og koble opp alle som skal rapportere inn data har vært en krevende oppgave.

– Det finnes ingen komplett oversikt med hvilke foretak som skal rapportere usikret gjeld, men med utgangspunkt i oversikt over alle finansforetak fra Finanstilsynet har vi identifisert og inngått avtale med de fleste.

Nå handler det om å få alle inn, og så over sommeren begynner arbeidet med å ytterligere kvalitetssikre innholdet som rapporteres inn. For eksempel kan finansforetakene tolke lovverket forskjellig, eller det er variasjoner i hvor ofte dataene oppdateres. Noen oppdaterer en gang i døgnet, andre løpende. Årrestad ønsker at alle gjør det siste.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:52 Hestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42 Halve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:48 Søker etter eldre kvinne i Skien sentrum og i Hjellevannet00:46 Detonasjon ved politihus i Sverige00:39 Jordras stenger vei langs Beisfjord i Narvik00:34 Kvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43 Floridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35 Fengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25 Pogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12 Nok en remis for Carlsen i USA23:01 Enebolig i Tana overtent22:49 Politimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24 Grønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52 Macron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51 Norsk spiss til engelsk fotball21:41 Advarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35 Siv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32 Bodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30 Sarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52 Saltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41 Slik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31 Valg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20 Oslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06 Håndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06 18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00 Dansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52 Emil Hansson klar for Hannover19:37 – Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29 Christian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50 MDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46 Emery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16 – Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02 Foodora-syklister går ut i streik17:25 Minneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15 Fare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58 Wikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39 Bombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33 Mann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21 Intervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05 Krystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48 Sudans Bashir i retten for korrupsjon15:22 Solbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21 Krekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20 Open Arms får legge til kai på Mallorca14:51 Britisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36 – Grunnlaget for torsken har kollapset14:24 Rykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17 Bombe mot politifolk i Nord-Irland13:59 Brasils president med nytt angrep på Norge13:59 Inflasjonen synker i eurosonen13:53 Ny teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41 Kutter fastrente på lån med lang binding13:29 Kinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04 Manshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55 Fem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36 Prinsessen på plass på ny skole12:35 Flaggstang falt over en person ved politistasjon12:02 Tog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55 Ny skolestreik for klimaet 30. august11:54 Tyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50 Hurtigruten bygger om skip til hybrider11:09 Høyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58 Bergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57 Coutinho klar for Bayern10:30 Iran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29 Casper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05 Markert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05 Dinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56 Trump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55 Bjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41 «Dyne-Larsen» er død09:23 Mennene i flertall ved høstens valg09:17 Pochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17 Tyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15 Elyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14 Prins Andrew avviser overgrepsanklager08:08 Flyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26 Kjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17 Skogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15 Tallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01 Tuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar06:50 Religionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge06:30 Trump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30 Krever billigere og flere nattog06:25 Diskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24 Dette skjer i dag05:30 Vil endre reglene for å ta førerkort05:29 Dette skjedde i natt05:26 Privat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08 Hoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:30 Samboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11 30 migranter pågrepet i Slovakia04:01 Norges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45 Antall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43 Medvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35 Valgomater kan avgjøre valget for mange03:05 Iransk oljetanker har forlatt Gibraltar02:49 Danmarks statsminister forventer Trump-besøk
Siste nytt
01:52NorgeHestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42NorgeHalve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:48NorgeSøker etter eldre kvinne i Skien sentrum og i Hjellevannet00:46VerdenDetonasjon ved politihus i Sverige00:39NorgeJordras stenger vei langs Beisfjord i Narvik00:34VerdenKvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43VerdenFloridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35VerdenFengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25SportPogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12SportNok en remis for Carlsen i USA23:01NorgeEnebolig i Tana overtent22:49VerdenPolitimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24StemmerGrønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52PolitikkMacron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51SportNorsk spiss til engelsk fotball21:41VerdenAdvarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35PolitikkSiv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32SportBodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30SportSarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26Helse og livsstilTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52SportSaltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41VerdenSlik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31PolitikkValg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20PolitikkOslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06SportHåndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06Motor18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00SportDansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52SportEmil Hansson klar for Hannover19:37Penger– Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29NorgeChristian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50NorgeMDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46SportEmery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16Politikk– Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02PengerFoodora-syklister går ut i streik17:25VerdenMinneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15NorgeFare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58SportWikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39VerdenBombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33NorgeMann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21PolitikkIntervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05PolitikkKrystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48VerdenSudans Bashir i retten for korrupsjon15:22SportSolbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21NorgeKrekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20VerdenOpen Arms får legge til kai på Mallorca14:51PolitikkBritisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36Helse og livsstil– Grunnlaget for torsken har kollapset14:24VerdenRykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17VerdenBombe mot politifolk i Nord-Irland13:59VerdenBrasils president med nytt angrep på Norge13:59PengerInflasjonen synker i eurosonen13:53VerdenNy teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41PengerKutter fastrente på lån med lang binding13:29VerdenKinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04NorgeManshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55VerdenFem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36KulturPrinsessen på plass på ny skole12:35NorgeFlaggstang falt over en person ved politistasjon12:02ReiseTog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55NorgeNy skolestreik for klimaet 30. august11:54VerdenTyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50ReiseHurtigruten bygger om skip til hybrider11:09PolitikkHøyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58NorgeBergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57SportCoutinho klar for Bayern10:30VerdenIran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29SportCasper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05PengerMarkert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05SportDinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56VerdenTrump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55NorgeBjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41Penger«Dyne-Larsen» er død09:23PolitikkMennene i flertall ved høstens valg09:17SportPochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17VerdenTyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15SportElyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14VerdenPrins Andrew avviser overgrepsanklager08:08PengerFlyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26SportKjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17VerdenSkogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15NorgeTallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01SportTuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar06:50NorgeReligionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge06:30PengerTrump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30PolitikkKrever billigere og flere nattog06:25PolitikkDiskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24NorgeDette skjer i dag05:30MotorVil endre reglene for å ta førerkort05:29NorgeDette skjedde i natt05:26KulturPrivat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08NorgeHoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:30NorgeSamboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11Verden30 migranter pågrepet i Slovakia04:01NorgeNorges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45VerdenAntall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43SportMedvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35PolitikkValgomater kan avgjøre valget for mange03:05VerdenIransk oljetanker har forlatt Gibraltar02:49VerdenDanmarks statsminister forventer Trump-besøk
Populært